Život posle smrti ??

Ko sto rece "opada" i vise nema "ali" taj usporeni rast do 30.nije deo zivotnog poleta vec pocetak pada. A to sto covek ima zamenu zuba samo u periodu rasta a u periodu opadanja nema nikakve zamene.. mnogo govori onima koji umeju da misle koji period zivota taj vas bog (ili bolje reci "demon" kako bi rekao Aristotel) smatra vaznim.

Pa cekaj, ako taj period rasta traje 18 godina (evo sam si to rekao) zato onda (tumaceci kroz tvoju teoriju) period opadanja ne bi trajao isto toliko? I time automatski tvoja teorija o momentu ispadanja mlecnjaka kao polovini zivota pada u vodu.

A zasto bi morao da traje toliko? I poenta je da se zamena desava samo u periodu rasta kao jedinom bitnom.

Tvoja sposobnost misljenja nije bas na zavidnom nivou... a posto u toj oblasti ocito nismo jednaki pokusavas da spustis nivo rasprave na nivo gde smo svi isti od amebe do coveka i gde nema gradacija a to je nivo volje.

A posto ne bih zeleo da ovu nasu raspravu moderatori obrisu ..jer je puna vrlo poucnih analogija o bogu kao ajkuli i slicno.. a koje mogu mozda korostiti nekima zaglibljenima u dogmu a koji temu citaju necu ici u tom pravcu.

Ko sto rece "opada" i vise nema "ali" taj usporeni rast do 30.nije deo zivotnog poleta vec pocetak pada. A to sto covek ima zamenu zuba samo u periodu rasta a u periodu opadanja nema nikakve zamene.. mnogo govori onima koji umeju da misle koji period zivota taj vas bog (ili bolje reci "demon" kako bi rekao Aristotel) smatra vaznim.

Nas Bog?

Koliko ja vidim (iz tvojih blogova i postova) ti si rastrzan izmedju dve teorije, "Bog ne postoji" i "Bog je demon". Namerno, slucajno ili po potrebi? Odluci se za jednu od njih, cisto ono, da ne bi ljude, a i sebe, pravio budalom.

Dalje. Da li si ikad razmislio o razlici izmedju mlecnih i stalnih zuba? Pa i o njihovim imenima? "Mlecni", kao nesto sto je vezano za prve godine zivota i "stalni", za ceo zivot. Drugo, pogledaj koliko su stalni mocniji od mlecnih. Neces me ubediti da to nema nikakav znacaj. Jednostavno, stalni su jaci, veci, a to je zato sto su predvidjeni da traju duze od ovih drugih. Eto malo elementarnosti za ljude koji umeju da misle.

Dalje. Da li si ikad razmislio o razlici izmedju mlecnih i stalnih zuba? Pa i o njihovim imenima? "Mlecni", kao nesto sto je vezano za prve godine zivota i "stalni", za ceo zivot.

Znaci ime tih zuba je argument? :roll:

Drugo, pogledaj koliko su stalni mocniji od mlecnih. Neces me ubediti da to nema nikakav znacaj. Jednostavno, stalni su jaci, veci, a to je zato sto su predvidjeni da traju duze od ovih drugih.

Pogresni zakljuci iz ispravnih premisa! Malo manje upotrebavaj rec "zato" posle koje sledi sud jer pre toga moras upotrebiti misljenje ili tkz. "moc sudjenja" ako nisi znao.

Nisu melcni zubi jaci od stalnih jer je predvidjeno da duze traju vec zato sto prpadaju detetu od najvise 9 godina i kao takvi ne mogu biti isti kao zubi odraslog. Da ne dodje do zamene melcni zubi bi se razvili...ali to se ne desava

Eto malo elementarnosti za ljude koji umeju da misle.
Ma da !:roll: Ti si arhetip takvih.

Pa nesto sto se gradilo 18, ili koliko vec godina, moralo bi da traje bar jos toliko. Barem.

Kakvo gradjenje? Mlecni zubi se izgrade i traju devet godina, stalni zubi koji ih zamene mozemo pretpostviti da je predvidjeno da traju jos toliko ..to sto oni traju duze nije bitno za temu o kojoj raspravljamo.
A kad smo kod tog trajanja duze. Koliko imas blombi u zubima i zamsili sebe bez tih blombi.

Znaci ime tih zuba je argument?

Da. Ljudi su videli koji su kakvi pa ih tako i nazvali. Sta je tu nejasno?

