Зилоти

Нема шта да судим већ сам својим очима видео ђаволе у споту групе са твог аватара а ти их слободно слушај. Кажеш да спот приказује борбу добра и зла, али ја нигде не видех добро већ само зло. То сам те већ питао, где је добро? А ти ибегаваш одговор. Али имаш ти право да слушаш шта хоћеш и верујеш у шта хоћеш, што се толико узбуђујеш?
А за онај други спот сами су га најавили као "Сатанистички пандемонијум" (пандемонијум је место на коме се призивају демони) и у њему стриптизета игра са змијом, затим ваљда (гледао сам давно) гура стопало човеку у уста и низ ногу сипа црно вино као симбол крви, итд. Ако све то није сатанизам, као и оно ужасно чудовиште и звер која је у споту твоје групе окружена пакленом ватром, онда не знам шта је сатанизам.
Јесте то уметност, знам ја шта је уметност, али то је сатанистичка уметност којом Сатана на најлакши начин пеца, лови, придобија људске душе за себе, и зли духови у људе се тако увлаче несвесно, неосетно, да многи људи нису ни свесни.
Надам се да ми модератори неће замерити што сам овако одговорио, ипак тема је о православљу а ја ти кажем православни став према тој "уметности" а и сама си дошла на ову тему то да питаш па ти дадох одговор.

Pa sta ti mislis da ona devojka u belom predstavlja u spotu?Budalu?
Naravno da ona predstavlja nevinost i cistotu...ali ne ocekujem od tebe da shvatis..
Ja cisto da znas,krstena sam,idem na pricesce uvek na uskrs,idem u crkvu svaku sv. Petku,(iz licnih razloga),a ti koji imas uske poglede na svet nazivas me satanistom!
Zbog takvih kao ti koji u svemu vide lose,svet ide do ...necu ga pominjati jer me mozes nazvati satanistom :mrgreen:
A i film si vidim gledao a pravis se cvecka..
Licemerje je posebno bogu drago :dash:

Крштењем се постаје члан Цркве али даљу православност доказујеш и утврђујеш посећивањем богослужења (нарочито литургије) и кроз Свете Тајне (исповест и причешће), читањем Светога писма (нарочито Новог завета) и других православних књига и животом по њима, личном молитвом (речима или у мислима у себи, кад год и где можеш, нарочито код куће у миру), итд.

hvala na pdrsci i dobronamernim savetima

Pa sta ti mislis da ona devojka u belom predstavlja u spotu?Budalu?
Naravno da ona predstavlja nevinost i cistotu...ali ne ocekujem od tebe da shvatis..
Ja cisto da znas,krstena sam,idem na pricesce uvek na uskrs,idem u crkvu svaku sv. Petku,(iz licnih razloga),a ti koji imas uske poglede na svet nazivas me satanistom!
Zbog takvih kao ti koji u svemu vide lose,svet ide do ...necu ga pominjati jer me mozes nazvati satanistom :mrgreen:
A i film si vidim gledao a pravis se cvecka..
Licemerje je posebno bogu drago :dash:
Нисам одгледао филм већ само ту сцену и та развратна сатанистичка сцена ме одбила да погледам филм. Што бих се цео филм напајао злог духа да би на крају одгледао неких пет минута у којима наводно побеђује добро?

Стварно нема смисла да скрећете са овако лепе теме...
Отворите другу тему: о Јеховиним сведоцима и осталим сектама, и о маникирству и педикирству, итд.
Немам више коментара, а ако нешто треба, јавићу се од недеље један дан јер данас путујем из Београда (идем у село у околину Шапца и Обреновца да помогнем мом оцу око печења ракије шљивовице). Поздрав свима!

