Зилоти

Што се хилијазма тиче, већ смо рекли да ми исповедамо светоотачки хилијазам који исповедају и свети Папије Јерапољски,Методије Патарски,Иполит Римски,Иринеј Лионски,Јустин Философ,блажени Лактанције итд., а осуђујемо јудејски хилијазам који је анатемисан на Другом Васељенском Сабору. Али, пошто о овом светоотачком хилијазму Црква није донела дефинитиван саборни став (нпр. свети Игњатије Брјанчанинов не исповеда светоотачки хилијазам), ми ни од кога не захтевамо исповедање светоотачког хилијазма као услов за примање у Цркву,јер су до саборне одлуке допуштена различита мишљења по том питању и зато не правимо око тога проблем. Од тога проблем праве само Сергиан и слични јеретици с циљем стварања забуне и саблазни међу оне који траже истинску Цркву Православну. А Господ је у Јеванђељу већ изрекао свој суд онима „који саблазне једног од Моје најмање браће“, тј. који саблазне оне који су већ у Цркви и оне који искрено приступају Господу и желе да приђу Његовој Цркви (људи безазлени попут деце и деца за које је Господ рекао: „Не браните им да Ми долазе,јер таквих је Царство Небеско“,“Заиста,заиста вам кажем, ако се не повратите да будете као деца,нећете ући у Царство Божије“,“Будите мудри као змије, а безазлени као голубови“).
Дакле,тачно је да 1971. године није тражено од РЗЦ исповедање светоотачког хилијазма,ми тако нешто нисмо никад ни тврдили, а то се не тражи ни данас од било кога кад приступа истинитој Цркви под омофором епископа Хризостома Солунског.
Одговорићемо касније укратко и на Сергианове тврдње о "имјабоштву" како он погрдно назива имеславље тј. православно исповедање о имену Божијем.

Авакуме, ваистину васкресе Христос!

Хвала на објашњењима, само настави. Што се тиче предвечности Христа мени је јасно, али добро је да пишеш и даље о томе да би и други са ове теме то схватили. Сергиана нема већ дуже време на овој теми али сам га приметио пре неки дан да је писао на теми о Теодулији у овом подфоруму. Као што сам и лепо рекао, када је Сергиан видео да је богословски побеђен од Авакума прешао је на писање о лакшим стварима, о политици, баш као и прошли пут. Међутим, овде на овој теми има још оних који се ругају учењу о предвечности Христа (например Стефан и други) па је добро због њих да се пише о томе и да они виде да је то учење православно, а ако хоће нека покушају да га оспоре мада је то изгледа немогуће.

Авакуме, само насатави и о имеслављу да пишеш па да размотримо и схватимо и то.

Ево цитата из Догматике који је Еремита поставио на теми "Одакле долази Христ?". Обратите пажњу да и ава Јустин исповеда Христа као предвечног. Подвукао сам то црвеном бојом.

ПРЕПОДОБНИ ЈУСТИН ЋЕЛИЈСКИ
ДОГМАТИКА ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

ТОМ III

БОГОЧОВЕК КАО СУДИЈА
Други Долазак Христов и Царство будућег века

Други Долазак Господа Исуса Христа

Када у личности и делатности Антихриста зло буде на врхунцу своје стравичне моћи и власти, доћи ће Господ Христос у неописивој слави и сили Свога Богочовечанског добра. То ће бити највеличанственији тренутак у историји земље: сусрет апсолутног Богочовечанског добра, оличеног у Господу Христу, са апсолутним ђавочовечанским злом, оличеним у Антихристу. Тада ће Господ Христос бити толико надмоћнији од Антихриста, да међу њима борбе ни бити неће, јер ће Господ самом појавом Својом убити Антихриста и искоренити и њега и његово зло светлошћу доласка Свог.[1] Тиме ће се окончати дуга историјска борба Божанског добра и сатанског зла кроз тела људска на по пришту ове помрачене звезде Божије, и завршити садашњи временско-просторни поредак живота и твари. Зато се у Светом Откривењу овај дан по преимућству назива даном Господа нашега Исуса Христа,[2] даном Христовим,[3] даном Господњим.[4]
Као што је време ушло у постојање светлошћу првог дана Божјег[5] тако ће и завршити своје постојање светлошћу последњег дана Божјег.[6] Обучен светлошћу као ризом, Господ Исус ће доћи у таквој сили и слави, какву око људско видело није, ни ухо чуло, нити срце људско наслутило. То ће бити потпуна, свесавршена слава Тројичног Божанства, јер су пресвета уста Спаситељева изрекла да ће Он доћи ,,у слави Својој и Очевој и Светих Анђела".[7] Јер је слава Очева у исто време и Његова. Као Јединородни Син Божји, Он је у свему раван Оцу; и све што има Отац Његово je: Његова је и предвечна Божанска слава. За првог доласка Свог, смирени Господ Исус скривао је ту предвечну Божанску славу Своју завесом тела Свог многострадалног;[8]но при другом доласку Свом, Он ће ту Божанску славу показати кроз прослављено тело Своје. Јер Он, вечни Син Божји, оваплоћењем је постао Син Чавечији, и остаће такав за навек. Зато, говорећи ο другом доласку Свом, Господ Исус непрестано наглашава богочовечански карактер Личности Своје: Доћи ће Син Човечији у слави Оца свога са анђелима светим;[9] доћи ће Син Човечији у слави својој и сви свети анђели с њим, и сешће на престо славе своје;[10] и угледаће Сина Човечијега где иде на облацима небеским са силом и славом великом.[11]

Што се тиче имеславља, оно није много помињано код матејеваца зато што у Грчкој Старокалендарској Цркви нису ни вођени спорови директно о имену Божијем. На неким местима се помиње директно о имену Божијем, о варлаамизму и сл., а и то мало што је поменуто, довољно је да се види да су матејевци имали став сагласан са ставом светих отаца. Међутим, опширно се о имену Божијем помиње индиректно тј. преко расправе о предвечности Христа и Цркве која је покренута од стране флоринаца који су негирали то учење у матејевском црквеном календару из 1999. године (које је било исповедано и у многим другим ранијим матејевским календарима), што је потом учинио и Ктенас,а затим прихватио и „епископ“ Григорије бивши Месинијски. Јер православно учење о предвечности имена Исус Христос је исто као и учење о предвечности Христа и Цркве што и сам Серафим сведочи мада у погрешном,јеретичком смислу,јер он каже да је учење о предвечности Христа и Цркве и о предвечности имена Исус Христос једна,иста „јерес“, док ми исповедамо да је то једно,исто православно учење.
Наиме, ми сагласно светим оцима учимо да је име Исус Христос предвечно, да је оно Бог,али при том не сматрамо предвечним звук којим то име изговарамо или речи којим то име записујемо. Звук и слово су створени, то је створена страна имена Божијег. А нестворена страна је име Божије које постоји само по себи, тј. пре свих векова,тј. које је свето само по себи и којим се освећују свете тајне Цркве. Дакле, име Божије је постојало и постоји и пре него што га изговоримо или запишемо, јер да не постоји пре тога онда не бисмо имали шта да изговоримо или запишемо. Тако и име Божије Исус Христос постоји пре свих векова, али је оно само објављено тј. откривено нама тек после Оваплоћења. Када је арханђел Гаврило заповедио Пресветој Богородици: „Надјени му име Исус“ тада је Господ назван тим именом, али именом које је имао одувек, тј. пре свих векова, а које је арханђел Гаврило сада само објавио, открио људима. Дакле, није назван неким именом које до тада није имао већ именом које је одувек имао, а које је сад откривено. Да је то неко ново име, онда би то значило да је Господ добио ново лично својство (јер име Исус Христос је име личности), а то би значило да се променио приликом оваплоћења и да му личност није превечна тј. да Исус Христос није рођен од Оца пре свих векова. Разлика између имена Исус Христос и осталих имена Другог Лица Свете Тројице (Син,Логос итд.) је што се оно односи на човечанску природу, а ова остала имена на божанску природу, али иако се име Исус Христос односи на човечанску природу, оно је као и остала имена Другог Лица,име божанске ипостаси (личности), а не име човечанске природе и зато је и оно предвечно као и имена Син и Логос. Ево шта о томе нпр. каже свети Теофилакт Охридски у тумачењу Дела Апостолских:

„...Иако је питање [„шта да учинимо“], било упућено свим апостолима, ипак поново одговара Петар, будући да су сами апостоли дали предност његовој беседи, и он каже: Покајте се, и да се крсти сваки од вас у име Исуса Христа. Те речи не противурече ономе, што је претходно речено: Крстите их у име Оца и Сина и Светога Духа (Мт. 28:19), јер Црква о Светој Тројици мисли као о нераздељивој (грч. αδιαίρετον). Услед јединства три ипостаси по суштини, онај који се крсти у Христа крсти се у Свету Тројицу, будући да су Отац, Син и Свети Дух нераздељиви по суштини. Да име Оца није Бог, да име Сина није Бог, да име Духа Светога није Бог, онда би требало да каже: у име Бога Исуса Христа или само: у име Сина. Међутим, Петар каже: у име Исуса Христа, знајући да је име Исусово Бог исто као и Отац и Свети Дух. Примићете дар Светога Духа. Запази да је рекао да су дар Христов и дар Светога Духа један исти дар, као што је једно исто и њихово достојанство...“ (2. глава, 37-40 стих)

„...Име „Исус“ браћа богоубица прихватају као име човека...“ (13. глава, 37. стих)

Видимо,дакле, да свети Теофилакт Охридски јасно исповеда "да је име Исусово Бог" тј. да је превечно.

Многа друга светоотачка сведочанства о имену Божијем читаоци детаљно могу видети на нашем сајту, у теми „Против имебораца“: http://www.pravoverje.com/Otpadnistvo/Protiv imeboraca/teme.htm

Дакле, Христос је превечан по својој божанској личности и божанској природи, а створен по својој човечанској природи.
Христос је глава Цркве, па је зато и Црква и превечна и временска и нестворена и створена,и божанска и човечанска.
Име Исус Христос је превечно, нестворено по божанској страни, јер је име предвечне, нестворене, божанске личности Христове,тј.својство Божије,енергија Божија која јесте Бог како то свети оци уче,а створено само по својој видљивој страни (изговорени звук и писана слова),а не само по себи. Само по себи, оно је превечно.
То је учење Свете Православне Цркве.
Толико.
Слава Христу васкрсломе Који ће доћи други пут да суди живима и мртвима! Амин!

Ваистину васкресе,Владо! Наше је мишљење да нема потребе расправљати даље са Сергианом, јер он зна истину, али јој се свесно противи,а ни расправа ради читалаца не би имала смисла,јер је већ довољно расправљено по питању Цркве и ипостаси Христове, али смо због читалаца указали на неке његове нове изјаве (о 1971. години) којима је покушао да оклевеће наше исповедање,посебно са освртом на хилијазам и имеславље и термин "једноприродност" Христова,као и на неке његове раније на њих неодговорене изјаве (о представљању Христа у виду анђела итд.).
Наравно, ако неки други учесници форума имају нешто да питају, спремни смо да одговоримо,а свакако и Сергиану, али ако приђе с искреном намером покајања, а на сваку нову било чију,па и његову клевету уколико је уочимо,увек ћемо да одговоримо,мада врло ретко пратимо овај форум што ће посебно убудуће бити изражено,али то се односи генерално на сваку клевету у животу која наиђе и на коју се одговара било писмено било усмено, а на све није потребно ни одговорити, већ само на оно главно,а за остало казује сам Господ шта треба чинити: "Оставите их,јер ако слепац слепца води,оба ће у јаму пасти" и још: "Ко се чисти нека се још чисти,ко чини неправду нека још чини неправду, ево долазим скоро и плата Моја са мном." Амин!
Свако добро!

Poslednja izmena:
Бесмислено је да одговарам на ове јеретичке Авакумове формулације јер сам раније о томе прецизно одговарао. Авакум је тотално конфузан у исповедању а да не види уопште шта исповеда.Он и даље мене клевеће јер му савест није мирна па жели додатно да образлаже у широкој форми своју јерес. Одговорићу кратко на неке клевете упућене мени.
Што се тиче предвечности Христове: јасно сам исповедио православни став о Христу као "једној личности у две природе" а управо Авакум исповеда Христа и као једноприродног и као двоприродног.
Јасно сам исповедио Христа као "предвечног и временског"(предвечан по божанској природи а временски по човечанској) а Авакум исповеда Христа само као предвечног Који се у времену оваплотио.
Јасно сам исповедио из Символа Вере да се учење о Христу показује да Он има два рођења: прво од Бога Оца а друго од Пречисте Дјеве.
А Авакум исповеда Христа да је Христос већ са првим рођењем (значи: ставља у потпуности знак једнакости између бестелесног Логоса и Христа Богочовека, а уствари једнакост је ту само по Божанству).
Управо Авакум извлачи из контекста то из Символа Вере и тумачи на свој начин.
Он пореди то са човеком (тј. Светим Савом) иако неки човек (било који) има само једно рођење - у времену, а Христос је морао да се роди и од Дјеве да би постао Христос (Спаситељ). Зато Га Црква исповеда и као "описивог и неописивог", и "пропадљивог и непропадљивог" и "смртног и бесмртног". То је учење Црква а не како тумаче ови јеретици.
Ако Авакум каже да је Христос по Личности (ипостаси) предвечан онда то значи да Авакум приписује Христу да је "смртан, описив, пропадљив" у предвечности.
А то је страшна јерес.

Значи, по Авакуму испада овако: бестелесни Логос је Христос а самим тим је и "описив и неописив", "смртан и бесмртан", итд.
Авакум каже да је Христос у предвечности "једноличан" а заборавља да исповеди православни став, а он гласи: Христос је Христос тек са оба рођења (и од Бога Оца у предвечности и од Дјеве у времену).
Не може Авакум (и остали) никако да схвати да Христос јесте Богочовечанска Личност али да тиме се није Он променио као Бог. Он је и даље Син Божији (друго Лице Свете Тројице), као раније бестелесни Логос али је сада Његова ипостас постала -сложена. И наравно да је тиме дошло до промене (из просте у сложену ипостас) али то не значи да се божанство променило.

