Zivot posle zivota?

Rekao sam ti gde, samo ne citas

Matej 5,17 "Ne mislite da sam došao ukinuti Zakon ili Proroke. Nisam došao ukinuti, nego ispuniti."

Onda uhvatis stari zavet u sake i procitas sta tamo pise :)

Pa procitao sam.
Zakon je dat u Mojsijevim knjigama, a prorcanstva posebno ona mesijanska srecu se kako kroz Mojsijevo petoknjizje tako i u knjigama proroka, pa i u psalmima, cak i u knjizi propovednika, i ona upucuju na Hrista kao njihovo ispunjenje i stvaranje novog zaveta izmedju coveka i Boga.
Hriscani primenjuju takozvano hristolosko tumacenje SZ, pa u SZ traze tzv. hristofanije ili teofanije, pojave Hrista ili njegove najave sto npr. Jevreji ne rade nego citaju SZ preko komentara rabina skupljenih u Talmudu.

Sa Mojsijem je stigao zakon, zakon da kao pedagog podigne svest o grehu, ali i njegovoj tezini pa je zato i ostra sankcija, a u Hristu je dosla Bozja blagodat, jer Hrist sam prihvata da nosi kaznu kao Jagnje bozje koje odnosi greh, ali od coveka trazi pokajanje, priznanje i odricanje od svojih grehova.

Poslednja izmena:
Eto vidis da te nije tesko dovesti do toga da se upletes u sopstvene kucine i opravdavas nemoralne radnje izgovorom da to tako treba zato sto je izmisljeni lik iz naucnofantasticnog romana rekao da to tako treba, da bi imao vecni zivot u raju. To je upravo ono o cemu pricam. Nikakve te parabole i hiperbole ne mogu spasti od onoga sta tamo zaista pise.

Da li bi mi neko od vas teologa objasnio kakve veze ima sa zagrobnim životom,s nastavkom postojanja
duše grešnost ili bezgrešnost ili čak pokajanje za loša dela ili zlodela?
Posebno me interesuje kako je moguće da neki sveštenik "posreduje" i "da oproštenje" za zlodelo
koje je opštevažećim ljudskim normama zločin ili krivično delo...
Interesuju me objašnjenja teološka ,logička koja se ne pozivaju na Bibliju i slične knjige...
Dakle,otkud da je zlo prepreka za nastavak postojanja duše,kako to da nije zlo prepreka
za zagrobno postojanje?
Naravno da ovo pitam iz radoznalosti i naravno da ne "navijam" za jedno ili drugo...

Eto vidis da te nije tesko dovesti do toga da se upletes u sopstvene kucine i opravdavas nemoralne radnje izgovorom da to tako treba zato sto je izmisljeni lik iz naucnofantasticnog romana rekao da to tako treba, da bi imao vecni zivot u raju. To je upravo ono o cemu pricam. Nikakve te parabole i hiperbole ne mogu spasti od onoga sta tamo zaista pise.
Zašto bi bilo da fantastični roman laže ,a Biblija ne? Da je i Bog pisao Bibliju,
kakva je garancija da je sve tako? Verovanje?
Što ne bismo verovali u "Mačka u čizmama"?
A da nije možda u pitanju obećanje da će biti spašeni smrti oni koji
su smerni poslušni,skromni i koji daju lovu cvrki?z:mrgreen:

Zašto bi bilo da fantastični roman laže ,a Biblija ne? Da je i Bog pisao Bibliju,
kakva je garancija da je sve tako? Verovanje?
Što ne bismo verovali u "Mačka u čizmama"?
A da nije možda u pitanju obećanje da će biti spašeni smrti oni koji
su smerni poslušni,skromni i koji daju lovu cvrki?z:mrgreen:

Pa i jeste, samo da bi davalo lovu crkvi, prvo moraju da ti napisu u jednom stihu da trebas da dajes lovu crkvi. A onda da te ubede da je sve sto pise u knjizi rec bozija.