Kad bi se napokon otvorio podforum "pravoslavlje" pa u njemu bi bilo mesta za sve teme, i o pravoslavlju i sminkanju i o pravoslavlju i drugim verama i obicne pricaonice i kafanice i mesta bi bilo ( sto mi je i najvaznije) za lepe tekstove o pravoslavlju, o Svetim Ocima, o svemu onome cime se mi "siromasni duhom" jos uvek u 21. veku zanosimo :p
Ovako je i smesno i strasno! I kome se cita i ne cita mora citati. Da pronadjem dva posta u temi pravoslavlje iz kojih bi mogla nesto novo nauciti i lepo procitati moram da procitam 30 postova koji me bas ne zanimaju uopste...

Brate Vlado,ja cu ti u duhu pravoslavlja okrenuti i drugi obraz,pa ti raspali :mrgreen:
Sta je za tebe ispravno?
Ko je za tebe ispravan?
Za mene vera je nesto licno,i ja ne napadam ljude okolo pricajuci im da je sve ono u sta ja verujem ispravno..

Kad bi se napokon otvorio podforum "pravoslavlje" pa u njemu bi bilo mesta za sve teme, i o pravoslavlju i sminkanju i o pravoslavlju i drugim verama i obicne pricaonice i kafanice i mesta bi bilo ( sto mi je i najvaznije) za lepe tekstove o pravoslavlju, o Svetim Ocima, o svemu onome cime se mi "siromasni duhom" jos uvek u 21. veku zanosimo :p
Ovako je i smesno i strasno! I kome se cita i ne cita mora citati. Da pronadjem dva posta u temi pravoslavlje iz kojih bi mogla nesto novo nauciti i lepo procitati moram da procitam 30 postova koji me bas ne zanimaju uopste...
Док се не отвори форум Православље (ако се уопште отвори) ти отвори коју хоћеш тему у овом подфоруму. А постоје многи православни форуми где можеш читати само о православљу, а овде долазе различити људи и не можемо им строго забранити да пишу и на овој теми него их учити православљу ако су расположени. Ја сам ти у пп дао адресе два добра православна сајта (један је форум а други сајт са текстовима) па тамо можеш да читаш и да пишеш и питаш.

Док се не отвори форум Православље (ако се уопште отвори) ти отвори коју хоћеш тему у овом подфоруму. А постоје многи православни форуми где можеш читати само о православљу, а овде долазе различити људи и не можемо им строго забранити да пишу и на овој теми него их учити православљу ако су расположени. Ја сам ти у пп дао адресе два добра православна сајта (један је форум а други сајт са текстовима) па тамо можеш да читаш и да пишеш и питаш.

Hm, forum se neće deliti na takve podforume.
Pravoslavlje ne zaslužuje ništa više od ostalih religija...
Predlog odbijen.

Brate Vlado,ja cu ti u duhu pravoslavlja okrenuti i drugi obraz,pa ti raspali :mrgreen:
Sta je za tebe ispravno?
Ko je za tebe ispravan?
Za mene vera je nesto licno,i ja ne napadam ljude okolo pricajuci im da je sve ono u sta ja verujem ispravno..
Видиш кад сам ја отворио спот твоје групе мене је нападало неко језиво чудовиште (током целог спота), а самим тим што носиш аватар те групе ја то могу да доживљавам као напад на мене, на све православне и православље, јер са таквим антиправославним аватаром (сликом антихришћанске групе) долазиш на тему православље. Па опет нисам се сетио да те оптужујем за нападање као што ти мене оптужујеш. А ниси се још ни изјаснила у шта ти верујеш. Очигледно да знаш врло мало о православљу па немаш и не знаш шта ни да пишеш. Зато боље постави неко питање о православљу како би ти одговорили остали који више знају а ти нешто научила.

И ето, ја се нађем добар да одговорим свакоме ко нешто пита на овој теми (као сада теби) а сањасањалица73 и модератори се жале да скрећемо са теме и не знам више како да се поставим. А да игноришем тебе или било кога ко дође на ову тему и нешто напише што је можда ван теме ми се чини некоректно и некултурно.