Узалуд Авакум покушава да разне делове из светоотачких цитата подебљава разним бојама да би их тако показао кључним а уствари он све то изврће од Отаца изречено.
Жао ми је и других који подржавају то његово јеретичко учење али то је њихов проблем и зато ће одговарати пред Богом (ако се не покају).
А то што ме неки овде и даље провоцирају ("да сам поражен побегао" и слично томе) само говори у каквом јадном духовном стању се налазе, па не могу да живе ако не би слугу Божијег провоцирали.

У вези хилијазма и имебожства сам раније објашњавао тако да не вреди слепима овде писати и даље о томе.
Никакав "светоотачки хилијазам" који је допуштен - не постоји сада. Црква је то само у почетку допуштала док се није књига Апокалипсис сасвим (у основним појмовима) прихватила у Цркви. Закључно са Трулским Сабором је запечаћено учење о хилијазму као о јереси.
А то што су у првим вековима постојали неки Свети Оци, који су тако сматрали, је због тога што Црква није дала САБОРАН коначан став о хилијазму.
У вези јереси имебожства: то нема везе са имеслављем. Односно то је као кад би иконофилство (поштовање икона) изједначили са иконолатријом (обожавање икона).
Дакле, то је јерес за тешке душевне болеснике и паћенике.
А то, као и хилијазам, није никад ико у Цркви ИПХ исповедао после 1924.године. НИЈЕДАН епископ, нити неки Синод старокалендараца то није исповедао, осим неколико обичних монаха и лаика који су били санкционисани због тога.
О самој јереси сам раније говорио и о осуди те јереси и нема потребе да даље губим време са овом болешчином.
Тачно је да РПЗЦ је приликом састављања омологије са матејевцима, 1971.године, НИЈЕ никад то исповедала а све што се јавно не озваничи (као званичан став) се не сматра исповеђеним као сопствено учење.
У вези изображавања Христа као јагњета: и то сам овде говорио да се Христос изображава само онако како је виђен (што се види из докумената Цркве ИПХ) као човек а све остало (јагње,итд.) представљају симболе Христовог карактера.
А изображавати Христа као анђела је јеретичка новотарија и нема везе са Предањем.
Иначе, нигде се у том Исаијином пророчанству не помиње да је управо Христос "анђео великог Савета". Ту се говори о бестелесном Логосу а пророк Исаија најављује рођење Месије Христа.

Ово је био одговор у кратким цртама јер је раније све детаљно одговорено.

Слава Богу! + ХРИСТОС ВАСКРСЕ!

Poslednja izmena:
Нема потребе мени да се правдаш. Оправдај се Богу ако можеш.
Ja sam svesna svojih mana.Ti se bolje zapitaj ko si ti sto dajes sebi za pravo da sudis o drugima.
Kad budes sebe nasao vljada ces nam sjahati svima sa grbace.
A ja se ne plasim...iskreno.
Stojim iza svakog svog postupka i reci.
Ne mislim ovde na forumu da se nekome pravdam bespotrebno.
Ne mislim da si dobar ako ces postiti a ovamo ti iz usta izlaze svakakve gadosti.
Niti mislim da si dobar ako znas sve kanone napamet ,a ovamo ogovaras i bacas kletve.
Budi dobar i cuti..
Uradi nesto humano..nahrani skitnicu,daj novac za decu na Kosovu..pusti ti ove reci koje ti prosipas..
A mene ne poznajes privatno,zato se mani klasifikacija.

Сергиан у последњем посту каже да нам савест није мирна и да зато одговарамо. Међутим, то није тачно, нама је савест мирна, али одговарамо на нове Сергианове оптужбе које је он "мирне савести" први изнео.
Сергиан овде само понавља свој став да бестелесни Логос није Христос чиме потврђује своје јеретичко - несторијанско разликовање личности Логоса и Христа. Имеславље назива болештином чиме и светог Теофилакта Охридског назива болесником.
А што се тиче православног учења о хилијазму, Сергиан тврди да постоји запечаћена одлука Трулског Сабора против православног хилијазма. Истина је међутим да не постоји никаква таква одлука већ Сергиан свесно обмањује људе. Ако дефинитивна саборна одлука Православне Цркве по том питању постоји, нека је наведе да је сви видимо како гласи, па ће се онда и овде јасно видети ко говори истину, а ко не.

Авакуме, ништа ново нисам изјавио од онога што смо раније расправљали.
Једино је ново то у вези 1971.године и спајања омологија са матејевцима.
Али, на то си могао одговорити у пар реченица а не да опет нашироко понављаш своју теорију о предвечности Христовој. Значи, тиме показујеш да ти савест ипак није мирна...

У вези мог "неразликовања личности бестелесног Логоса и Христа": нема ту никаквог несторијанства код мене већ само православни став.
Христос је и Бог и човек и оба природна својства су део Његове Личности.
На пример, ти си по личности Авакум а по природи: човек. Али, та природа је део твоје личности. То јест, не можеш бити Авакум ако ниси човек (тј.ако немаш људску природу).
Аналогно за Христа: Христос није Христос ако није и Бог и човек, значи: две природе у једној личности.
Не постоји Христос једноприродни, како ви исповедате.

У вези св. Теофилакта Охридског: он је имеславац а не имебожац а ја га не називам "болесником" већ поштујем саборно учење Цркве Христове.
То су радили СВИ матејевски епископи, такође.

У вези хилијазма: износио сам раније овде о осуди те јереси на Другом Васељенском Сабору, 381.године у Никеји.
Такође, помињао сам и то да је тек на Трулском Сабору дефинитивно запечаћено о књизи Апокалипсис, тј. тек тада је званично прихваћена као црквена књига (канонска). Једини, који је након тог саборног става Цркве још једно кратко време веровао у хиљадугодишње царство Христово (миленаризам) у буквалном смислу, то је био патријарх Фотије Цариградски.
Али, и он је то задржавао као неки свој лични став а после је то сасвим одбацио. Ако Авакума то интересује, нека сам истражује. То је опште познато да Црква није то саборно прихватила и да је правилно расудила да тај број "1000" има само алегоријско значење а не буквално.
Није све у Откровењу буквално нити је све алегоријско.
Кад би то буквално схватили, онда треба схватити и буквално о најезди скакаваца по целој земљи иако се то односи на опис борбених ратних авиона. И тако даље...

Црква је јасно, саборно, исповедила да стварних 1000 година неће бити између смрти Антихриста и Другог доласка Христовог. Тај период ће бити око 45 дана како то описује пророк Данило у његовој књизи (Стари Завет) у последњој глави.
И о томе сам раније писао.

Најсигурнији пут за сваког ко жели себи спасење је да се не узноси изнад расуђивања Цркве и саборних ставова у Духу Светоме. Није нико од нас паметнији од толико хиљада Светих Отаца који су то дефинитивно запечатили.

