ZILOTI

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Стефан ИПХ, цитат: "Aj videcu sta mogu da ucinim.."

Ако мислиш на овај Пост, онда се потруди.....а ако мислиш на мој приватни живот- ту нема мешања.
Гледај себе и у какав си раскол заглавио...а што се тиче твог брака, пази да не будеш као онај: "И трећи рече: Ожених се, и зато не могу доћи" (по Луки 14,20).
Јер шта ти вреди крст брака који носиш, када си још увек ван Цркве Христове...

Ако мислиш на овај Пост, онда се потруди.....а ако мислиш на мој приватни живот- ту нема мешања.
Гледај себе и у какав си раскол заглавио...а што се тиче твог брака, пази да не будеш као онај: "И трећи рече: Ожених се, и зато не могу доћи" (по Луки 14,20).
:whistling: :sad2: :hahaha: :klap: :rotf: :super: Blagodarim....

Vjerujem da si imao naj bolje namjere ali nemoj svetu vjeru Hristovu dovoditi u nikakvo zajedništvo sa bilo kim ko propovjeda agresiju u ime Božije.
Ne kažem da ne treba biti "fundamentalan"ali u svom srcu i u svom ličnom stremljenju ka postizanju Hristilikosti jer i ON dođe kao jagnje među vukove iako je BOG.

svaka čast:ok:

Ljudi, šta vam je to krst braka? :D

sergian,je li vas sajt pravoverje?
Није. То држи једна јеретичка група. Они су издвојени и немају општење ни са једном верском заједницом. Представљају се као матејевци, али немају суштинске везе са њима.
На Бањалука-форуму (тема: "Од зилота до канона") сам водио жестоку полемику са њима.
Можеш да читаш тамо и видиш како ови исповедају неке јереси (предвечност Христа-Богочовека и Цркве Христове, неохилијазам, имебожство, величају старообредце...). Ма, тотални помрачењаци!

То је жртва коју човек подноси у браку (брига о породици,итд.)....
Ипак, сваки човек носи неки свој крст од Бога дат.

Jedini krst koji ja nosim u braku je tašta. Sve ono ostalo pre bi bila neka dopuna i nadgradnja, nikako žrtva. Zato se nismo razumeli. :)

Па добро. И трпљење таште је исто нека жртва...али, и брига о материјалним потребама породице (жена и деца), па трпљење жениних каприца, ношење заједничког животног крста...

И кола са приколицом се спорије крећу од кола без приколице, а поготово узбрдо (овде се мисли о духовном напредовању)...

Свети Оци упоређују ожењеног човека са оним коме су везане и руке и ноге(у "Лествици").

Брак је Света Тајна, али је дата од Бога да би се људи сачували од блуда и ради подизања деце.

"Sergije je jedinac u Srbiji"
............................................................................
Нисам јединац у Србији, а и да јесам -какве везе то има?
У Грчкој има око 5000 истино-православних, а надам се да ће доћи време и у Србији да нас буде неколико милиона...

О чему причаш, Стефане? Иконоборци су "андрејевци".
Они су изазвали раскол и отпали због иконоборачких ставова (хуле на икону Свете Тројице, итд.).
А тог иконоборства има и у СПЦ и код вас, додуше - притајено.

Реци нам нешто о икони Свете Тријице Рубљова или о Васкрсној икони Силаѕак у ад....па Рођење Христово ,па Педесетница...и на крају ко је иконоборац? Сергије ти приѕнајеш само папске верѕије тих икона. Бежи од тог лудака Григирија...Имаш андрејевце у Србији,радије буди са тим људима него да лудујеш....Твоје исповедање је чисто протенстанско...ти си заведен јер се ослањаш на свој интелект,који је дошао у ћорсокак...

Реци нам нешто о икони Свете Тријице Рубљова или о Васкрсној икони Силаѕак у ад....па Рођење Христово ,па Педесетница...и на крају ко је иконоборац? Сергије ти приѕнајеш само папске верѕије тих икона. Бежи од тог лудака Григирија...Имаш андрејевце у Србији,радије буди са тим људима него да лудујеш....Твоје исповедање је чисто протенстанско...ти си заведен јер се ослањаш на свој интелект,који је дошао у ћорсокак...

