Život pisan srcem

Zaljubljene je lako prepoznati, čak i ako ne pokazuju osećanja.
Ako samo stoje jedno pored drugog u gomili ili sede u baru za stolom ne dodirujući se i ne izražavajući ljubav pogledom.
Oni mogu jednostavno da govore ili da ćute. Ali ljubav je očigledna.

ljubav-se-ne-mo-e-sakriti.png

Ljubomora ne polazi od jednog čoveka i ne prestaje s njim.
Ona počinje u vazduhu koji udiše ljubljeno biće, ne prestaje nikad
28872046_948265428665427_2865119983153430425_n.jpg

----------------------------------------------------

Kad je čoveku stvarno zlo, misli se da više ne pada u paniku.
Kažu da je tada čovek suviše nemoćan za to.

Velika osećanja su joj bila dosadna, ali ona ih je izazivala i
morala se boriti sa njima.

Kakvo čudovište.Izgleda kao sva poezija sveta a ima mozak
kao statistika.

9438719_ac57b.gif

-Šta da se radi ?
-Da se pati i bude srećan.

Znam više od tebe, u tome je stvar, zato je za mene jecanje,
krik i slavlje ono što je za tebe samo buka.

-Zar nikad niste bili srećni ?
-Često,.. Svaki put na drugi način.
-Kad najviše ?
-Ne znam.Svaki put je bilo drukčije.
-Kad najviše ?
-Kad sam bio sam.

Ne znam šta je sloboda.Znam samo da to nije ni
neodgovornost ni besciljnost.Lakše je saznati šta nije

sloboda nego šta jeste.
( E. M. Remark - citati)

Poslednja izmena od moderatora:
Stojim u zacaranom krugu nasih sudbina svesna da svaka rec moze odneti pola zivota
Na disku muzika koja je samo za moj bol, jer zbog njega i leptira u mom stomaku drhte alke na mojim usima…

• Voli
Reactions: Tea
Probudila sam se u samo praskozorje.Bilo je hladnjikaovo.Preko golog ramena prelazila mi je nevidljiva hladnoca jezeci mi kozu..Navukla sam prekrivac do vrata zeleci jos malo da se izlezavam odlazuci trenutak ustajanja.Kuca u kojoj sam provodila dane bila je omanja drvena sa kamenim temeljom,drvenim salonima,nastresnicom duz cele prednje strane,tri stepenika kojim se silazilo na uzanu kamenjem poplocanu stazu koja je vodila do drvene ograde.Iznad ulazne kapije bila je stara jabuka koja se natkrivala sve do same kuce praveci hladovinu u letnjim danima.Trava u dvoristu uredno pokosena i nigde tako lepa kao tu.Na natkrivenom tremu sa koga je pucao pogled u daljinu nalazio se sto sa dve stolice,saksije sa raznobojnim cvecem i obaveznim muskatlama..Uz ogradu ruze,.bele i roze i ukrasni suncokreti..Ovo malo dvoriste i kuca bili su skloniste od sveta, na kosini omanjeg brda ispod koga je proticao potocic.Iznad potoka i kuce, suma mladih hrastova koje je posadio neko ko je voleo stoletne tisine koje su takve samo u hrastovim sumama, a ispod kuce putem niz kosinu prema podnozju i potoku nalazio se sljivik,cije su se grane savijale pod plavo ljubicastim plodovima.Culi su se u dalajini petlovi koji su smenili huk sova vec ususurenih za pocinak.Nevoljno sam ustala prateci zrak sunca u sobi u kome se stotine zrnca prasine igralo kovitlajuci se i sepureci se u tim zlatastim trakama svetlosti.Vatra se ugasila tokom noci ostavljajuci samo maleni zizak medju sivim pepelom.iscepala sam parce novina,stavila na zizak i par tankih grancica uvezanih trakom od kukuruzovine spremnih za potpalu.Nije prosao ni minuta a vatra je pucketala u starom zelenom sporetu sa dve ploce na kojima su bile okrugle ringle koje su se jedna po jedna vadile i rernom. Gurnula sam jos dve cepanice i prijatna toplota polako se sirila malom kuhinjom.Skuvala sam kafu ogrnula dzemper preko majce i farmerki jer jutra iako kasno letnja bila su hladnjikava.Sela sam u stolicu na tremu.Digla sam noge na ogrdu drzeci obema sakama solju sa kafom koja se pusila i mirisala lepo,misleci o tome kako bi ovde mogla da provedem ostatak zivota

Clipkuca.jpg

Ljubav iz detinjstva sledi princip: Volim zato što sam voljena.
Zrela ljubav sledi princip: Voljena sam zato što volim.
Nezrela ljubav kaže: Volim te jer te trebam.
Zrela ljubav kaže: Trebam te jer te volim.

