Zivot posle zivota?

Posle smrti, kaže se da duša za 40 dana prolazi kroz mitarstva.Četrdesetog dana, duša izlazi pred Gospoda na privremeni sud i odredjuje joj se privremeno mesto boravka do Poslednjeg suda. Duše upokojenih/usnulih su u privremenom obitalištu, a posle Poslednjeg suda odrediće se stalno mesto u blizini Božijoj i radosti ili u odvojenosti od Boga u žalosti.
Budući da su naši usnuli u privremenom obitalištu, naše molitve, i pomeni, još uvek mogu da pomognu i doprinesu duši i pokoju bližnjih.

Poslednja izmena:
Na početku da kažem da sam ateista, ali da zaboravimo na to na momenat i uključimo zdrav razum u ovo. Priče o zagrobnom životu postoje otkako postoji i čovečanstvo, i stari Grci i Egipćani su verovali u zagrobni život. Nebitno što smo u 21.veku. Nebitno je da li neko veruje u Boga ili ne (npr. pravoslavni/katolički vernici a sa druge strane ateisti). Ljudi govore o životu posle smrti kao da su apsolutno uvereni da taj život postoji, govore o drugoj strani o kojoj ako malo bolje pogledamo ne znaju apsolutno ništa, znaju jedino ono što su pročitali npr u Bibliji. Kako neko može da "veruje" u to? Ovo je gotovo apsurdno što ću reći ali da bi govorio sa takvom sigurnošću u zagrobni život zar ne moraš prvo da umreš i da to uslovno govoreći iskusiš? Jedino što na kraju se može zaključiti je da "vera" u zagrobni život potiče od vere u nekog svemogućeg Boga i da tu zdravog razuma nema. Šta vi mislite o ovome?

Uvek zivot. :)

Ne lipsi magarce do zelene trave :zcepanje:

Sad mi kazi veliki vernice
Много на овом форуму хулиш на Бога нашег Творца, лукави те тапше на левом рамену и хвали те, зар су му потребни демони поред ђавоиманих будала на земљи. Сад је о хо хо, у ху ху.. а кад дође судњи час биће касно, плач и шкргут зуба. Дозови се памети док још имаш времена то ти је мој добронамеран савет.

Спас сваком, пропаст ником!

Zivot je cudo.

Kad pogledas sve te elektone, kvarkove, protone, molekule, amino kiseline, proteine .... savrsene organizvovane, namerno ili slucajno, sposobne da stvore isto tako savrseno organizovane graficke simbole kakvi su Sekspirov Hamlet, Njutn-Gausova diferencijalna metoda, ili tonove poput Betovenove 7 simfonije, boje u Leonardovoj Tajnoj veceri, kamenje u Notrdamskoj katedrali, poluprovodnike u integrisanom elektronskom kolu itd..

Nema veceg cuda, tajne i bajke od te.

Da ju je neko ispricao niko mu ne bi verovao.
U pravu si...Biblija,Gita,Kuran...nisu životu ni do jajca...:zcool:

A što grob zovete većna kuća?
A o duhovnom postojanju vas lažu popovi koji takođe nemaju pojma...
Recimo:da li vam se spašavaju samo duše ili vam se i telo vaskrsava...z:cry:
Bog neće odlučiti,jer to nije službenik koji u orbiti rešava vaše molbe žalbe i predstavke...
Priča je daleko drukčija i složenija,ali time se bavi teologija o kojoj vi pojma
nemate...Sarvaš i zna i nekolicina filozofa,a ostalo...:zroll:
Recimo,po čemu bi duša i bogovi morali biti večni i da li je to moguće?
Ukucajte na Guglu "Bog postoji" imate ispovest o susretu s bogom-to će vam biti
interesantno-ovo nije za vas...

Pošto je tema "Život poslije smrti" jedno pitanje za vjernike:

Šta je po vama znači termin "duša" ?

- nešto odakle potiču osjećanja
- nešto odakle potiče karakter ?
- Ili je pak nekakva unutrašnja energija ?