Poslednja izmena:
Одговорио сам шире на твоју клевету о исповедању једне природе Христа зато што ми не исповедамо да Христос има једну природу и након Оваплоћења. О томе да је Христос двоприродан након Оваплоћења смо доста писали, међутим о томе да је Христос пре Оваплоћења имао само једну природу раније нисмо детаљније писали, па сам сада то шире образложио оповргавајући твоју клевету.
Сергиан:
"То је опште познато да Црква није то саборно прихватила и да је правилно расудила да тај број "1000" има само алегоријско значење а не буквално."
Опет,као и много пута до сада,избегаваш да цитираш то "опште познато" место.
"Ако Авакума то интересује, нека сам истражује."
Ја сам одавно истражио да то "опште познато" место не постоји. А ти тврдиш да постоји. Ако постоји,онда га напокон цитирај и тако докажи да постоји!
"Црква је јасно, саборно, исповедила да стварних 1000 година неће бити између смрти Антихриста и Другог доласка Христовог."
То што говориш нема везе са саборним ставом Цркве, јер он није ни донет до сада по том питању,него је то твоје лично тумачење и то погрешно.1000 година од смрти Антихриста и васкрсења праведника до Страшног Суда и васкрсења осталих људи ће итекако бити.

Ja sam svesna svojih mana.Ti se bolje zapitaj ko si ti sto dajes sebi za pravo da sudis o drugima.
И ја сам свестан својих мана. А ти се боље запитај ко си ти што дајеш себи за право да судиш о другима. Ја не судим него расуђујем како су нам Христос и Апостоли заповедили.

Kad budes sebe nasao vljada ces nam sjahati svima sa grbace.
Када будеш себе нашла ваљда ћеш нам сјахати свима са грбаче јер ти долазиш на нашу тему "Зилоти" а не ја на вашу о СПЦ.

A ja se ne plasim...iskreno.
Stojim iza svakog svog postupka i reci.
Не плашиш се Бога? Јел то зато што мислиш да си безгрешна или зато што и не верујеш у Божији Суд?

Ne mislim ovde na forumu da se nekome pravdam bespotrebno.
Већ сам ти рекао да мени не мораш да се правдаш него се оправдавај Богу ако можеш.

Ne mislim da si dobar ako ces postiti a ovamo ti iz usta izlaze svakakve gadosti.
Ни ја не мислим да си ти добра ако ћеш постити а овамо ти из уста излазе свакакаве гадости. И молим те наведи које то мени гадости излазе? Коју сам ја гадост рекао? Пре сваке моје "гадости" ти си рекла "гадост" па сам ти ја само адекватно одговарао на то. Не мислиш ваљда да ћу да дозволим да ме вређаш без разлога и да ћутим?

Niti mislim da si dobar ako znas sve kanone napamet ,a ovamo ogovaras i bacas kletve.
Нити ја мислим да си ти добра само зато што твоја јеретичка и секташка СПЦ има више верника, свештеника и храмова од зилота. Није Истина у већини. А анатеме су износили и Свети апостол Павле и Свети оци на Саборима, а ми их само преносимо. А ти се ругаш анатемама које су Свети оци у Светом духу износили. Тиме ти хулиш на Светог Духа а таква хула, по речима Христовим, неће се опростити ни на овом ни на ономе свету.

Budi dobar i cuti..
Буди ти добра и ћути.

Uradi nesto humano..nahrani skitnicu,daj novac za decu na Kosovu..pusti ti ove reci koje ti prosipas..
Уради ти нешто хумано, нахрани скитницу, дај новац за децу на Косову... пусти ти ове речи које просипаш. Иначе, и сва та добра дела ако учиниш Бог ти неће прихватити до краја и у потпуности јер немаш исправну православну веру, јер си у јеретичкој, секташкој и папистичкој (унијатској) СПЦ. Бог тражи и веру и дела, и добру веру и добра дела, а ти добру, исправну, православну веру немаш докле год си у СПЦ јер је она нема, издала је православље и учи јереси. Признала је првенство јеретику папи, признала је 350 секти за себи равне (као и Суботаре), све их је признала за себи једнаке Цркве и погазила догму да је Црква само Једна (православна) како читамо у Символу вере на свакој литургији.

A mene ne poznajes privatno,zato se mani klasifikacija.
Ни ти мене не познајеш приватно, и зато се мани квалификација. Довољно те познајем преко твог злобног писања на форуму (пуна си злобе која кипти из сваког твог поста) и никада не бих желео да те приватно упознам.

Poslednja izmena:
Сергиан:
А то што ме неки овде и даље провоцирају ("да сам поражен побегао" и слично томе) само говори у каквом јадном духовном стању се налазе, па не могу да живе ако не би слугу Божијег провоцирали.

Јасно је да овде Сергиан мисли на мене. По њему ја сам "у јадном духовном стању" а он је ето прогоњени "слуга Божији". А да није можда обрнуто? Свако ко искрено служи Богу неће да се хвали тиме да је слуга Божији. И овде се види Сергианова гордост и вређање неистомишљеника иако не уме и не може да докаже да је у праву. Нема аргументе, износи неистине и дезинформације, обмањује читаоце, а када нема аргумената да све то што пише поткрепи чињеницама, онда вређа у својој немоћи. И ко је онда ту "у јадном духовном стању"? Читаоци нека сами просуде. И поврх свега има манију гоњења јер стално мисли да га неко провоцира. Каже да га ја провоцирам од почетка а он ми се први обратио на мејл, ја био од почетка добронамеран према њему као и према свима, средио му да говори на радију (па што би то радио да сам хтео да га провоцирам?) и он умислио да га од почетка провоцирам, зато што нема смирења па се лако даје испровоцирати и има манију гоњења. Он пише свашта свима и вређа, а кад му неко одговори он га оптужује да га провоцира. Хахахаха! Баш је смешан овај Сергиан. Ко мало дете је. А ствар је у томе да се не слажем са његовим исповедањем у свему. Слажем се са 90% јер сам наклоњен матејевцима као и он али оних 10% исповедања боље исповедају Авакум и Енох, боље и јасније су објаснили своје ставове, и то у смирењу, без гнева (без којег Сергиан не може) и кад не може да докаже православност својега исповедања Сергиан онда дели увреде у својој немоћи. Ето ко је "у јадном духовном стању" нека читаоци сами просуде а представља се и хвали како је "Божији слуга".

И ја сам свестан својих мана. А ти се боље запитај ко си ти што дајеш себи за право да судиш о другима. Ја не судим него расуђујем како су нам Христос и Апостоли заповедили.

Када будеш себе нашла ваљда ћеш нам сјахати свима са грбаче јер ти долазиш на нашу тему "Зилоти" а не ја на вашу о СПЦ.

Не плашиш се Бога? Јел то зато што мислиш да си безгрешна или зато што и не верујеш у Божији Суд?

Већ сам ти рекао да мени не мораш да се правдаш него се оправдавај Богу ако можеш.

Ни ја не мислим да си ти добра ако ћеш постити а овамо ти из уста излазе свакакаве гадости. И молим те наведи које то мени гадости излазе? Коју сам ја гадост рекао? Пре сваке моје "гадости" ти си рекла "гадост" па сам ти ја само адекватно одговарао на то. Не мислиш ваљда да ћу да дозволим да ме вређаш без разлога и да ћутим?

Нити ја мислим да си ти добра само зато што твоја јеретичка и секташка СПЦ има више верника, свештеника и храмова од зилота. Није Истина у већини. А анатеме су износили и Свети апостол Павле и Свети оци на Саборима, а ми их само преносимо. А ти се ругаш анатемама које су Свети оци у Светом духу износили. Тиме ти хулиш на Светог Духа а таква хула, по речима Христовим, неће се опростити ни на овом ни на ономе свету.

