А сада одговорим редом свима осталима...
Прво, брату Зборашу. Он ми поставља питања на која сам давно неколико пута одговарао а и њему у приватној поруци пре неколико месеци. Он каже:
Ako su raskolnici kako ti kazes...Da li Krstenje ima blagoslov Duha Setoga?????
Крштење код расколника нема благодат Духа Светога јер су расколници ван Цркве Христове, тј. ван благодати Божије.
Расколници су непријатељи Божији и непријатељи Цркве Христове, они су "
вукови у јагњећој кожи", како их називају Свети Оци.
Али, пошто расколници чине мањи грех у односу на јеретике, онда је Црква Христова још на Другом Васељенском Сабору (у време св.Василија Великог),
а то је било у 4.веку, одлучила саборно да се
по икономији расколницима призна правилна форма крштења и да се они примају у истинску Цркву само кроз свету тајну миропомазања.
Дакле, крштење код расколника
нема благодат (а то треба да буде суштина крштења) већ им се само признаје
правилна форма ако је имају а углавном то расколници имају (трикратно погружење).
Шта то значи у неком практичном примеру (нпр. у мом случају)? То значи да сам крштењем у флоринској (расколничкој) Цркви испунио само правилну форму али није било суштине (силаска Духа и очишћења свих претходних грехова), тако да сам то добио (тј. одуховљење и очишћење грехова) тек кроз свету тајну миропомазања у истинској Цркви (код матејеваца-григоријеваца).
Томе је претходила целокупна моја покајна исповест и читање Омологије (исповедање вере).
Напомињем, код расколника нема благодати у Светим Тајнама тако да није могло кроз њихово миропомазање да се очистим од претходним грехова. Тако учи Црква кроз векове па ме заиста чуди како ниси схватио ову нај-основнију ствар која се тиче начина по којима се у Цркву примају расколници или јеретици. А онда ме не чуди што и остале ствари, мало комплексније, не разумеш...Али, онда не доноси унапред суд , већ питај па ћемо ти одговорити колико можемо.
Izgleda da nema komentara na ovo od Sergijana
А шта треба да коментаришем? То је обична преписка између Руса и Грка (флоринаца) у којима треба да се договоре око неких термина за састанке. То знамо да већ месецима (и годинама) уназад планирају јединство, и тај текст није ништа ново.
Стварно, не разумем, какав коментар ту треба са моје стране?.

..
То се мене не тиче што две расколничке Цркве желе да се уједине.
То је њихова ствар.
Само сам раније о томе коментарисао јер сам изнео једну истину а то је да:
српски флоринци имају интерес да се присаједине овим Русима да би лакше добили епископа јер од Грка то неће моћи. То је истина.
Izgleda da ga je to ISKUSENJE veoma pogodilo.....Ako je to onda se veoma slabo poneo..
А ти си одмах поверовао у ову флоринску клевету а да ниси никад хтео да чујеш моје мишљење о томе?..
.Ако желиш, онда ћу то овде јавно објавити о чему се ту ради. 
Али, немој после, да ми Стефан кука како износим неке детаље из приватног живота других људи и да ме оптужује за неку "нискост" јер бих морао да поменем и друга лица а онда би та њихова срамота била овде јавно објављена. Јел хоћеш то да урадим?...

