Зилоти

Владо (мислим на Владу СПЦ-матејевца) прочитао сам нову Серафимову књигу и право да ти кажем за разлику од претходне ова је нормалнија. Има доста добрих текстова само збуњује што су од већине њих (можда чак и сви) аутори не-матејевци. Има ту и флоринаца и ИПХ Руса које матејевци не признају за Цркву има и МП сергијанаца,све у свему сваштара.
Зар матејевци немају своје богослове и публицисте као например Мос?

Али у сваком случају треба је прочиати,има лепих корисних ствари.А то што у првој књизи проповеда једну Цркву,а сада проповеда другу,а ону прву негира то је прича за себе.

"Куку леле" (мислим на "Куку леле" СПЦ-флоринца) :lol:

Текстова матејеваца (можда их има и у књизи нисам запазио) има на сајту оца Серафима http://svetosavskasrbija.narod.ru/Dokumenti.html Ту има и аудио снимака и видео клипова који ће тек бити постављени.

Мос је такође био матејевац, не заборави то, и жена му се излечила над моштима Светог Матеја. Немој толико да мрзиш матејевце јер постаје дегутантно. Нико ти не брани да се крстиш код флоринаца али то не значи да си бољи флоринац ако јаче и више мрзиш матејевце. А овамо са друге стране желите неко уједињење са матејевцима. А матејевци када су хтели уједињење преко РПЗЦ флоринци су им се наругали и све покварили. И Акакије Папас је могао да добије владичански чин од матејеваца (и сам Хризостом Флорински је упутио своје следбенике на Матејеве епископе) али је он ишао чак у Америку код РПЗЦ да пошто пото постане владика. Ето од кога ви потичете.

А и у првој књизи отац Серафим је доследан у 99% страна књиге. Само по питању малог дела у вези икона је променио мишљење, али по питању одговора флоринацима (Акакију), Сави Јањићу и Атансију Јевтићу из СПЦ отац Серафим није променио мишљење ни за мало.

Кажем ти опет, буди флоринац ако си већ тако одлучио али не мораш да мрзиш матејевце. Нису вама матејевци криви за све. Ти мислиш да ће флоринци много више да те воле што више будеш мрзео матејевце, мислиш да ћеш бити ближи Богу ако се што више наругаш матејевцима који су исправнији зилоти него ви флоринци, па ти то неда мира. Па нећеш тако бити ближи Богу. Већ ћеш још више да се удаљиш. Па најбољи флоринци (акакијевци) су прешли матејевцима (Павле-Енох, Сергиан, Евсевије и други). Сергиан и Евсевије су били десна рука Акакију па су отишли матејевцима јер су тражили и нашли православнију Цркву. Немој да мислиш да ја не поштујем флоринце. Поштујем. Али гледај ствари реално. Овде на форуму имаш екумениста и паписта из СПЦ колико хоћеш и њих не дираш него се стално окомљујеш баш на зилоте матејевце. Сабери се мало.

Ревнуј Владо, само нек' си жив !

Али дајте мало логике, не може неко бити и тајни и јавни заговорник некога дела. То је као ној који стави главу у песак и мисли да се сакрио.
Па то кажи Иринеју, Атанасију Јевтићу, Амфилохију, Лаврентију, Порфирију, Григорију, Иринеју аустарилијском, Јовану шумадијском, Хризостому жичком и другим "владикама" СПЦ, који крију своје радње али се оне ипак откривају. Ја сам ти изнео чињенице а ти ове издајнике православља и даље брани ако си толико заслепљен или си плаћен за то од СПЦ а СПЦ од Ватикана и секташког Светског савета цркава. И немој мени да постављаш питања у вези њихових (не)дела него питај њих нек ти објасне. Они много боље од мене знају налоге и планове Ватикана, протестаната и масона које испуњавају па ће боље да ти објасне. Нек си и ти мени жив и здрав! :D

