Život pisan srcem

untitle-antonio-kiss-d-1.jpg

Kad te probudi između sna i jutra
jedan zalutali pogled tako plav i očajan od svega
napravi se tužna iako to možda nećeš biti
to pogledu tome treba
jer on je nejak i lako se rastopi kao pahulja snijega
u očima tvojim pamti ljepote i ljubavi se još uvijek sjeća
ako ti dođe nemoj mu dati da na tvom srcu izgori kao svijeća.

(Zeljko Krznaric

Zasto sam danas i sunce i kisa.Zasto sam i hladna,siva stena i trava neugazena,
tako podatna i meka? Zasto sebe kao gusenicu i leptira istovremeno gledam?
Zbog cega sam danas krhka kao poljski cvet, a otvorena kao more?
Jesam li danas necujan urlik vetra sto umire u moru ili sam zaludjeni talas sto
se iz tog istog mora radja? Jesam li ona koja danom suvereno vlada ili sam samo
obris u mraku postelje i po telu razlivena tamna gorka cokolada? Putujem li svojim
zemaljskim putem kao zvezdana staza ili sam samo okasneli okrajak njenoga repa
sto u jedan jedini stegnuti dlan stane?Jesam li bila popijena kao voda u zelenoj oazi
pustinje ili se ti sada utapas u meni kao retkom vinu sa svecano postavljenog stola?
Sta sam ja? Ne naslikana slika ili setan trag nedosanjanih snova? Umire li dan
u meni ili se samo jutro rosom pokriva da mi ublazi pad iz maste u nesigurno sutra?
Prepoznajem li pogled u tvojoj reci ili je to samo odblesak moje vlastite suze?
U cetiri savrsena zida, bez prozora, gotovo sagorela sveca sto svoj plamen poklanja
rezonanciji istog savrsenog, ali nikad zavrsenog zvuka melodije koja peva ... Con te partiro.

O cemu vise da pisem?
O kosmickom polenu,
o mramornoj kisi.
O izbacenom mulju koji
osecam.U ovom groznom
sumraku,u ovom velikom
krugu najduzeg dana u godini.
Sve sam vec napisala,sve sam
iz sebe izbacila,i nista se bolje
ne osecam.U ovome praznome
letu dok kruzi oluja zivota.
Kao da sam u sebi sve posekla,
prekinula,u pepeo pretvorila
i vise nista ne cujem,ali ipak nesto
odzvanja.To izgleda moje srce ko
umorna zver trazi mir po senkama
koja tisinom skita.Po senkama oteklih
suza gde krvotok jedino menja svoj ritam.
Beskraj

314299_259939127364256_106704979354339_951211_6446940_n.jpg

U zivotu nije vazno sta imas, vec koga imas i ko te ima…

image001.jpg

Devojčice, Brielle i Kirie, rođene 12 nedelja pre predviđenog datuma rođenja. Kojima je potrebna intenzivna nega, su bile smeštene u posebne inkubatore….

Kirie je počela da dobija na težini i njeno zdravlje je počelo da se stabilizuje. Ali Brielle, rođen samo sa 2 kg, imala je problema sa disanjem, srčanih problema i drugih komplikacija. Nisu očekivali da preživi….

Njihovi lekari i sestre su činili sve što su mogli da Brielle bude bolje, ali ništa joj nije bilo od pomoći.Jedna od sestara je protiv pravila bolnice rizikujući da dobije otkaz stavila obe sestre u isti inkubator…
Ostavila je devojčice da spavaju i kada se vratila nije mogla da veruje prizoru koji je videla svojim očima Ona je pozvala sve lekare i sestre da pogledaju pravo čudo i nesvakidašnji prizor ( slika vam sve govori : ‘) …..)

Kada je Kirie osetila da je u blizini svoje sestre, i kada je osetila da se njena sestra bori za život, zagrlila je svoju malu sestricu kako bi joj pružila podršku u toj borbi. Od tog trenutka, Brielle je počela normalno da diše i otkucaji srca su došli u normalu i njeno zdravlje je počelo da se stabilizuje….

Od tada, oni su odlučili da drže zajedno bebe, jer kada su zajedno držale su jedna drugu u životu…

Tulipani-1.jpg

Gorući tulipani

Jednom će iz mog groba izrasti
Bezbrojni crveni tulipani
I goreti rumenim plamenom.
Ne čudi se tome najlepša;

Seti se, koliki je silan žar
ljubavi, tebi posvećene
goreo nekad u živom čoveku,
kad mrtav još toliko plamti.

Muhammad Samsaddin Hafis

Kada ubijes coveka,krades zivot...rekao je Baba.
Krades pravo njegove zene na muza,otimas njegovoj deci oca.
Kada slazes krades necije pravo na istinu..
Kada varas krades pravo na pravdu..
Shvatas..
Ne postoji nista gore od kradje Amire..
Covek koji uzima ono sto nije njegovo bio to zivot ili vekna naana..
Ja pljujem na takvog coveka..
Ako nam se putevi ikada ukrste,neka mu je Bog na pomoci..