Hriscanstvo nije nastalo kao solo scriptura religija, kako danas zastupaju neki protestanski fundamentalisti, a put ka Bogu nije u farisejskom drzanju zapovesti, nego menjanjem sebe kroz molitvu, i pobedom nad svojim slabostima kroz zajednicu sa Hristom

Zajednica sa izmisljenim likom iz naucnofantasticnog romana....

koji je preuzet iz prethodnih verzija iste literature

Poslednja izmena:
U pravosalvnom hriscanstvu Biblija se ne smatra Recju Bozjem.
Isus Hrist je Bog Slovo, tj Rec Bozja kroz koju je sve nastalo, koja se utelotvorila kroz Devu Mariju, i koja spasava i sudice coveku na kraju vremena.

Nije sija nego vrat.
Da biblija nije 'rec bozija' u sta svesrdno verujes da jeste, ne bi ni verovao sta u njoj pise. Ne pise u romanima Agate Kristi o Isusu, vec u Bibliji.

Poslednja izmena:
Nije sija nego vrat.
Da biblija nije 'rec bozija' u sta svesrdno verujes da jeste, ne bi ni verovao sta u njoj pise. Ne pise u romanima Agate Kristi o Isusu, vec u Bibliji.

Biblija je kolekcija knjiga i spisa koja su nastali u veoma sirokom vremenskom razdoblju, od veceg broja autora, Vecini knjiga i spisa su i dodeljna imena autora, i svi su ljudi, nigde nije potpisan Bog kao autor neke knjige ili spisa, nego ljudi cija imena su Mojsije, Isus Navin,,Danijel, Isaija, Jezikelj, David , Jovan, Matej, Petar, Pavle itd.

Ponovicu Biblija nije knjiga vec mala biblioteka: kolekcija spisa i knjiga napisanih od velikog broja autora u sirokom vremenskom intervalu, koji se meri stotinama godina.

Znaci tebi je definicija coveka smrtno bice? Ne mora se besmrtnos postici spajanjem sa tehnologijom, ali ce verovatno tako poceti taj proces.
Fizioloska besmrtnost je moguca, cim je ima u prirodi. Trebamo samo naci nacin da prekinemo propadanje ljudskog organizma.
Glupost je ovo sto pises, covek napreduje... Ne tako davno, ljudski vek je iznosio 30 godina :roll: ....

а стефан немања је сигурно био x-man :hahaha:

Biblija je kolekcija knjiga i spisa koja su nastali u veoma sirokom vremenskom razdoblju, od veceg broja autora, Vecini knjiga i spisa su i dodeljna imena autora, i svi su ljudi, nigde nije potpisan Bog kao autor neke knjige ili spisa, nego ljudi cija imena su Mojsije, Isus Navin,,Danijel, Isaija, Jezikelj, David , Jovan, Matej, Petar, Pavle itd.

Ponovicu Biblija nije knjiga vec mala biblioteka: kolekcija spisa i knjiga napisanih od velikog broja autora u sirokom vremenskom intervalu, koji se meri stotinama godina.

Novi zavet je nastao u drugoj polovini prvog veka, od ljudi koji niti su ziveli u doba kada je isus navodno ziveo, niti su bili u kontaktu sa ljudima koji su navodno bili u kontaktu sa isusom, nema govora o stotinama godina, kao ni o prenosenju necega sto je piscima moglo biti poznato. Da ne govorim o tome da ne postoji nijedan dokument van biblije iz tog vremena, koji pominje Isusa, a takodje da ne pominjem to da je Isus po bibliji rodjen u dva mesta, i u Betlehemu i u Nazaretu. Naravno, ovo se uklapa onako kako religiji treba, a ne kako je nekakva istorijska cinjenica.

Stari zavet je nista drugo nego kradja drugih religija i mitova, izmisljenih dogadjaja koje su prethodne nestale religije opisivale. Potop, plagijatorstvo, Nastajanje sveta, pagijatorstvo, rodjenje isusa, plagijatorstvo, njegovo hodanje po vodi dizanje iz mrtvih, sve plagijatorstvo, kradja iz drugih izumrlih mitova i oblikovanje po karakterima koji su nastali jos u Egiptu. Nikakva autorska dela tih pisaca.

