Zivot i dosada

Prica da su svi sposobni da kulturno stvaraju je obican lopovluk modernih seljaka koji su sljegli u gradove, odnosno onih koji su bili suvisni na selu, pa su silom prilika morali doci kao beskucnici u gradove gdje su onda spredali price o socijalnoj nepravdi. Mozes misliti, njegov otac je imao 10-oro djece i to je socijalna pravda, pa je potrebno da ih drugi hrane. I onda su se dosjetili da bi bilo u redu osnovati skole za beskucnike gdje bi se dozvolila kradja tudjeg znanja. Hvala ti Tesla sto si umro da bi nama bilo lakse, ali si trebao da se becis u Becu i da mlatis velike pare, onda bi nam bio drag. Doduse morao bi i da koksas s nama, jer nije lijepo biti lopov i zivjeti od lazi i laznih obecanja. Jesmo djubrad, ali nas je mnogo! U kojoj lopovskoj organizaciji (pardon, partiji) krades? Jesi li postao "ugledni gradjanin"? Neka krade, samo da nama ne zafali...!

Krava daje mlijeko, ovca vunu, a cudaci znanje.

Poslednja izmena:
Prica da su svi sposobni da kulturno stvaraju je obican lopovluk modernih seljaka koji su sljegli u gradove, odnosno onih koji su bili suvisni na selu, pa su silom prilika morali doci kao beskucnici u gradove gdje su onda spredali price o socijalnoj nepravdi. Mozes misliti, njegov otac je imao 10-oro djece i to je socijalna pravda, pa je potrebno da ih drugi hrane. I onda su se dosjetili da bi bilo u redu osnovati skole za beskucnike gdje bi se dozvolila kradja tudjeg znanja. Hvala ti Tesla sto si umro da bi nama bilo lakse, ali si trebao da se becis u Becu i da mlatis velike pare, onda bi nam bio drag. Doduse morao bi i da koksas s nama, jer nije lijepo biti lopov i zivjeti od lazi i laznih obecanja. Jesmo djubrad, ali nas je mnogo! U kojoj lopovskoj organizaciji (pardon, partiji) krades? Jesi li postao "ugledni gradjanin"? Neka krade, samo da nama ne zafali...!

Krava daje mlijeko, ovca vunu, a cudaci znanje.

... а свиње дају кобасице... :kafa:

To je drugi dio teme - dosada, sve ti je ravno, hladno, demokraCKI. I nije cudno sto nisi u stanju da doprineses zivotu, da dospes ulja na VATRU.

Dobro si primetio da je tokom Renesanse i antičkog Rima bilo zanimljivije. To je zato što se živelo teško i u poretku se znalo ko je ko, a rat je stalno pretio, znao si na čemu si uvek. I sve po zasluzi, ako nije onda ode sistem u paramparčad. Medjutim većina ljudi to nikad nije želela, nego sigurnost, ljudska prava, linearan život. Zato ovo stanje danas prosto većini odgovara, danas je stres gori nego tad jer moraš da šljakaš i dovijaš se preko cv-jeva da bi imao šansu da učestvuješ u raspodeli resursa. A države nikad hladnije, maćehinske. Pa je sve nesigurno, anksioznost, a kao sve je kul, svi napreduju, ljudska prava. Ovi po Africi makar znaju na čemu su, ako ode u Boko Haram ima dve opcije - da njegovi pobede ili da završi u jarku. Ali nema one neizvesnosti, plaćanja računa, danas jesi, sutra nisi, obaveze, krediti.

I ja sam od skora na neki način deo tog kolopleta (ne afričkog nego kapitalističkog), morao sam da udjem u neke stvari za novac, i to se intezivira polako, pa znam šta je. Da sam Viking neki pod komandom Ragnara Ridjobradog, ili brodar-moreplovac, kapiram da bih se bolje osećao jer bi bilo avanture, zajedništva, neopterećivanja usponom u nekoj korporativnoj hijerarhiji. Mislim tad se 'operisalo' bez anestezije i sve to ali lakše se i umiralo, i ljudi su bili radosni i oko malih stvari.

