Život posle smrti ??

Mogu misliti sa kakvim se problemima u misljenju suocava onaj ko vidi u ovoj filozofiji nesto ali pred kime se otvaraju posle toga bezbrojna pitanja na koja nema odgovor, niti moze da ih pomiri sa svojim utvrdjenim materijalistickim stavovima o svetu i zivotu.

Ili vecina ljudi smatra da kada nam dodje kraj ostaje svet objekata oko nas a mi nestajemo. To je cvrsto uverrenje vecine zasnovano na apsurdu nad apsurdima da je prosto neverovatno da se toga drze kako neuki.. tako i obrazovani. Suvise je ta situacija opet apsurdna sa druge strane da bi bila slucajna. LJudi su preparirani laznim stavovima o svetu i zivotu.. A ko je to mogao da im uradi nego REPTILI !!!!!

Ali zanemarimo ovu uzgrednu primedbu .. ona je ovde .tek da tema ne prodje bez reptila (Jel tako Atakualpa :) )

Dakle, shvatanje 'NISTA" kao pseudopojma nastavlja se sa razumevanjem idealisticke filozofije i pre svega Barklijeve Korelativnosti subjekta i objekta.

A sve zajedno ovakavo znanje pruza ljudima ono sto je preimucstvo filozofa a to je Metafizicka uteha ..zasnovana ne na veri vec na znanju.

Samo da naglasim da je ovakava situacija u kojoj "stvar po sebi ostaje zatvorena knjiga za ljudsko saznanje a samim tim i pitanje vecnog zivota ili pitanje egzistencije posle smrti nije validno i greska je ostaiti u tom uverenju. Tako je bilo neposredno posle Kantovog vremena kada je on unistio dotadasnju spekulativnu metafiziku. Ali danas nije tako.Odmah posle njega najveci filozofi covecanstva su krenuli dalje i naravno da nisu otkrili ali su svima nama dali da naslutimo transcendnento...da naslutimo to sto vecina zove " nista".

Veliko je preduzece govoriti o tome ovde samo hociu reci da znanja ima. Da mozemo naslutiti sta je posle. To nije saznanje ali je nesto veoma nama blisko. . Nesto sto nalzaimo u sebi a kao takvo sto nema pocetak i kraj,uzrok i posledicu samim tim ni pojmovi postajanje i nestajanje ne vaze za to (ko razume ovde govorim o Sopenhaurovoj transcedentnoj volji ili Bergsonovoj kvalitativnoj mnozini) a opet to je najblize nasem JA. Tako da vecni zivot jeste izvestan. A pitanja X. na koja nemamo odgovor .NARAVNO OSTAJU.

Spekulacije o tome ili sta bi to moglo biti posle smrti mozete videti na ovom mom blogu :

Transcendentno i Dostojevski - Sta posle ?
http://forum.krstarica.com/blog.php?b=8698

Onaj blog je veoma intersantan i spda u ovu temu a da bi ga videli i oni koji iz principa ne zele da kliknu na moj blog.
Evo ga za njih ovde:

Svet je idealan. To nije hipoteza vec neposredna cinjenica svesti. Ko se u to nije uverio, neka prouci Barklijevu Korelativnost subjekta i objekta jer psihicki napor potreban za shvatanje toga manji je nego shvatiti da je dva i dva cetiri, i sve ce mu biti jasno. A ko nije, neka izvede ovu prostu "vezbu":

Korelativnost subjekta i objekta - Autobus
http://forum.krstarica.com/blog.php?b=7505

Iz ovog saznanja nastale se citave filozofije. Sopenhaurova filozofija volje otisla je najdalje i potpuno "iscedila" iz intelekta sve ono sto je u njegovom dometu.... spolja je ostala nespoznajna , transcendentna "Stvar po sebi".

