Život posle smrti ??

Oximoron:
Zavisi kako posmatrash svest.Svest mozhe jednostavno biti plod razvijenosti nasheg mozga,mada je mozhesh smatrati i nekom energijom...sad,koje od toga je tachno znatjemo tek kad nas,shto kazhe sal, 'prezhale' :D

Pitanje prirode svesti odnosno da li moze postojati i bez telesnog omotaca, jeste i sustina za razresavanje pitanje zivota posle smrti.

U ovom slucaju stvaranje filozofije koju sam naveo, moja vrlo ogranicena iskustva sa astralnom projekcijom su me navela da verujem da svest (ili dusa, kako god zelite)
ipak moze funkcionisati nezavisno od tela.

A odatle je vrlo mali korak do svesti koja moze prelaziti iz jednog telesnog oblika u drugi.

pikax:
Tacno je da ne poznajemo sva pravila , ali postoje izuzetci koji odstupaju...
Dokazano - bezbroj puta.

Mislim da posmatras prirodu/kosmos :D kao izuzetno precizan "mehanizam"..a moje je misljenje da nije bas tako.

Sto se tice reciklaze, pa moguce je ..ako svest posmatramo kao energiju ( sada sam videla da je Oxi napisao isto to - dakle, slazem se :D )

Apsolutno je sve odredjeno pravilima, nema izuzetaka.

Kosmos/priroda je mehanizam, ali ne u smislu svajcarskog sata kome mozes uvek predvideti buduce stanjem, vec mehanizam sa ugradjenim visokim stepenom slucajnosti.

Banalno receno, mozemo saznati pocetak, mozemo saznati i kraj, ali ne mozemo detaljno znati sta ce se desavati izmedju ta dva.

neogeo:
Znam da postoji zivot posle smrti, drugachiji od ovog, bestelesno bitisanje, uz Boga...E sad nadam se da cu biti dobra..Da to ne saznah, ovaj zivot bi sigurno odbacila..

Odbacila ???

Bog ili ne, zivot nije nesto sto se tek tako odbacuje zato sto ti se ne dopada.
U tom slucaju samoubistvo bi bilo najveci uzrok smrti na planeti.

Ja sam vrlo daleko od hedoniste, u svakom pogledu.

Zivot je duznost prvo i pre svega. Obaveza koja se ne moze izbeci niti preneti na drugoga.

Obaveza koju su nam ostavili u nasledje desetine hiljada generacija nasih predaka koju su se kroz milione godina evolucije uprkos svim sansama koje su bile protiv njih razvijale da bi dosli do nas sada.

Nasa je duznost da tu obavezu prenesemo narednim generacijama.

Mozda se tebi dopada ideja o bogu kao stvaraocu coveka, meni ne.
Dovoljno je da pomislim na bezbrojne pretke koji su iza nas sve do onog malenog sisara koji je preziveo propast dinosaurusa da se osetim ponosnim sto sam deo jednog takvog lanca stalnog usavrsavanja i razvijanja zivota.

neogeo:
Nije mi potreban Bog, potrebano mi je postojanje i posle inache zashto raditi bilo shta. Sadashnjost je jedino shto imash, a jednom dodje sadasnjost kraja. I onda vishe niceg nema. E hvala lepo necu!

Pa znas niko nas nije ni pitao da li hocemo ili necemo, to nije stvar izbora.

Pazi, da se ne ponavljem ima na 7 ili 8 strani dugacak post mog pogleda na ovu temu, pa procitaj ako te zanima.

Uf, bolje da ja i ti ne razgovaramo o ovome, vidi se da drastichno razlichito razmishljamo, a poznato je da evolucionista nikad nije preobratio religioznog i obratno. Preobrazaji su uvek nekako u samoci. Tako da ajmo u sf caffe na jedno picence! I nisam mislila da si ti hedonista nego uopshte...Otkud znam ko si..

Evo i ja da se umešam.
Nije potrebno bilo šta mi da odlučujemo po pitanju svrhe svog postojanja i da li živeti ili ne.Svim vrstama je u samoj osnovi bića samoodržanje, bez toga ne bi bilo nijedne žive vrste na Planeti.
U šali, biolozi kažu da smo svi mi samo kontejneri za gene.Geni su ti koji stalno postoje i idu kroz vreme, dakle potomstvo je naša svrha, ako je uopšte ima.Još davno u ovakvim raspravama jedan moj drugar mi je rekao da mi, ljudi dajemo svrhu svemu, van nas je nema.

Pazi neo, zivot se ne svodi samo na nas same.
To ces shvatiti tek kada budes imala svoju decu, posto ne bi imala takve stavove da ih imas.

Onda ces razumeti sta je zivot u stvari, kada tvoje licno postojanje postane nesto sto odlazi u drugi plan, kada shvatis da su ta mala bica ono najvrednije sto ces ikada moci da stvoris i da je tvoj najvazniji zadatak da se brines o njima i podignes ih najbolje sto mozes.

Shvatices sta je zivot tek kada imas nekoga za koga si spremna da taj zivot das, i to u delicu sekunde bez ikakvog premisljanja.
A ne zato sto ti se eto tvoj zivot ne dopada.

dan555:
Evo i ja da se umešam.
Nije potrebno bilo šta mi da odlučujemo po pitanju svrhe svog postojanja i da li živeti ili ne.Svim vrstama je u samoj osnovi bića samoodržanje, bez toga ne bi bilo nijedne žive vrste na Planeti.
U šali, biolozi kažu da smo svi mi samo kontejneri za gene.Geni su ti koji stalno postoje i idu kroz vreme, dakle potomstvo je naša svrha, ako je uopšte ima.Još davno u ovakvim raspravama jedan moj drugar mi je rekao da mi, ljudi dajemo svrhu svemu, van nas je nema.

Eto dan uklopismo se bez pripreme.
Eros i tanatos, s tim sto je eros ipak uvek mocniji od tanatosa.

U osnovi verovali ili ne u Boga, sustina naseg zivota su deca, jer su ona nas licni zalog za besmrtnost.

Ocemo u kafe ?

Ama ko kaze da se meni zivot ne dopada! Ali mislim i da videti smisao zivota u deci i nije neki smisao..Ok reci cesh videcesh kad ih budesh imala. Ne kazem, sigurno cu se ponashati kao i svako drugi, i biti spremna da dam i zivot za njih, ali to nema nikakve veze sa tim shta ja osecam da li ima zivota posle ili nema. I ja sa takvim stavom ne zivim samo za sebe, otkud ti to. Chak shtavishe!

Pa dobro, kvalitetna rasprava nikada nije dzabe.

Meni su klasicne religije u jednom trenutku postale suvise ogranicene, nisu u stanju da objasne Kosmos u njegovoj sveukupnosti pa sam nasao neke svoje odgovore.

U principu sve se to svodi na jedno te isto, zivimo najbolje sto mozemo, vodimo racuna o svojim bliznjima i postujmo druge.

A sad zivot posle smrti, pa sa moje tacke gledista mnogo je veca verovatnoca da ga ima nego da ga nema.

neogeo:
Znam da postoji zivot posle smrti, drugachiji od ovog, bestelesno bitisanje, uz Boga...E sad nadam se da cu biti dobra..Da to ne saznah, ovaj zivot bi sigurno odbacila..
Pa,chudi me da,kao vernik,ne znash da je samoubistvo greh?Dizanje ruke na Bozhiju tvorevinu...to je jedan od najvetjih grehova zapravo...imam vishe nego povrshna znanja o teologiji sobzirom na to da mi je bivsha devojka bila teolog...i sam sam se zachudio kad sam chuo ovo :D

Back