Zivot u Italiji???

• Začetnik teme Začetnik teme napoletana
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
ZDRAVO SVIMA,

MOLIM SVE KOJI SE RAZUMEJU U MATERIJU ITALIJANSKOG DržavLJANSTVA DA MI POMOGNU.

MOJ SLUčAJ JE SledećI,

MOJA POKOJNA BABA RođeNA JE U ZADRU U PERIODU KAD JE ON BIO ITALIJANSKA TERITORIJA(1918-1945).

KAKO ZAKON O ITAL. DržavLJANSTVU IZ 2006(28.03.2006), TJ DOPUNA ZAKONA IZ 1992.GODINE, PREDVIDJA PRAVO NA ITALIJANSKO DržavLJANSTVO I POTOMCIMA NEKADASNJIH ITALIJANSKIH DržavLJANA( SA TERTORIJE ISTRE,RIJEKE I ZADRA),TJ. RođeNIMA POSLE 1947. GODINE, MOLIM ONE KOJI Nešto O TOME ZNAJU ILI KOJI SU NA TAJ Način STEKLI DržavLJ. DA Nešto O TOME NAPISU.

JA ZIVIM U BEOGRADU, TU SAM I RođeN, MAJKA MOJE MAJKE(MOJA BABA) JE BILA DO 1947, ITAL DržavLJANKA, A POSLE KAD JE ZADAR PRIPAO YUGOSLAVIJI YUGOSLOVENKA.

U AMBASADI SU MI REKLI DA MORAM DOKAZATI DA JE BILA ITALIJ. DržavLJANKA, PITAM GDE SE TA DOKUMENTA MOGU IZVADITI.

Takođe SU MI REKLI DA TREBAM DOKAZATI PRIPADNOST ITALIJANSKOM JEZIKU I KULTURI, PA INTERESUJE NA KOJI Način TO PROVERAVAJU.

mOLIM SVE KOJI ZNAJU O OVOJ PROBLEMATICI DA Nešto NAPISU.

uNAPRED HVALA

slatka elenora
nisam zidar ni pomocni radnik
imam ovde svoju firmu usluznu delatnos i malu coperativu tako nemoj puno da pricas o zidarima i da mislis da su zvi srbi zidari ili vozaci
zavisi kako se ko znace i ko ima vise srece

slatka elenora
nisam zidar ni pomocni radnik
imam ovde svoju firmu usluznu delatnos i malu coperativu tako nemoj puno da pricas o zidarima i da mislis da su zvi srbi zidari ili vozaci
zavisi kako se ko znace i ko ima vise srece

Polako zurkicu
nisam ni rekla da si ti zidar ili pomocni radnik,mada i da jesi nema tu nista lose :klap:

samo sam htjela da kazem da u vicenci i nema neki provod!!!!!!
a ti me demantuj

sad kad znam da imas svoju delatnost znam gdje cu se obratiti kad mi zatreba posao!:rotf:
I otkud izvuce srbe:dontunderstand:
:bye:svim zidarima

ако је то за 170 сати месечно онда је слабије него на северу али вероватно су и трошкови живота мањи па на крају и није велика разлика.

ZDRAVO SVIMA,

MOLIM SVE KOJI SE RAZUMEJU U MATERIJU ITALIJANSKOG DržavLJANSTVA DA MI POMOGNU.

MOJ SLUčAJ JE SledećI,

MOJA POKOJNA BABA RođeNA JE U ZADRU U PERIODU KAD JE ON BIO ITALIJANSKA TERITORIJA(1918-1945).

KAKO ZAKON O ITAL. DržavLJANSTVU IZ 2006(28.03.2006), TJ DOPUNA ZAKONA IZ 1992.GODINE, PREDVIDJA PRAVO NA ITALIJANSKO DržavLJANSTVO I POTOMCIMA NEKADASNJIH ITALIJANSKIH DržavLJANA( SA TERTORIJE ISTRE,RIJEKE I ZADRA),TJ. RođeNIMA POSLE 1947. GODINE, MOLIM ONE KOJI Nešto O TOME ZNAJU ILI KOJI SU NA TAJ Način STEKLI DržavLJ. DA Nešto O TOME NAPISU.