Erich Fromm

• Voli
Retko se ovde na forumu nadjem u necijem postu, a jos manje prozvanom.Nemam kao mnogi ovde,osecaj da se svet vrti oko mene, i da ljudi jedva cekaju da nesto maliciozno kazu o meni.Svako imam prava da kaze ono sto misli i vidi stvari iz svog ugla..Ja sa tim mogu a i ne moram da se slazem sto opet ne znaci ako se ne slazem da taj neko nije u pravu a ja jesam.

I pored svega ima kada se nadje neko ko ce da vam sudi bez predhodne komunikacije.To je valjda ljudska slabost ili potreba da kompenzuju svoj neuspeh, bilo koje vrste.Zato se i ne uzbidjujem..Uostalom uvek postoji jedno dugme na kome pise delete..uvek je na desnoj strani tastature ako ge neko ne vidi i nervira se bespotrebno

Oblaci su sačinjeni od vode u tečnom stanju – to su gigantski skupovi izuzetno sitnih kapljica.

Vodena para se podiže sa tla zahvaljujući tome što vodene površine, male ili velike, neprekidno isparavaju. Na nekoj visini, zbog vertikalnih vazdušnih strujanja, promene pritiska, održanja temperature i adijabatskih procesa, para se kondenzuje i pretvara u kapljice vode. Pritom treba znati da vazduh nije svuda oko nas podjednako zgusnut, niti podjednako zasićen vodenom parom.

Kad vlažnost vazduha dostigne 100 odsto, to znači da se para pretvorila u kapljice. I govorimo o oblaku.
Kapljice u oblaku imaju prečnik od oko 0,01 mm, što je izuzetno malo, tako da običnom kondenzacijom vodene pare nikad neće doći do padavina. Gravitacija bi povukla kapljice ka tlu, ali zbog vertikalnih vazdušnih strujanja, a pre svega zbog otpora vazduha, one neće pasti.

To je stoga što su kapi premalih dimenzija da bi savladale otpor vazduha. Zapravo, kapi u oblaku su toliko male da se ponašaju kao da su zakucane na nebu, iako na njih deluje gravitacija. Da bi pale i pretvorile se u kišu, moraju značajno narasti.

Da bi kiša pala, potrebno je da kapljice u oblaku izuzetno porastu – konkretno, oko pedeset puta. Iz perspektive jedne kapi, to je kao da čovek najednom naraste i pretvori se u Impajer stejt bilding. Kad bi imale svest, oblačne bi kapi tamo gore verovatno smatrale da je kiša sasvim nemoguća pojava.

Međutim, gustina kapi u oblaku je velika i dolazi do njihovog spajanja. Tada se kapi obično razređuju, tako da ih pri padu ima između 100 i 1000 po kubnom metru.

To se inače dešava retko, onda kada u oblaku dođe do naglog kretanja i mešanja kapi vode koje se međusobno spajaju i postaju sve veće, dovoljno velike da savladaju vazdušnu struju.

Tada počinje kiša.

• Podržavam
Ne voilm kisu,vlagu,opustele ulice mnoga grada.
Ne volim kada se ljudi zavuku u svoje stanove i kuce,iza zavesa i skiljavih svetiljki.
Namrgodjeni,srecni,ostavljeni razbaruseni,pijani.bolesni.
Moj grad je pust, vlazan, klizav, siv kada pada kisa.
Nemam volji za bilo sta u ovo vreme potopa nad mojim gradom.

Ima porodica koje umeju i vole a zive zajedno..Za njih je svaka slobodna subota praznik.
Okupe se oko svog doma kao prasici oko krmace,cesu se jedni o druge..greju jedni druge..
Svako je nasao po jednu sisu u tom velikom i toplom vimenu,uziva i grokce..
U drugim i drugacijim domovima i porodicama subota je dan velike neizvesnosti.
Svako cuci u svom cosku,kao u zased,svaka rec,svaki zvuk je kao metak.
Svi su napeti..nepoverljivi..oprezni.Svi su ugrozeni i svi se brane..
U hodnicima i antreima svakog casa moze planuti ulicna borba..