Буди ти добра и ћути.

Уради ти нешто хумано, нахрани скитницу, дај новац за децу на Косову... пусти ти ове речи које просипаш. Иначе, и сва та добра дела ако учиниш Бог ти неће прихватити до краја и у потпуности јер немаш исправну православну веру, јер си у јеретичкој, секташкој и папистичкој (унијатској) СПЦ. Бог тражи и веру и дела, и добру веру и добра дела, а ти добру, исправну, православну веру немаш докле год си у СПЦ јер је она нема, издала је православље и учи јереси. Признала је првенство јеретику папи, признала је 350 секти за себи равне (као и Суботаре), све их је признала за себи једнаке Цркве и погазила догму да је Црква само Једна (православна) како читамо у Символу вере на свакој литургији.

Ни ти мене не познајеш приватно, и зато се мани квалификација. Довољно те познајем преко твог злобног писања на форуму (пуна си злобе која кипти из сваког твог поста) и никада не бих желео да те приватно упознам.

Veruj mi da su osecanja obostrana .Pre bih sebi iskopala oko nego da slusam nekog kao sto si ti:roll:
Sto se ostalog sto si napisao tice ,poneo si se isto kao dete koje ponavlja svaku rec odraslog.
Dovoljno govori o tebi :lol:
Da zlobna sam,a sad setaj :hahaha:

Авакум:
Одговорио сам шире на твоју клевету о исповедању једне природе Христа зато што ми не исповедамо да Христос има једну природу и након Оваплоћења. О томе да је Христос двоприродан након Оваплоћења смо доста писали, међутим о томе да је Христос пре Оваплоћења имао само једну природу раније нисмо детаљније писали, па сам сада то шире образложио оповргавајући твоју клевету.
О томе смо раније детаљно полемисали и није било потребе да опет нашироко о томе почињеш. И нисам никад рекао за вас да исповедате Христа као једноприродног након Оваплоћења већ да Христа исповедате и као једноприродног (исто што и бестелесни Логос) и као двоприродног (Богочовек).
Дакле, по вама је и бестелесни Логос (једноприродни) - Христос!
А Црква јасно учи да је Христос: једна личност у две природе!
А бестелесни Логос је једноприродан што значи да то није Христос.
Знамо за пример из Житија Светих када су једном Светитељу јеретици аријанци запушили уста рукама да он не би исповедио пред народом православно учење о Христу а Светитељ се снашао тако што је подигао руку и из стегнуте песнице показао два прста и тиме народу ставио да знања како Христа да исповедају.
О томе објашњава владика Николај у Прологу (касније могу да нађем о том Светитељу).
Опет,као и много пута до сада,избегаваш да цитираш то "опште познато" место
То је са Другог Васељенског Сабора у Никеји. Раније сам о томе цитирао и опет ћу ако треба.
Ја сам одавно истражио да то "опште познато" место не постоји. А ти тврдиш да постоји. Ако постоји,онда га напокон цитирај и тако докажи да постоји!
Па раније сам већ то показао а то што си и даље слеп- није мој проблем!
То што говориш нема везе са саборним ставом Цркве, јер он није ни донет до сада по том питању,него је то твоје лично тумачење и то погрешно.1000 година од смрти Антихриста и васкрсења праведника до Страшног Суда и васкрсења осталих људи ће итекако бити.
Миленаризам (хилијазам) је осуђено као јерес. Осуђено је јеврејско схватање Раја на Земљи. А самим тим неће бити ни тих 1000 година јер да то није проблем онда би онда јерес била названа другачије, на пример: "јерес хедонистичких јудејаца" и слично томе.
Али, Свети Оци су јасно дефинисали да је ХИЛИЈАЗАМ- јерес.
Дакле, нема говора о тих 1000 година (у буквалном смислу).

Наравно, Авакум нема храбрости да погледа истину у очи и да разуме да у првим вековима јесте толерисано код неких Отаца мишљење о хилијазму само због тога што књига Апокалипсис (Откровење) није била довољно истражена.
Али, кад су разни јеретици (попут Керинта) и још неких почели ово да догматизују онда је Црква то осудила као јерес на Другом Васељенском Сабору.
После тога је само пар Отаца то исповедало (али не као јудејци) и они су то касније оставили. На Трулском Сабору је дефинитивно запечаћено о томе.
Ево нешто из књиге "THE BOOK OF THE END" у којој је Владимир Мос сабрао сва расуђивања Светих Отаца и изворе тих светоотачких расуђивања.
However, “chilasm” has never been precisely defined; and there were some Orthodox fathers and saints who, while avoiding the errors of the extreme Judaizers, interpreted the millenium in a fairly literal way. Thus St. Justin the Martyr writes: "There was a certain man with us, whose name was John, one of the apostles of Christ, who prophesied, by a revelation that was made to him, that those who believed in our Christ would dwell a thousand years in Jerusalem; and that thereafter the general, and, in short, the eternal resurrection and judgement of all men would likewise take place."[386] While admitting that "many who belong to the pure and pious faith, and are true Christians, think otherwise," he declared that he and others "who are right-minded Christians on all points are assured that there will be a resurrection of the dead, and 1000 years in Jerusalem, which will then be built, adorned and enlarged as the Prophets Ezekiel, Isaiah and others declare."[387]

Several other fathers of the second and third centuries, such as Irenaeus, Hippolytus and Methodius of Olympus, are also classified as chiliasts, although they usually interpreted the figure of "1000 years" in a symbolical sense. These teachers were fighting especially against the heresy of Gnosticism, which rejected the flesh as evil and tended to interpret the resurrection of the dead in a purely spiritual sense. Irenaeus, in particular, inveighed against the over-allegorical interpretation of the prophecies. Lactantius, the tutor to the Emperor Constantine's son, was also a chiliast. Thereafter, however, a strong reaction set in against the teaching, led by the Church historian Eusebius. So strongly opposed to it was he that he described one of the early chiliast writers, St. Papias, bishop of Hierapolis, whom Irenaeus accepted as having heard the Apostle John himself, as "a man of very little intelligence".[388]

At the Second Ecumenical Council in 381, the Church introduced the phrase: "Whose Kingdom shall have no end" into the Symbol of the Faith, without, however, formally anathematising chiliasm. In fact, according to some writers, the introduction of this phrase into the Symbol may not have been directed against chiliasm at all, or only against its cruder, Jewish variants.[389] So it is possible that the less extreme, more spiritual forms of the teaching were permitted. For even Blessed Jerome, who, with Blessed Augustine, was the foremost enemy of the teaching, while mocking the chiliasts as "our half-Jews"[390], in other places speaks of them with more respect, as holding views "which, although we may not hold, we cannot condemn, because many ecclesiastical men and martyrs have taught the same".[391] It is unlikely that he would have said this if the views of Saints Irenaeus, Hippolytus and others had been formally anathematized. Even Blessed Augustine, the real founder of the purely allegorical interpretation that holds sway at the present time, admits that there are "tolerable" kinds of chiliasm – that is, those kinds in which the delights of the millennium are “of a spiritual kind”. [392]

From the fifth century, under the influence of Jerome and Augustine[393], a purely spiritual conception of the millenium became prevalent, according to which the thousand-year reign of Christ represents the whole of Christian history between the First and Second Comings of Christ but excluding the reign of the Antichrist. Thus St. Andrew of Caesarea writes: "The number thousand signifies either many years or a perfect number. For it could signify many years in order that the Gospel should be preached throughout the world, and that the seeds of piety should be implanted in it; and it could signify a perfect number because in them we are called to abandon the childhood life under the law and come to the perfect man, the measure of the age of the fulfilment of Christ. And so the thousand years is the time from the incarnation of the Lord to the coming of the Antichrist, the time in the course of which the Gospel will be preached.”
Овде се помиње да је осуђена јеврејска варијанта хилијазма (јер су много више хулили) на Другом Васељенском Сабору а самим тим то значи да неће ни бити тих 1000 година. То је симболично значење.
У даљем тексту, ко хоће то да чита, се може видети да то у Цркви није прихваћено као православно учење.

