Život pisan srcem

Oglas
Momo Kapor

Traži se ona reč što mi je već danima navrh jezika, a nikako ...da je izgovorim,
i možda, napišem.
Tražim već godinama tu strašno važnu reč koja bi me spasila, a ne mogu nikako da je nađem, pa izlazim da je tražim po ulicama.

Pre toga, otvaram sanduče za pisma (možda mi je neko poslao poštom?),
ali tamo su samo neplaćeni računi i opomene.
Odlazim da je tražim po Terazijama; možda sedi pred Moskvom i pije pivo, a možda je u kiosku s novinama.
“Šta radiš?” – pitaju me poznanici.
Šta da im kažem? Da tražim neku reč, a ne mogu da je nađem?
Sve što su tražili, to su i našli, zato što i nisu hteli ništa naročito.

Lepo se vidi: umrle su u njima prave reči,
a ostali samo brojevi i opšta mesta...

Traži se jedan svet, prekjuče iščezao…
Traži se nada…ona davna nada polagana u sebe same i u vreme koje dolazi.
Traže se svi oni što su nas raznosili komad po komad, deo po deo: delove našeg vremena, naše ljubavi, traže se da vrate ljubav…
Traži se onaj ulični časovnik na banderi pod kojim smo čekali, onaj sat što još uvek otkucava u našem pamćenju.

On se traži…

Jedanput bismo primetili da mala kazaljka stoji na šest a velika na dvanaest, i ne bismo se čestito ni okrenuli, a kazaljke su ponovo stajale na šest i na dvanaest, samo bi između ta dva pogleda protekao ceo život.
I on se traži – taj život što promiče od danas do sutra, onaj život što je kolao, ključao, puzio, preklinjao, voleo, cmizdrio, čekao, bogoradio, zaustavljao se, podizao i ponovo padao i opet se dizao ispod onog uličnog časovnika koji se traži, a koji je ko zna kuda odnesen.

11ilr12.jpg

Pustite me da izgovorim sve one reči koje vi nikada niste mogli, koje vi nikada nećete. Pustite me da osetim slast, da osetim gorčinu, da osetim nešto, bilo šta – samo me pustite. Pustite me samog u noć. Samog u mrak. Samog u ništa. Samo me pustite…

Znam da mi želite sve najbolje. Znam, ali vaše najbolje je moje najgore. Sve vaše slobode su moji zatvori. Svi vaši počeci moji krajevi. I zato prestanite više da mi pričate o životu – proživite malo. Prestanite već jednom da mi pričate šta da radim – uradite vi nešto. Prestanite više da mi pričate o umetnosti – stvorite je vi?!

Znam da najviše nerviraju oni koji ne nerviraju uopšte. Znam da vam smeta ovo što radim. Ali i meni smeta to što vi ne radite ništa. Da nije poštara ne biste znali ni kako se zovete. Da nije televizije zaboravili biste u kojoj zemlji živite. Da nije interneta ne biste imali gde, van vaše kuće, da pronađete vaše slike – da pronađete vaše slike koje ste sami postavili…

Sve vi znate o svemu, prvaci ste sveta u tome, samo ne znate druge ljude da ostavite na miru. Zašto to radite? Umesto prema meni, za promenu, budite iskreni prema sebi. Tako je najbolje, ali i najteže…

Znam da me volite, shvatio sam to odavno, ali nemojte da me volite tako. Volite me pesmom. Volite me igrom. Volite me snovima, a ne mržnjom i podsmehom… Lako je ismejati, teško je nasmejati. Lako je odbaciti, teško je razumeti. Volite me kao što volim i ja vas. Volite me rečima. Volite me pažnjom. Volite me ljubavlju, ili nemojte da me volite uopšte. Samo me pustite…

Stefan Simic

Mozes li da me prepoznas

Mozes li da me prepoznas
Ovako izgubljenu i ludu
Zalosnu,nemirnu u svom snu
Evo,sliku si obojio
Sta si zeleo to si i dobio.

Lako si se sa srcem poigrao
I sve olako odbacio

Dusu izgrebanu zaboravio
A nekada si se zedan vode napijao

Mozes li me zaboraviti?
Evo posle nas samo je stihija.

