ZILOTI

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pozdrav
Zar nije Bog reko da se ne klanjamo laznim idolima?
I posle toga nastade crkva, dzamija itd.
Sto bi se reklo nemoras da ides u crkvu, dzamiju ili gde vec da bi bio prave vere?
Bitno je ono sta osecas u sebi, a ne sta mislis da je ispravno
Da razlikujes dobro od loseg i sl.
Zar ne?
ili neka me neko opovrgne?

Pa, opšte je poznato da se crkve ne drže biblijskog učenja.

Mislim da je bitno i šta osećaš i šta misliš. Hristos je rekao: ''Ljubi Gospoda Boga svog svim srcem, svim umom i svom dušom svojom''.

Da li iko zna kako se zavrsila prica o manastiru Esfigmenon na svetoj gori? Gotova opsada? Inace,za jedan bugarski manastir,nisam siguran kako se zove sam od Grka slusao price da gaje wuju,slusaju rok i dovode *****.To su ziloti!

Ako nekoga zanima, u manastiru Hilandar se nalaze mosti svetog Simeona mirotocivog kojem pripisuju ta svojstva miomirisa koji se oseca.To su inf.iz druge ruke od jednok poklonika koji ga je posetio...

Još uvek traje opsada oko Esfigmena. Ova opsada nije prva. Naime, najmanje 5-6 puta do sada, od 1972.godine (kada su prekinuli da pominju Carigradskog Patrijarha) pa sve do danas, bilo je takvih situacija. Mada, ovog puta to traje nešto duže (više od 15 dana)...
S obzirom da sam bio predsednik Duhovnog centra (u Srbiji) manastira Esfigmen (tj. "Svetogorska pravoslavna misija...") od 2000. do 2004.godine, tako da sam upoznat sa ovim problemom. Iako sam, kasnije (početkom 2005. god.), napustio ove "florinske" zilote, jer su raskolnici (a matejevci su Crkva Hristova), i dalje smatram da je nepravda to što im prave opsadu uz angažman specijalne policije, kao da su u pitanju neki najgori kriminalci.
Lično mislim da pravi razlozi ove opsade od strane Grčke države nisu samo verske prirode već je glavni razlog: turizam. Da pojasnim: Grčka država je kao članica EU bila obavezna da Svetu Goru pretvori u turističku destinaciju gde mogu i žene slobodno da dolaze. Da, baš takvo naređenje su dobili iz Brisela.
U nekim ekumenskim manastirima na Atosu (gde se sluša Rok, gaji wuja i dovode ****) su već spremni da prihvate ovo bezakonje (jer pare ljude kvare) ali Esfigmen je najveća "kočnica"- po oceni masona iz Brisela. I zato mogu da ih slome samo silom...

Dakle, u ovim ekumenskim manastirima ima raznih bezakonja ali ne kod zilota!

Mošti postoje u mnogim manastirima, ali Mošti, koje sam pominjao ovde, su od onih ugodnika Božijih koji su se upokojili posle 1924. godine. A takvih nema u SPC što je još jedan dokaz njihovog otpadništva!
Vladika Nikolaj se upokojio 1956. godine u RPZC-OSA, (a ovi tada nisu priznavali SPC kao Crkvu Hristovu već kao otpadnike-jeretike) tako da je krajnje licemerno to što SPC prisvaja vl. Nikolaja kao svog, kada se on upravo odvojio od SPC i upokojio u potpuno drugom ispovedanju...

@ Sergijan

" Svi sledite episkopa kao Isus Hristos - Oca, a svestenstvo - kao Apostole. Djakone pak postujte kao zapovest Boziju. Bez episkopa neka niko ne radi nista sto se odnosi na Crkvu. (...) Gde se bude nalazio episkop, tamo treba da bude i narod, isto kao sto je i Saborna Crkva tamo gde je Hristos." ( sv. Ignjatije Antiohijski, poslanica Smirnjanima 8 ).