Dobro si primetio da je tokom Renesanse i antičkog Rima bilo zanimljivije. To je zato što se živelo teško i u poretku se znalo ko je ko, a rat je stalno pretio, znao si na čemu si uvek. I sve po zasluzi, ako nije onda ode sistem u paramparčad. Medjutim većina ljudi to nikad nije želela, nego sigurnost, ljudska prava, linearan život. Zato ovo stanje danas prosto većini odgovara, danas je stres gori nego tad jer moraš da šljakaš i dovijaš se preko cv-jeva da bi imao šansu da učestvuješ u raspodeli resursa. A države nikad hladnije, maćehinske. Pa je sve nesigurno, anksioznost, a kao sve je kul, svi napreduju, ljudska prava. Ovi po Africi makar znaju na čemu su, ako ode u Boko Haram ima dve opcije - da njegovi pobede ili da završi u jarku. Ali nema one neizvesnosti, plaćanja računa, danas jesi, sutra nisi, obaveze, krediti.

I ja sam od skora na neki način deo tog kolopleta (ne afričkog nego kapitalističkog), morao sam da udjem u neke stvari za novac, i to se intezivira polako, pa znam šta je. Da sam Viking neki pod komandom Ragnara Ridjobradog, ili brodar-moreplovac, kapiram da bih se bolje osećao jer bi bilo avanture, zajedništva, neopterećivanja usponom u nekoj korporativnoj hijerarhiji. Mislim tad se 'operisalo' bez anestezije i sve to ali lakše se i umiralo, i ljudi su bili radosni i oko malih stvari.
Donbas brate mili, kakvi vikinzi

Ljudi su se mogli radovati ljudima, jer su imali kvalitet. Mada se to u filmovima ne vidi, njihovi vrednosni sudovi.
Kad djecak sa 15 godina od oca dobija na poklon oruzje, a sa 30 crvenu kapu casti. Pa i sam brak i polozaji sve su sreca sami po sebi, jer su tu ljudi bili duzni i voljni da pomazu jedni drugima, cijeli narod mladom nasledniku od 5 godina ciji otac je umro prerano, ali je svima bila zagarantovana odredjena aktivnost na osnovu polozaja, razlicita aktivnost. Jer svega cega je previse, npr. jednakosti, sve to postaje bljutavo, bez obzira sa koliko novaca se to zalijevalo, jer ti na kraju krajeva velika vecina glasackog tijela nije oprostila taj novac. Tako da sto vise imas, sve te vise imaju, u demokratiji, a u stara vremena je zavist bila kaznjavana smrtnom kaznom, a ubijala se takodje naslednim pravom.

Nasledno pravo je ostrica za smicanje zavidnih glava. Ono paralise zavist i unistava ga u korijenu, zato ga treba vratiti i u javne funkcije.

Poslednja izmena:
A crtao si zato sto ti je neko rekao da je to dobro i zato sto si od njega ocekivao podrsku koja te cinila radosnim.
Poslije ako se ispostavilo da je to samo bila predrasuda ili je ta osoba otisla od tebe, trebao si tu vjestinu radi robotanja.
Ne ,iz licnog zadovoljstva,jer dam je je neko tereo,nikada ne bih crtao.

...
U drustvima u kojima se rado "krse pravila", a to je slucaj u demokratijama, kad na vlast zasjednu ljudi koji zbog slabosti duse nisu u stanju da afirmisu nikakav princip, niti da donesu kakav kolektivni sud, ljudi postaju hladni, bezosjecajni i kroz drustvo siri se dosada koja je jedna vrsta bezivotnosti. To je epoha nihilizma, kad oni koje su, bioloski, stvorile i oblikovale vise klase drustva, u nekoj dalekoj proslosti, u svojoj nemoci preuzimaju drustvo. Oni tad pustaju i zakone i obicaje da izgube na vaznosti, a drustveni zivot preokupiraju nevazni sadrzaji za koje se ne trazi niti nudi nikakva opsta pokuda ili pohvala. Ljudi dolaze na vlast zato sto obecavaju, a ako ne ispune, nikom nista, jer je zavladala neodgovornost.
...

Ово што си ти описао је блазираност.

Досада је стање изазвано непроменљивошћу догађаја (најпростији пример: седење поред сата који куцка),
супротно стање је страх, њега изазива превише промене (најочигледнији пример: експлозија петарде у спаваоници).

Зашто је добро ово знати ?

Зато што треба свој живот уредити тако да не буде монотон, а ни растрзан променама.
И зато да знамо како да се лечимо ако ипак упаднемо у неко од ова два стања !