Posle nas vise nema vremena
Razum i osecanja sam izgubila
Emotivno izgubljena
Pucina bez tela
Ova ljubav me je na sam rub dovela
Znala sam da je igra opasna
Nisam se dvoumila kada sam zagrizla
Ali se nisam tolikom bolu nadala
Sta sam trazila to sam i dobila.
Beskraj

295903_233667126691436_152312078160275_648925_184952927_n.jpg

Treba se izlagati opasnostima - govorio je. Čudo života možemo istinski razumeti jedino ako dopustimo da se dogodi nešto neočekivano.
Svakoga dana Gospod nam daruje - zajedno sa suncem - jedan trenutak kada je moguće izmeniti sve ono što nas čini nesrećnim. Svakoga dana nastojimo da obmanemo sami sebe kako nismo prepoznali taj trenutak, kako on ne postoji, kako je današnji dan istovetan jučerašnjem i kako će biti jednak sutrašnjem. Ali, onaj ko obrati pažnju na dan koji traje, otkriva čarobni trenutak. On može biti sakriven u času kad izjutra otključavamo vrata, u onoj kratkotrajnoj tišini koja naglo nastupi posle ručka, u hiljadu i jednoj stvari koje nam izgledaju isto. Taj trenutak postoji - trenutak kad nas sva snaga zvezda namah prožme i omogući nam da činimo čuda. Sreća je ponekad blagoslov, ali najčešće osvajanje. Čarobni trenutak koji se javlja svakoga dana pomaže nam da se menjamo, navodi nas da se upustimo u potragu za svojim snovima. Patićemo, preživljavaćemo teške časove, suočićemo se s mnogim razočarenjima - ali sve je to prolazno, i ne ostavlja trag.

Paulo Koeljo - Na obali reke Pjedre sedela sam i plakala

CEKAM TE

Duso...
cekam te
Kako se drugacije pise
Zivi.. lutaj
Voli druge...
Cekam te

Kad se umoris
Kad nemas kome
Kad te napuste, dodji
Cekam te...

Necu da prestanem
Cekam te...
Kao siromasno dete
Sto ne zna za laz

Prepoznali smo se
Kao najlepsa bajka
Otopio si santu leda
U grudima mojim

Nebo te cuva
Izabrala sam te
Na srcu zabelzila
Tela su nam
Puna ljubavi

'voliš me', znam

Cekam te....

Lepa Simic

I tako. Sve ono izmedju nas sada je, - juče. Nisam ni pretpostavljala
da ću tako lako razumeti, oprostiti, zaboraviti i da će sve posle tebe biti tako prokleto jednostavno.
I ono malo strasti izmedju nas dogorelo je, a najteže od svega je dogorelo ponovo zapaliti. Pokušavam da ne tugujem, čak ni da se kajem. I ne plačem; ne plačite što je prestalo, radujte se što se desilo, reče Markes. Ne mogu da tvrdim da se ipak ne radujem što nam se desilo.Bogatija sam ja jedno iskustvo, jednu zabludu o nečemu što sam ja ljubavlju zvala a bila je tek moja velika zabluda da je ljubav kad ti neko treba, kao što si ti trebao meni onih dana kad sam zatvarala vrata za sobom, kad se još jedno izgubljeno poglavlje vuklo zamnom ne štedeći me podsećanja na jednu mansardu, proliveno vino po mom golom stomaku, poljupce koji su me boleli, reči koje su mi se uvukle u vene i koje i sad kolaju mojim krvotokom i mislima. I onda ti; htela sam da oživim taj krvotok u meni, da mi govoriš iste one reči, isto ono vino da poteče i ti ga upijaš usnama govoreći mi kako sam ti neophodna.
Ali, ti jednostavno nisi umeo samnom. Naša imitacija ljubavi nije uspela i zato sve s lakoćom razumem i opraštam. Zaboraviti ipak ne mogu. A ti; kako hoćeš.

ljubav-najlepse-ljubavne-slike-slike-ljubavi-slicice-11.jpg

Poslednja izmena:
8 lakih trikova za pomlađivanje kože lica

Lice pamti baš sve, a ukoliko je vaše posljednjih dana vidjelo previše zadimljenih prostorija, cigareta, alokohola i premalo sna...vrijeme je da koži vratite sjaj kakav zaslužuje
Blagdani su pred nama, a vi ste upravo ustanovili da vam koža nema sjaja i izgleda umorno!? Ne brinite, nudimo par jako jednostavnih trikova pomoću kojih ćete ponovno zablistati

1. Lijek za dan poslije. Ako idete na spavanje a da prethodno niste skinuli šminku koža lica izgledat će vam starije za čak četiri godine. Ako vam se to ipak dogodi, ujutro poslije čišćenja lica, piling kremom odstranite izumrle stanice s kože a zatim naparite lice. Na taj način koža će se lakše osloboditi toksina.