Buduci da Sveta Saborna Apostolska Crkva, kroz Bogom ustanovljeno svestenstvo, daje vernima darove Svetoga Duha, i da je apostolsko prejemstvo jerarhije od Svetih Apostola osnov zajednistva i jedinstva zajednickog zivota, na koji nacin Vi objasnjavate odstupanje od zakonite Jerarhije, kada znamo da je to u isto vreme, odstupanje od Duha Svetog, od Samoga Hrista ?
Dakle, zanima me Vase misljenje, vezano za kanonsko narusavanje veze hriscanina sa svojom pomesnom Crkvom, cime se po mom skromnom saznanju, narusava blagodatno jedinstvo sa celokupnim telom Crkve.

Hvala i pozdrav !

Procella@

" Svi sledite episkopa kao Isus Hristos - Oca, a svestenstvo - kao Apostole. Djakone pak postujte kao zapovest Boziju. Bez episkopa neka niko ne radi nista sto se odnosi na Crkvu. (...) Gde se bude nalazio episkop, tamo treba da bude i narod, isto kao sto je i Saborna Crkva tamo gde je Hristos." ( sv. Ignjatije Antiohijski, poslanica Smirnjanima 8 ).

Pa upravo ti ovaj citat daje odgovor na tvoje pitanje... Pazi: "...kao što je i Saborna Crkva tamo gde je Hristos."
Ovo znači da gde god je Telo Hristovo (tj pravoslavno ispovedanje) tu je i Saborna Crkva (tj. Crkva Hristova). Dakle, treba biti poslušan onoj Jerarhiji koja drži pravoslavno ispovedanje vere, a ne jereticima.
Po tvojoj logici, svi koji su rođeni negde na Zapadu bi trebali da, po automatizmu, budu poslušni raznim odstupnicima (rimokatolicima, protestantima,...itd.) jer su to njihove "zakonite" Jerarhije. Zakoniti su oni koji čuvaju Božije zakone a ne oni koji te zakone gaze i ne poštuju (a u ovom slučaju to su arhijereji SPC).
Što se tiče konkretnih razloga zašto smo odstupili od zajednice sa SPC to sam već na ovom forumu detaljno objašnjavao, a i na drugim forumima (npr. Banjaluka-forum- "Od zilota do kanona").
Oprosti, ali nema potrebe da opet isto ponavljam već pročitaj tamo, pa ako posle bude nekih pitanja - odgovoriću na njih. Pozdrav!

Procella,Сергеј је матејевац и то један од њихових "мудраца" у Србији...Мада верујем да су црква ипак су веома несложни и непрестано се деле на фракције...има их и иконобораца...треба бити опрезан.Сергеј док није напустио цркву Истински Православних Хришћана Србије био је веома добар и ревносан верник...сада је у по мени у личном паду и искрено се надам његовом отрежњењу и враћању себи и цркви...

@ Sergijan

Po tvojoj logici, svi koji su rođeni negde na Zapadu bi trebali da, po automatizmu, budu poslušni raznim odstupnicima (rimokatolicima, protestantima,...itd.) jer su to njihove "zakonite" Jerarhije.

Pod " zakone " podrazumevam kanonske veze sa pomesnom Crkvom.
Jedino se kroz vezu sa zajednicom ostvaruje medjusobni kontakt svakog pravoslavnog hriscanina sa celom Crkvom.
A to nije " moja logika ", nego logika Crkve, buduci da se crkveno jedinstvo nalazi u naraskidivoj vezi s Tajnom Evharistije.
Svakako, jos jednom, hvala na odgovoru!

@ Stefan

Procella,Сергеј је матејевац и то један од њихових "мудраца" у Србији...Мада верујем да су црква ипак су веома несложни и непрестано се деле на фракције...има их и иконобораца...треба бити опрезан.Сергеј док није напустио цркву Истински Православних Хришћана Србије био је веома добар и ревносан верник...сада је у по мени у личном паду и искрено се надам његовом отрежњењу и враћању себи и цркви...