JA ZIVIM U BEOGRADU, TU SAM I RođeN, MAJKA MOJE MAJKE(MOJA BABA) JE BILA DO 1947, ITAL DržavLJANKA, A POSLE KAD JE ZADAR PRIPAO YUGOSLAVIJI YUGOSLOVENKA.

U AMBASADI SU MI REKLI DA MORAM DOKAZATI DA JE BILA ITALIJ. DržavLJANKA, PITAM GDE SE TA DOKUMENTA MOGU IZVADITI.

Takođe SU MI REKLI DA TREBAM DOKAZATI PRIPADNOST ITALIJANSKOM JEZIKU I KULTURI, PA INTERESUJE NA KOJI Način TO PROVERAVAJU.

mOLIM SVE KOJI ZNAJU O OVOJ PROBLEMATICI DA Nešto NAPISU.

uNAPRED HVALA

@iusbg
Molila bih te da ubuduce ne pishesh velikim slovima jer se to smatra povishavanjem glasa...Ili josh bolje,pre postovanja prochitaj pravila foruma...Hvala

Poslednja izmena:
Zavisi od interesa. Za Milano kazu da je mali Frankfurt, mada ko je pravi Frankfurt video tome se smeje :). Ali dobro je i ovde, ima posla i provoda.
Za strance od ove godine sa novom vlascu zatezu sve jace, prvi put za osam godina videla sam da kontrolisu dokumenta na ulici iz cista mira, i to vojna policija.

Znam puno ljudi koji rade u Italiji na crno....
Imaju Hrvatske pasose i licne karte,dolaze i odlaze bez vecih problema.
kako su na crno,narocito zene, imaju placene dnevnice od 40 eura na gore,stan i hranu...

Milano!? sta reci sem: siv (zato sto su ljudi takvi), pun uplasenih ljudi (na neki mnogo cudan nacin), grad koji u 9 sati uvece zaspi (samo par mesta su ziva nocu, s obzirom koliki je grad),milano fintira da funkcionise kao veliki grad ali neee, on to nije, milano se smesi samo pravim lovatorima, pruza srecu samo onima koji imaju potrebu da rade i izgradjuju karijeru, ko bi pozeleo ovde da dodje i da se skrasi... c c c nikako!
nemojte da me shvatite pograsno, nisam negativan, nego samo ukazujem na neke stvari koje se primecuju kasno.
pozz svima !

Strooyaa
Nije Milano jedini takav,vecina gradova Evrrope se klanja zlatnom teletu.
Covek svuda generalno ceni i voli samo uspesne.
Ako hoces vecu platu nego u Srbiji,da mozes da zivis bez da strahujes dal ces moci da platisa komunalije,onda ne mozes u Milanu kao u Beogradu pijanciti po kafeima do posle ponoci kad te ceka sutra ustajanje u 7h i odlazak na posao.
Koliko znam po gradovima kao Milano i ne mozes usred dana kao u Beogradu sresti gomilu ljudi koji zevaju gradom,jer su svi tamo na poslu tada.
Mnogi stranci kad dodju u Beograde svidja im se nocni zivot,kako je puno kafea i splavova koji rade do zore,kako je grad pun nocu.Jeste,ali se pitam da li bi ti stranci prihvatili da zive i rade u Beogradu za prosecnu platu od 250 evra mesecno.