Hm, forum se neće deliti na takve podforume.
Pravoslavlje ne zaslužuje ništa više od ostalih religija...
Predlog odbijen.
Пошто си атеиста нисам се ни надао бољем одговору. И пошто сте већина модератора атеисти или неких других неправославних схватања и убеђења, ја сам захвалан и на оволикој слободи коју сте нам дали овде на овом форуму. Зато сам предложио сањалици, да ако јој је до јачег православља иде на друге православне форуме којих има доста и на којима је много тога написано и пише се сваки дан, а такође јој предлажем да овде пита шта год је занима о православљу па ћемо ми остали ако знамо да јој одговоримо, или нека отвори неку засебну тему. Живело је православље дуго година под атеистима (комунистима) у свим православним земљама (Србија, Русија, Румунија, Бугарска, итд.), и Србија под Турцима (окупацијом Ислама) пет векова, у прва три века су гоњени хришћани од пагана (многобожаца), итд., па морамо и ми православни данас да се сналазимо како умемо и користимо на најбољи могући начин онолико слободе колика нам је дата.

Нико нам не брани да овде пишемо о Православљу тако да сањалице слободно пиши или питај.

Poslednja izmena:
Видиш кад сам ја отворио спот твоје групе мене је нападало неко језиво чудовиште (током целог спота), а самим тим што носиш аватар те групе ја то могу да доживљавам као напад на мене, на све православне и православље, јер са таквим антиправославним аватаром (сликом антихришћанске групе) долазиш на тему православље. Па опет нисам се сетио да те оптужујем за нападање као што ти мене оптужујеш. А ниси се још ни изјаснила у шта ти верујеш. Очигледно да знаш врло мало о православљу па немаш и не знаш шта ни да пишеш. Зато боље постави неко питање о православљу како би ти одговорили остали који више знају а ти нешто научила.

И ето, ја се нађем добар да одговорим свакоме ко нешто пита на овој теми (као сада теби) а сањасањалица73 и модератори се жале да скрећемо са теме и не знам више како да се поставим. А да игноришем тебе или било кога ко дође на ову тему и нешто напише што је можда ван теме ми се чини некоректно и некултурно.

Vidim preziveo si ...Nije te cudoviste iz spota pojelo :rotf::rotf:
Dokazi da su oni antihriscani..takodje pevaju i o Arabiji pa ih to ne cini muslimanima ..
U sta ja verujem vec sam rekla,ali ti uvek propustis sustinu pa se hvatas za gluposti ko pijan plota..
O pravoslavlju znam dovoljno,a za nejasnoce ako ih budem imala obraticu se svesteniku,a ne tebi :ok:

Vidim preziveo si ...Nije te cudoviste iz spota pojelo :rotf::rotf:
Dokazi da su oni antihriscani..takodje pevaju i o Arabiji pa ih to ne cini muslimanima ..
U sta ja verujem vec sam rekla,ali ti uvek propustis sustinu pa se hvatas za gluposti ko pijan plota..
O pravoslavlju znam dovoljno,a za nejasnoce ako ih budem imala obraticu se svesteniku,a ne tebi :ok:
Ако хоћеш само да се ругаш овде (као што ми се ругаш и на КЛУБ РЕЛИГИОН) и да се свађаш, а нећеш ништа да пишеш или питаш о православљу не видим разлог да пишеш на овој теми.

Пошто си атеиста нисам се ни надао бољем одговору. И пошто сте већина модератора атеисти или неких других неправославних схватања и убеђења, ја сам захвалан и на оволикој слободи коју сте нам дали овде на овом форуму. Зато сам предложио сањалици, да ако јој је до јачег православља иде на друге православне форуме којих има доста и на којима је много тога написано и пише се сваки дан, а такође јој предлажем да овде пита шта год је занима о православљу па ћемо ми остали ако знамо да јој одговоримо, или нека отвори неку засебну тему. Живело је православље дуго година под атеистима (комунистима) у свим православним земљама (Србија, Русија, Румунија, Бугарска, итд.), и Србија под Турцима (окупацијом Ислама) пет векова, у прва три века су гоњени хришћани од пагана (многобожаца), итд., па морамо и ми православни данас да се сналазимо како умемо и користимо на најбољи могући начин онолико слободе колика нам је дата.