Blagodarim Stefane ! :)

Kad nekom telo posle smrti mnogo smrdi znači da je za života bio grešnik i da ide u pakao, i obratno: ako (prirodno) divno blagouha-pravednik je i ide u Raj.
To je, takođe, jedno od predanja.
Mislim da je ovo napisano brzopleto....Svetost potvrdjuju mosti,to je tacno,ali kazu da monasi Svete gore i kosti bele kao sneg smatraju kao kosti pravednika....ne slazem se ni sa tvrdnjom da svi koji smrde su gresnici jer Lazar četverodnevni,prijatelj Gospoda Isusa Hrista, je smrdio tako da se na ikonama ( Vrbica) njegove sestre slikaju tako sto pokrivaju nos jer ne mogu trpiti smrad. Na jednom mestu sv. Makarije veli " poznaj na groblju među silnim kostima ko je bio dobar a ko loš.ko mlad a ko star, ko bogat a ko siromah,ceo svet je taština"....ostavimo ljude koji veruju u njihovoj veri , a koji ne veruju poverovaće kad vide i kada saznaju,mada ce tada i sami biti u grobu i za njih ce biti kasno da se spasu,ali pravedni Bog njihovo ne verovanje ce nagraditi Istinom jer je on Bog LJubavi i Bog Istine ,Bog Pravde i kada budu osuđeni za svoje ne verovanje (po smrti) to će biti po pravdi,jer tada ce videti koliko puta ih je Bog prizivao da se pokaju i spasu ali oni se smejahu i rugahu...preporučujem im priču o drugom Lazaru iz jevađelja ,ubogom Lazaru i bogatašu....

Poslednja izmena:
Малопре тек стигох кући у Београд, па видим овде нека писанија...
Редом ћу да одговорим, прво Стефану ИПХ...

@ Stefan
Citat:
.................................................................................................................................
................................................................................................................................

1. матејевци се не деле уопште на икакве фракције, већ постоји Црква Христова и они који су отпали од Цркве (расколници и јеретици).
Наравно да Христос и Велијар не могу бити у слози.

2. по матејевској линији (ако посматрамо из неутралног угла) постоје само три (3) фракције: андрејевци-иконоборци, григоријевци (Црква Христова) и хризостомовци (јерес предвечности Богочовека Христа и Цркве). О овим последњим сам на Бањалука-форуму жустро дискутовао са неким њиховим симпатизерима у Србији.
Међутим, по флоринској линији (којој припада Стефан ИПХ) постоје најмање 10 фракција у Грчкој (на сву срећу само једна од тих је у Србији). Док су се код матејеваца одвајали из чисто догматских разлога, код флоринаца је то углавном било због борбе за власт.
На пример: ова флоринска фракција у Србији потиче од оних који су неправедно осудили свог архиепископа Авксентија, па је он основао нови Синод, а касније када су признали да није било доказа против њега онда се нису одрекли својих епископских митри, и нису се покајали пред Авксентијем.
То значи да су ови флоринци у Србији: дупли расколници.

3. Стефан ИПХ ипак признаје за матејевце:"Мада верујем да су црква...", али опет на крају за мене каже:"... искрено се надам његовом отрежњењу и враћању себи и цркви... Овим он показује (као и остали флоринци) екстремну нелогичност, јер ако смо ми матејевци Црква (а јесмо), зашто би се ја враћао Цркви (кад сам већ у Њој)?
Али, то је само једна (од хиљаду) опсена код ових расколника, које сам напустио да би се заиста присајединио Мајци Цркви (где сам, слава Богу, и сада).

4. што се тиче целебних Моштију, оне су потврда нечије православности, а не да ми сами о овоме филозофирамо. Мошти припадају светом Предању. Нисам никада спорио и беле кости неког праведника (које могу постојати) већ сам помињао само дивно благоухане и целебне Мошти које у нашем Синоду постоје у великом броју.
Што се тиче Лазара четвородневног, тачно је да је он био пријатељ Господњи, али ни то га није спасило да оде у Ад (зато је и смрдео тако).
И не само он, него и сам Претеча Јован и сви пророци и цареви, су били у Аду (паклу) до Велике Суботе!
Тек тада их је Христос избавио из Ада.