Брате, не знаш шта причаш. Андрејевци су похулили на све те иконе, увели су јерес византолатрије: тј. да само византијски стил иконописања је исправан а да класичан стил води у многобожство, клањање идолима, итд.итд.
По њима, сви Свети Оци и цела Црква до 10. века је идолопоклоничка јер се поштовао класични стил (а византијски је почео да се развија тек од 8.-9.века).
Хуле на новозаветну икону Свете Тројице да "не сме се да се слика Бог Отац као старац са брадом јер Бога нико није видео" и да то "води у идолопоклонство".
Црква је свој став о свим врстама иконоборства дала на 7.Вас. Сабору, и све такве су анатемисали.
Тачно је да "Бога (Оца) нико није видео" али Црква није сликањем Старца са брадом сликала Божанство Бога Оца већ је то симбол ипостаси.
Исто и за Голуба који само симболише Духа Светога.
Такође су брисали Богородицу са иконе Педесетнице, и намерно убацивали св. ап.Павла, иако он није ни постао хришћанин за време Педесетнице, а управо је Богородица присуствовала Силаску Духа на Апостоле.
За рођење Христово: убацивали су бабице и купке иако је Црква осудила тако нешто (апокрифи) јер је Богородица имала безболни порођај.
За Силазак у Ад су тврдили да је то икона Васкрсења иако је то икона Велике Суботе (а Христос је тад телесно мртав још увек), и развијали разне богохулне теорије.
За Рубљовску икону Св. Тројице тврде: да је та икона једини образац Свете Тројице иако је то тотално немогуће јер: та икона припада Старом Завету, а Бог је званично објавио своју Тројичност тек на Богојављење и друго: од Новог Завета једна ипостас (тј. Христос) је постала телесна (богочовечанска) тако да та икона не може бити никако једини образац Свете Тројице.
Прави назив те иконе је: Гостољубље Аврамово-старозаветна Света Тројица.

Ето толико. Прво научи основне ствари, па онда доноси неке закључке.

Klasicni stil do deseto veka...ti stvarno si ......Procitaj istoriju umetnosti,zadatak ti je da nadjes Djotu..ili samo citaj....a na tvoja trabunjanja u odnosu na ikone gore pomenute nije vredno truda...I zapamti ja nisam matejevac pa da mi objasnjavas vase svadje...Pricam ti o odnosu prema ikonama Svete Saborne i Apostolske Crkve Pravoslavne....Trabunjas......

Не до 10. века, већ до дана данашњег. А до 8.-9.века није било византијског стила ...
И да ли ти уопште знаш шта је "класични стил"? Брате, то нема везе са бароком и римокатолицима. Ко ти је напунио главу о томе? Ово су све предањске иконе које је Црква вековима поштовала и прихватала.
Што се тиче "наших свађа" сам си тражио о томе. Прозвао си ме да сам иконоборац, а ја ти управо објасних ко је изазвао раскол због иконоборачких ставова.

Koji je to klasicni stil....nije lepo kad nesto ne poznajes a petljas se......ja istina kad ne znam pitam ljude koji znaju...ali to valjda nije sramota....secem gordost pa i tebi preporucijem....Dakle pitanje je Koji je klasicni stil ikona?molim te da me malo uputis na klasican stili sa literaturom...jer ja pitah kompetentne ali oni mi ne mogu da odgovore....od smeha...

Заиста, добро је што признајеш да не знаш шта је класични стил....
Дакле, није у питању барок и стил РМК после 11.века, већ је то Црква од почетка практиковала, а византијски се појављује много векова касније.
Да ти не би слао те иконе, најбоље је да прошеташ код цркве Св. Марка у Београду (или неко твој да оде), па преко пута има продавница "Српска православна задруга". Ту имаш велики избор разних икона класичног стила.

Брате, не треба ти та иронија и цинизам...Не дозволи да те то "једе".
Не ради се о тим иконама које спомињеш. Иди па види: разне иконе Светих, као и новозаветна Св. Тројица (старац са брадом, Христос и голуб), које је Црква вековима држала као предањске.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back