Досада се лечи страхом и обрнуто !

U nihilizmu ljudi pokusavaju da se orjentisu prema tabuima, a to su kolektivni sudovi koji jos nisu izgubili na vaznosti. Kad njih dodirnu, jos uvijek osjete neko uzbudjenje, neki strah koji ih na trenutak prodrma, da bi vec za nekoliko godina taj tabu postao dosadan.

Tako su nekad Spanjolci, odnosno Goti u 15 vijeku dostigli neki vrhunac nihilizma, da bi se najzad okrenuli incestu koji je i danas ostao kao legalna zanimacija za cijelo "drustvo". Slicno tome i Francuzi, ne znam kad tacno ali pretpostavljam od 18 vijeka naovamo, i kod njih je incest iz istih razloga danas legalan, a vec danas se vrte pjesme u chartsima "fck u, and your mother and your sister..." Danas prolazim pored skejt-igralista na kojem se igraju predskolska djeca, i na njemu je velikim ruzicastim slovima nacrtan grafit "f*ck". Prema tome, zna se kuda ide voz...
Ko god je imao carstva, ona su posledica ispraznog nihilistickog zivota u kojem se krckaju razne individue sa svih strana svijeta liseni ikakvih kolektivnih sudova, tako je i u starom Rimu bio slucaj, da bi najzad pocela da se siri filozofija pojedinacnih vrlina - stojicizam.
Ali je u Rimu najzad zavladao kolektivisticki sistem sudova siromasnih i maloumnih u obliku religije, te stojicizam nije mogao da opstane kao neorganizovana filozofija...

Desno su neorganizovani konzervativni stoici, u centru odskace od slobode do dosadnih nihilista a levo je religija.
Desnica je idologija rase, aristokratije i kao svaka ideologija je ogranicavajuca i jednoumna, osudjena na glupost, u bljutavom centru vlada razum lisen ogranicavajucih sudova a levica je takodje ideologija, naivna, utopiska, neostvarljiva. Pa biraj.

Pobrkao nacionalnu rulju sa internacionalnim Sreckovicima. A ta sreca nikako nije slucajna. To je sreca kolektivnih sudova na bazi pojedinacnih vrlina. Iliti moral gospodara. Sa desnicarima kojima je cilj zvakanje, svaka slucajnost je nesrecna.

Ne, nego povracam kad vidim invalide kao sto si ti koje je is .... slucajna prolaznica.

Trebate da se stidite Tesle, jer, kao sto rece Frojd, najupecatljiviji znak gluposti je nedostatak stida.

Na ovoj temi imate dovoljno materijala da umrete od stida, a po pravilu bi trebalo da izujete cipele, prije nego sto kliknete na link.

Doci ovde pa se ismijavati genijima. To je nesto slicno kao kad copor pasa lutalica napadne Teslu.
Pa ode ti tema u qurac....
Tj emotivni motiv ti je postao vazniji od intelektualnog...
Ili iz mog ugla receno , postao si filozof , tj zadovoljenje tvoje emocije je postalo vaznije od same sustine odnosa koji zelis da proucis, ili tj bitnije ti je da objavis nego da proucis..

Ali nebitno to..
Ovde svi gledaju sve kao napad na sebe...to je moje ocekivanje da ce se i kod tebe desiti....bas zbog gore pomenutog emotivnog...

Citam samo prvi post...
Krece sa drustvenim premisama i drustvenim konceptima...i prvo pa musko i pomenes odgovornost...
Na tome ti pucaju svi roditelji....iako ce svaki patrijarhalac da kaze suprotno..
Materijalnu odgovornost ce da prihate i to delimicno a ne potpuno, ali ce zato stve ostale odgovornosti da sutnu u cosak...

Onda pominjes neinventivnost, kao da je inventivan covek normalna stvar, a nije...ali nije da ne postoji.
Postoje ljudi kojima nikad nije dosadno...
Kojima nikad nista nece dosaditi...imaju svoju meru , zato im nista ne dosadi....
U kome je problem, u ovih 95% ljudi ili u njima?