Lovac na zmajeve..H.Hoseini

Kako koji decembar prolazi kroz moj život, sve se češće i slikovitije sećam onih, sada već odavljeno ostavljenih u vremenu, ali ne i u mojim sećanjima. Još mogu da osetim miris vrućih zemički i kifli iz Kerepove pekare, da osetim toplotu peska na obalama Save, u koja sam utiskivala svoja stopala i dolazila sledećeg jutra da proverim jesu li još na istom mestu ili ih je voda nekuda zamela. I obližnja rečica nabujala od prolećnih voda, boji moja sećanja u zeleno, zbog mladih vrbovih grana što se nadvile nad nju i brane da se ne izlije i prostre po obalama gde se smešili maslačci žuto zlatni, i meni su ličili na mala sunca što sidjoše na zemlju da ukrase svet.
Poželih tako da ponovo čujem rane jutarnje vozove za Split, prepune radnika koji odlaze da nadničare po gradilištima po primorskim gradovima i koji neće slati razglednice sa pozdravima svojima, ostavljenim po posavskim selima i banijskim.
Pa mi, o Svetom Nikoli, neizostavno padne na pamet gospodja F. i njeno petoro dece,što niti jedno ne liči na drugo a svi imaju ista prezimena i meni nikada nije bilo jasno, zašto Nona kaže da sirene sa brodova, što napuštaju remontnu luku, šalju pozdrav baš gospodji. Možda da joj još jednom mahnu u znak zahvalnosti za noći provedene u njihovom društvu, posle kojih je gospodja F. bazdila na kiselo moslavačko vino koje je na brodove donosila u pletenim demižonima.
Pa noć uoči Sv. Nikole, kad smo sa izglancanim čizmama stavljenim u prozor,
jutom čekali poklone što ih je svetac ostavljao deci; za poslušne čokolade i suve smokve, a za one druge Krampusovu šibu, ofarbanu srebrnom bojom.
Sad su novi neki decembri i neću se sećati ničeg, jer su jednako sivi i jednolični. Niti od Nove godine neću želeti ništa; toliko me je puta izneverila. Dobro, zdravlja nešto i pomalo sreće; ako ne tražim previše?

Poslednja izmena:
"...Neizbežno te voli svako ko te poznaje iznutra. Možda je zbog toga nemoguće izbrojati dane kada smo bili zajedno i ako mislim na tebe dok pišem, ne znam da li sam te posljednji put video prošle godine, prošlog meseca, ovog jutra ili možda pre samo nekoliko trenutaka. Nešto od tebe je ostalo unutra, nešto što je neosetljivo na tok vremena, životne dogadjaje koji se utrkuju u nepotrebnoj žurbi. Nešto što čini tajnim blago unutrašnje lepote za kojom posežem kada imam potrebu za svetlom..."

Alberto Moravia – „Tajna“

mr__Moon_by_Purtsi-1.jpg

Nizu se dani u kavezu zatvoreni...
tek poneke oci svrate
da zoru sumornijom ucine.
Perle se gube u blatu i tmini
sve se lepe stvari izgubljenim ucine...
ostaje samo uzdah i nada
u noci bez svitaca,
u zori bez petlova
u jednom juce i jednom sada...

(I.Iskokovic

Za ljubav ne postoji mjesto..ali za mene postoji... ja kada želim vidjeti ljubav odlazim na kolodvore. Najviše volim dolazne perone. Srećom autobusni mi je blizu :)

Nekada kada se osjećam prazno i ne vidim ljubav u svemu to je mjesto na koje odlazim i znam da ću je sigurno vidjeti u raznim njezinim oblicima:

Izrazi lica kada dođe do prepoznavanja.. neprocjenjivo.

Osoba gleda netremice i naizgled nezainteresirano i onda trenutak prepoznavanja i to lice se mjenja i postaje lijepo..prekrasno.. baš svako od tih lica... a vidjela sam ih... puno.

Licima prolazi sreća, nježnost, osmjeh u svakom atomu..smiju se usne, smiju se oči.. smije se biće.

Vidjela sam djeda koji čeka unuka.
Vidjela sam dječaka koji istrčava iz polupraznog autobusa i utrčava u big hug svoje velike obitelji i da bi se iz istog ubrzo izvukao i kleknuo na prljavi beton zagrebačkog autobusnog kolodvora da bi gurnuo glavu u predjelu vrata svog četveronožnog prijatelja i činilo mi se da bi tu mogao provesti vječnost.
Vidjela sam dečka koji je tu stajao promrzao više od 50 min (koliko sam ja tu bila) kojem se vratila boja čim je u masi ugledao jedno lice i 50 min cupkanja na hladnoći je prestalo biti bitno...