5. А Procella опет не схвата просте ствари:
Наравно да је ово што си написао све дословце тачно. Цитат:
................................................................................................................................
"Jedino se kroz vezu sa zajednicom ostvaruje medjusobni kontakt svakog pravoslavnog hriscanina sa celom Crkvom.
A to nije " moja logika ", nego logika Crkve, buduci da se crkveno jedinstvo nalazi u naraskidivoj vezi s Tajnom Evharistije."
...............................................................................................................................
Али, све ово се односи на Цркву Христову (у Којој је Тајна Евхаристије -Тело Христово), а не на неке расколнике или јеретике. Или, још горе- на свејеретике.
А СПЦ је управо, већ деценијама, у свејереси екуменизма.
Дакле, СПЦ није Црква Христова, и ту нема Светих Тајни.

Тога има само у Цркви Христовој, у Којој се до данас прослављају угодници Божији, а то су данас: матејевци (Синод митрополита Григорија Месинијског) и неки руски катакомбници... Поздрав!

Matejevci su izvorni florinci,i jedini pravi florinci....mi poticemo od Ruske Zagranicne Crkve ako cemo bas mak na konac ili se varam....Kad sam rekao da mislim da si u crkvi to znaci da me nije briga za grcke podele koje su nastale ne zbog ispovedanja vere vec iz sujete grckih episkopa.,a rekao sam mislim,jer ne znam kome si se priklonio......Ipak ja znam razlog tvoga napustanja IPH Srbije i tvoje ljudske slabosti su mi razumljive i svi ih imamo,ali korak ti je bio preostar i ne promisljen.
Jos jednom ponavljam da svetost jeste projavljena i kroz mosti,ali miloni i li milijarde mucenika,pravednika i bogoljubaca koji su se spasili nisu po pravilu ostavljali za sobom mosti....Tako da nema veze stari zavet i novi zavet sa temom.....Govorim da ti je informacija trapavo obrazlozena ako insistiras da je tacna,onda gresis.....

I sto se tice prica moj Sinod tvoj Sinod,to su za mene gluposti....Licno znam da mosti Hrizostoma prvog blagouhaju,i Mateja takodje....i sta sad.....brate "matejevci" u Srbiji danas su mladi ljudi sumnjive crkvenosti...kljukate se suvom teologijom i trazite dlaku u jajetu...svima nalazite kanonske greske a vi koji njima obilujete,pravdate ih nuzdom ili izmisljate svaki cas nove teorije...

Малопре тек стигох кући у Београд, па видим овде нека писанија...
Редом ћу да одговорим, прво Стефану ИПХ...

@ Stefan
Citat:
.................................................................................................................................

1. матејевци се не деле уопште на икакве фракције, већ постоји Црква Христова и они који су отпали од Цркве (расколници и јеретици).
Наравно да Христос и Велијар не могу бити у слози.

2. по матејевској линији (ако посматрамо из неутралног угла) постоје само три (3) фракције: андрејевци-иконоборци, григоријевци (Црква Христова) и хризостомовци (јерес предвечности Богочовека Христа и Цркве). О овим последњим сам на Бањалука-форуму жустро дискутовао са неким њиховим симпатизерима у Србији.
Међутим, по флоринској линији (којој припада Стефан ИПХ) постоје најмање 10 фракција у Грчкој (на сву срећу само једна од тих је у Србији). Док су се код матејеваца одвајали из чисто догматских разлога, код флоринаца је то углавном било због борбе за власт.
На пример: ова флоринска фракција у Србији потиче од оних који су неправедно осудили свог архиепископа Авксентија, па је он основао нови Синод, а касније када су признали да није било доказа против њега онда се нису одрекли својих епископских митри, и нису се покајали пред Авксентијем.
То значи да су ови флоринци у Србији: дупли расколници.