A ti zasnivas teoriju na 100% ljudi...
I to na onim najtezim slucajevima materijalistima mediokritetskog tipa...
Ali eto pitko si ga valjda srocio pa se ljudima svidja..
Ja bas i ne razumem sta si hteo da kazes...
Ako si hteo da pricas o neinventivnim, ljudima koji gledaju a ne primecuju nista, niti imaju motiva osim novca za svoje poroke, jedi pij i ebi...dobro 95% ljudi je takvo i takvo ce da ostane...
Ti bi njih da aktiviras, sta li?
Ili da im uvalis krivicu?
Ili da im das veci drustveni znacaj od tih 95%...?
Sta god hteo , oni nece da mrdnu....
Samim tim ni tema...dobija besmislen oblik....rekoh , emocija a ne neko osmisljavanje..

Onda u drugom postu opet dohvatis zene, tj zenski deo populacije koji takodje zivi po nacelu , ebi , jedi pij...
Tacno je, ne gledaju sa kim ce stvarati dete, osim da je to dete onoga sa kim misle da prave biznis.....korporaciju..
I to ne zbog nekog moralnog , nego da ne komplikuju posle finansijski dil...odrzavanje..
Mali napor da bi ljubav izgledala iskrenije..
Indiskrecije se brisu, osim ako ona ne uhvati njega na delu...u svim ostalim slucajevima nije se desilo..

Imam utisak da pricas ili o mediokritetima, ili o animalcima a da ih ne podnosis...
Ne znam zasto taj odbrambeni stav..svejedno sto nanose stetu...ne dobijas nista ni radikalizacijom ni emotivizacijom

Da podsjetimo da postoje pozitivne emocije koje je moguce izbazdariti do te mjere da dovode automatski do tacnih sudova.
To su prijateljstvo, ponos, i jos neke kojih se sad ne sjecam. Znaci, to su emocije na kojima um moze aktivno da radi uz saglasnost drugih osoba oko nas.
To su konstruktivne emocije.

Ove destruktive, koje su svojstvene zivotinjama, koje se javljaju u uslovima frustracije, kao reakcija, one nas udaljavaju od udubljivanja u realnost.

I upravo je to jedan od glavnih postulata stoicizma.

Nietzsche je u Zaratustri rekao da prijatelj u snu zna sta mu prijatelj radi na javi ...

Da ja vama prakticno skresem u brk..

Postoje ljudi kojima nikad nije dosadno , takvi su od malena..
Tacno je to ima veze sa odgajanjem, ali nema mnogo veze sa vaspitanjem roditelja..tj moze nastati mimo namere tog vaspitanja.

Slobodan duh i slobodan um.
Jedino je vreme i trenutno mesto ogranicenje za izbor.
Naravno shvataju svi oni da je materijalizam opasno obavezan za zivot u drustvu i onda deo vremena posvecuju materijalizmu...
Ali to je totalno drugaciji koncept od vecine koja radi da bi zivela...
Oni imaju dva oblika, rade da bi ziveli a zive da bi probali ono sto im slobodan duh i slobodan um odluci u tom nekom trenutku.

Bez ovog drugog, naravno materijalisti , tj oni ljudi o kojima nije rec, osecaju dosadu....niti imaju motiv niti nameru da nesto menjaju....ako imaju to je materijalisticko i osecaju napor....

To bi bilo dosta...
Ostalo je ionako nebitno i nejasno ljudima koji nisu takvi...

Ali ovo nije kljucno za podelu animalci i neanimalci....to je neka druga podela..
Ja mislim znacajnija od ove....

Ponos je jako negativna energija i osobina...

Sloboda misljenja je u tome da se smije misliti izvan okvira sprovodivog. Da sve smijes lijepo spakovati u jednu knjigu i ostaviti na policama. Mozes osjecati neko zadovoljstvo mislju "sta bi bilo kad bi bilo" i to je sve. A mnogo ljepse kad bi znao sta je zaista moguce, pa da nakalemis neku ideju na ono sto je moguce, dakle, da sprovedes sve sto je u nekom trenutku vjerovatno da je sprovodivo. Ali za to je potrebno imati moc predvidjanja, a to je vec moc udubljivanja u realnost. Toj moci i ne treba neka pretjerana sloboda. Njoj trebaju saradnici.