Нико нам не брани да овде пишемо о Православљу тако да сањалице слободно пиши или питај.

Hm, alo bre... pa ti definitivno imaš problem!
Možeš li ti da ukapiraš značenje reči ''PRAVILA I PRAVILNIK''???
Čoveče ukapiraj sledeće... ne može neko da menja pravila zato što mu se tako tog dana ćefnulo... ili mu jednostavno tako došlo... kapiraš bre!?
Dalje, šta misliš na šta bi ličilo kad bi došao neki korisnik muslimanske veroispovesti pa zatražio podforum ''islam'' pa rimokatolik, pa Jevrej, pa budista... si ti normalan bre!?
Do pre par dana ovaj forum nije ni postojao... a sad bi odjednom svi nešto da menjaju...
Imate svu slobodu kao i ostale religije zastupljene na ovom forumu i toliko ćete imati i ubuduće! Ništa manje i ništa više! Prema svima ISTO!

@Sergian
(veoma) Zainteresovan član

E, vec sam se umorio da čitam već svima poznata matejevska presipanja iz šupljeg u prazno. Ali ima nekih pomaka i to veoma bitnih, a to je tvoje priznanje da je o- Serafim veoma sklon lažima. Inače, da bi znali svi on je vaš osnivač u Srbiji, tako da ste vi ustvari Serafimovci. Vladina vera se zasniva na njegovoj famoznoj knjizi. No, Serafim je kroz tu njegovu knjigu programirao vaše mozgiće i preneo Grigorijanstvo u Srbiju. Kasnije ste se raspali u param parčad, a Vlada se gura na tvoju brodolomnu dasku, koju polako uvlači vir sektašenja.
Navedi izvor o jednoličnoj hirotoniji koju je navodno (Evsevijeva izmišljotina) sveti Sava uradio kada je došao iz Nikeje.
Uzgred, zainteresovao sam se za vaš problem, nebi li vam nekako pomogao, pa sam pregledao arhiv u biblioteci Novostjeničkog manastira. I naišao sam na interesantnu knjižicu koju je otac Serafim izdao 2002. godine pod nazivom: "NOVOIKONOBORČESKAJA JERES i andrejevski raskol". Knjiga je inače na ruskom jeziku i bavi se "ARGUMENTOVANIM DOKAZIVANJEM" (tačku po tačku, kako to Vlade voli) da su Andrejevci lažna crkva. Način "dokumentovanog" napadanja je indetičan kao onaj kojim on napada Florince. Te, pošto je kasnije on sve te napade na Andrejevce opovrgao i čak na kraju prešao njima, a za "mitropolita" Grega sada govori da je najgori jeretik...?!? A uz to, ti i Vlade tvrdite da se koristio i veoma lukavim lažima, onda ostavljamo svakom zdravorazumnom čoveku da vidi o čemu je ovde reč i sa kakvim ljudima ima posla.
U ponedeljak Crkva proslavlja velikog branitelja vere pravoslavne prepodobnog Josifa Volockog, koga vi matejevci često citirate. kako je poznato on se žestoko borio sa jeresju ŽIDOVSTVUJUĆIH, novgorodskim jereticima predvodjenim protopopom Aleksom. Protiv te opasne jeresi je napisao delo PROSVETITELJ u čak 16 knjiga. ŽIDOVSTVUJUĆI jeretici su izmedju ostalog hulili, poput tebe i Vlade na Rubljovsku ikonu svete Trojice. Govorili su da je to ikona Gostoljublja Avramovog, tj. da Avram nije ugostio sv. Trojicu, već samo Boga oca sa dva angela i prema tome to nije ikona sv. Trojice. Kao dokaz takvoj tvrdnji navodili su citat iz Svetog Pisma da su dva angela posle ugošćenja otišla za Sodom, koji je i Vlade naveo u jednom od svojih postova. Te se stoga Avramu javilo samo jedno lice sv. Trojice sa dva angela, a ne sv. Trojica, pa shodno tome to nije ikona sv. Trojice. Sveti Josif takvim jereticima odgovara: "...znaj i to, da je Bog Otac otišao sam, a u Sodom je poslao Sina i Svetoga Duha, jer Boga Oca niko nikada nije poslao...".
Sabor RPC je 1504 godine anatemisao ove jeretike, a Josifa Volockog kanonizovao za svetoga 70-tak godina kasnije. Dakle, ti i Vlade propovedate fragmenat ŽIDOVSTUJUĆE jeresi da Rubljovska ikona nije izobrazenje svete Živonačalne Trojice. Vadite se odatle što pre, dok nebude kasno braćo i netrujte Srbe Grčkim sektašenjem. Onda mogu nešto da učinim za vas i kao provodadžija jer hvala Bogu uSrpskoj Istinski Pravoslavnoj Crkvi Srbije (jer ima i SIPC Republike Srpske) sve je više i maldih i lepih sestara...I ako se ne vidimo do ponedeljka srećan vam praznik sv. Josifa Volockog !!!