Ali to nije dovoljno ! Pitanja su velika, radoznalost jos veca, mogucnosti ljudskog saznanja nedovoljne, niti kompatibilne sa prirodom "Stvari po sebi". Pa sta onda citniti? Jasno je da moramo cekati da brod života pristane u luku ka kojoj plovi, i jasno je da sa nestankom objektivacije volje (hteti saznati) koju zovemo "mozak", da nestaje i nacin egzistencije gde postoji subjekat i objekat i gde postoji prostor ..samim tim i mnostvo, i sve ono sto poznajemo.

Mozemo li bar naslutiti sta nas ceka posle?

Mozemo, ali samo naslutiti, a glavna pitanja ostaju bez odgovora.
Iz onoga sto znamo mozemo reci da je Dostojevski u pravu, i da nas sa nestankom intelekta i njegovih formi ceka ovo:

I ja osetih kako se nebo spusti na zemlju i proguta me. Boga sam osetio kao jednu uzvišenu duboku istinu i osećao sam kako me on prožima. Da, postoji bog, uzviknuh ja. Šta se posle toga desilo, ja ne znam. Vi i ne slutite kako božansko osećanje milja obuzima epileptičara jednu sekundu pre napada. Ja ne znam da li je ovo milje trajalo sekundama ili satima, ali verujte mi da ne bih želeo sve radosti sveta za ovo... Da, isplati se dati čitav Život za jedan takav trenutak... U ovim minutima bila mi je jasna duboka, čudovišno lepa reč: doći će jednom doba kad vreme neće više postojati.
Cristo_degli_abissi.jpg

Ima sekundi kad vi iznenada osetite večnu harmoniju, koja ispunjava čitavo biće: To je kao kad čovek iznenada oseti u sebi celu prirodu i kaže — da, to je istina... to nije samo ljubav, to je više nego ljubav. Užasno je kako su ta osećanja tako jasna, a radost tako ogromna... U ovih 5 sekundi ja preživljujem čitav jedan život, čemu celokupni razvitak, kad je cilj već postignut.
Dostojevski

A mozda nas ceka ovo:

Onda će jedna od pogubnih Furija Gospoda Smrti postaviti konopac oko tvog vrata i tegliće te unaokolo; ono će ti odseći glavu, iščupati srce, prosuće ti utrobu, polizaće ti mozak, popiti tvoju krv, jesti tvoje meso i glodaće tvoje kosti; ali, ti nećeš biti u mogućnosti da umreš. Iako će tvoje telo biti iseckano na komade, ono će opet oživeti. Ponovljeno komadanje izazvaće silovit bol i mučenje.
Bardo thodol - Tibetanska knjiga mrtvih

Takodje sa smrcu mozda ne dolazi do stapanja sa sustinom izvan prostora vec hteti saznati i nacin egzistencije u vidu subjekta i objekta postoji i dalje, i da nas ceka nesto slicno kao do sada, poput ovoga:

Videćeš svoj dom, prisutne, svoje rođake, i leš, i pomislićeš, »Ja sam mrtav! Šta da radim?«, a, budući da će te tištati osećanje silovite tuge, misao će ti se javiti, »O, šta sve ne bih dao da posednem telo!« I, tako misleći, posvuda lutaćeš tragajući za telom.
Čak iako si mogao da uđeš u svoje mrtvo telo već devet puta zahvaljujući dugom vremenskom razdoblju tokom kojeg si boravio u Čonjid Bardou ono se već smrzlo, ako je zima, istrulilo je, ako je leto, ili su ga, pak, tvoji rođaci već spalili ili zakopali, ili su ga bacili u vodu, ili su ga izložili pticama i divljim zverima. Zbog toga što ne nalaziš ni jedno mesto kojem bi se priklonio, ti ćeš biti nezadovoljan i imaćeš osećaj kao da si stisnut u pukotinama i naborima između stenja i kamenja. Iskušavanje ovakve vrste jada odigrava se u Posrednom stanju kada tragaš za ponovnim rođenjem. opet Tibetanska knjiga mrtvih

Ma sta bila luka ka kojoj plovimo to je nasa luka i nas pravi dom izvan iluzije. Posto je veliki Sopenhauer iscrpeo mogucnosti ljudskog saznanja, ono sto ostaje jeste jedno veliko NE ZNAMO jer ne mozemo znati. Ostaju nam samo prolazne intuicije. Bergsonove "maglovite rese"...a sve pomesano sa formama intelekta kojih se jednostavno ne mozemo osloboditi i za koje je svest neodvojivo vezana.