A ako je tema , posto i to moze da bude, kako glupe osujetiti u proseravanju po javnosti, e to je druga prica...
Ako postoji komunikacija koja je ignorisanje i samo emitovanje ideja, onda nema sanse da se glupima stane na put....jer ce sve sto ne razumeju da ignorisu....
Takvo drustvo dobija demokratski kraj, tj vecina kakofonijom kreira sistem vrednosti i bezvrednosti...
Medjutim, ako se ukine takav nacin komunikacije, e onda postoji stigma , da onaj ko ne ulozi trud u razumevanje, postaje glup , ili lenj ili ogranicen ili nije igrac u igri i onda se izbacuje...

Jasno je da ili grupa ili administrativac mora to da odradi....imace prilike..
Itd itd..tako se oformi okruzenje gde postoji mogucnost izbora i onda se neko i prevari pa postane inventivan, zainteresovan za nesto..

Sloboda misljenja je u tome da se smije misliti izvan okvira sprovodivog. Da sve smijes lijepo spakovati u jednu knjigu i ostaviti na policama. Mozes osjecati neko zadovoljstvo mislju "sta bi bilo kad bi bilo" i to je sve. A mnogo ljepse kad bi znao sta je zaista moguce, pa da nakalemis neku ideju na ono sto je moguce, dakle, da sprovedes sve sto je u nekom trenutku vjerovatno da je sprovodivo. Ali za to je potrebno imati moc predvidjanja, a to je vec moc udubljivanja u realnost. Toj moci i ne treba neka pretjerana sloboda. Njoj trebaju saradnici.
Ne razumem sta si ovde rekao , osim ako nisi nista meni rekao nego si samo dopunio sta je vezano za slobodu misljenja...
Ja obicno ne reagujem na ovakve izjave..ne znam zasto bih...
Prvi deo je filozofija filozofiranja, a drugi deo mi nije jasan , posto je neodredjen u odnosu na ideju....nego je vise neki princip...a u realu se ti snadji..
Ne podrzavam filozofiju filozofiranja, niti oratorstvo, nije lose kad si mlad...kao pocetak...
E sad, zbog nacela da ljudi uvek brze dohvate ono sto im se svidi , makar i pogresno tumacili , imam averziju prema tudjim procenama sta je izvodljivo..

Ali mislim da je to kompleks mene prema Srbima...znaci toliko gluposti se naslusam svakog dana , neopevanih , da se toliko puta desilo da neko slucajno , greskom izrekne nesto sto lici na trag da je pametno , a onda vec sledeceg trenutka pokaze da je to greska..

Samo da bude jasno nije greska za Srbina koji zivi u Srbiji i razmislja Srpski..
Znaci uopste nije pogresno razmisljati o sadnji dve njive mladog luka , ako si Srbin koji zivi u Srbiji i zabole te uvo da li postoji perpetum mobile ili ne..
Opseg vazenja je bitan. i to je to..

Recimo u drugim okruzenjima postoji IMHO , postoji lokalna sredina, postoji globalno i postoji dokazano....tako da je lako kad ti sagovornik precizno iznosi i precizno prati tvoje iznosenje ideja..postoji komunikacija..
Ovde kod nas samo postoji vika i nadvikavanje i trazenje manipulacije i nekog efektnog mesta gde ce se upotrebiti drustvena floskula..

Kratko receno u Srpskom jeziku postoji samo nabedjivanje, a ne komunikacija....tako je to danas..

Ti sve lijepo opisujes svoje reakcije na okolinu, na poruke na forumu, ali mislim da je filozofija neka vrsta spoznaje sebe samog kroz svijet u kojem se odslikavaju tvoje reakcije. Treba da doneses sud o tom svijetu na koji reagujes, da bi znao gdje pripadas. Sve dok ne sudis, nego opisujes, dotle neces znati gdje ti je mjesto. Kad jednom kategorizujes Srbe, Srbiju, i sve sto ti smeta, mozda shvatis i zasto si ih kategorizovao bas tako, sa koje pozicije.

Pokusaj svojoj patnji da das smisla, to se zove prezivljavanje.

E sad kad uzmemo sve ovo u obzir, sta je autor hteo da kaze?

Obraca se na nivou lokalne sredine, uzima samo domen pojava koje su na nivou lokalne svesti , a sta onda hoce...da promeni lokalnu svest, lokalnim posmatranjem lokalnih pojava i mogucnosti logalnih ljudi.....
Prilicno ograniceno pristupanje...efektno mozda...mene podseca na bibliotekarke...koje traze odgovarajucu knjigu za decu koja su dosla...