Hahahah...da ,da kako da ne :hahaha:
Ne znam otkuda ti te sasave i sulude ideje ?
Ja sam vernik SPC ;)
I otkuda ti to pravilo o smajlovima?To je jednako sasavo kao cinjenica da ziloti se odreknu svega sto je uslov za normalan zivot ,a koriste internet :confused:
Твоји коментари су најчешће злуради. То говори о теби.
Зилоти се као и сви православни верници одричу или не одричу појединих ствари у животу у зависности колики подвиг хоће да преузму на себе. Тако се монаси (зилотски или други) предају већем подвигу а лаици (обични верници) се мање подвизавају јер живе у свету. Зилотски монаси немају интернет. Има га само отац Акакије и то од скоро јер му је потребно да комуницира са епископима и верницима из других земаља и из Србије. Окани се злурадости према било коме, не само према зилотима. Не кажем ти ово само зато што браним зилоте него треба као верник (ако си уопште верник) да знаш да злураде, пакосне и завидне мисли разарају душу онога ко их гаји у себи и шири унаоколо. Победи зло у себи и биће ти лакше. О којој љубави онда ви из СПЦ говорите кад сте пуни злурадости?

Нажалост код матејеваца је то тако.
И ваш Мос је био матејевац па прешао код флоринаца.

И ваш отац Акакије је као флоринац стојао у матејевској цркви и рекао "Боже, где је твоја Црква?".

Вас флоринаца има у 10-так Синода у свету и много више прелазите из Синода у Синод него матејевци (којих има само у 4 Синода и то од пре 14 година, до тада су били једна Црква). Него ти гледаш уско на Србију, не гледаш шире, како је у свету и у реалности. Живш у неким фантазијама. А то није добро за душу да се пуно фантазира. То је детињасто. Не видиш даље од Србије и свог носа.

Боље раздвојени у Истини (Христу) него сједињени у лажи (Антихристу) као ви из СПЦ што сте у Светском савету цркава у заједници са 350 разноразних секти које све различито и неправославно верују. СПЦ је признала да је само једна од тих 350 секти, и СПЦ има један глас и свака од тих 350 секти има један глас, и у том Светском савету цркава се одлуке доносе већином гласова што значи да гласове православних надгласају гласови протестантских секти, они сви заједно тону све дубље у јерес и признавање Антихриста за Бога. И питање је онда шта ће СПЦ у том Светском савету секти?

Који Светски савез, ми смо Срби свет за себе.
То вам је стара прича, дајте нешто новије.
Или је запело око инспирације :)

Који Светски савез, ми смо Срби свет за себе.
То вам је стара прича, дајте нешто новије.
Или је запело око инспирације :)
То ти можеш да машташ колико хоћеш али СПЦ је још од 1965. године органска чланица Светског савета цркава где признаје 350 секти, а тада је и "патријарх" Герман био две године председник тог савета. И поврх свега ни то вам није било доста него сте прошле године на Сабору СПЦ у мају признали првенство јеретику римском папи, потврдили Равенски документ да је папа први међу патријарсима и Рим прво седиште. Више СПЦ тиме није православна него унијатска и секташка "Црква", тј. секта. Паметноме је и ово доста да то схвати и уклони се од јеретичке и секташке СПЦ и пређе у Српску истински православну Цркву (зилоте). У било које зилоте да пређе човек се спасао од тих великих јереси као што су свејерес екуменизма и папизам. А такође и од сергијанства (мешање државних власти у избор владика и питања Цркве) и од симоније (наплаћивања Светих тајни по ценовнику) и од папске праксе крштења (кропљењем, обливањем или прскањем уместо православног трократног погружења), што свега има у СПЦ а код било којих зилота тих јереси и канонских прекршаја нема и зато је боље и православније бити у било којим зилотима него у јеретичкој СПЦ.

Ала си га ушаренио, као да тражиш мустру за шарање јаја.
Или то по вама није ОК.
Па шта је онда било акда се у Византији или у Русији власт мешала ко ће бити епископ ?

Ако неко да дар попу, онда крштење аутоматски губи благодат, јер не важи, ако није за Џ ;)

Количина воде није пресудна , него благодат.
Ако те крсти неки хипик који се костимирао у православног свештеника то се не важи.

По мени би преднсот требао имати јерусалимски патријарх, а оно што су папи дали на вас. саборима и оно што је успео да добије користећи спорове на Исотку,је део историје и политике.
Ми православни не можемо да се договоримо ко иам првенство, Москава или Цариград, а да признајемо још и неког тамо папу :=

Свашта.

Мали подсетник. Браво Петре. Штета што чешће не пишеш овде.

Држим те за реч, брате Стефане. Кад можемо да очекујемо филм?