3. Стефан ИПХ ипак признаје за матејевце:"Мада верујем да су црква...", али опет на крају за мене каже:"... искрено се надам његовом отрежњењу и враћању себи и цркви... Овим он показује (као и остали флоринци) екстремну нелогичност, јер ако смо ми матејевци Црква (а јесмо), зашто би се ја враћао Цркви (кад сам већ у Њој)?
Али, то је само једна (од хиљаду) опсена код ових расколника, које сам напустио да би се заиста присајединио Мајци Цркви (где сам, слава Богу, и сада).

4. што се тиче целебних Моштију, оне су потврда нечије православности, а не да ми сами о овоме филозофирамо. Мошти припадају светом Предању. Нисам никада спорио и беле кости неког праведника (које могу постојати) већ сам помињао само дивно благоухане и целебне Мошти које у нашем Синоду постоје у великом броју.
Што се тиче Лазара четвородневног, тачно је да је он био пријатељ Господњи, али ни то га није спасило да оде у Ад (зато је и смрдео тако).
И не само он, него и сам Претеча Јован и сви пророци и цареви, су били у Аду (паклу) до Велике Суботе!
Тек тада их је Христос избавио из Ада.

5. А Procella опет не схвата просте ствари:
Наравно да је ово што си написао све дословце тачно. Цитат:
"Jedino se kroz vezu sa zajednicom ostvaruje medjusobni kontakt svakog pravoslavnog hriscanina sa celom Crkvom.
A to nije " moja logika ", nego logika Crkve, buduci da se crkveno jedinstvo nalazi u naraskidivoj vezi s Tajnom Evharistije."
...............................................................................................................................
Али, све ово се односи на Цркву Христову (у Којој је Тајна Евхаристије -Тело Христово), а не на неке расколнике или јеретике. Или, још горе- на свејеретике.
А СПЦ је управо, већ деценијама, у свејереси екуменизма.
Дакле, СПЦ није Црква Христова, и ту нема Светих Тајни.

Тога има само у Цркви Христовој, у Којој се до данас прослављају угодници Божији, а то су данас: матејевци (Синод митрополита Григорија Месинијског) и неки руски катакомбници... Поздрав!

Aman, ljudi, na koliko se to frakcija podeliste? Jel vi radite uopšte nešto drugo osim što se delite i satanizujete jedni druge?

Брате, морам редом да ти одговорим:

1. "Matejevci su izvorni florinci,i jedini pravi florinci...."(твој цитат) ?!.
Брате, ова ти је стварно добра! То ти је исто као кад би неко рекао ово: "Римокатолици су изворни православци,и једини прави православци...".
Па, наравно, да су римокатолици некад били православни, али од половине 11.века нису. Исто је и са еп. Хризостомом Флоринским. Он је отпао (по други пут од Цркве)-1937. године, када је увео теорију о "потенцијалном али не и актуелном" расколу новокалендарства, и признао њима Св. Тајне. Иако је изашао 1935. године из раскола (у којем је боравио 11 година) са православним ставом (када су и Матеја рукоположили) опет је увео ову новотарију па је с правом осуђен од владике Матеја...

2. цитат: ".. mi poticemo od Ruske Zagranicne Crkve ako cemo bas mak na konac ili se varam..".
Није у питању "мак на конац" али ви уопште не потичете од Руске Заграничне Цркве.(иначе, занимљива је та појава код флоринаца: кад им изнесеш пред очи раскол који је учинио Хризостом Флорински, они се одмах, као дављеници, хватају за сламку позивајући се на Русе и тако се одричући свог бившег поглавара...).
Прво, епископске митре које су флоринци добили (под сумњивим околностима) од Руса, не умањује раскол који су у Грчкој помесној Цркви учинили.
Напротив, тај раскол је овим хиротонијама само продубљен. Дакле, они су необавештене Русе само обманули (што су Руси и признали,нпр. писмо еп.Серафима Чикашког), и на лукав начин представили се као "истинити православни", иако је за све то време у Грчкој постојала канонска Јерархија, потпуно православна - тј. матејевски Синод.
Али, горди флоринци нису хтели у крило Мајци Цркви...