Poslednja izmena:
Нисам имао намеру да даље полемишем са Владом али он опет износи неке неистине и лажи..
Јасно је да овде Сергиан мисли на мене. По њему ја сам "у јадном духовном стању" а он је ето прогоњени "слуга Божији". А да није можда обрнуто? Свако ко искрено служи Богу неће да се хвали тиме да је слуга Божији. И овде се види Сергианова гордост и вређање неистомишљеника иако не уме и не може да докаже да је у праву.
Видимо да се Влада препознао као "провокатор" иако у прошлом тексту нисам навео ничије име. Добро је да се препознао, добро за почетак.
А тек што лупа глупости...Нема краја томе. Каже да је "гордост ако се хвалимо да служимо Богу"?!!
По њему су Свети Оци били горди јер су са радошћу поносно истицали да су слуге Божије.
Тако сваки хришћанин треба да говори.
То није гордост. Гордост је ако себе сматрамо праведним а ја никад нисам рекао то за себе већ да се трудим у томе. То што Влада не може да схвати просте ствари, не треба мене да криви, то је његов проблем.
Нема аргументе, износи неистине и дезинформације, обмањује читаоце, а када нема аргумената да све то што пише поткрепи чињеницама, онда вређа у својој немоћи. И ко је онда ту "у јадном духовном стању"? Читаоци нека сами просуде. И поврх свега има манију гоњења јер стално мисли да га неко провоцира
Све је овде изнето за онога ко има иоле разума да схвати. Неразумнима не вреди цртати ни 100 година.
Влада је тај који ме стално провоцира што се види из ранијих његових текстова.
На пример, ја му кажем фразу "нисам са тобом чувао овце" а то је метафора да "нисмо неки присни другови" а он се руга мени и каже: " па где си те овце чувао, у неком парку?". И исмејава се једној обичној фрази коју народ користи у разговору.
И многе друге провокације упућује мени чиме показује своје јадно, веома јадно стање свог духа.
Каже да га ја провоцирам од почетка а он ми се први обратио на мејл, ја био од почетка добронамеран према њему као и према свима, средио му да говори на радију (па што би то радио да сам хтео да га провоцирам?) и он умислио да га од почетка провоцирам, зато што нема смирења па се лако даје испровоцирати и има манију гоњења. Он пише свашта свима и вређа, а кад му неко одговори он га оптужује да га провоцира. Хахахаха! Баш је смешан овај Сергиан. Ко мало дете је.
Опет Влада лаже и искривљује истину.
Нисам му се ја први обратио на мејл да би нешто тражио од њега (као он од мене нон-стоп) већ сам му послао Посланицу нашег Синода а то сам био обећао још док смо полемисали на бањалучком форуму.
Дакле, само сам хтео да испуним то обећање а он је управо после почео да ми досађује са милион разних питања и молби да му дам савет у вези његовог приватног живота! А ја ништа нисам тражио од њега, никакав савет или молбу, нити ми било шта треба од њега. Нисам тражио да гостујем на радију него је он то мени понудио а ја сам прихватио. И шта сад? Јел треба да ме газиш и пљујеш по мојој личности и а још горе: по Цркви и Христу, а ја да ти ћутим?! Наравно да ћу да ти одговорим али не желим да више губим време са тобом.
Ово износим највише због других који читају ову дискусију.
А ствар је у томе да се не слажем са његовим исповедањем у свему. Слажем се са 90% јер сам наклоњен матејевцима као и он али оних 10% исповедања боље исповедају Авакум и Енох, боље и јасније су објаснили своје ставове, и то у смирењу, без гнева (без којег Сергиан не може) и кад не може да докаже православност својега исповедања Сергиан онда дели увреде у својој немоћи. Ето ко је "у јадном духовном стању" нека читаоци сами просуде а представља се и хвали како је "Божији слуга".
Тебе истина погађа, коју ти саопштавам. То само значи да ниси спреман да служиш Христу јер те боли кад ти неко указује на грешке у расуђивању.
Твоја ствар коме си се приклонио у исповедању, али онда не тражи од мене додатну расправу о томе.
Тиме само показујеш да си нестабилан у исповедању а мене оптужујеш за "јерес". Да си ти заиста у Христу, био би радостан што си нашао Истину, а не би тако испољавао гној и жуч из твоје несрећне душе.

Poslednja izmena:
Sergiane ,dobio si bonu zbog jedne recenuce ,koja je kljuc o Vladi i njegovom rasudjivanju.
"On ne shvata proste stvari" napisao si ,i pogodio pravo u centar :)
Jel Vlada SPC-nije
jel Zilot?
Nije
Pa ne mogu on i Vidusa biti crkva sami za sebe ,i sveznajuci :confused:
Ko te pricestio Vlado za Vaskrs?:manikir:

Што се тиче хилијазма и сам кажеш да је на Другом Васељенском Сабору осуђен јудејски хилијазам, а онда из тога лукаво извлачиш закључак да то значи да "отпада прича о 1000 година". Наравно да то не значи, јер једно је осудити учење да ће људи уживати у некаквом "земаљском рају" који ће им обезбедити неки лажни месија (нпр. Антихрист), а потпуно је друго веровати у тријумфовање Христа и васкрслих праведника на земљи обновљеној,преображеној и припремљеној за успостављање Новог Неба и Нове Земље након 1000 година како се каже у Светом Писму и у тумачењу светог Иполита Римског и осталих раније поменутих светих отаца. Једно је дакле веровати у Христа, а нешто сасвим друго у Антихриста. На Другом Васељенском Сабору је осуђен Керинт који је проповедао нека телесна сладострашћа и сл.,и зато се на основу тога претпоставља да је осуђен јудејски хилијазам који и заступа такво гледиште, а ни речју није поменут ни свети Иполит Римски, ни Иринеј Лионски ни остали оци које смо поменули, а који исповедају светоотачки хилијазам и не исповедају као Керинт никаква телесна задовољства подобна палим људима, већ проповедају обнављање човека и читаве природе силом Христовом. И из овог Мосовог текста јасно је да није осуђен светоотачки хилијазам. Такође, то што неки свети оци касније 1000 година тумаче алегоријски(нпр. свети Андреј Кесаријски) не значи да је укинуто буквално тумачење периода од 1000 година и да је алегоријско тумачење тачно, јер нигде није саборно осуђено ово буквално тумачење блаженог Лактанција, светог Јустина Философа и осталих отаца који исповедају светоотачки хилијазам,а које и ми прихватамо као потпуно сагласно Светом Писму, нити је икад саборно прихваћено алегоријско тумачење. Дакле, у Цркви постоје оба ова тумачења до саборне одлуке о томе. Према томе, наведи тај цитат који говори о осуди светоотачког хилијазма. Поменуо си Трулски Сабор, па онда цитирај те "дефинитивне запечаћене одлуке" са тог Сабора за које тврдиш да су донете! Наравно, да тако нешто нећеш никад цитирати,као што ниси ни до сад ниједном цитирао, јер немогуће је цитирати оно што не постоји, али свако може да види у какво време живимо, колико се данас људи маскирају иза истине и колико је само духовних превараната и шарлатана преплавило данашњи свет о чему Господ пророчки упозорава у Јеванђељу!
Што се тиче исповедања о Христу,и бестелесни Логос је Христос! Свети оци исповедају да је Христос двоприродан, али и једноличан, дакле исповедају да Христос има две природе тек после Оваплоћења, а да је та једна,иста личност пре Оваплоћења била једноприродна, јер је имала само једну - божанску природу. Дакле, пре Оваплоћења Христос је био једноприродан. Већ сам навео речи светог Јована Дамаскина који јасно каже да после сједињења (Оваплоћења) Христос има две природе, а "да је пре сједињења Христос имао једну природу, то је свима познато" (Тачно изложење православне вереО двема природама;против монофизита,стр.240). Дакле, Христос је Богочовек тек од Оваплоћења, а пре Оваплоћења није био Богочовек већ само Бог. Пре Оваплоћења Христос је био бестелесан, а тек од Оваплоћења,из новозаветне переспективе у којој и свети оци и сви ми живимо, Га исповедамо и као телесног.Пре Оваплоћења Христос је био само нестрадалан, предвечан, нестворен итд., а након Оваплоћења је и страдалан, временски, створен. При том, Црква учи да је Он страдалан телом, јер је само тело страдално, временско, створено, а не Христова божанска природа и божанска личност. Кад кажемо да личност Христова спава,једе,пије,страда на крсту, итд., све се то односи на тело, дакле једење,спавање,страдање итд., све је то воља људске природе, а не воља божанске природе нити божанске личности. Дакле, кад кажемо да је Бог страдао на крсту не мислимо да је страдала Његова Личност сама по себи, јер је она божанска тј. нестрадална, већ да је страдало тело, јер је само тело страдално, а не Божанство, а Божанство тј. Бог је и божанска природа и божанска личност Христова. Дакле, кажемо да је Бог страдао телом. Одређена конкретна личност - личност Господа Исуса Христа, Сина и Логоса Божијег умара се,гладни и жедни, али све то је природно својство тела које је Христос примио, а не Његово лично својство, јер је божанска личност (као и божанска природа) нестрадална и зато се сама по себи не умара, не гладни, не жедни итд. Дакле, тело се умара, а не личност сама по себи. Такође, када се Христос из смирења (јер први је долазак Његов у смирењу, а други ће бити у слави и у страшном праведном гневу) бави столарским занатом, то се онај исти Христос од Оца рођен пре свих векова бави столарским занатом. Нико други, никаква друга личност, неки нови Логос, неки нови Христос, већ исти Онај који је свет створио. Исти тај Творац смешта се у утробу Пресвете Богородице која је тако у себе сместила Несместивог како и појемо у црквеној химнологији,као беба лежи у јаслама у витлејемској пећини, ходи земљом, беседи са апостолима и осталим људима,плови лађом итд. Ето чуда Оваплоћења! Тако кажемо и да је Логос (јер је Он једна,иста личност као Христос) пре Оваплоћења био само Бог, а после Оваплоћења је Богочовек тј. има и човечанску природу поред божанске природе коју је одувек имао, тј. постао је човек, а остао Бог,јер је непроменљив. Исто то кажемо користећи име Син Божији, јер је Син Божији једна иста личност као Христос и Логос (то су различита имена једне исте ипостаси;и као што се у Светом Писму каже "Надјени му име Исус" тј. назови то дете које се роди именом које као предвечни Бог одувек тј. предвечно има,исто се у Писму каже и "то што ће се родити, назваће се Син Божији", тј. назваће се именом које Он одувек као предвечни Бог има). Дакле, Син Божији је пре Оваплоћења био само Бог, а сада након Оваплоћења је Богочовек тј. постао човек, а остао Бог.Пошто је Христос од Оца рођен пре свих векова како у Символу вере исповедамо, то значи да је Христос предвечна божанска личност и да је тада имао само једну - божанску природу. То такође значи да је Христос постојао не само пре Оваплоћења него и пре стварања света, тј. Христос је,као и Отац и Дух Свети,савршени Творац који је цео свет извео из небића у биће. Христос није дакле чекао друго рођење да би могао да постоји како то произилази из сумашедше несторијанске јереси, већ Он постоји пре времена,пре сваке твари. Кад се други пут родио од Пресвете Богородице, тада је само добио тело које је Сам Себи створио, а све што је дотада имао (божанску личност и божанску природу) остало је потпуно исто како је било и пре примања тела, јер је Христос, као и Отац и Дух Свети апсолутно,потпуно,савршено неизмењив. Дакле, од Пресвете Деве Марије није се родио никакав други Христос у односу на Христа који постоји још од пре стварања света већ се родио исти тај Христос који се од Оца превечно и беспочетно рађа. Дакле, потпуно иста Личност се родила и други пут - Друго Лице Свете Тројице. Тада је само усвојена нова природа - човечанска која није нимало изменила ни божанску личност ни божанску природу.
Отац,Христос и Дух Свети разликују се у следећем: Отац је беспочетни узрок који беспочетно рађа Христа и од Кога беспочетно исходи Дух Свети, Христос се беспочетно рађа од Оца, а Дух Свети беспочетно исходи од Оца.Такође, Христос се оваплотио,а Отац се није оваплотио и Дух Свети се није оваплотио иако су и Отац и Дух Свети учествовали у Домостроју Оваплоћења Сина као што и у свему другом заједно делају,јер оно што им је заједничко је божанска природа и зато и исповедамо Свету Тројицу нераздељивом (због заједничке божанске природе) и несливеном (због разликовања божанских ипостаси). Христос је, дакле, Један од Свете Тројице, раније није имао човечанску природу већ само божанску коју заједничари са Оцем и Духом Светим, а након Оваплоћења прима и људску природу коју је узнео на Небеса и сео с десне стране Оца од Којег се никад није ни одвојио, јер је једно са Оцем и Духом Светим и пре стварања света и од стварања света до Оваплоћења и током Свог земаљског живота и после Вазнесења и у векове векова!
Толико од мене! Одговорио сам на клеветничке тврдње о хилијазму и имеслављу и појаснио православно учење о једноприродности Христовој пре Оваплоћења и двоприродности након Оваплоћења,а Сергиан и остали несторијанци нека и даље негирају Тачно изложење православне вере и Символ вере и све свете оце, а ми ћемо Христа исповедати онако како Црква заповеда. Заиста се гнушамо ове богохулне несторијанске јереси и заједно са Црквом Светом одлучно одбацујемо и проклињемо такву јерес и све непокајане јеретике. Амин!