2. Večernja njega lica. Kada ne planirate izlazak, stavite noćnu kremu barem sat vremena prije odlaska na spavanje kako bi je koža bolje upila.

3. Jastuk. Trebao bi biti visok od 5 do 10 cm kako bi se izbjeglo da vrat bude u neprirodnom položaju i da bi se održala cirkulacija u krvnim žilama lica. Da biste se ujutro probudili svježeg tean, navečer obavezno koristite hidratantnu noćnu kremu.

4.Brinu vas podočnjaci i otekline ispod očiju? Navlažite dva jastučića vate, zaledite ih u hladnjaku a onda ih stavite na udubljenje oko očiju. Poslije nekoliko minuta, hladni oblog će ublažiti natečenost kože i reaktivirati mikrocirkulaciju.
5. Hladan mineralni tuš. Poslije umivanja poprskajte lice i vrat hladnom mineralnom vodom i pustite da se lice samo osuši. Koža lica će nakon toga biti čvršća i elastičnija. Inače, da biste očuvali elastičnost, koristite vitaminske kreme i maske.

6. Vratite prirodni sjaj kože. Ostavite cigarete. Pušenje ubrzava pojavu bora oko očiju i usana jer sužava krvne žile smanjujući dotok krvi i kisika, vitalnih sastojaka epiderme. Redovno čistite kožu i pazite na ishranu. Izbjegavajte suhomesnate proizvode.

7. Zbogom gradsko bljedilo. Provedite vikend na otvorenom, idite u duge šetnje i vaša koža će odmah izgledati ljepše. Ako nemate vremena za šetnje, osvježite kožu uz pomoć vitaminskih krema, a kada se šminkate obavezno stavite malo rumenila.

8. Ne zanemarujte obrve. Svakog dana četkicom počešljate obrve prema gore i prema vanjskoj strani i fiksirajte ih specijalnim gelom. Prije toga iščupajte dlake koje strše i definirajte liniju obrva. Ako je potrebno, olovkom za oči naglasite njihovu formu,

Izvor:net

U starim vremenima kralj je naredio da se na sred puta postavi veliki kamen. Sakrio se i posmatrao da li ce neko bar da pokusa da skloni kamen sa puta.
Trgovci i bogati kmetovi su isli putem ali su svi samo zaobilazili kamen i nastavljali put.
Neki su se cak zalili na kralja, zbog loseg odrzavanja puta, ali niko od njih nije ni pokusao da pomeri kamen.
Uskoro je putem prolazio seljak sa teskim bremenom povrca na ramenima. Kada je ugledao kamen, spustio je breme na tlo i pokusao da pomeri kamen sa puta.
Posle poprilicno napora, uspeo je da ga pomeri sa puta.
Kada se vratio po svoj prtljag, na mestu gde je bio kamen pronasao je zamotuljak.
U zamotuljku su bili zlatnici i kraljevo pismo u kome je pisalo da je zlato namenjeno onome ko pomakne kamen s puta.
Seljak je znao nesto sto vecina ne zna: “Sve prepreke su mogucnost za poboljsanje naseg zivota”.

U Bibliji je receno da zanjenom ono sto smo posejali.Ako ste ogorceni ,besni,puni samosazaljenja
i niste nimalo spremni da prastate,sta mislite kuda ce vas do odvesti?
Kakvo vam zadovoljstvo moze doneti takav zivot.Odbacite sva mracna i pesimisticka raspolozenja,
ispunite se optimizmom i budite zahvalni,aktivni,puni saosecanja i prastanja.

Neki ljudi umesto da preuzmu odgovrnost,radije krive sve druge za ono sto ima se dogadja.
Ako vam zivot dodeli pogresnu kartu i poremeti planove,mozete za to kriviti svemir,svoje roditelje ili
bezobrazno dete koje vam je u trecem razredu osnovne skole ukralo sendvic.Sve to vam nece nimalo pomoci.
Jedini nacin je da zavladate preokretima i promenjenim okolnostima i sledite svoju stazu..i volite...