Dusko Radovic

• Podržavam
Miris lipe u Beogradu

U ovom vesticijem mraku,culo vida nije postojalo, samo dodiri i miris majskih lipa koji se mesao sa mirisom strasti,kojoj sam se prepustila.Nista mi u tom trenutku nije bilo vazno osim njega, koji je bio sama neznost.Prepustila sam mu se i osecala.
Nozdrve su mi se sirile, udisaji postajali sve brzi, vrucina sve jaca

Nazirala sam konturu njegovih ramena i ruku kojih sam postala svesna u trenutku kada se vrisak oteo iz utrobe i naterao da zagrizem jastuk.Gubila sam osecaj za prostor i vreme, izvijena,dok mi je pritisak njegove ruke na glavu mutio svest a kosa se prosipala po jastuku.Osecala sam sitne kapljice znoja koje su padale na moja ledja,dok se pomerao a drugom rukom klizio od mog vrata do butina i nazad.Telo mi je pulsiralo a soba se vrtela kao ringispil dok smo se kretali u istom ritmu.Nisam zelela da stane.Ni da izlazi iz mene,a ni da svane.
Samo sam htela jos, tog mraka sa mirisom lipe i njega u meni

Stari sat

Znam da je to za tebe samo stari zlatni sat koji ne radi.Isto tako znas da ga nikada necu prodati i nema potrebe da insistiras na tome.Ti si osoba kojoj je vazna materijalna strana svega,a ja trazim u svemu i onu drugu nematerijalnu stranu.I da ga prodam,necu dobiti onoliko koliko ovaj sat vredi.Niko i ne zna njegovu pravu vrednost osim mene.Ti najmanje.Tebi je vazno samo danas,eventualno sutra.Ne mnogo daleko.Vidis,taj sat je pripadao..

...zastao je na trenutak pogledavsi je..

Nezainteresovano je turpijala nokte tog popodneva.Na stolu pored nje stajala je do pola popijena kafa,a cigareta je dogorevala u pepeljari.Njihov crno beli macak dremao je na uzglavlju fotelje u kojoj je sedela.Kisa je padala neprekidno vec dva dana,a tisina se nekako uvukla izmedju njih jos od prosle godine.Bila je bila lepa zena ali je znao da nikada nije bila njegova.On je za nju bio neko ko je umeo da je zadovolji u krevetu,nabavljao sve sto im je potrebno za zivot.Kupio lepu kucu,dao joj novac da je opremi,placao fitnese,godisnje odmore,ispunjavao svaki njen hir,zelju.Sve je on to znao samo nije znao,kog on djavola vise trazi sa njom.Sve ove godine koje je proveo sa njom, zeleo je da dostigne bliskost, verujuci da ce ako to dosignu biti srecni. Ali nije tako.

Osetio je bol na dlanu dok je stezao u ruci stari dedin sat.Radio je taj sat iako joj je rekao da ne radi, samo nije navijan od dedine pogibije prilikom proboja Solunskog fronta.Sat im je doneo njegov ratni drug i saborac ,nakon oslobodjenja ,uz jos par stvari i pisma koje su i dan danas u njegovoj porodici relikvija i secanje na dedu kog nije ni upoznao a koji je sledio svoj san o slobodi.

Ne govorim nikom o njemu,niti o cekanju koje me cini slepom za druge.
Neko bi to nazvao beskorisnoscu.
Drugi bi zacudjeno digli obrvu,pogledali sa podsmehom,nazvali to gluposcu,
i ne bi razumeli da je nasa spoznaja ulila vazduh u moja pluca..

Mene ne zanima kako zaradjujes za zivot.
Ja zelim da znam za cim zudis i da li se usudjujes da sanjas
o tome da ispunis ceznju svoga srca.

Mene ne zanima koliko godina imas.
Ja zelim da znam da li ces rizikovati da ispadnes budala zbog
ljubavi, zbog snova,zbog avanture koja se zove biti ziv .

Mene ne zanima koje planete uticu tvoj Mesec.
Ja zelim da znam da li si dodirnuo srediste spostvene tuge, da li
su te zivotna razocarenja otvorila ili si se skvrcio i zatvorio
iz straha od daljeg bola! Zelim da znam mozes li sedeti sa bolom,
sa bolim mojim ili svojim,
ne meskoljeci se da ga prikrijes ili umanjis ili izbrises.

Zelim da znam mozes li drugovati sa radoscu, sa radoscu
mojom ili svojom ;
Mozes li se prepustiti divljem plesu i
dopustiti da te zanos preplavi do samih vrhova prstiju i ne
upozoravati nas da budemo pazljivi, da budemo realisticni,
niti da se setimo svih ljudskih ogranicenja.

Mene ne zanima da li je prica koju mi kazujes iskrena.
Ja zelim da znam mozes li razocarati druge da bi bio iskren
prema samom sebi ;
mozes li podneti optuzbu izdaje i ne izdati spostvenu dusu.

Ja zelim da znam mozes li biti veran te stoga dostojan poverenja.
Zelim da znam mozes li videti lepotu cak i ako nije
lepa svaki dan.

Zelim da znam mozes li ziveti sa promasajem, sa promasajem
svojim i mojim, i jos uvek stajati na rubu jezera i srebrnastoj
mesecini uzvikivati “To”!

Mene ne zanima gde zivis ili koliko para imas.
Ja zelim da znam mozes li se dici posle noci bola i ocaja,
Iscrpljen, satrt do srzi, i uraditi ono sto se mora uraditi za decu.