Poslednja izmena:
Original postavio Петар Адамов

Код флоринаца није јасно да ли је владика Матеј морао 1937.год. да се одвоји од Хризостома или није? Већина, ако не сви, сматрају да није морао, већ да је то израз његовог нестрпљења, осуђивања и сл.
Е сад, ако није морао да се одвоји и ако је по вама истинска љубав да се остаје у молитвеној заједници са неким ко јеретичко учење спроводи на делу, онда иде следеће питање. Зашто би многи колебљиви верници уопште напуштали новокалендарце, кад ето вођа старокалендараца Хризостом Флорински каже да они имају Свете Тајне?
На Јеретичко учење које ти спомњеш Перице се тада није гледало тако као данас када се новокалендарији придружиила и свејерес екуменизма.Руска Црква на челу са св.Тихоном није,а касније ни Јосифовци нису никада осудили нови календар као безблагодатан, то није урадила ни наша Српска Црква под патријархом-мучеником Варнавом,а то није урадила ни РЗЦ под Антонијем и Анастасијем (а није ни под Филаретом ни под Виталијем). Ви матејевци ове Цркве до II светског рата признајете а РЗЦ чак и после (сигурно до смрти светог Филарета) па све њих несматрате јеретицима, а Хризостома сматрате?!? Где је ту логика и ваша доследност?
Мислите ли да је Матеј био срећан што мора да се одвоји од заблуделог архијереја? Мислите да га није болело срце и душа?
Св. Тихон се такође одрекао својих првобитних строгих ставова о бољшевицима те је може се рећи потпао под сопствену анатему. Нови календар је повукао само зато што је сазнао да ипак све помесне цркве нису прешле на нови календар, а да јесу и он би прешао и уз то није се изјаснио ни приближно да су новокалендарци безблагодатни. И нико од Руских ревнитеља га због тога није напустио иако су га озбиљно осуђивали. Могли су да направе раскол ко од шале и то итекако оправдан и да га прогласе за јеретика, превртљивца и млакоњу,,али слава Богу нису. И он је данас општепризнат као светац. Како пише Мос у својој књизи,Антоније храповицки је признавао новокалендарце иако је строго одбио да РЗЦ уведе нови календар.Његовим ставовима су се оштро противили Теофан полтавски и учени монах Теодосије са Каруље.Они су сматрали да је н.к. безблагодатан али нису прекинули због тога општење са митрополитом Антонијем,а могли су да направе раскол и да у самом почетку поцепају РЗЦ.

Замислите да живимо у оном времену и да смо, хвала Богу, од 1924.год. одвојени од лажне новокалендарске Цркве. После 11 година прилази нам Хризостом и јавно исповеда оно што смо ми од почетка. Неописива срећа код свих нас – коначно смо добили епископа. 11 година су нас новокалендарци пљували, исмејавали како нисмо требали да се одвајамо због календара, како нам је узалуд борба кад немамо епископа…и сада долазе тројица и исповедају да су новокалендарци расколници од којих је отишла благодат Светога Духа! Каква радост међу нама! Какво укрепљење!
Одједном, већ 1935 год. Хризостом у проповедима у Атини, Теби и другим местима каже да деца крштена код новокалендараца, када прелазе у Православље, не треба да се миропомазују. Пазите, ово је још 1935.год. Наравно, не одвајамо се одмах, али није нам баш јасно шта то значи сада. Пролази време и ништа се не мења. Све више, Хризостом прича како се ради о потенцијалном, а не дејственом расколу.
Врхунац долази 8.јуна 1937. када наш старокалендарски Синод (без учешћа Матеја) објављује енциклику којом оштро критикује праксу миропомазивања деце крштене у новом календару!
Тај човек је одржавао контакте са свим великим помесним Црквама које су биле још увек противнице новог календара и које су вршиле притисак на Грчку Цркву да се врати стари календар.Тада су била велика превирања и он се колебао и тражио начине да се новокалендарски раскол залечи.Али ипак он ни једног тренутка не улази у општење са новокалендарцима (насупрот РЗЦ, Тихоновско-Јосифовској и Српској Варнавинској Цркви које ви матејевци признајете)

Ми стојимо у том исповедању од почетка и сада нас епископи осуђују!
Питам Владана, Самсона, Стефана и остале, шта да радимо сада?
Онда нам стиже и писмо Хризостома где каже да Свето Миро освештано од Васељенске Патријаршије( масонске ложе) има „сву благодат и освећујуће дејство“! Па чекај мало, о чему се ради? Матеј у јуну и јулу подноси предлог Синоду да се расправља о миропомазивању деце и бива одбијен.
Пазите Владане, Самсоне, Стефане, пролазе 3 године и Хризостом не само што упорствује у својим новим учењима, него још и нас осуђује и одбија да расправља на Синоду! Па онда каже да смо „невероватно нерасудни и безумни несрећници који брбљањем и лудим говорима саблажњавају верне“. А нашу праксу миропомазивања деце новокалендараца назива „безумном, бешчашћем и хулом на ипостас Цркве и на светост Тајни“. Ево, кажите, браћо, од ког је духа ово речено?
А 1944. год у својој енциклици каже Хризостом да „ми старокалендарци не представљамо посебну и независну Православну Цркву у Грчкој, него смо унутар признате Аутокефалне Цркве Грчке као нека стража“.
И онда кад се покаје 1948.год., он упућује „последњи отачки позив“ да се сви њему придруже! Да ли је то смирено?
Колико знам било је ту веома исхитрених потеза од стране Матеја брестенског и Германа кикладског који су га без икаквог суда чак и рашчинили. Називали су га издајником,јеретиком, новокалендарски шпијуном...
Али, пошто се сви данас слажемо да је Хризостом погрешио и да је претерао у снисхођењу,када се ради мира и јединства вратио на строго исповедање требали су да стану уз њега као оца,а не да траже да се он каје и да прилази њима као окорели јеретик?!? То је страшан дух који и данас пројављују сви матејевци.
А што се тиче масонског Цариграда, па и пре 24. године је он био масонски и издао је ону грозну јеретичко-екуменистичку посланицу свим јеретицима на којој би позавидели данас многи супер-екуменисти
Толико брате мој размишљај мало о томе, узгред срћан ти празник:Христос Васкрсе!

Ваистину васкрсе, Куку Леле и сви остали!
Страшан је дух и пун гордости, онај који осуђује праксу миропомазивања деце новокалендараца! Одакле толика искључивост? Ако тебе који миропомазујеш, неко осуди како „хулиш на светост Тајни“ и одбија да расправља на Синоду о томе, а ти кажеш нешто овако:" Па добро, ја из велике љубави остајем са вама у заједници." Колико је то лажно, као из јефтиних холивудских филмова.
Значи да је 1937.год. неко отпао од Цркве. Прихвати да је отпао по твом расуђивању ко хоћеш. Али, тај ко је отпао, ако хоће да се врати у Цркву зна којим путем се то ради.
Погледаћемо се пред Христом, не само где је истина, већ још више где је милост, праштање и дуготрпљење.

Back