Малопре тек стигох кући у Београд, па видим овде нека писанија...
Редом ћу да одговорим, прво Стефану ИПХ...
@ Stefan
Citat:
.................................................................................................................................
Procella,Сергеј је матејевац и то један од њихових "мудраца" у Србији...Мада верујем да су црква ипак су веома несложни и непрестано се деле на фракције...има их и иконобораца...треба бити опрезан.Сергеј док није напустио цркву Истински Православних Хришћана Србије био је веома добар и ревносан верник...сада је у по мени у личном паду и искрено се надам његовом отрежњењу и враћању себи и цркви...
................................................................................................................................
1. матејевци се не деле уопште на икакве фракције, већ постоји Црква Христова и они који су отпали од Цркве (расколници и јеретици).
Наравно да Христос и Велијар не могу бити у слози.
2. по матејевској линији (ако посматрамо из неутралног угла) постоје само три (3) фракције: андрејевци-иконоборци, григоријевци (Црква Христова) и хризостомовци (јерес предвечности Богочовека Христа и Цркве). О овим последњим сам на Бањалука-форуму жустро дискутовао са неким њиховим симпатизерима у Србији.
Међутим, по флоринској линији (којој припада Стефан ИПХ) постоје најмање 10 фракција у Грчкој (на сву срећу само једна од тих је у Србији). Док су се код матејеваца одвајали из чисто догматских разлога, код флоринаца је то углавном било због борбе за власт.
На пример: ова флоринска фракција у Србији потиче од оних који су неправедно осудили свог архиепископа Авксентија, па је он основао нови Синод, а касније када су признали да није било доказа против њега онда се нису одрекли својих епископских митри, и нису се покајали пред Авксентијем.
То значи да су ови флоринци у Србији: дупли расколници.
3. Стефан ИПХ ипак признаје за матејевце:"Мада верујем да су црква...", али опет на крају за мене каже:"... искрено се надам његовом отрежњењу и враћању себи и цркви... Овим он показује (као и остали флоринци) екстремну нелогичност, јер ако смо ми матејевци Црква (а јесмо), зашто би се ја враћао Цркви (кад сам већ у Њој)?
Али, то је само једна (од хиљаду) опсена код ових расколника, које сам напустио да би се заиста присајединио Мајци Цркви (где сам, слава Богу, и сада).
4. што се тиче целебних Моштију, оне су потврда нечије православности, а не да ми сами о овоме филозофирамо. Мошти припадају светом Предању. Нисам никада спорио и беле кости неког праведника (које могу постојати) већ сам помињао само дивно благоухане и целебне Мошти које у нашем Синоду постоје у великом броју.
Што се тиче Лазара четвородневног, тачно је да је он био пријатељ Господњи, али ни то га није спасило да оде у Ад (зато је и смрдео тако).
И не само он, него и сам Претеча Јован и сви пророци и цареви, су били у Аду (паклу) до Велике Суботе!
Тек тада их је Христос избавио из Ада.
5. А Procella опет не схвата просте ствари:
Наравно да је ово што си написао све дословце тачно. Цитат:
................................................................................................................................
"Jedino se kroz vezu sa zajednicom ostvaruje medjusobni kontakt svakog pravoslavnog hriscanina sa celom Crkvom.
A to nije " moja logika ", nego logika Crkve, buduci da se crkveno jedinstvo nalazi u naraskidivoj vezi s Tajnom Evharistije."
...............................................................................................................................
Али, све ово се односи на Цркву Христову (у Којој је Тајна Евхаристије -Тело Христово), а не на неке расколнике или јеретике. Или, још горе- на свејеретике.
А СПЦ је управо, већ деценијама, у свејереси екуменизма.
Дакле, СПЦ није Црква Христова, и ту нема Светих Тајни.
Тога има само у Цркви Христовој, у Којој се до данас прослављају угодници Божији, а то су данас: матејевци (Синод митрополита Григорија Месинијског) и неки руски катакомбници... Поздрав!