Mene ne zanima ko si ti ni kako si se obreo ovde.
Ja zelim da znam hoces li stati u srediste ognja zajedno samnom
i ne ustuknuti.

Mene ne zanima gde si ili sta si ili sa kim studirao.
Ja zelim da znam sta je to sto te drzi iznutra,
u trenucima kada se sve ostalo rusi.

Ja zelim da znam mozes li biti sam sa sobom; i da li zaista
volis drustvo u kome se nadjes u trenucima praznine

The Invitation – Oriah Mountain Dreamer
Poziv, nadahnut Snevačem iz planine Oraja,
Časni starac američkih Indijanaca, Maj 1994

..M7tt.gif..
Tvoje oči
Kao zrele šljive padaju po meni
Tvoje oči vrlo dobro znam
Napolju sviće
Otići ćeš iz moje sobe brze
Nego svetlost
Što kroz prozor ulazi zrak po zrak

Kada spavaš
Ne mogu da ne mislim šta sanjaš
Ne mogu da ne mislim šta misliš
Kada spavaš ti

Tvoje oči, tvoje oči
Progone me, progone me
Tvoje oči, tvoje oči
.ezgif.com-add-text (33).gif

Ne volim kisu,ni presoljenu hranu,nerasciscene racune,neizgovorene reci.,niti one koje ostaju da vise u vazduhu.Ne volim previse posvecene ni ambiciozne ljude jer nema toga sto nece zgaziti,ni kada je neko previse u redu.Ne volim svoju odanost,svoju intuiciju koja me nikada nije prevarila.Ne volim kada se sumnja u moju inteligenciju....Ne volim suze i sto ne mogui protiv njih.

Nocas sam posla za tisinom tvojih koraka
dok je mesec dobijo odraz tvoga lica i kao
strela sa prstenom od ruzinog drveta..
pravo u srce.

Ako mi nocas mesece dotaknes lice
zavijacu poput vucice i vapicu za tobom.
Zelecu tvoje zivo lice,tvoje udove,tvoj jezik.
Tvoju utrobu..

Vikacu zarivajuci lice u jastuk sve dok se
ne otvori more od suza ne bi li ispralo izmaglicu
od reci upucenih njima koji te ne poznaju....

Zaustavicu vreme, navuci cu zavese,oteracu mesecinu
iz moje postelje u kojoj vise nema ceznje..uzeo si je.
I odneo je negde sa sobom kao pehar da iz njega
pijes sve ono sto sam ja..a nisi me poveo..

Ostavio si samo lutanja i trazenje tvojih dodira
na mom licu..
Shvatio nisi da je sat u kuci samo nemi ukras
a da u srcu kuca ono vreme beskonacnosti za tobom.

Ostala sam sama na obali mesecevog jezera
u nasoj kucici iz snova..stranac u vlastitoj kuci i
vlastitim predmetima..i oni me se odricu
samim tim sto ih u mraku ne prepoznajem..

Veceras,.leptiri u mojim grudima kao da su prikovani sitnim ciodama i ja ne osecam nista..Da li treba da osecam nesto.I gde pise da treba da osecam ista osim napada smeha,.koji ne umem i ne mogu da zaustavim dok se smejem klovnu u sebi.Ajde,ajde, klovne mali,izadji iz mene,.zabavi me sada.Igraj do besvesti,pevaj dok ne promuknes,skaci dok ti se creva ne prevrnu.i umri na kraju,skote mali.Zbog tebe se smejem sada kao luda.Neces..dobro.

Onda cu ja da igram.Gledaj me.Okret,dva koraka napred,jedan nazad,blago povijena kolena,opustena ramena,ruke u visini struka,korak iz kuka .takooo..Vidis..mogu da igram sama ili pripijena uz necije bokove.Gledaj me kako igram sa tim tvojim praznim umirucim ocima.Kukavice,jado jedna,pokreni se i kazi da mrzis laz,kazi, hajde vec jednom.Osmeli se,pa i ako izgubis,.izgubio si .Oboje cemo izgubiti.Za zvrat uzmi moje snove i moje nade i moje skrivene zelje,pa radi sa njima sta zelis.I moje boje uzmi i moje nebo i ovaj pun mesec nad mojim gradom Uzmi i moj osmeh,ionako mi vise ne treba..

40070_54-1000x0_orig.jpg

Poslednja izmena:
Zašto sada tvoje oči vlaže
Na tvom licu oseća se tuga
Lepe sam ti dane poklonio
Al je srce osvojila druga

Putevi se naši razilaze
Nek istinu tvoje srce primi
Nemam više ništa da ti pružim
Sem trenutke što su bili divni

Dok sam tebe od srca želeo
Ti si htela s drugim da te delim