3. Цитат:"...Kad sam rekao da mislim da si u crkvi to znaci da me nije briga za grcke podele koje su nastale ne zbog ispovedanja vere vec iz sujete grckih episkopa.,a rekao sam mislim,jer ne znam kome si se priklonio..."
Подела између Хризостома Флоринског и вл. Матеја је настала искључиво због исповедања вере. Исто то важи и за друга два отпада од матејеваца, које сам раније поменуо (андрејевци и хризостомовци).
Међутим, код флоринаца је то било највише због властољубља...
Немој да се вадиш сада да ниси знао коме припадам. Шта значи онда ово: "Procella,Сергеј је матејевац и то један од њихових "мудраца" у Србији..."

4. Цитат:"..Ipak ja znam razlog tvoga napustanja IPH Srbije i tvoje ljudske slabosti su mi razumljive i svi ih imamo,ali korak ti je bio preostar i ne promisljen".
Нисам напустио флоринце (тј."ИПХ") из неких личних разлога већ након што сам прочитао цео историјат од монаха Серафима светогорца. Знам да су вам ваше духовне вође представили мој одлазак због "људске слабости", али су вас тиме дебело обманули ( а не виде да је тај "разлог" њихова срамота, а не моја).
Ево, слободно објави који је то разлог због чега мислиш да сам вас напустио.
Дајем ти право, објави. Па ћемо и о томе разговарати... (само пази: овим ћеш увући и друге људе у причу, те ће се објавити и њихова приватност).

5. Цитат: "Jos jednom ponavljam da svetost jeste projavljena i kroz mosti,ali miloni i li milijarde mucenika,pravednika i bogoljubaca koji su se spasili nisu po pravilu ostavljali za sobom mosti....Tako da nema veze stari zavet i novi zavet sa temom.....Govorim da ti je informacija trapavo obrazlozena ako insistiras da je tacna,onda gresis..."
Ово прво је тачно. Наравно да има мноштво неоткривених праведника (за које само Бог зна), али овде сам помињао оне (Мошти) које су се откриле, тј. пројавиле.
А то је довољан разлог (поред Омологије и Прејемства) да се докаже нечија православност. Односно, тиме се доказује да је то Црква Христова- Црква Светих.

6. Цитат:"..I sto se tice prica moj Sinod tvoj Sinod,to su za mene gluposti....".
Брате, то нису глупости већ озбиљне ствари. Полемишемо о православности тих Синода...Црква је само једна, и Дух Свети се не може поделити на делове унутар једне помесне Цркве. Дакле, расуђујемо: ко је прави а ко лажни?

7. Цитат: "Licno znam da mosti Hrizostoma prvog blagouhaju,i Mateja takodje.."
Просто је немогуће да су обојица свети кад су до краја живота били на супротним странама. Хризостом нема Мошти већ посмтрне остатке, а Матејеве Мошти сам лично целивао и предивно благоухају (иначе, вл.Матеј је по смрти 2 дана мироточио, што је видело стотине људи на сахрани).
Такође, лично сам целивао и Мошти још неких угодника Божијих из наше Цркве, као што су: еп.Хризостома Месинијског (+1958) и још неких, а скоро су се пројавиле целебне Мошти вл.Теодосија Фтиотитског(+2002.)...

7. Цитат: "..brate "matejevci" u Srbiji danas su mladi ljudi sumnjive crkvenosti..".
Брате, ово је произвољна твоја оцена. Конкретизуј. Тако би и ја могао да кажем за вас јер знам кога сте све примили у своју заједницу...

8. Цитат:."..kljukate se suvom teologijom i trazite dlaku u jajetu...svima nalazite kanonske greske a vi koji njima obilujete,pravdate ih nuzdom ili izmisljate svaki cas nove teorije..".
И ово конкретизуј. Шта је то "длака у јајету"? Којим канонским грешкама ми обилујемо? Ко то од нас "измишља сваки час нове теорије"? Објави то овде слободно.

Овде је покренуто неколико тема. Ако треба, о свему ћемо детаљно.
Ми, матејевци, не бежимо од Истине, већ јој се радујемо.
На духовну корист нек је свима овај Апостолски Пост!