Nisu melcni zubi jaci od stalnih jer je predvidjeno da duze traju vec zato sto prpadaju detetu od najvise 9 godina i kao takvi ne mogu biti isti kao zubi odraslog. Da ne dodje do zamene melcni zubi bi se razvili...ali to se ne desava

Pa ne desava se jer ih zamene S T A L N I , kao bitniji. Sto znaci da su mlecni privremeno resenje koje cak ni ne stigne da se razvije do kraja. Iz toga sledi da je teorija 9+9 glupost. Na nivou 3eg osnovne, ako cemo iskreno.

Poslednja izmena:
Kakvo gradjenje? Mlecni zubi se izgrade i traju devet godina, stalni zubi koji ih zamene mozemo pretpostviti da je predvidjeno da traju jos toliko ..to sto oni traju duze nije bitno za temu o kojoj raspravljamo.

Gradjnje tela, period rasta, sam si rekao, ne spavaj.

A kad smo kod tog trajanja duze. Koliko imas blombi u zubima i zamsili sebe bez tih blombi.

Kaze se Plombi. Imam ih 3. I bez njih me ne bi bilo sramota da se nasmejem.

I kako su zubi povezani sa ovom temom?:think::think:

Poenta je u cinjenici da je primarna svrha zivota svih bica pa i coveka ta da ostave potomstvo i da posle toga za metafizicku silu u osnovi prirode covek kao individua nema nikakvu vrednost.
To moze pokazati sta prezivljava smrt..ne individua vec ono sto zovemo vrsta a sto je ustvari zajednicka unutrasnja sustina svih. Moje JA koje je korelat celog sveta istovetno je onome sto nalazis i ti u sebi kao i svaka druga pojava na ovom svetu a sto zovete "ja"..to je isto metafizicko bice i ono prezivljava smrt. I zato ova prica ima veze sa temom.

Poslednja izmena od moderatora:
Posto smo konacno zavrsili raspravu o zubima .... da se vratim temi.

Borac za prava zivotinja
Kad sam imala devetnaest godina, o mene se, u bazenu, iznenada okačio odrasli neplivač. Bukvalno me je potopio i obuhvatio mi vrat rukama. Bezuspešno sam se koprcala a onda su mi udovi postali teški, i više nisam imala snage da se pomerim. E tada mi se desilo ono što sam do tada smatrala mitom: odmotavanje "filma", tj. slike nekih detalja iz mog života. Nisu to bile značajne stvari, više kadrovi iz potisnutog sećanja: nečiji glas, lica, delić nekog davno zaboravljenog ambijenta ... Čak mi je odjednom sinulo rešenje problema, koji odavno nije bio bitan. Boje i zvuci su bili intenzivni, a ne kao što je to obično slučaj pod vodom. Pamtim da sam u jednom trenutku pomislila: Kako glupa smrt! Mislim da sam se nasmejala u sebi - što mi je kasnije, kad sam razmišljala o tom događaju, bilo najčudnije od svega. Posle toga se više ničeg ne sećam, sve do trenutka kada su me izvadili iz vode.

Na tu pricu o fenemenu "odmotavanja filma" prvi put sam naisao citajuci knjigu coveka koji se prvi usudio da progovori o tome ili Rejmond Mudi i "Zivot posle zivota". Tek posle te knjige pocelo se sa masovnim istrazivanjima i prikupljanjem izvestaja o iskustvima bliske smrti koja su se desavala oduvek ali su ljudi uglavnom cutali o tome.
Takva iskustva se ne mogu uklopiti u materijlasticka objasnjenja. Mozda ovi koji su imali iskustvo bliske smrti a ne secaju se toga ...zapravo nisu mogli da nikako racionalizuju dozivljeno i uklope ga u svoj materijalisticki pogled na svet pa su isti potisnuli duboko u nesvesno. Takvi bi trebalo da se podvrgnu hipnozi.

Kao sto rekoh, posle Rejmondove knjige pojavili su se hiljade i hiljade izvestaja... ali kao i svuda i tu ima gomile sarlatanastva, nebuloza, verskih idiotarija, projektovanih ubedjenja, projektovanih zelja i strahova... raznih gluposti. Zato i cenim kada naidjem na izvestaje a da oni poticu od ozbiljnih ljudi. Na jedan od tih naisao sam davno u jednim novinama gde je dr.Boris Stankovic govoreci o politici uzgred spoemenuo i ovo:

U ponedeljak, šestog aprila ujutru, oko sedam sati, pošto sam video da sa dvorišne strane ne mogu izaći iz kuće da uzmem kola, pozvao sam Kliniku i zamolio da mi pošalju kola hitne pomoći da bih mogao otići na posao iz dela grada pored stare žičare.
Oko pola devet po mene su stigla kola hitne pomoći i stala tačno pred vrata moje kuće. Ja silazim niz stepenice i u momentu kad sam ulazio u vozilo, na mjesto suvozača, osjetim udarac, odnosno pogodak metka u lijevu stranu leđa. Istovremeno, drugi metak koji se odbio od kola pogodio me je u zatiljak, čega nisam bio svjestan sve dok nisam primjetio da krvarim, a krvario sam obilno. Interesantna je činjenica, koju ni medicinski ne mogu da objasnim, iako sam, eto, došao
do profesora hirurgije i dekana fakulteta: toj sekundi padanja, u desetom ili stotom delu te sekunde kad sam pogođen i kada je metak probio grudni koš i u njemu ostao, pola života sam vidio kao na dlanu, a preostalu polovinu za vreme pada. Moj mozak se u tim trenucima kompjuterski prilagodio situaciji i ja sam bez podizanja, na laktovima i kolenima, pokušao da uđem u već otvorena kola. Da se ne podižem jer sam bio svjestan da će me onaj koji je pucao ponovo imati na nišanu. Taj drugi metak je dosta razorio dio zatiljka, ali, na sreću, nije bilo povrede lobanje i mozga.
Tragično je, međutim, bilo to što sam prilikom okretanja u padu vidio mesto sa kojeg se puca, upravo dvorište preko puta moje kuće, a to je bilo na udaljenosti od svega sedamnaest metara, ne više. itd.itd.

Za one koji poznaju filozofiju bice takodje interesantno da je i Anri Bergson na jednom mestu u svom delu "Materija i memeorija" spomenuo to odmotavanje filma ali on je dao i objasnjenje. Medicina kao sto vidite nema objasnjenje za tako nesto jer ga i ni ne moze imati, ali objasnjenje postoji u filzofiji i ono se tice idealnosti vremena koje nije linija vec nesto slicno melodiji ..kvalitativna mnozina... koja postoji integralno bez ikakvog deljenja na pre i posle ..zato je i moguce u dve sekunde doziveti ceo zivot.

Poslednja izmena:
Moj tata je doživeo slično "odmotavanje filma". Naime, pao je sa broda i struja reke ga je povukla pod baržu.. nije odmah uspeo da izroni, i tada je doživeo, kako kaže, odmotavanje života. I kaže da se sve odmotalo. Nakon toga je uspeo da ispliva...

jel ima regresija neke veze, odgovore za ovu temu

jednom sam procitao u neki novinama kako je jedan amerikanac ne u regresiji nego pod hipnozom pricao o svom proslom zivotu kao kauboja...., posle tragajuci nadjeni su dokumenti koji su isto opisivali tog kauboja...

Zaljujuci najnovijim istrazivanjima na polju reanimacije pojavile su se mnoge interesantne stvari, a koje su vezane za fazu klinicke smrti.

Moze se rekonstruisati veoma detaljno sta se dogadja sa dusom nakon njenog odvajanja od tela.

Naravno, svaki slucaj, svaka osoba, ima svoje specificnosti.

Zato su prvi utisci koje ima covek na drugom svetu – subjektivni.

Uprkos tome, gledano u celini, klinicka slika odvajanja duse od tela je vrlo slicna kod svih ljudi, iako po nekada nije potpuno objasnjiva.

Duplo vidjenje

Nakon momenta smrti, covek odmah nije svestan toga. Tek kada ugleda svoje telo ispod sebe i kada shvati da ne moze da se komunicira sa drugim osobama, pocinje da biva svestan da je dusa napustila telo i lebdi.

U nekim slucajevima, kada je smrt nastupila trenutno (nesrece) dusa ne moze da prepozna svoje telo, smatra da telo koje vidi pripada nekoj drugoj, slicnoj osobi.

To vidjenje svog tela iz perspektive uzrokuje snazan stres, i dusa nije sigurna da li je to realnost, san ili smrt..

Svest se ne gasi

Apsolutno svi koji su bili u klinickoj smrti ostaju nakon momenta smrti potpuno svesni svoga “ja”, zajedno sa svim intelektualnim sposobnostima, osecajima i nadrazajima.

Cak se vid i sluh izostravaju, misao je energicna i brza, a memorija jasna.

Osobe koje su izgubile neko svoje culo zbog bolesti, momentalno ga povrate.

Covek cuje, vidi, oseca, misili…bez tela!

To savremeni specijalisti reanimadori tumace raznim hemijsko-elektricnim procesima u mozgu.

fcz-Juego-.jpg

Olaksanje

Cesto je smrt pracena bolerscu i patnjom. ..

