Zimske gume 2020/2021

meni ne trebaju zimske gume, nisu zakonski obavezne
ovde nikad nema snega :D
Gdje je to ovdje? Inače zimske gume nisu samo zbog snijega. Jednostavno drukčija je smjesa zimskih i ljetnih guma. Zimske gume su mekše i najvjerojatnije imaju jedan ljepljivi sloj da bolje prijanjaju i hvataju površinu gaznim slojem. Obično se temperatura od 7°C smatra nekakvom graničnom temperaturom. Iznad toga je za ljetne gume, a ispod za zimske gume.

Mekše su zimske gume i na minusima dobijaju radne karakteristike letnje gume leti. E sad pitanje je do kog minusa šta kako, jednostavno su više za kramponanje snega i ništa više. Sa zimskom gumom možeš i kroz sneg sa letnjom jok. Opet ta zimska se leti istopi.
Ja sam više za letnju gumu sa zimskom šarom neki je zovu univrzalka a to se prodaje ko blesavo u americi.

Nekako sam za prosečnu zimsku gumu ostalo nek radi elektronika.

Ništa od toga. Ta cjelogodišnja guma mora imati nekakve kompromise. Ili neće biti dobra po ljeti, ili neće biti dobra po zimi, a najvjerojatnije da neće biti dobra ni po ljeti, ni po zimi.
Nakon dva ljeta i voženja zimske gume po asfaltu na kojem temperatura dostiže i 60° ta zimska guma je jedino za otpad.
Neće tu pomoći ni elektronika ako naiđeš na led ili neke "kanale" ili se zaletiš.sa gumom starom 3 godine koju si vozio po ljetu na snijeg.

Da vidiš kako se te zimske gume posle letnje avanture raspadaju prilikom malo veće brzine sve komadi otpadaju.
Zimska guma se po ljeti "skuha", postane premekana, izgubi strukturu, i žice koje su u njoj počnu "putovati" i deformirati ju. Puno bolje je imati set ljetnih i set zimskih. Bolje i zbog sigurnosti i zbog novčanika. Inače svake 2 godine treba kupovati zimske gume.

e jbg drugari..imo starfire w200 ms, vozene skoro 4 god, slaba km godisnje se prelazilo, nekih 4000-5000 hiljada km..na pug 307..u bosni, planinsko podrucje, nikad problem..vozene tokom citave sezone..jedne godine na 40-50 cm zbog nekog hitnog slucaja, skoro 1km da dodjem do glavne ceste..jedino moro lopatom snijeg naprijed kad se nakupi na branik da razgrnem..

e jbg drugari..imo starfire w200 ms, vozene skoro 4 god, slaba km godisnje se prelazilo, nekih 4000-5000 hiljada km..na pug 307..u bosni, planinsko podrucje, nikad problem..vozene tokom citave sezone..jedne godine na 40-50 cm zbog nekog hitnog slucaja, skoro 1km da dodjem do glavne ceste..jedino moro lopatom snijeg naprijed kad se nakupi na branik da razgrnem..
To je oko 400km mjesečno, a možda i manje. Takve gume su mogle izdržati, ako je auto malo vožen po ljeti i ako je garažiran. A i po Bosni u planinama je hladnije nego u gradovima po nizinama.

Back