Živeti u Beogradu...

Beograd je u odnosu na svetske metropole najgora prćija a u odnosu na ostale gradove u Srbiji naročito one gradove na jugu destinacija iz maste
Negde sam procitala i sad se vise ne secam te brojke koja je prilicna i kojom se na dnevnoj bazi meri migracija stanovnika iz manjih gradova u Bgd
Neko je jednom lepo rekao da ce Srbija postati beogradski pašaluk

Sent from my iPhone using Tapatalk

Znam
Ali kad bi malo prosetala npr po Aleksincu ili Paracinu bilo bi jasno zasto ljudi koji dodju zbog posla ili studija vise nece da se vrate u svoj rodni grad
zivela sam u par mesta, zapadna i istocna srbija, imam drugaricu sa juga i iz vojvodine...tako da, odlicno je meni jasno - zato sam i rekla da ovde dolaze zato sto mogu da nadju nekakav posao, i imaju sansu da prezive

Evo danas sam na vratima matijevic mesare u nisu procitala ovakav natpis
Velikim nezgrapnim slovima cirilice na belom papiru zalepljenom za izlog
Imamo koske
Za penzionere dajemo na odlozeno placanje

Koske za penzionere
Dotle je doslo na jugu Srbije

Nisam imala na umu broj stanovnika vec arhitekturu infrastrukturu i pre svega kulturu zitelja evropskih prestonica
mislim da se nismo razumeli
Nekako mi se cini da bi po toj logici svi trebalo da hrle u manje gradove ako je zivot u visemilionskom gradu tako komplikovan
Uostalom u tako velikim gradovima neki ljudi ne izlaze iz svog kvarta godinama i ne bi ni mogli da se snadju u ostalim delovima grada jer to gde zive vise se ne zove grad vec konurbacija

Nisam zaboravila kako bih mogla naročito devedesete,
Ali rekla bih da ovo što se događa kod nas nije pitanje siromaštva već pitanje totalnog neukusa
Kad ulaziš u Beograd zatičeš šumu bespravno sagrađenih objekata nabacanih bez ikakvog reda po kaluđerici,
Ako su već imali novca za zidanje stambenog prostora mogli su da se organizuju da naprave parcele ulice i infrasttrukturu a ne da nabadaju kuće kome se kako zalomilo.
Dakle nije u pitanju novac nego siromaštvo duha.

Napaceni ne vode racuna o estetici. Nisu ljudi ti koji odredjuju gde ce biti ulica nego imas urbaniste koji izrade generalni urbanisticki plan a politicari ga usvoje.

I tamo imas tacno gde ce biti skola, park, dom zdravlja, koja ulica ce imati dve trake a koja cetiri. Da li ce se zidati zgrade ili kuce, kolika ce biti visina, jedan sprat ili dva sprata, koliko je objekat udaljen od ulice i susednog objekta...

Medjutim u realnosti imas mnogo ljudi koji su pobegli sa Kosova i oni nemaju para za stanove nego kupe njivu za 5, 10 000 maraka i onda naprave kucu. Zatim imas njih iz krajine i bosne kojima treba krov nad glavom a nemogu da cekaju politicare da se smiluju oko izrade i usvajanja plana (pogledaj samo koliko traje prica oko legalizacije i koji je ovo put da drzava pokusava da uradi nesto, mozda 5 ili 6 od devedesetih a ustvari samo uzimaju pare za takse)

Ovo je maksimalno skracena verzija da ne davim previse

Све је смишљено тако да држава згрне лову. Пустиш људе да раде шта хоће и онда наплатиш легализацију.

Намерно се иде на хаос да би се ловило у мутном.

Napaceni ne vode racuna o estetici. Nisu ljudi ti koji odredjuju gde ce biti ulica nego imas urbaniste koji izrade generalni urbanisticki plan a politicari ga usvoje.

I tamo imas tacno gde ce biti skola, park, dom zdravlja, koja ulica ce imati dve trake a koja cetiri. Da li ce se zidati zgrade ili kuce, kolika ce biti visina, jedan sprat ili dva sprata, koliko je objekat udaljen od ulice i susednog objekta...

Medjutim u realnosti imas mnogo ljudi koji su pobegli sa Kosova i oni nemaju para za stanove nego kupe njivu za 5, 10 000 maraka i onda naprave kucu. Zatim imas njih iz krajine i bosne kojima treba krov nad glavom a nemogu da cekaju politicare da se smiluju oko izrade i usvajanja plana (pogledaj samo koliko traje prica oko legalizacije i koji je ovo put da drzava pokusava da uradi nesto, mozda 5 ili 6 od devedesetih a ustvari samo uzimaju pare za takse)

Ovo je maksimalno skracena verzija da ne davim previse

ma sve te razumem samo opet ti kažem da je urbanistički haos opcija primitivnog a ne siromašnog čoveka.
kako mogu da se organizuju da se mlate u redu za japanske sadnice kao volovi a ne mogu da se organizuju da naprave ulice koje se seku pod pravim uglom? Reci mi pliz?

ma sve te razumem samo opet ti kažem da je urbanistički haos opcija primitivnog a ne siromašnog čoveka.
kako mogu da se organizuju da se mlate u redu za japanske sadnice kao volovi a ne mogu da se organizuju da naprave ulice koje se seku pod pravim uglom? Reci mi pliz?

То је зато што нису ни имали потребу да тако буде. То је рођено и одрасло по разбацаним селима, шта они знају шта је улица и тротоар.

Back