luciuss
mislim da nisam uspeo da misli pretocim u reci:(
nije rec o standardima, o nacinu provodjenja vremena (da li ljudi rade ili piju pica po barovima po ceo dan) ili da li se gaji kult novca ili ne.
ono sto sam stvarno hteo da kazem je:
milano nije mesto gde bi neko zeleo da ostari radeci neki normalan posao. milano je ruzan za zivot, kapiras onaj lep normalan zivot koji mozes da imas u amsterdamu, hagu ili frankfurtu, parizu (ili sam proveo neko vreme u tim gradovima ili imam odlicne prijatelje ili porodicu) upravo zbog ambijenta koji se poslednjih godina stvorio u milanu, to kazu sami milanesi! npr nemozes izaci sam u neki bar i upoznati gomilu ljudi kao sto je normalno da se desi! ako ti treba neka informacija ili neko objasnjenje od prolaznika veruj mi treba da se iscimas da nadjes dovoljno hrabru i ljubaznu osobu! dok u djenovi i bolonji nije tako, znaci ne moze niko da kaze da su u pitanju italijani i njihova kultura vec sami milanesi, ovi novonastali jer onih starih tj. pravih vise nema (milano je do pre 50 godina bio gradic od 100000-200000st. sada je skoro 60% doseljenika iz drugih krajeva ili zemalja)
samo sam hteo da kazem da ako planira neko da dodje ovde sa ciljem da se skoluje ili da gradi karijeru i pritom se koncentrise samo na to, to je ok, ali ako neko masta o okruzenju za decicu i porodicu i zivot u lepom gradu gde vecina servisa funkcionise odlicno (danas u besplatnom dnevnom listu "city milano" sam procitao da samo 24% stanovnika korisi gradski prevoz! to je prazavajuce, zar ne?) moj mu je savet da tako nesto veoma tesko moze da nadje u milanu.
nadam se da sam sada bio jasniji

ps
ono sto si spomenuo platu, pa vidi nije bitno koje cifre su u pitanju. bitno je koliko ti na kraju ostane u dzepu. mogu ti reci da je ovde za nijansu bolje nego kuci.
ja se bavim audiom iznenadio bi se kada bi znao koliko je situacija slicna izmedju nas i njih! gotovo u svemu! a ko bi to rekao? zar milano, jedna od svetskih metropola? ma daj...

Okej,treba mi hitno odgovor na jedno pitanje!
Da li znate za neki aranzman u Veneciji za Novu godinu,a da budemo smesteni u VENECIJI?
Ako moze,da se vidi i jos neki grad?Ali, NOVA GODINA U VENECIJI,SMESTAJ U VENECIJI, i
po mogucstvu, da se vidi jos neki grad.
P.S. Voleo bih da idemo preko agencije,sa vodicem.
Unapred hvala

Dobar dan dobri narode!
Zivim u italiji(Varese) vec tri godine,sretno udata za talijana porjeklom iz Calabrije.Moje iskustvo je malo drugacije od vecine sto sam procitala.Da kazem da sam se navikla lagala bih jer nemogu docekati 3 slobodna dana a da neotputujem u posjetu mojima u i tamo sam sretna:o Nezelim generalizirati i svoditi cjeli narod u tri recenice mogu pricati samo o meni i mojim osobnim iskustvima.U tri godine sam nasla jednu prijateljicu talijanku a iskreno nadala sam se puno vise od naroda poznatog po drustvenosti.na susretima s osobama padaju poljupci i osmjesi a na kraju su koncentrirani samo na sebe i nezanima ih sta ti pricas ili kako si.Postavljaju ti pitanje na koje znaju odgovor samo zato da bi oni odgovorili i pokazali kako su oni pametni:hahaha:...to mi se desava svaki dan
Naravno zivot u Varese i zivot u Calabriji se uveliko razlikuje ali o tome u nekom drugom postu,Nezelim biti krivo shvacena oni naravno imaju i svojih vrlina kao na primjer da znaju uzivati u zivotu,provoditi se,privrzeni su obitelji itd
I naravno povjest italije i talijanski gradova je nesto fantasticno,nesto sto se mora vidjeti!
Bilo bi mi drago kad bi upoznala nekoga ko zivi u mojoj blizini,javite se svi iz okolice Varese idemo odmah na kavu...:mrgreen:
:mrgreen:

Back