Код флоринаца није јасно да ли је владика Матеј морао 1937.год. да се одвоји од Хризостома или није? Већина, ако не сви, сматрају да није морао, већ да је то израз његовог нестрпљења, осуђивања и сл.
Е сад, ако није морао да се одвоји и ако је по вама истинска љубав да се остаје у молитвеној заједници са неким ко јеретичко учење спроводи на делу, онда иде следеће питање. Зашто би многи колебљиви верници уопште напуштали новокалендарце, кад ето вођа старокалендараца Хризостом Флорински каже да они имају Свете Тајне?
Мислите ли да је Матеј био срећан што мора да се одвоји од заблуделог архијереја? Мислите да га није болело срце и душа?
Замислите да живимо у оном времену и да смо, хвала Богу, од 1924.год. одвојени од лажне новокалендарске Цркве. После 11 година прилази нам Хризостом и јавно исповеда оно што смо ми од почетка. Неописива срећа код свих нас – коначно смо добили епископа. 11 година су нас новокалендарци пљували, исмејавали како нисмо требали да се одвајамо због календара, како нам је узалуд борба кад немамо епископа…и сада долазе тројица и исповедају да су новокалендарци расколници од којих је отишла благодат Светога Духа! Каква радост међу нама! Какво укрепљење!
Одједном, већ 1935 год. Хризостом у проповедима у Атини, Теби и другим местима каже да деца крштена код новокалендараца, када прелазе у Православље, не треба да се миропомазују. Пазите, ово је још 1935.год. Наравно, не одвајамо се одмах, али није нам баш јасно шта то значи сада. Пролази време и ништа се не мења. Све више, Хризостом прича како се ради о потенцијалном, а не дејственом расколу.
Врхунац долази 8.јуна 1937. када наш старокалендарски Синод (без учешћа Матеја) објављује енциклику којом оштро критикује праксу миропомазивања деце крштене у новом календару!
Ми стојимо у том исповедању од почетка и сада нас епископи осуђују!
Питам Владана, Самсона, Стефана и остале, шта да радимо сада?
Онда нам стиже и писмо Хризостома где каже да Свето Миро освештано од Васељенске Патријаршије( масонске ложе) има „сву благодат и освећујуће дејство“! Па чекај мало, о чему се ради? Матеј у јуну и јулу подноси предлог Синоду да се расправља о миропомазивању деце и бива одбијен.
Пазите Владане, Самсоне, Стефане, пролазе 3 године и Хризостом не само што упорствује у својим новим учењима, него још и нас осуђује и одбија да расправља на Синоду! Па онда каже да смо „невероватно нерасудни и безумни несрећници који брбљањем и лудим говорима саблажњавају верне“. А нашу праксу миропомазивања деце новокалендараца назива „безумном, бешчашћем и хулом на ипостас Цркве и на светост Тајни“. Ево, кажите, браћо, од ког је духа ово речено?
А 1944. год у својој енциклици каже Хризостом да „ми старокалендарци не представљамо посебну и независну Православну Цркву у Грчкој, него смо унутар признате Аутокефалне Цркве Грчке као нека стража“.
И онда кад се покаје 1948.год., он упућује „последњи отачки позив“ да се сви њему придруже! Да ли је то смирено?

Ала си га ушаренио, као да тражиш мустру за шарање јаја.
Или то по вама није ОК.
Па шта је онда било акда се у Византији или у Русији власт мешала ко ће бити епископ ?

Ако неко да дар попу, онда крштење аутоматски губи благодат, јер не важи, ако није за Џ ;)

Количина воде није пресудна , него благодат.
Ако те крсти неки хипик који се костимирао у православног свештеника то се не важи.

По мени би преднсот требао имати јерусалимски патријарх, а оно што су папи дали на вас. саборима и оно што је успео да добије користећи спорове на Исотку,је део историје и политике.
Ми православни не можемо да се договоримо ко иам првенство, Москава или Цариград, а да признајемо још и неког тамо папу :=

Свашта.
Ви сте првенство папе признали а нису му га признали никакви Васељенски Сабори. Па и да су му признвали док је био православан сада када је јеретик о његовом првенству нема ни говора а ви сте га признали. И ја кажем "Свашта", баш свашта од вас. Од јеретика из СПЦ ме више ништа и не чуди. Она ће и Антихриста да призна за Бога када дође време.