Pristup ima dobre osobine, sto trazi gde je prosek i malo iznad ciljne grupe...
Uzima podskup koji je u potpunosti vidljiv ili saglediv toj ciljnoj grupi, npr decija knjizevnost koja ne barata apstraktnim za taj uzrast psiholoskim pojavama i odnosima, nego osnove koje se prepoznaju za to godiste plus neka nova interakcija, druzina pere kvrzice, avanture bez roditelja i nadzora, itd itd..
I onda se bira resenje koje je bas pun pogodak za trenutni izbor knjige za tog i tog djaka koji je dosao u biblioteku...uz razlike u afinitetima i prethodnom procitanom..

Ali takav pristup daje dve stvari...osecaj visine i vrednosti i moci pripadniku tog lokalnog okruzenja.....jer ne vidi mnogo van svog vidnog polja pa moze da smatra da i nema niceg van....
Pokusava da oformi lokalni konsenzus u vrednostima, tj da oformi resenje za taj trenutak za malu grupu na lokalu...
Tu je caka u ostvarivom....kad se to upotrebi na ovaj nacin.

Ostvarivo je i mnogo vise, ali imamo problem, prvo , mali broj ljudi vidi to drugacije a vise, svi ostali nece shvatiti u pocetku sta se desava...a mnogi nece moci nikad da pohvataju sve odnose ili bitna mesta tog mnogo viseg...
Ali za sve do sada pomenuto to nije ostvarivo...
Jer je daleko, kao sto je pozoriste daleko od putujuce glumacke druzine....
Druzina nema svog kostimograa osim jednog krojaca koji koristi iste odevne predmete za istu kategoriju ljudi ...budzetski i prostorno ograniceno a i vremenski...
Tako se odmah dolazi do sakacenja mogucnosti....zbog svodjenja na lokalno...
U prevodu , neki primer...uzmemo platne kartice i ostanemo samo na placanju karticama tako sto se magnetno provuku kroz uredjaj, bez mogucnosti smart chipa ili mogucnosti beskontaktnog placanja, zato sto u nasoj lokalnoj sredini to ne bi bilo jasno i nije ni potrebno..

Ti sve lijepo opisujes svoje reakcije na okolinu, na poruke na forumu, ali mislim da je filozofija neka vrsta spoznaje sebe samog kroz svijet u kojem se odslikavaju tvoje reakcije. Treba da doneses sud o tom svijetu na koji reagujes, da bi znao gdje pripadas. Sve dok ne sudis, nego opisujes, dotle neces znati gdje ti je mjesto. Kad jednom kategorizujes Srbe, Srbiju, i sve sto ti smeta, mozda shvatis i zasto si ih kategorizovao bas tako, sa koje pozicije.

Pokusaj svojoj patnji da das smisla, to se zove prezivljavanje.
Pa cekaj sto onda uskracujes drugima da biraju svoj nacin prezivljavanja, blejom i ignorisanjem...
Ne razumem svo vreme osnove, osim rekoh da su lokalne pa prilagodjene lokalnom vrhu intelektualnog..sto znaci nekoj skromnoj vrednosti..
Uzmimo mene za primer, uopste nije problem

Moje mesto mnogi ocenjuju kao predsednik drzave....
Zasto to rade...pa misle da se prema sposobnostima dolazi na takva mesta...totalno pogresno.
Zato ja to ne smatram i tu je pitanje ko je u pravu , ali ja mislim da sam ja u pravu.
Zbog cega jos misle da mi je mesto predsednik drzave...?
Zato sto im se svidjaju posledice mog organizovanja, sve predvidjeno a opet sve jednostavno , medjutim da to objasnim, bilo bi im komplikovano da razumeju....znaci praksis je jednostavan, ali sve ukljuceno nije ni malo jednostavno za shvatanje...
Kako to pomiriti sa lokalnim Srpskim mentalitetom koji je obrnut, sve iz prsta, sve jednostavno , a u primeni posle , snadji se kako znas, tj kako ti zapadne...jednostavno objasnjenje, uzasno mnogo varijacija u realizaciji..