Obzirom da i sam kazes da je biblija napisana od strane ljudi, koji ona ima kredibilitet da je isus bio 'boziji' sin, sve i da ti dam taj komfor da je ikada postojao? Zamisli da ti ja kazem da sam ja boziji sin, smejao bi mi se, a verujes mitu od pre 2000 godina, da je tamo neki Isus postojao i da je on, zato sto je rekao da je boziji sin, bas on boziji sin?

Ko ti garantuje da su uopste postojali ljudi sa tim imenima, koji su pisali bibliju? Gde postoji referenca da su oni uopste postojali? Ti ne uzimas jednu stvar s verom, vec toliko stvari, da bi malo bilo ovde mesta da ti nabrojim u sta sve verujes, osim u biblijskog boga i Isusa.

Hriscanstvo nije nastalo kao solo scriptura religija, kako danas zastupaju neki protestanski fundamentalisti, a put ka Bogu nije u farisejskom drzanju zapovesti, nego menjanjem sebe kroz molitvu, i pobedom nad svojim slabostima kroz zajednicu sa Hristom

Tu i jeste kvaka...U svakom Jevanđelju Isus razapet izgovara:"Zašto si me napustio oče?"
Tj.nisu mu više u fokusu njegovi sledbenici,a kamo li narod koji ga je i poslao na stratište,već
sopstvena njegova egzistencija!
I kud se vi trpate s njim?
Jedva se nekako izborio sa smrću i sad još milijardu puta ili više (koliko dobrih hrišćana ikad)
i kako zamišljate da to izvede...Kad je morao ići od sela do sela da nahrani gladne i lično da isceljuje?
Kad to da postigne? Kad bi svaki dan tri vernika dizao iz mrtvih -trebalo bi mu hiljadu godina...
Ali problem je što mu svaki dan umru hiljade vernika,što u ratovima,što u saobračajkama,od bolesti i
starosti...I sve da stigne? Spidi Gonzales ne bi stigao!:zroll:
Taman nešto njih vozdigne,kad mu javljaju da u monsunu nastradalo dvesto novih...
Ma digne ruke od onih davno raspadnutih...Ko će to...z:mrgreen:
Msm...Kapija velika od rajskih vrata,veća od one na konzulatima u Begeu,ali puštaju samo jedan po jedan...
A milijarde četkaju...
Uplašeni od smrta i nestajanja u večiti mrak...
Dovoljno videti kad papa Franja drži slovo s balkona koja je to rulja...Madre mia,ko će sve to...
(Bolje ti da čitaš moju fantastiku nego Bajbl,bar je manja gužva,a isto ti...:zelenko3:)

Poslednja izmena:
Ti ne uzimas jednu stvar s verom, vec toliko stvari, da bi malo bilo ovde mesta da ti nabrojim u sta sve verujes, osim u biblijskog boga i Isusa.

Kritika vernika da uzima stvari sa verom, je kao kritika veverice sto jede lesnike.
Vaznost vere u Boga je jedna od dominantnijih poruka u jevandjelu, zato i Isus stalno kori svoje ucenike, zasto tako malo vere imaju, apostol Pavle uz nadu i ljubav, stavlja i veru kao najvazniju ljudsku vrednost.

Nema coveka koji ne pravi manji ili veci skok vere tokom zivota, pa makar bio i najveci skeptik, cime se i bavio veliki filozof Kjerkegor u svojoj egzistencijalistickoj filozofiji, pitanje je samo prema kakvom cilju ce taj skok vere covek usmeriti.

Posle svega ljudi ovde procitanog meni se ne da mreti :aaa: :mrgreen:
Verujem da posle smrti nema nicega, niko ne spominje stare narode,Sumere koji su tako gledali na smrt...parafraziram, posle smrti nema nicega,samo prah,pesak i mrak...Na zalost tako je.Zivotinje se bar ne zamaraju izmisljanjem pricica kako ce da zive i posle smrti negde tamo...

Back