Ti sve lijepo opisujes svoje reakcije na okolinu, na poruke na forumu, ali mislim da je filozofija neka vrsta spoznaje sebe samog kroz svijet u kojem se odslikavaju tvoje reakcije. Treba da doneses sud o tom svijetu na koji reagujes, da bi znao gdje pripadas. Sve dok ne sudis, nego opisujes, dotle neces znati gdje ti je mjesto. Kad jednom kategorizujes Srbe, Srbiju, i sve sto ti smeta, mozda shvatis i zasto si ih kategorizovao bas tako, sa koje pozicije.
Pokusaj svojoj patnji da das smisla, to se zove prezivljavanje.
Pa cekaj sto onda uskracujes drugima da biraju svoj nacin prezivljavanja, blejom i ignorisanjem...
Ne razumem svo vreme osnove, osim rekoh da su lokalne pa prilagodjene lokalnom vrhu intelektualnog..sto znaci nekoj skromnoj vrednosti..
Uzmimo mene za primer, uopste nije problem
Moje mesto mnogi ocenjuju kao predsednik drzave....
Zasto to rade...pa misle da se prema sposobnostima dolazi na takva mesta...totalno pogresno.
Zato ja to ne smatram i tu je pitanje ko je u pravu , ali ja mislim da sam ja u pravu.
Zbog cega jos misle da mi je mesto predsednik drzave...?
Zato sto im se svidjaju posledice mog organizovanja, sve predvidjeno a opet sve jednostavno , medjutim da to objasnim, bilo bi im komplikovano da razumeju....znaci praksis je jednostavan, ali sve ukljuceno nije ni malo jednostavno za shvatanje...
Kako to pomiriti sa lokalnim Srpskim mentalitetom koji je obrnut, sve iz prsta, sve jednostavno , a u primeni posle , snadji se kako znas, tj kako ti zapadne...jednostavno objasnjenje, uzasno mnogo varijacija u realizaciji..
Sledeci su oni koji misle da treba da budem po mestu direktor...
Zasto direktor...?
Pa jedni zato sto direktor daje sigurnost ljudima oko sebe, motivise, uvek pozitivno orjentisan i uvek ima resenja....
Smatraju da direktor to moze i mora da radi...ali ignorisu da takav direktor onda ne sme da bude pod uticajem onih kojima naredjuje...jer najlakse se covek pokvari vladavinom nad kvarnim narodom..
Deo njih to shvata i onda vide kao pozitivnu stvar autoritet i principijelnost koja nudi to da se udari distanca prema kvarnjacima u svakoj grupi...
Medjutim, u realnosti , direktor se postaje ili preko menadzerske diplome, ili preko ulozenog kapitala ili preko veze.....
Dakle gde ti je mesto itekako zavisi od toga u kom drustvu gledas....
Da vidimo dalje, ne samo prema sposobnostima nego prema nesposobnostima..
Sta treba coveku da bi uspeo u Srbiji na svom mestu...?
Bez obzira koje je mesto.
Treba mu da izlazi na kraj sa kriminalcima i agresivcima....sto znaci da itekako mu treba neki od oblika nasilja i moci...fizicka obavezno ali i drugi oblici , pravna, policijska....
Ako to ne umes , nije to mesto za tebe.
Moras da odes na mesto gde se tvoj nivo te vrste sposobnosti izjednacava sa potrebnim nivoom...
Trebas da imas sposobnosti pravljenja dilova, to je jos i najlepsi deo , cak i kad je korupcija u pitanju , zasto , zato sto tu obe strane zeljno zele da ucestvuju...ako je dil dobar...a lose dilove zovemo drugacije kasnije objasnjeno, prisila ucenom....
Nivo promucurnosti ce odrediti tvoje mesto u drustvu...i koliko si potreban drugima na toj poziciji..
A na zadnjem mestu je vestina ucene....ili politickog vodjenja odnosa....jedno od ta dva ti treba..u nekom obimu , za neko svoje mesto , opet vazi , mora da bude izjednaceno sa tvojim sposobnostima inace moras na drugo mesto...
I tako idemo redom i oslikamo skoro svaku poziciju u drustvu i radno mesto i mesto u porodici , jer i to je bitno...samo prvo utice na drugo , nije bas nezavisno ali ima i svoje zakonitosti..
Npr ono sto hoces ne kreces od toga, nego od neceg drugog...
Ili partnerka mora biti odbranjena, necim....to zavisi od toga kakav je ona profil i koliko fizicke, psihicke i neke druge snage ti imas..
itd itd..
Ali sta ovo znaci nekome ko nisam ja...ne znaci nista..
Prvo zato sto je Srbin...
To znaci on najbolje zna...trazice kao sto si rekao on sam gde je njegovo mesto i pa ce iz iskustva doci do svog tumacenja sta je Srbija i koji su odnosi u Srbiji , i onda nece biti kako ti tema glasi , da postoje neodgovorne zene, nego su sve odgovorne, ili nije da su svi pasivni nego on vidi sve radnike po 16h ....iz licnog malog balona..
To onda vise nije filozofija nego je iskustvo ili kako se to kaze lepo...
dobri potezi dolaze iz iskustva..
iskustvo dolazi iz losih poteza..
Ili kako to kaze jedna druga poslovica, na svojim greskama se uci...
Prilicno neambiciozan plan...
Zatim prilicno sebican plan..
Plan koji prosto vristi , sam se snadji a zaebi ostale sta i kako ce oni...
Naravno onda vazi i za tebe isto , tj drugi ce se snaci i zabole ih tuki za tebe..
A sta onda bese tema...?
Tema je....ljudi se snalaze prema svojim sposobnostima i svojim energijama i svojim zeljama.....a ti objasnjavas da je to lose.....i ocrnjujes ih a ovamo savetujes da se svako snalazi na svoj nacin sto oni i cine..