Власт се није мешала у питања Цркве јер постоји канон да ако се неки клирик домогне чина уз помоћ световних власти да се свргне. Тада није било мешање државе у питања Цркве него симфонија побожне и Цркви послушне државне власти и саме Цркве. А сасвим је друго кад безбожници (атеисти), комунисти из УДБЕ и бољшевици из КГБ постављају своје агенте за владике и патријархе да коче развој Цркве и контролишу је.

Треба свештенику дати прилог али свако по својој доброј вољи и могућностима а ако постоји ценовник, зна се цена, е онда је то симонија - продавање Светих тајни за новац, и то је грех.

Не ради се о колични воде него о послушању Цркви. И ава Јустин и владика Николај кажу да је у крштењу најважнији чин трократно погружење у води. Благодат је у освећеној води и није исто ако се њом човек само попрска или ако се зарони цео у њу и прими сву благодат. Тако се крстио и Господ Исус Христос, и Свети апостол Павле (постоји фреска у Палерму у Италији како га крштавају у базенчићу, а ви се зилотима подсмевате што крштавају у бурету а то је стара пракса православна) и сви други су се тако кршатавали чак и на западу. И онда су после неколико векова увођењем својих новотарија римокатолци то укинули а после њих и неки православни. Папа је укинуо и самог Бога и заменио Његово место назвавши себе замеником Сина Божијег на земљи, и неки православни (међу којима и СПЦ) су то признали, и тиме више нису православни. Још само зилоти су остали истински православни данас у свету и у Србији.

Добар покушај Владо,да пост који није добио похвалу представиш као похвалног.
А од кога треба да добије похвалу? Хајде реци шта у овом посту није истина? Све је истина и то вас флоринце боли. А то је ваш проблем. То није проблем матејеваца, нити је проблем Светог Матеја био Хризостом Флорински. Хризостом Флорински је сам себи био проблем и своме личном спасењу. Тако сте и ви флоринци сами себи проблем а нису вама проблем матејевци који вам говоре истину.

Владо већ смо причали о томе, и његов(Петров) пост је био позив на поновно разматрање размотреног и враћање на већ одговорено.

Дај нешто што није пало под анализу.

Само сам направио један филмић,што се гневиш...:(...Уопште није филм скраћен,извучен из контекста или шта си већ навео...рекао сам већ овде да Серафим тврди да миро које је текло ишло је"уз" ноге епископа Матеја. Рекао сам да је тачно да сестра Олга,која је у нашем синоду добила исцељење кад се поклонила моштима које су после два откопавања и "малог чићења# зажителе по речима Серафима као дукат...али мени није јасна ова прича за коју искрено нисам знао.И због тога сам направио филм. Ако је другима јасно,ето вама нових верника.Ја сам вам помогао.:think:
Пар пута си се чудио како миро може да иде уз тело пркосећи законима гравитације, како си навео. Па ти си човече неверан или маловеран као неки атеиста. Шта је Богу и Његовом Светитељу немогуће? Па ништа. Свети Матеј је још за живота чинио чуда (прочитај у његовом Житију) па што би му било тешко да учини и ово мало чудо уз помоћ Божију? Да је миро текло низ његове ноге ви флоринци би можда измислили како су матејевци поставили неке цевчице (као римокатолици што постављају својим киповима који точе миро или крв), али овако је текло уз ноге, да Бог још више потврди свог Светитеља. И сад измишљате како Бог не може да пркоси закону гравитације. Смешно и тужно! Па Стефане јеси ли ти верник или неверник? Колико је само чуда Бог чинио у Старом и Новом завету и у Житијама Светих, па и сам Матеј је чинио чуда за живота свога, па што му је тешко да учини ово мало чудо? Стварно си у својој немоћи почео да се користиш и безбожничким (атеистичким, комунистичким) кобајаги "научним доказима". Смешно и тужно.

Владо већ смо причали о томе, и његов(Петров) пост је био позив на поновно разматрање размотреног и враћање на већ одговорено.

Дај нешто што није пало под анализу.
Петар је навео чињенице које ви не можете да оспорите. И стално ће вам се то враћати и Бог ће вам судити што добро знате шта је исповедао и говорио Хризостом Флорински а и даље сте флоринци. Немате ви шта ту да одговорите, нити да анализирате. Не може се против чињеница и истине. Једино вам преостаје да се присаједините матејевцима ако хоћете исправно исповедање, ако хоћете да будете заиста истински православни, истински зилоти (ревнитељи Божији).