Kojom drugom zapovesti? Dve najveće zapovesti su:Ljubi Gospoda Boga svojega svim srcem svojim, i svom dušom svojom, i svom mišlju svojom. Ovo je prva i najveća zapovest. A druga je kao i ova: Ljubi bližnjega svoga kao samoga sebe. O ovim dvema zapovestima visi sav Zakon i Proroci"

A, ako si mislio na:
Ne pravi sebi idola niti kakva lika; nemoj im se klanjati niti im služiti. , ovde se pominju idoli, a ne bližnji.
Za bližnje Hristos još kaže:Zapovest novu dajem vam: da ljubite jedni druge, kao štoja vas ljubih, da i vi ljubite jedni druge. Iz ljubavi služite jedni drugima (Gal.5,13)

Poslednja izmena:
Zanimljivo i baš lepo pitanje.
Dušu-život, dobijamo od Boga. kao najsvetiji i najčistiji deo čoveka.(Najdublji i najnedokučiviji, pošto je i psiholozima trebalo mnogo, a i dan danas im je tajna postojanja duše, njene kakvoće, i bitija.)Ono što mene uvek raduje, jeste to da, ma koliko čovek bio zatrpan teskobama i tegobama ovoga sveta, tudjeg i sopstvenog greha, on i dalje u sebi, najdublje, tu istu, svetlozarnu i čistu, dušu poseduje.
Blaženi Avgustin piše: "Duša je suština sazdana, nevidljiva, razumna, bestelesna, besmrtna, najbogopodobnija, slika koja traži svog Tvorca".
Duša, po svojoj čistoti, jeste ono što u svima nama nosi svoje/naše rajsko predodredjenje. Jer, zar i nije, spram životinja, koje takodje imaju dušu, po svom Bogom danom predodredjenju i usinovljenju - uzvišena.
Po mom mišljenju (skromnom, i slobodnom) duša i jeste dokaz da mi baš i nismo ''kod svoje kuće'' ovde na ovom svetu. :)

Zivot je cudo.

Kad pogledas sve te elektone, kvarkove, protone, molekule, amino kiseline, proteine .... savrsene organizvovane, namerno ili slucajno, sposobne da stvore isto tako savrseno organizovane graficke simbole kakvi su Sekspirov Hamlet, Njutn-Gausova diferencijalna metoda, ili tonove poput Betovenove 7 simfonije, boje u Leonardovoj Tajnoj veceri, kamenje u Notrdamskoj katedrali, poluprovodnike u integrisanom elektronskom kolu itd..

Nema veceg cuda, tajne i bajke od te.

Da ju je neko ispricao niko mu ne bi verovao.

Jos kad bi shvatio da se ti molekuli u tebi cude drugim molekulima...
Jedini oblik zivota je celija.
A ti si nista drugo nego skup tih celija, gradjevina. Ti si objedinjenje milijardi celija, za ciju kolektivnu svest, ti mislis da je tvoja i da si ti nesto drugo sto nisu te celije. One nisu sastavni deo 'tebe' vec si 'ti' njihov proizvod.
E to je megapoezija, i realnost.
Kako skup celija izgradi citav megasvet zvani covek, i kreira kolektivnu svest, za koju mi mislimo da je nesto posebno i odvojeno od nas, a zapravo nije, vec je proizvod, kao i mi sami, odnosno ono sto mi nazivamo sobom.
Potpuno isto vazi i na makronivou, svest jednog naroda ili nacije, recimo, koja u esenciji nije apsolutno nista drugo, nego objedinjen proizvod jedinki. Niza svest proizvodi kolektivnu svest. Jedino sto niko ni ne zna sta je svest, da bi poceli pricati o tome.

Poslednja izmena:
Verovanje u zagrobni zivot nije nuzno povezana sa verom u Boga. Mnogi ljudi, recimo, ne veruju u Boga ali veruju da postoji dusa kao nesto sto nije isto sto i telo, i da dusa ne umire sa telom.

Slazem se sa tobom,ja sam Ateista,ali mnogo puta sam se zapitao da li zaista ima nečeg kada umremo,logički razmišljajući......pa nečeg mora da ima,iako nauka još nije otkrila....naše telo umire,ali šta je sa svešću?!

Back