Mogla bih vam još nabrajati. Ali mislim da se sve svodi na isto... Ljubav je vidljiva..Ljubav je uvijek vidljiva.

Čudni su načini na koji ljudi uče ili se oporavljaju. Ili je samo moj čudan, ali meni pomaže.

one love one life - blog.hr

fksjdy.jpg

Poslednja izmena:
Mene ne zanima kako zaradjujes za zivot.
Ja zelim da znam za cim zudis i da li se usudjujes da sanjas o tome da ispunis
ceznju svog srca.
Mene ne zanima koliko godina imas.
Ja zelim da znam da li ces rizikovati da ispadnes budala zbog ljubavi, snova,
zbog avanture koja se zove biti ziv.
Mene ne zanima koje planete zakriljuju tvoj mesec.
Ja zelim da znam da li si dodirnuo srediste sopstvene tuge, da li su te otvorile izdaje zivota,
ili si se skvrcio i zatvorio od daljeg bola!
Zelim da znam mozes li sedeti sa bolom,
sa bolom mojim ili svojim,
ne meskoljeci se da ga prikrijes ili umanjis ili zatres.
Zelim da znam mozes li drugovati sa radoscu,
sa radoscu mojom ili svojom;
mozes li se prepustiti divljem plesu i dopustiti da te zanos preplavi do samih vrhova prstiju,
i ne upozoravati nas da budemo pazljivi, da budemo realisticni,
niti da se setimo svojih ljudskih ogranicenja.
Mene ne zanima da li je prica koju mi kazujes iskrena.
Ja zelim da znam mozes li razocarati druge da bi bio iskren prema samom sebi;
mozes li podneti optuzbu izdaje i ne izdati sopstvenu dusu.
Ja zelim da znam mozes li biti veran te stoga dostojan poverenja.
Zelim da znam mozes li videti lepotu cak iako nije lepa svaki dan,
i mozes li crpsti svoj zivot iz Bozijeg prisustva.
Zelim da znam mozes li ziveti sa promasajem,
sa promasajem svojim ili mojim,
i jos uvek
stajati na rubu jezera i srebrnastoj mesecini uzvikivati "Da!"
Mene ne zanima gde zivis ili koliko para imas.
Ja zelim da znam mozes li se dici posle noci bola i ocaja,
iscrpljen, satrt do srzi, i uraditi ono sto se mora uraditi za decu.
Mene ne zanima ko si ti, ni kako si se obreo ovde.
Ja zelim da znam hoces li stati u srediste ognja zajedno sa mnom
i ne ustuknuti.
Mene ne zanima gde ili sta ili kod koga si ucio.
Ja zelim da znam sta je to sto te drzi iznutra, kad sve drugo otpadne.
Ja zelim da znam mozes li biti sam sa sobom; i da li zaista volis
Drustvo u kome se nadjes u praznim trenucima.

Oriah..The Invitation

Ako ponekad poželiš da se ogledaš u nečijim očima,
seti se jednog pogleda koji te i dalje traži i doziva kroz sećanja
Ako prestaneš da veruješ u snove,
seti se da si ti nečiji nedosanjan san,
san koji se svake noći željno iščekuje.....

images

Poslednja izmena:
O cemu vise da pisem?
O kosmickom polenu,
o mramornoj kisi.
O izbacenom mulju koji
osecam.U ovom groznom
sumraku,u ovom velikom
krugu najduzeg dana u godini.
Sve sam vec napisala,sve sam
iz sebe izbacila,i nista se bolje
ne osecam.U ovome praznome
letu dok kruzi oluja zivota.
Kao da sam u sebi sve posekla,
prekinula,u pepeo pretvorila
i vise nista ne cujem,ali ipak nesto
odzvanja.To izgleda moje srce ko
umorna zver trazi mir po senkama
koja tisinom skita.Po senkama oteklih
suza gde krvotok jedino menja svoj ritam.
Beskraj

314299_259939127364256_106704979354339_951211_6446940_n.jpg

MONETA BEZ VREDNOSTI

Jedan stari sufu prodavao je sve i svasta da bi zaradio za zivot. Ostavljao je utisak priglupog coveka, jer su mu ljudi cesto placali laznim novcem, ili su mu govorili da su vec platili, iako to nije bila istina, ali on je uvek verovao ljudima na rec.
Kada mu je kucnuo sudnji cas, pogledao je ka nebu i rekao: "Gospode, toliko sam laznih para primio od ljudi, ali ih nikada nisam osudio zbog toga; ogranicio sam se na misao da ne znaju sta cine. I ja sam moneta bez vrednosti, zato, molim te, nemoj me osudjivati"
Tada je zacuo glas: "Kako je moguce osuditi nekog ko nije osudjivao druge?"

Lako je naci nekog ko dela s ljubavlju;
teze je pronaci onog ko misli s ljubavlju

Antoni de Melo – Damari

Back