Твоји коментари су најчешће злуради. То говори о теби.
Зилоти се као и сви православни верници одричу или не одричу појединих ствари у животу у зависности колики подвиг хоће да преузму на себе. Тако се монаси (зилотски или други) предају већем подвигу а лаици (обични верници) се мање подвизавају јер живе у свету. Зилотски монаси немају интернет. Има га само отац Акакије и то од скоро јер му је потребно да комуницира са епископима и верницима из других земаља и из Србије. Окани се злурадости према било коме, не само према зилотима. Не кажем ти ово само зато што браним зилоте него треба као верник (ако си уопште верник) да знаш да злураде, пакосне и завидне мисли разарају душу онога ко их гаји у себи и шири унаоколо. Победи зло у себи и биће ти лакше. О којој љубави онда ви из СПЦ говорите кад сте пуни злурадости?
Ma nemam potrebe tebi da se pravdam :lol:
Ajd zdravo!

VaskrsnjaJaja.jpg

Poslednja izmena:
Христос Воскресе!
Господ васкрсли нека свим члановима Истинске Цркве буде Укрепитељ да у ово време свеотпадништва "претрпе до краја" и истрају на уском путу у живот вечни, а свима који Га траже нека подари улазак у Његову Цркву, у Царство Божије. Амин!

Приметили смо да је у једном посту овде на форуму Сергиан изнео неке тврдње на које смо дужни да одговоримо. Нека у овој Светлој Седмици,с помоћи Божијом, ово буде још један наш мали прилог у одбрани и расветљењу истинског православног учења.Одговор је дужи,читаоци којима је то тешко да читају нека не замере,а и намењен је свакако само онима који заиста желе себи спасење и којима то зато неће бити тешко да прочитају.
Сергиан,наиме,каже следеће (парафраза): „Иначе хилијазам,имјабоштво и учење о једној природи Христа није ни разматрано 1971. године кад се тражила Омологија од РЦЗ. То су само ови сад измислили. То никад матејевци нису исповедали.“

Прво да одговоримо на тврдњу о исповедању једне природе Христове. Ми исповедамо две природе Христове – божанску и човечанску и једну ипостас Христову – божанску док Сергиан и остали несторијанци исповедају две природе Христове – божанску и човечанску и једну ипостас Христову – али не божанску, нестворену, предвечну ипостас као што свети оци уче него „богочовечанску“ (саму по себи) тј. неку нову створену ипостас. Дакле,ми учимо да је Христос Богочовек по природама и Бог по ипостаси (што је православно тумачење термина "богочовечанска личност"), а Сергиан учи да је Христос Богочовек и по природама и по ипостаси (што је јеретичко тумачење термина "богочовечанска личност").
Сергиан је више пута негирао Символ вере говорећи да у исповедању: „И у Једнога Господа Исуса Христа,Сина Божијег Јединородног,од Оца рођеног пре свих векова“,ово „од Оца рођеног пре свих векова“ се односи на „Сина Божијег Јединородног“, а не на „Једнога Господа Исуса Христа“ те је тако „доказивао“ да је превечност (рођење „пре свих векова“) својствено Сину, а не Христу тиме само показујући да он разликује личност Сина Божијег од личности Христа,иако је то једна иста непроменљива личност.
А такво његово закључивање,а заправо свесно искривљивање значења Символа вере ради обмане и завођења од пута спасења може се упоредити са следећим примером.
Кад кажемо: „Свети Сава,син светог Симеона Мироточивог,је наш први српски архиепископ и просветитељ“ по Сергиановом тумачењу ово „је наш први српски архиепископ и просветитељ“ се односи само на сина светог Симеона Мироточивог, а не на Светог Саву,тј. да је син светог Симеона Мироточивог наш први српски архиепископ и просветитељ,а не Свети Сава, као да Свети Сава није син светог Симеона Мироточивог.Исто тако,по њему ово „од Оца рођеног пре свих векова“ се односи на „Сина Божијег Јединородног“, а не на „Једнога Господа Исуса Христа“, као да Господ Исус Христос није Син Божији. Зато,насупрот Сергиановом небулозном тумачењу, ове горе реченице имају исто значење и када заменимо ред речи:
„Син светог Симеона Мироточивог, Свети Сава, је наш први српски архиепископ и просветитељ“.
„И у Једнога Сина Божијег Јединородног,Господа Исуса Христа, од Оца рођеног пре свих векова“
Зато и свети Јован Дамаскин на једном месту мења ред речи,јер се рођеност пре свих векова тј. превечност односи и на израз „Сина Божијег Јединородног“ и на израз „Једног Господа Исуса Христа“,јер се ради о једној истој личности.