Kada dusa napusti telo, momentalno prestaje bol, pritisak, gusenje, a misao postaje kristalno jasna i osecaji izostreni.

Covek se identifikuje sa svojom dusom i od toga casa telo mu postaje nesto suvisno, bezpotrebno…

“Kada sam izasao iz svog tela, osetio sam kao da sam napustio neku ljusturu” prica jedan covek koji je bio u klinickoj smrti.

“Posmatrao sam svoje srce potpuno nezainteresovano, kao i napore lekara da me povrate u zivot”

Iako se covek svesno oprastao od ovozemaljskog zivota, ipak je osecao ljubav za svoju decu i svoje bliznje, znaci da mu osecaji nisu presahli.

Takodje nista mu se nije promenulo u karakteru: na drugi svet se odlazi isti onakav kakav si bio i u ovome…

Svetlo na kraju tunela

(nastavice se)

1h7-271688.jpg
Ne verujem u te stvari.
Smatram da je covek kao i biljka, onog trenutka kada umres, u mozgu jedino mogu da se desavaju neki procesi, jer je ono u sta verujes samo reflektovanje, ostalo, nema veze sa dusaom...umro si.
Mislim da je onaj trenutak smrti, tih nekoliko sekundi, kao san...
Naprosto nestajes
Ako je neko nekad izucavao coveka, a mislim da je antropologija dosta o tome "pisala" jeste da je neandertalac imao tu "gresku", tj nije mogao da napreduje, imao je secanja, sledio instinkte, kao zivotinja, iznova i iznova novim radjanjima i novim generacijama ziveo na isti nacin, a jedino je homo sapiens mogao da napreduje, sto je normalno kroz evoluciju. Sto je bilo i prirodno, jer se covek i sada razvija, nova saznanja, ideje...

Ne verujem u te stvari.
Smatram da je covek kao i biljka, onog trenutka kada umres, u mozgu jedino mogu da se desavaju neki procesi, jer je ono u sta verujes samo reflektovanje, ostalo, nema veze sa dusaom...umro si.
aprosto nestajes

Na ovoj temi , koju ocito nisi citala, raspravili smo vec da reči tipa "posle smrti je za nas nista" ili kako ti kazes "naprosto nestajes" nemaju znacenja i predstavljaju pseudopojmove. Tako da tu nema nista "prosto"..a nema ni nikakve vere. Cinjenica je da NESTO nema suprotnost u vidu NISTA i da ce za nas uvek biti nesto..ma sta to bilo. Ne znamo koja vrsta egzistencije nas ceka posle smrti, ali znao da je to egzistencija i da ona nikako ne moze dobiti atribute "nista" "nestajanje" jer su to reci bez znacenja. One nisu zasnovane niti na spoljasnjem, niti unutrasnjem iskustvu...empriskom, ili imanentnom. Obicna slova zasnovana na zabludi intelekta koju je filozofija tek pocetkom proslog veka uspela da razveje kao takvu.

Pogeledaj post broj 25 na ovoj temi, kao i temu na filozofiji pod nazivom "Ništa".

http://forum.krstarica.com/showthread.php/259411-NISTA

Na ovoj temi , koju ocito nisi citala, raspravili smo vec da reči tipa "posle smrti je za nas nista" ili kako ti kazes "naprosto nestajes" nemaju znacenja i predstavljaju pseudopojmove. Tako da tu nema nista "prosto"..a nema ni nikakve vere. Cinjenica je da NESTO nema suprotnost u vidu NISTA i da ce za nas uvek biti nesto..ma sta to bilo. Ne znamo koja vrsta egzistencije nas ceka posle smrti, ali znao da je to egzistencija i da ona nikako ne moze dobiti atribute "nista" "nestajanje" jer su to reci bez znacenja. One nisu zasnovane niti na spoljasnjem, niti unutrasnjem iskustvu...empriskom, ili imanentnom. Obicna slova zasnovana na zabludi intelekta koju je filozofija tek pocetkom proslog veka uspela da razveje kao takvu.

Pogeledaj post broj 25 na ovoj temi, kao i temu na filozofiji pod nazivom "Ništa".

http://forum.krstarica.com/showthread.php/259411-NISTA

Ok, filozofe, ti si "drustveni naucnik" nista manje vredan od mene, prirodnjaka
malo se vise razumem ...mozda, kazem mozda
Elem, pre mene, posle mene...NISTA!
Ti i ja se razlikujemo jedino po polu i nacinu na koji biramo zivotne ciljeve, odluke koje donosimo i zivot koji vodimo...dakle... NISTA!