Poslednja izmena:
Muškarci vam ne prilaze?
Mnoge žene se žale da im muškarci ne prilaze. Smatraju da je došlo
do tektonskih poremećaja u muško -ženskim odnosima, i da oni nisu kao što su
bili. Činjenica je da su se muškarci promenili, ali ni žene nisu ostale iste; oni su postali manje hrabri, a one manje pristupačne.

Evo nekoliko saveta kako da to promenite:

- Pazite na ruke
- Uspostavite kontakt očima
- Delujte kao da se dosadjujete
- Osmeh na lice
- Ne delujte zastrašujuće
- Izgled je važan
- Ne delujte nervozno
- Hodajte uspravno
- Zračite pozitivno

18030_par-foto-shutterstock_71096863_hf.jpg

Izvor: "Žena"

Poslednja izmena:
Ljudi koji ti zivot okrenu naopacke

Duboko vjerujem da samo jednom u svom životu nađeš ljude koji su u stanju da celi tvoj svet okrene naopačke. Reći ćeš im stvari koje nikad nisi podelio ni sa jednom dušom i oni će upiti sve što kažeš i zapravo poželjeti da čuju još toga. Dijelićete nade u budućnost, snove koji se nikad neće ostvariti, ciljeve koji se nikad nisu ostvarili i brojna razočarenja kojima će vas život počastiti. Ne možeš izdržati da im kažeš kad se nešto divno desi, jer znaš da će s tobom podijeliti tvoje uzbuđenje. Nije ih sramota da plaču s tobom kada si povrijeđen ili da se smiju s tobom kada praviš budalu od sebe. Oni nikad ne povrijede tvoja osjećanja niti se zbog njih osjećaš manje vrijednim, već te podižu i pokazuju ti stvari o tebi koje te čine posebnim pa i čak lijepim. Kada su oni u blizini nema nikad pritiska, zavisti ili takmičenja, već samo tiha smirenost. Možeš biti ono što jesi i ne brinuti o tome šta će oni misliti o tebi jer te vole zbog onoga što jesi. Stvari koje izgledaju beznačajno većini ljudi kao što je porukica, pjesma ili šetnja postaju neprocjenjivo bogatstvo koje se čuvaju u srcima na sigurnom do kraja vijeka. Sjećanja o tvom djetinjstvu se vraćaju i osjećaš da su tako jasna da ti se čini kako ste ponovo mladi. Boje izgledaju svjetlije i sjajnije. Iako nije bio česta pojava ili ga uopšte nije bilo, smijeh postaje kao dio svakodnevnog života. Jedan ili dva telefonska poziva tokom dana pomažu ti da preguraš radni dan i uvijek ti vrate osmijeh na lice. U njihovom prisustvu ne osjećaš potrebu za neprekidnom pričom, već se osjećaš zadovoljnim što su u blizini. Stvari koje te nikad prije nisu zanimale postaju fascinantne jer znaš da su toliko važne toj osobi koja vam je posebna. Misliš o toj osobi u svakoj prilici i u svemu što radiš. Prisjećaš ih se uz proste stvari kao što su blijedo plavo nebo, nježan vjetar pa čak i olujni oblak na obzoru. Otvaraš svoje srce iako znaš da jednog dana može biti slomljeno i u otvaranju srca doživljavaš ljubav i zadovoljstvo koje nikad nisi mislio da je moguće. Uviđaš da je ranjivost jedini način da svom srcu omogućiš da osjeti pravi pritisak koji je toliko stvaran da te plaši. Pronaziš snagu u spoznaji da imaš pravog prijatelja i vjerovatno srodnu dušu koja će ti ostati vjerna do kraja. Život ti izgleda potpuno drugačiji, uzbudljiv i vrijedan življenja. Tvoja jedina nada i sigurnost je u uvjerenje da su oni dio tvog života.

Bob Marli

Samo mladi veruju da je ceo zivot lep i svi ljudi dobri. Docnije,
svakih novih deset godina, covek pocinje sve u zivotu postupno menjati:
ideje, odela, vrste zabava, vrste zena, voleci s vremenom sto ranije
nije ni podnosio. Covek je uglavnom podeljen na decenije po puno
svojih strasti, ukusa i navika.