„...И у једнога Сина Божијега јединороднога,Господа нашега Исуса Христа,од Оца рођеног пре свих векова...“ (Тачно изложење православне вере – О Светој Тројици,стр.155.)

Дакле, видимо да Црква исповеда да је Христос од Оца рођен пре свих векова тј. да је превечан.Дакле, као и Отац и Дух Свети има превечну личност и са Њима заједничари превечну (божанску) природу. А пошто „пре свих векова“,тј. пре стварања света, а такође и када је свет створен,али пре Оваплоћења, Христос није имао тело и душу тј. људску природу, већ само превечну божанску природу јасно је да је пре Оваплоћења Христос имао само једну природу (божанску). Тек после Оваплоћења Христос има две природе, јер поред божанске коју је одувек имао добија и човечанску коју раније није имао. Зато свети оци не уче како то Сергиан искривљује да је Христос двоприродан у смислу да Он одувек има две природе. Ако Он одувек има две природе (а знамо да је то тек од Оваплоћења) онда из тога управо и произилази ктенасовска несторијанска јерес да Христос постоји тек од Оваплоћења, јер тек од тада Он има две природе. Међутим, Сергиан и остали ктенасовци као што смо то и раније говорили увек изостављају трећи елеменат, а то је ипостас Христова. Наиме, свети оци уче да Христос има две природе тј. да је двоприродан, али зато увек кажу и то да је Он један,исти предвечни Логос и Син Божији. Дакле, пошто је Христос предвечан, то значи да је раније пре Оваплоћења имао само једну природу, а тек сад после Оваплоћења има две природе. То је оно што свети оци уче: Христос је двоприродан, али након Оваплоћења, јер речима да је Он један,исти Син и Логос Божији уче да је Он једноприродан пре Оваплоћења. Дакле,Црква не учи да је Христос само двоприродан, како то ктенасовци искривљују него и једноличан, а ово једноличан указује на то да се двоприродност Христова односи на време после Оваплоћења, а не пре Оваплоћења. Пре Оваплоћења то једно исто Лице (отуда термин једноличност) имало је само једну природу, тј. пре Оваплоћења Христос је једноприродан. Зато Христа по природама познајемо као створеног и нествореног, временског и превечног, описивог и неописивог, страдалног и нестрадалног,Бога и човека тек након Оваплоћења, а пре Оваплоћења Христос се по природи познаје само као нестворен, превечан, неописив, нестрадалан, као Бог. А по личности Христос се и пре и после Оваплоћења познаје само као Бог.
Зато,на једном месту кад разобличује монофизите који су учили да након Оваплоћења Христос има само једну – божанску природу, свети Јован Дамаскин каже да Христос има две природе након Оваплоћења (тј. након сједињења са телом),али исто тако јасно каже да је Христос пре Оваплоћења имао само једну природу:

„...А ако јеретици,опет,говорећи да је Христос једне природе, кажу да је она проста (несложена),тада ће они исповедати или да је Он сам (само-нап.) Бог,и приписаће му машту,а не очовечење, или да је,према Несторију, само човек. А где је онда Његово савршенство у божанству и савршенство у човечанству? И како ће рећи да Христос има две природе,када говоре да Он после сједињења има само једну природу?Јер да је пре сједињења Христос имао једну природу,свакоме је познато...“
(Свети Јован Дамаскин, Тачно изложење православне вере – О двема природама;против монофизита,стр.240.)

Управо зато што је пре Оваплоћења Христос имао само једну - божанску природу, допуштено је Христа ("Анђела Великог Савета") изображавати и као бестелесног анђела што никад није оспоравао ни епископ Хризостом Солунски нити је то икад поменуто ни у матејевским посланицама из 1992. и 1993. године, ни у анатематизмима из 1997. године,како то тврди Сергиан у својим ранијим постовима. Црква само даје предност представљању Христа у човечијем телу, али не одбацује представу у облику анђела или јагњета.

Касније ћемо одговорити и на остале Сергианове тврдње.

Back