Ipak i ono sto znamo ..mnogo je. Intelekt ne moze otkloniti veo Maje ali ga moze bar delimicno strgnuti a u tome se krije nesto veliko. Veliki dar koji sleduje svakom filozofu....metafizicka uteha.

Poslednja izmena:
Sal, odustani.

Vidis, stvar je u tome da oziman verovatno ima relativno visok koeficijent inteligencije plus sto forsira "duge reci", koje dosta ljudi ne razume (ja, opet tezim pojednostavljivanju. . .inzinjer) a i nisu dovoljno zreli i/ili inteligentni da sami razmisle o takvim stvarima, i tako, kad cuju/procitaju nesto onako sroceno, fascinira ih i priklone mu se. Nas realizam tu ne moze pomoci, dok sami ne sazriju, a nekima ni tada.

A sto se teme tice, ja od transcendalnog verujem jedino u zubarsku ordinaciju "transceDENTAL".
Nista nema znacenje, vec je prosta negacija od nesto.
Nistavilo je pojam.
Kad krepas verovatno te nema. Mozak prestaje s radom, pada sistem, hardver ostaje dok ga gusenice ne rese.

Ma gde ja da odustanem.....
elem, opet reptili, opet blogovi i suplja filozofija...

Ajd vako...
izvedes devojku u restoran (za ozija sf pojam, ali kad ima toliko razvijenu "svest" =, nek sebi stvori mentalnu scenu toga...

Dok cekaju veceru (sigurno je narucio po tanjir makarona, nema se za vise) objasnjava joj da "nista" zadrzi u stvari sve, da je to veliki i sirok pojam koji je on na svom blogu objasnio....

Onda ga ona pita..

Ozi, koliko para ima u tvojim dzepovima?

On kaze "sem 500 din cime cuu platiti suve makarone i dve case vode nemam nista"

A ona odgovara... "pa koliko si napricao o tome nista, trebalo je barem mesano meso da bude, flasa vina i dezert. A uz dezetr violine na uvu.

Onda devojka ustaje, prezrivo otpuhne i kaze "verovatno ti je NISTA i u gachama..."
i nestaje iz lokala.

I dok on naredjuje da mu se spakuju makaroni, ona ispred restorana zove Sala, za kog pouzdano zna da ima NECEG i u dzepovima, i u gachama a i u glavi....

the end.

da vecni zivot postoji..........to je tvrdo dokazano i ne moze da se porekne.......tacno je da postoji i pako i raj...ali ne mora da znaci da u paklu ljudi gore fizicki....

u paklu ljudi gore najvise iznutra....duse im postaju nalik biljkama.....

crvi,zmije,bube i ostale zveri.....

trebamo da se trudimo da skromno i umereno zivimo (u drugom znacenju) da bi zasluzili veci polozaj u sledecoj dimenziji...

На ову тему нема смисла расправљати...
Бар не на овом подфоруму.
Има религијски аспект,вјерујеш или не...
Има и филозофски(мислим,дакле постојим)...
Има и онај сељачки(у се,на се,пода се),па послије ништа...
А овдје можемо само да се запитамо...
Ако послије ове димензије нема ничега,чему онда све ово,
чији је несхватљиво мали дјелић на слици:

Prilozi

• darkriver_ruiz.jpg
    darkriver_ruiz.jpg
    57,8 KB · Pregleda: 14
Da, život je bez početka i kraja. Ali, problem ili preimućstvo je u tome što to niko nikome ne može dokazati. Svako sam mora potražiti dokaz - što je najveća draž života.
Dokaz nije stv ar intelektualnog, instrumentalnog ili naučnog dokazivanja, to je stvar stanja svesti same osobe.
Čovek je pre svega duhovno biće, Duša, koja je večita i besmrtna.
No, ako neko nije zainteresovan kopati po tim detaljima najbolje je da ostane sa svojim shvatanjem. Onaj ko dosegne stadijum neophodnosti za uzvišenim saznanjima taj istražuje, eksperimentiše i sazna još za života ono što ga interesuje.
Postojanje kraja života je iluzija...
Duša, svako od nas, ima pristup sveznanju pa i onom o trenutku stalnog napištanja ovog sveta (budući da svako od nas redovno odlazi na više svetove za vreme spavanja). No, onaj ko se ne može nositi sa tim saznanjem neka ga ne traži....

Mogu misliti sa kakvim se problemima u misljenju suocava onaj ko vidi u ovoj filozofiji nesto ali pred kime se otvaraju posle toga bezbrojna pitanja na koja nema odgovor, niti moze da ih pomiri sa svojim utvrdjenim materijalistickim stavovima o svetu i zivotu.

Ili vecina ljudi smatra da kada nam dodje kraj ostaje svet objekata oko nas a mi nestajemo. To je cvrsto uverrenje vecine zasnovano na apsurdu nad apsurdima da je prosto neverovatno da se toga drze kako neuki.. tako i obrazovani. Suvise je ta situacija opet apsurdna sa druge strane da bi bila slucajna. LJudi su preparirani laznim stavovima o svetu i zivotu.. A ko je to mogao da im uradi nego REPTILI !!!!!

Ali zanemarimo ovu uzgrednu primedbu .. ona je ovde .tek da tema ne prodje bez reptila (Jel tako Atakualpa :) )

Dakle, shvatanje 'NISTA" kao pseudopojma nastavlja se sa razumevanjem idealisticke filozofije i pre svega Barklijeve Korelativnosti subjekta i objekta.

A sve zajedno ovakavo znanje pruza ljudima ono sto je preimucstvo filozofa a to je Metafizicka uteha ..zasnovana ne na veri vec na znanju.

Ti li me to zajebavas?

da vecni zivot postoji..........to je tvrdo dokazano i ne moze da se porekne.......tacno je da postoji i pako i raj...ali ne mora da znaci da u paklu ljudi gore fizicki....

trebamo da se trudimo da skromno i umereno zivimo (u drugom znacenju) da bi zasluzili veci polozaj u sledecoj dimenziji...

A zamisli sledeci zivot ne postoji, a ti nisi iskoristio ovaj?

A Pakao ne postoji...

Pakao - Teorija

Ovo je navodno istinit dogadjaj i odgovor na testu iz hemije na
Univerzitetu u Beogradu.
Odgovor jednog od studenata je bio toliko "dubok", da je
profesor odlucio da ga podeli sa svojim kolegama preko interneta.
Pitanje: "Da li je pakao ezoterman (predaje toplotu) ili endoterman
(absorbuje toplotu)?"
Vecina studenata je napisala svoje pretpostavke na osnovu Bojlovog zakona
(gasovi se hlade kad se sire i zagrevaju kad se skupljaju) ili neku drugu
varijantu... Jedan od studenata je napisao sledece:

"Prvo moramo znati zapreminu u koju duse ulaze u pakao i izlaze iz njega.
Smatram da odmah mozemo pretpostaviti, da dusa koja jednom udje u pakao
vise
ne izlazi. Znaci, broj dusa se povecava. Da bi dobili ideju o tome koliko
je
u paklu dusa, osvrnimo se na razlicite vere koje danas postoje na svetu.
Vecina tih vera tvrdi, da onaj ko nije pripadnik bas te odredjene
veroispovesti ide u pakao. Dakle, zakljucak je da ce sve duse zavrsiti u
paklu. Ako tome dodamo odnos nataliteta i mortaliteta, mozemo ocekivati
da
broj dusa eksponencionalno raste. Dakle, obratimo paznju na odnos promene
zapremine pakla, jer prema Bojlovom zakonu za zadrzavanje istog pritiska i
toplote zapremina mora rasti proporcionalno sa brojem pristiglih dusa. To
nam pruza 2 mogucnosti:
1) Ako se zapremina pakla povecava manje od potrebnog prosecnog broja dusa
koje stignu u pakao, toplota i pritisak pakla ce toliko porasti da ce
pakao
eksplodirati.
2) Ako se pakao siri brze od proseka koji mu je potreban da primi sve
duse,
toplota i pritisak ce toliko opasti da ce se pakao smrznuti. Koja od
mogucnosti je ispravna?
Ako uzmemo u obzir izjavu, koju je kategoricki iznela Milica sa cetvrte
godine, a koja glasi: "Pre ce se pakao smrznuti nego sto cu ja sa tobom da
spavam" i s obzirom na to da je samnom spavala juce, mora biti ispravna
teorija br. 2, dakle pakao je sigurno egzoterman i smrznuo se.
Zakljucak ovog izlaganja je, da ako je pakao smrznut, ne prima vise dus,e i
preostalo je samo nebo, sto je dokaz postojanja Boga, a to objasnjava i
zasto je Milica sinoc vikala "Ah moj Boze!" Ovaj student tehnologije je
jedini dobio 10 poena

Ovo je stvarno napisano...

Izvini, ali kako je to naučno dokazano da postoji Pakao i Raj ?

Jedino sto mogu da svarim je reinkarnacija.

Previse svedocanstava ima, cak i naucno potvrdjenih, o tome....

Sad, ako nije prevara veka, izmedju svih tih primera (svedocanstava) bi izdvojio sledeci....

Mali britanski decak davio roditelje kako je nekad bio naci pilot borbenog aviona u 2. svetskom ratu.
Opisao je svoj aparat u tancine, pilotiranje i ondasnje svapske borbene tehnike luftvafe-a (naci avijacije)

I koliko je uporan bio, nadju mu ocuvan avion, koji on ladno upali i poleti sa njim. Sve natpise na njemackom je savrseno razumeo.

Sad, malo sam skeptican po pitanju koji bi to roditelj dozvolio svom sinu da sam sedne u muzejski primerak "mesersmita" i poleti...ali dogadjaj je zabelezen (navodno) i istinit.

Ako me iko ubedi da je to -to, ako me neko upozna sa (sada) covekom da ga ja ispitam, momentalno postajem vernik i zagovornik reinkarnacije. Ovako, samo sumnjam...

Inace, primer je jedan od mnogih za koje znam....ali i najupecatljiviji.

Jel vi stvarno mislite da milioni ljudi izmisljaju da postoji Bog, vecna dusa i sl i to tako hiljadama godina i u raznim civilizacijama? Onda imate veliki problem u glavama.

Pretpostavicemo da je bar neko od tih ljudi koji prihvataju tu cinjenicu bio pametniji od nas, i da je kriticki pristupio problemu. I - sta se desava? Ocigledno postoje potvrde koje su i te ljude, i mnoge druge, ubedile da su te stvari istinite.

Mislite da se monasi raznih religija boje smrti pa su izmislili Boga? Onda ste u neopisivoj zabludi, kako vam svi sveti spisi i kazu: ovaj zivot, koji vi priznajete za jedan i jedini, i ova stvarnost, zapravo su iluzija. Pravi zivot zapravo i jeste na onoj strani. Duhovno je iznad materijalnog, i materijalno samo izvire iz duhovnog - svi koreni su zapravo tamo, a ne ovde.

Da, dusa je vecna.

Ili cete mozda bas VI da stanete ispred blagopocivseg Partijarha srpskog Pavla i kazete mu kako lupa i laze? I to o necemu o cemu nemate pojma? Mislim, ne da vas drma ego...

Ali to je u redu - nije svako pozvan da veruje, a mnogo manje je onih koji ce i da spoznaju sta je Dusa i sta je Bog. A dok se to ne desi i vama, samo bi bilo u redu da, posto neke stvari ne znate, imate osnovno postovanje prema necemu sto milioni i milioni ljudi u svetu prihvataju.

Back