Ok, filozofe, ti si "drustveni naucnik" nista manje vredan od mene, prirodnjaka
malo se vise razumem ...mozda, kazem mozda
Ti i ja se razlikujemo jedino po polu i nacinu na koji biramo zivotne ciljeve, odluke koje donosimo i zivot koji vodimo...dakle... NISTA!

Kao sto rekoh NISTA je pesudopojam bez znacenja i to je cinjenica . To nije nikakva vera. Jedini problem je sto ta cinjenica nije u skladu sa ospteprihvaecenom zabludom ljudi kada je pesudopojam "nista" u pitanju..tako da tu imamo predrasudu nasuprot apodiktickoj(neosporivoj) cinjenici.
Tako da malo bolje razmisli o ovome . U pitanju je znanje staro skoro 100 godina (radi se o Bergsonovoj filozofiji) ali znanje koje dokazuje, u pravom smislu te reci, nasu subjektivnu egzistenciju posle smrti (ma kakva ona bila).

Dzabe filozofe, ne verujem u zivot posle smrti, kakva god ucenja u tom pravcu bila...
Moje znanje je staro vise hiljada godina, pa ga i dalje izucavam i ucim....
Covek je kao i biljka....

Ko trazi tvoju veru? Ne pozivam se na veru, vec na apodikticku (neosporivu) cinjenicu. Pozivam se na intelekt.

Ali ajde...ako ti se svidja da po svaku cenu zadrzis svoja ubedjenja, pa makar pogresna bila... neka ti bude.. :)
Ko ne zeli da vidi ne moze videti. Gde volja kolo vodi razum nema sta tu da trazi.

Gde volja kolo vodi razum nema sta tu da trazi.
Ovo mi je malo preterano.
Koliko znam nikad se ne dešava da samo jedno od ta dva ili neki od nenavedenih, a u "kolu" neizostavnih, "kolo" vode.
Za razliku od užičkog i ostalih njima nalik, ovde pojava kolovođe predsatavlja patološku pojavu, valjda to ovde neko i primećuje
Taman smo se izvukli iz mlečnih zuba i učini mi se da je rasprava postala konstruktivna, kad opet
Aman, ljudi jel može to sa malo manje hormona?

Ne verujem u te stvari.
Naprosto nestajes

Susreo sam se sa par ljudi ovakvog mišljenja, ali moj mozak ne može da obradi tu inormaciju ništa.
Kao umeremo i ništa, kraj, gotovo, konec. Šta ništa ? Šta se događa sa tobom(ne mislim na telo ono će se raspasti), već sa tobom, tvojim mislima, sećanjima, osećanjima, onim što niko sem tebe ne zna, i što niko ne može da spozna ?

Susreo sam se sa par ljudi ovakvog mišljenja, ali moj mozak ne može da obradi tu inormaciju ništa.
Kao umeremo i ništa, kraj, gotovo, konec. Šta ništa ? Šta se događa sa tobom(ne mislim na telo ono će se raspasti), već sa tobom, tvojim mislima, sećanjima, osećanjima, onim što niko sem tebe ne zna, i što niko ne može da spozna ?

Moza ne pricamo o istoj stvari, ali avaj, da se razjasnim :)
Covek je mnoge instikte izgubio kroz evoluciju, samim tim, kako se i smatra, sposobnost da prenese ono sto je ucio tokom svog zivota, stekao, bilo da je znanje ili vestina, vec iznova vecinu stvari ponovo uci naredna generacija, znaci secanja se ne prenose.
Ti ili ja kao i svi mi, jedino prenosimo svoje gene, neke stecene tokom zivota, uslovno receno stecene, a sve sto je bilo sa tobom, misli, secanja, osecanja...se gase onog trenutka kada umres, umrem, umremo!
Neki ljudi posle klinicke smrti, takve su bar price, imaju ta neka secanja, desavaju im se stvari i situacije kakve je vec neko opisao, to su price...
Mozak je suvise kompleksna "stvar" da bi ljudima bilo toliko lako saznanje, sta se sve u njemu desava
Moja majka je dva puta imala klinicku smrt, i koliko ja znam, zivot je nastavila sasvim normalno, bez ikakvih vizija ili kako vec i sta vec
Zato, kad umrem, saznacu, ovako mozemo samo da nagadjamo, sta i kako....za sada NISTA! ;)

Mozda je, na primer (cisto teorijski), to "nista" kao san bez snova. Zaspis, probudis se, izmedju - nista.

Back