Zimske gume v2025/2026

1759561859639.png

Što ti radiš sa tim felgama? Opereš li ih kad od soli? Pogotovo nakon što završi sezona?
Ja imam dva seta felgi, za zimske i ljetne gume, oba su alu felge, ali moje su nakon 5 godina sasvim normalne. Uzeo polovne, za 100kn po komadu kad sam uzimao ovaj sadašnji auto. Malo ošmirglao, stavio kit, prefarbao 2 puta i to je to.
Samo kažem, malo češće prati po zimi i obavezno nakon što sezona završi, isto oprati i osušiti prije spremanja za iduću zimu.

Fenseraj...alu felne se ne voze zimi pogotovo gde se soli.
ja sam znao da ni kiica ni miniven nece moci po snegu i ledu, probao i video da ne mogu, i onda sam kupio po par celicnih felni na ibeju, namontirao zimske, i samo ih stavim pred novu godinu:
falken, hankook, i sve ove marke srednjeg i malo viseg kvaliteta/cena, ali ne top, ne najskuplje kao npr miselinke i sl.

kako sam pre 10-15 godina uspevao bez zimskih? pa auta su bila preko 3 litra, teza, i bolje su prianjala, ili zime nisu bile ovakve, zaboravio sam vec... ili sam se mucio i patio... sada znam: zimske samo ne trebaju ako imamo awd ili 4x4, da nisu celave, i da ne idemo u planine

Poslednja izmena:
MIchelin Alpin 5 ako trazite performance gumu, sto znaci malo kompromisa od standardne zimske gume (nije za podneblja gde ima gomila snega na putevima u duzim periodima) ali znacajno poboljsano upravljanje. Posebne felne obavezno (alu felne nikad jeftinije, a i polovnih koliko hoces za one sa ogranicenim budzetom), jer je premestanje guma i senzora za pritisak totalno gubljenje vremena i para...
Svako ko kaze da mu je skupo, neka razmisli sta je prioritet..cena ili licna sigurnost i sigurnost putnika....

Screenshot 2025-10-04 at 8.55.24 AM.png

MIchelin Alpin 5 ako trazite performance gumu, sto znaci malo kompromisa od standardne zimske gume (nije za podneblja gde ima gomila snega na putevima u duzim periodima) ali znacajno poboljsano upravljanje. Posebne felne obavezno (alu felne nikad jeftinije, a i polovnih koliko hoces za one sa ogranicenim budzetom), jer je premestanje guma i senzora za pritisak totalno gubljenje vremena i para...
Svako ko kaze da mu je skupo, neka razmisli sta je prioritet..cena ili licna sigurnost i sigurnost putnika....

Pogledajte prilog 1795063
200 evra za jednu gumu, preskupo a i bacanje para.

Što ti radiš sa tim felgama? Opereš li ih kad od soli? Pogotovo nakon što završi sezona?
Ja imam dva seta felgi, za zimske i ljetne gume, oba su alu felge, ali moje su nakon 5 godina sasvim normalne. Uzeo polovne, za 100kn po komadu kad sam uzimao ovaj sadašnji auto. Malo ošmirglao, stavio kit, prefarbao 2 puta i to je to.
Samo kažem, malo češće prati po zimi i obavezno nakon što sezona završi, isto oprati i osušiti prije spremanja za iduću zimu.
Nisu to moje, to je primer sa neta.

Jedno moje veoma laicko razmisljanje, a mozda i ima nekog smisla jer se klima mnogo promenila i vise nemamo snegove kao pre. Ne menjati uopste zimske-letnje gume. Za gradske uslove.
Ljetnje gume zimi imaju duži zaustavni put. I brže se habaju. I obrnuto naravno.
200 evra za jednu gumu, preskupo a i bacanje para.
Za auto star 15-20 godina ( ako nije neki Porše i sl ) da. Za auto star 4-5 godina nije bacanje para.

Došlo opet to vreme, pošto je stara tema negde daleko a i nov je auto pa da vidimo gde smo ove godine, šta preporučujete ove godine za 215/65/R17 npr i naravno ostale u zavisnosti od potrreba.
Najavljuju snežnu zimu, dosta kiše....

Vidim mnogo nekih meni stranih verovatno brendova Vredestein, Matador, Kama, Cordiant....uz jeftinije koje znam tipa Tigar, Linglong i sl.

Vidim da ima moj omiljeni Kleber isti model kao i prethodnih godina, Hankook je proširio ponudu, koji su neki moj standard kao srednji cenovni rang tu su Nokian, Lassa.... mada ove godine možda uspem da se ispružim za Continental,GY ili Alpinke pošto prelazim sad već 30.000 godišnje i biću i ove zime dosta po Evropi, ali to je na dugom štapu...

Sve u svemu best value/money zimska guma ove sezone je...? :)
Ja imam Lassu. Malo je bučnija, ali ostalo je uglavnom dobro.

Back