Aman, ljudi, na koliko se to frakcija podeliste? Jel vi radite uopšte nešto drugo osim što se delite i satanizujete jedni druge?
Pomaze Bog,dobri moj....Mislim da ovo usitnjenje i frakcije itd su vestacka tvorevina i da je jedan sud ljudski jedan Boziji...i mada je mucno citati o ljudskoj jadnoci i neslozi ipak,osnovna kvaka ove podele je razbijanje oficijelnih crkvi o kamen svejeresi ekumenizma....veliki deo odlazi direktno u krilo latinsko-protenstaske izmisljotine i masonske tvorevine u isto vreme a manji deo nalazi spas u Istinskoj crkvi.....Neka je to bivsa RZPC ili katakombna ili GOH ili jedno vreme rumunska a sada i srpska....naravno da je zalosno...dokaz naseg slepila je bas brat Sergije koji se tek raspucao u kucanju svojih monologa...jer kad nebi se sa nekim raspravljao i prepirao on bi osetio tisinu...a on ocigledno nije od onih koji ljube tisinu i mir....

Малопре сам одговорио Стефану ИПХ...

А за Онисифора. (цитат): "Aman, ljudi, na koliko se to frakcija podeliste? Jel vi radite uopšte nešto drugo osim što se delite i satanizujete jedni druge?
Брате, тамо где је Црква Христова, ту је и борба. Ми се не делимо, ако си добро прочитао мој пост, већ неки отпадају због разних јереси и новотарија...
У СПЦ тих "подела" нема јер се ту праве трули компромиси...(нпр. проф.Владета Јеротић не би могао да остане ни 2 дана код нас у Цркви јер је човек -гностик, и отворено исповеда да спасења душе има у будизму, браманизму, итд.). Да не помињем Иринеја Буловића, Лауренција (шабачки), па Игњатија Мидића (Зизулића), итд.итд.итд.
Али, у СПЦ је све то могуће јер је то ТРУЛА ЛАЂА, у којој се накупило мноштво јереси и где се праве разни компромиси са вером...

Цитат:"...dokaz naseg slepila je bas brat Sergije koji se tek raspucao u kucanju svojih monologa...jer kad nebi se sa nekim raspravljao i prepirao on bi osetio tisinu...a on ocigledno nije od onih koji ljube tisinu i mir".

Е ово је најбоље до сада! Док си ти писао по форуму то је било "љубљење мира и тишине", а кад те неко разобличи, онда ти поремети твој мир..
Сам си први почео расправу против матејеваца...

Niti sam razoblicen niti raspravljam...ja se na ovom forumu opustam...ako pogledas moje posete,razmaci su u mesecima....i zato slobodno iskoristi svoje pravo i nastavi da "razoblicujes".....A ja se povlacim...a ti ili likuj ili primeni onu srpsku o.....ali dobro...necemo...a kad kayem povlacim,znaci da ne ulazim u matejevsko "ispovedanje" dok ne smoris protivnika...

Стефан ИПХ, цитат:
"Niti sam razoblicen niti raspravljam...ja se na ovom forumu opustam...ako pogledas moje posete,razmaci su u mesecima....i zato slobodno iskoristi svoje pravo i nastavi da "razoblicujes".....A ja se povlacim...a ti ili likuj ili primeni onu srpsku o.....ali dobro...necemo...a kad kayem povlacim,znaci da ne ulazim u matejevsko "ispovedanje" dok ne smoris protivnika... "

Ајде, брате, шта се одмах љутиш...Опрости, није ми намера да било коме стварам неке немире...па, бар ме ти добро познајеш. Само сматрам да полемика о овом питању је озбиљна ствар, која се тиче спасења људских душа, те ми је неспојиво да се понашам "опуштено" јер то ми звучи помало лицемерно, опрости.
Наравно, то не значи да треба губити свој духовни мир...

Нисам се још оженио, носим сам свој Крст...Али, ако буде Воља Божија да се оженим, не плашим се тога већ се радујем томе...
Поздрав свима, и на духовну корист нек је овај Пост!

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back