Kuba, zemlja građanskih ratova i rasturenih domova. Majami, američki grad iz kojeg jedna mlada Kubanka počinje potragu za svojom majkom, kojoj ni ime ne zna. Jedini trag je davni spomen, majčina poruka sa Nerudinim stihovima – sve dok jednog dana ne stigne zagonetni paket sa još zagonetnijim pismima. U njima je sadržana priča o ljubavi između te tajanstvene žene i mladog revolucionara Čea.Koračajući po tragu prošlosti, junakinja upoznaje svoju majku, Kubu šezdesetih i mit dvadesetog veka – Če Gevaru – sagledanog kroz oči zaljubljene žene
..........................................................................................................................
Moja ljubav CE ..Ana Menendez
Kad sam poslednji put videla Ernesta,bio je obucen kao neki drugi covek.Stajao je pored stare indijske smokve na Trgu.Drzao se vrlo uspravno;gledao je u daljinu malo uzdignute glave.Licio je na nekog nadmenog trgovca iz proslih vremena.Pored njega su prolazili ljudi,ali ga niko nije video.Ja sam ga prepoznala po lepo izvajanoj punoj donjoj usni,po izbocenom celu.Ne mozes prevariti ljubavnicu;ona je zapamtila svaku tvoju crtu,svaki skriveni deo tvoga tela.Covek ne moze od ljubavnice da sakrije nista vise nego od sebe samoga.
Okrenuo se prema meni,i ja sam mu polako prisla.Osetila sam poznati miris koze ispod njegove bele kosulje.Uzeo mi je ruku i prineo je obrazu.Tako smo se ponovo oprostili,glas mu se gubio u buci na trgu,preslab glas za coveka kakav je postao.Dah mu je bio vreo i isprekidan.Kad mi je rekao da se vise necemo videti,samo sam klimnula glavom.Rekla sam mu Zbogom,i prepustila ga zemlji,sirokim ravnicama,nebeskom svodu koji cemo i dalje deliti.Nema nicega konacnog u rastanku ljubavnika.
Medjutim,smrt je razlicita.Odlazak Bogu.Tisina.Jedna drugacija konacnost.