Prvo sto coveka ozlovolji prema zivotu, to je nesumljivo njegova
borba za opstanak. To bi znacilo da coveka najpre ozlovolji prema
zivotu rad koji je u najvise slucajeva naporan, cesto i veoma mucan...
Kad ljudi ne bi morali gladovati ne radeci, nikad se ne bi prihvatili
posla... Drugo, coveka ozlovolji prema zivotu njegovo osecanje da je
sve prolazno, a prema tome, i sve besciljno. Odista, sve sto covek
uradi, to vremenom sam pojede ili sam poobara; a svako zna da sve sto
su jedni pre nas uradili, drugi su to docnije oporekli ili ponistili...
Trece: coveka ozlovolji prema zivotu njegov strah od smrti, od bolesti,
od sirotinje, od starosti, od ljudi, od zivotinja.

Niko nije sebe drzao potpuno srecnim zato sto je nesto veliko
ostvario, cak se nije osecao stoga ni dovoljno zadovoljnim. Ipak
najbolnije covekovo razocarenje, to je kad izgubi veru u svoje
sopstveno delo.

Ka razocarenju su skloni ljudi prema njihovom temperamentu, a
ne prema njihovom intelektu; jer je razocarenje uvek blize krvi i
osecanju nego duhu i pameti. Ovo se najbolje vidi kod zaljubljenih,
koji nikad ne znaju ni zasto su ocarani, ni zasto su razocarani, jer
zaljubljenici zive u bolesnom naponu maste i potpunoj razuzdanosti
nerava.

Razocarenje, najkobnije osecanje, to je prav put u ocajanje i u
propast. Ima mnogo ljudi koji uobrazavaju ponore kojih nigde nije
bilo, i zamke gde one nikad nisu postojale. Ovo su obicno veliki
mucenici maste i srca, ljudi koje se bore sa samim prividjenjima.
Najmanja neprijatnost izgleda im pocetak krupne nesrece; a najmanja
bolest im izgleda katastrofa na pomolu. Ima bezbroj ljudi koji stoga
nista krupno ne smeju pocinjati, strahujuci od teskoce koje i ne
postoje, i od neprijatelja kojih i nema.

Covek celog zivota moze da pravi dobrote ili zloce, ali je pitanje
da li je ucinio puno sitnih dobara, a samo jedno krupno zlo, ili puno
sitnih zala a samo jedno veliko dobro. Da bi ste ga presudili, treba
znati da se covek jedino razaznaje u onom svom krupnom i bitnom potezu.
Preporucujem vam da od jednog coveka imate stoga na umu uvek njegov
najjaci potez u zivotu, nekakvu njegovu narocitu akciju, dobrotu ili
zlocu, i da se opredelite prema tome, jer je covek u tome glavnom
potezu stavio i izrazio i celog sebe.

Jedino sto spasava coveka od razocarenja, sto znaci i od ocaja, to
je opet nemanje straha ni pred ljudima ni pred dogadjajima. Napoleon
je mislio da na ovom svetu ima svega dve alternative: zapovedati ili
slusati tudje zapovesti. Stvarno, treca ne postoji. Covek je odista
rodjen ili da nosi sedlo ili da nosi mamuze.

Ducic

U trenutku kad nas svi pozivaju na prozor da zajedno gledamo
u vremena napred ili natrag, radije ostajem u sobi svoga danas,
zagledan u svoje srce kojemu ni najbolniji ožiljak nikada nije
oduzeo spontanu želju za pulsiranjem koje život znači.

A prozoru ću prići kad osetim da su krila dovoljno očvrsla za let
kojemu nikakvo vreme i nijedna povest neće biti prepreka.

Poslednja izmena:
Sta li ce... ostati iza tebe.. ako nastavis da ne tragas
Laki i teski komadi.. i svi poslagani... po-taman... sta-ti-ja-znam
Hvataaam.. Pa-dam
Po tragovima zatecenim ... nadjenim.. navodjenim... dodatim .. datim..
da ti dam ..zaigram... otvorenih ruku .... sve je u tom krugu.

http://3.***************/-XR2h_-YK4u8/Tb0KY5DkkgI/AAAAAAAAK20/aOYzpjitpkY/s1600/41317804_0309ScentofLove.jpg

Poslednja izmena:

Back