Sledeci su oni koji misle da treba da budem po mestu direktor...
Zasto direktor...?
Pa jedni zato sto direktor daje sigurnost ljudima oko sebe, motivise, uvek pozitivno orjentisan i uvek ima resenja....
Smatraju da direktor to moze i mora da radi...ali ignorisu da takav direktor onda ne sme da bude pod uticajem onih kojima naredjuje...jer najlakse se covek pokvari vladavinom nad kvarnim narodom..
Deo njih to shvata i onda vide kao pozitivnu stvar autoritet i principijelnost koja nudi to da se udari distanca prema kvarnjacima u svakoj grupi...
Medjutim, u realnosti , direktor se postaje ili preko menadzerske diplome, ili preko ulozenog kapitala ili preko veze.....
Dakle gde ti je mesto itekako zavisi od toga u kom drustvu gledas....

Da vidimo dalje, ne samo prema sposobnostima nego prema nesposobnostima..
Sta treba coveku da bi uspeo u Srbiji na svom mestu...?
Bez obzira koje je mesto.
Treba mu da izlazi na kraj sa kriminalcima i agresivcima....sto znaci da itekako mu treba neki od oblika nasilja i moci...fizicka obavezno ali i drugi oblici , pravna, policijska....
Ako to ne umes , nije to mesto za tebe.
Moras da odes na mesto gde se tvoj nivo te vrste sposobnosti izjednacava sa potrebnim nivoom...

Trebas da imas sposobnosti pravljenja dilova, to je jos i najlepsi deo , cak i kad je korupcija u pitanju , zasto , zato sto tu obe strane zeljno zele da ucestvuju...ako je dil dobar...a lose dilove zovemo drugacije kasnije objasnjeno, prisila ucenom....
Nivo promucurnosti ce odrediti tvoje mesto u drustvu...i koliko si potreban drugima na toj poziciji..
A na zadnjem mestu je vestina ucene....ili politickog vodjenja odnosa....jedno od ta dva ti treba..u nekom obimu , za neko svoje mesto , opet vazi , mora da bude izjednaceno sa tvojim sposobnostima inace moras na drugo mesto...

I tako idemo redom i oslikamo skoro svaku poziciju u drustvu i radno mesto i mesto u porodici , jer i to je bitno...samo prvo utice na drugo , nije bas nezavisno ali ima i svoje zakonitosti..
Npr ono sto hoces ne kreces od toga, nego od neceg drugog...
Ili partnerka mora biti odbranjena, necim....to zavisi od toga kakav je ona profil i koliko fizicke, psihicke i neke druge snage ti imas..
itd itd..

Ali sta ovo znaci nekome ko nisam ja...ne znaci nista..
Prvo zato sto je Srbin...
To znaci on najbolje zna...trazice kao sto si rekao on sam gde je njegovo mesto i pa ce iz iskustva doci do svog tumacenja sta je Srbija i koji su odnosi u Srbiji , i onda nece biti kako ti tema glasi , da postoje neodgovorne zene, nego su sve odgovorne, ili nije da su svi pasivni nego on vidi sve radnike po 16h ....iz licnog malog balona..

To onda vise nije filozofija nego je iskustvo ili kako se to kaze lepo...
dobri potezi dolaze iz iskustva..
iskustvo dolazi iz losih poteza..

Ili kako to kaze jedna druga poslovica, na svojim greskama se uci...

Prilicno neambiciozan plan...
Zatim prilicno sebican plan..
Plan koji prosto vristi , sam se snadji a zaebi ostale sta i kako ce oni...
Naravno onda vazi i za tebe isto , tj drugi ce se snaci i zabole ih tuki za tebe..
A sta onda bese tema...?
Tema je....ljudi se snalaze prema svojim sposobnostima i svojim energijama i svojim zeljama.....a ti objasnjavas da je to lose.....i ocrnjujes ih a ovamo savetujes da se svako snalazi na svoj nacin sto oni i cine..

Mracan tip voli patnju, kad se na to doda odgoj preteranog ponosa dolazi do idologije koja svoju tamu projektuje na druge. Potpuno gadjenje i odvajanje od rulje je neznanje sta je stavljeno pod sopstveni tepih. Neko u drugima vidi svoju mracnu stranu a neko u drugima vidi svoju svetlu stranu. Ti ne poznajes ni jedno ni drugo. Uzivas u svojoj patnji a ponos ne vidi da je tvoja dobra strana slabija u odnosu na mracnu.

Back