Или, зашто о.Акакије и сви остали флоринци који то мисле о мени, немају храбрости да се јавно суоче самном и да о томе јавно разговарамо? Можеш и ти да томе присуствујеш. Јел си ти прави ЗБОРАШ или ниси? Јел си витез или нека љига?
Ако си витез онда буди прави витез па им пренеси да и они буду витези а не неке љиге које оговарају иза леђа а немају храбрости да се јавно суоче са мном.
Vlado iz Beograda
Lepo je to sto napisao i u pravu si..Ovaj forum zasao je vec u licne stvari.
Ali nisi do kraja posten te tako nisi reagovao na Sergijanovo aludiranje da se u Florinskom manastiru svasta dogadja? Da monasi i monahinje spavaju zajdno gde je Sergijan ostao nedorecen i gde neko moze svasta sebi na mastu pustiti..Iz istih razloga sam ja tada stao na stranu Florinaca.Tu je prevagnulo
Е, а сада да ти одговорим и на ове речи...
Прво, јел знаш ти уопште кад је овај форум (у вези теме о Зилотима) зашао у личне ствари?...Зашао је оног момента кад је Стефан први покренуо причу о том мом "личном разлогу" због чега сам их наводно напустио, јер је остао без богословских одговора на своје лажно флоринско исповедање. То се десило одмах кад сам се први пут укључио на тему "
Зилоти" на пдф "
Култне Ствари" и то све може да се прочита, из маја месеца прошле године.
Одмах је Стефан почео да ме вређа на личном плану и назива ме "јадним" и од тада сам га
трпео дуго времена а нисам желео да изнесем било шта из њиховог приватног живота све док није почео да вређа вл.Матеја да се Свети Владика "
скривао у женске монашке сукње од полиције".
Да, то је Стефан писао
а тек онда сам рекао УОПШТЕНО (без навођења имена људи) да погледа мало шта се све прича код њих у вези неког блуда.
Е, а онда је Стефан сам себе почео да офира и да износи још много пикантних детаља наводећи чак и имена тих људи...И ово све може да се прочита како је текла расправа. Види се из расправе да нисам хтео да износим о томе детаље већ да скренем пажњу да постоје страшне поделе и мржња код ових расколника и да се свашта лоше тамо дешава.(
Иначе, постоје озбиљни сведоци који су видели блуд између једног монаха и монахиње у близини женског манастира).
А мени су то неколико њихових верника испричало (из Панчева и Београда) да су то својим очима видели!
И то никад код њих није расправљено на црквеном суду а тако би требало да се уради. Јер, ако су ти људи лагали о блуду онда они морају да се казне и етикетирају као клеветници све док се не покају.
У супротном, ако су говорили истину: актери тог блуда треба да се јавно разобличе и санкционишу. Тако се ради у Цркви а не ставља се све "под тепих".
Управо због таквог не решавања разних проблема је дошло и до овако великог отпадништва а екуменизам је само последица моралног пада разних духовних лица.
O Sergijanu su mi rekli da je dobar,oni koji ga poznaju su mi tako rekli..Ali je zastranio i ja u njegovim postovima video sam da cesto menja misljenje i teze. No opet mesamo licno...
Наведи где сам то "
често мењао мишљење". Буди конкретан а не тако паушално да ме етикетираш.
А то да сам "застранио" бих молио да ближе објасниш.
No jedno je sigurno da smo Grcku neslogu preneli ovde koja se primila kao vrba u pesak..
То није "грчка неслога" већ су неки пренели у Србију лже-православље, или псеудо-зилотизам. То питај флоринце зашто су то урадили.
A to je prosto vidjeno od mene ovako.Ti sam navodis da je Sergijan falsifikator nepopravljivi ali ces ga u napadu na Florince podrzavati...Nesto mi tu nije jasno??? Oprosti meni zbunjenom
Па зато јер се Влада и ја не слажемо питању хилијазма (и по још неким питањима) а слажемо се по односу према флоринцима. Тако Влада мисли о мени по овим питањима где се не слажемо, али то је његова ствар што тако мисли. И на то сам њему малопре одговорио.
Исто тако се флоринци слажу самном око неких питања а по другим питањима се не слажемо, итд.итд.
I vise puta ovde se cak poziva O Akakije na dijalog. Ja kada god vidim nekakav prilog o O Akakiju vidim da je na sluzbi da je u Crkvi vidim da Sluzi vidim da je zauzet Bogosluzenjem.Ali ako je neko od njega otisao! Zasto bi O Akakije prekinuo sve i izlazio na razgovor..A bas me zanima i o cemu bi neko razgovarao.
Ово болдирано си лепо написао. Ако је неко отишао од њега, шта онда треба да се разговара са њим? То је тачно. Али, онда не прозивајте мене да сам отишао
из личних разлога и да имам
нижи комплекс у вези о.Акакија и да сам
љут на њега, итд. Ово све говорите, и не слушате моју одбрану од тога а не желите да се јавно суочимо и да у присуству о.Акакија чујете праву истину. Све ове приче о мени
лично сервира о.Акакије и баш зато га зовем да се јавно суочим пред 200-300 његових верника (а ја ћу да дођем сам) па да видимо да ли ће смети да ме погледа право у очи! Не бојте се, то би био нормалан људски разговор.

Значи, ради се о томе да се Акакије боји тог сусрета јер би био разобличен пред свим својим верницима.

Ако си ти витез (Збораш) онда буди частан, и ако тебе неко иза леђа увелико клевеће, ваљда ћеш тражити да се суочиш са таквим човеком?
Чак и ако тај не прихвати да се суочи са тобом, то само значи да му савест није мирна и да је дебело згрешио и да много лаже!
Ne ogovori mi Sergijan da li smatra da ako Florinci nisu Crkva ..Da li njegovo Krstenje ima Blagoslov??SV Duha....
A molio bih odgovor
Одговорио ти је Сергиан сада, а и раније (на форуму и приватно).
Иначе, није ти требало овако да ме прозиваш да наводно
избегавам да одговорим, могао си да ми пошаљеш ПП и добио би одговор.
Данас сам имао доста обавеза и госте (родбина коју дуго нисам видео) па нисам имао времена. Само буди стрпљив и добићеш одговоре од мене али не могу ти вечно одговарати на иста питања ако се буду понављала. Опрости. Поздрав!
А одговорићу после и брату
Владану иако ме чуди његова дрскост да тако смело даје суд о мени и неким мојим "искушењима" а да никад није смео да се јавно суочи самном и да о свему томе разговарамо или да ме овде на форуму пита о томе.
У приватној поруци сам му писао о томе али он верује само својим идолима.
Ћераћемо се још...