Poslednja izmena:
Прочитао сам предходно писање тебе (Стефана) и Сергиана, на предходним страницама (само оне анатеме његовог Синода нисам до краја) али ти овде изврћеш истину, односно оно што је Сергиан лепо и јасно рекао више пута ти изврћеш.

Сергиан је јасно рекао (а можеш прочитати и посланицу његовог Синода са анатемама) да признаје Рубљовску икону и назива је "Гостољубље Аврамово - Старозаветна Света Тројица", дакле признаје је за икону Свете Тројице, као што је и ја признајем. Нисам толико луд па да је не признајем.

Друго, ако је Сергиан хватао монаха Серафима у лажи, ја нисам још, и што онда кажеш да сам и ја написао да Серафим воли да лаже, када ја то нигде нисам написао, нити помислио (ако је Серафим негде погрешио не верујем да је свесно лагао него да је у незнању или брзоплетости погрешио, али може и да се исправи ако му се укаже на грешку)? Што говориш да је Серафим признао у видео беседи неку превару са моштима Светог Матеја када то није тачно? Гледао сам целу његову беседу од око пет сати и тај део где говори о моштима Светог Матеја, и Серафим потврђује да му миро (свето уље) тече од доле ка горе и диви се толиком свецу. Серафим се у видео беседи диви Светом Матеју и каже да је он велики светитељ и није у беседи ништа лоше рекао за њега. Зашто стално волиш да изврћеш? Тако никада нећемо напредовати ка Истини (Христу).

Треће, ваша Црква је колико ја знам добила нови назив. Не зове се више "Истинита православна Црква Србије" него (како ми је и о.Акакије написао пре око месец дана) "Српска истинита православна Црква" и мислим да је тај назив тачнији, јер нећете ваљда делити Цркву по државама, него Црква православна помесна припада једном (у овом случају српском) народу ма у којој држави он живео.

А што се тиче ваших лепих, младих и неудатих верница, све је то лепо, али има их таквих још више у СПЦ (па јел треба да останем у СПЦ? или Сергиан да се врати у СПЦ?) а има их још више ван било које Цркве, које су атеисткиње, материјалисткиње па јел ћу због њих, због жене (као Адам због Еве у рају) постати атеиста, материјалиста или неки грешник? Када будем проучио и довољно се уверио да је исповедање твојих флоринаца исправније од матејеваца вратићу се вама. Мада сам ових дана уморан од високе теологије. Стигао ме неки замор. Док се ми верници, православци и православни зилоти између себе свађамо, многи људи нас гледају са стране и смеју нам се, ругају и то их одбија од било какаве вере.

U pravu si potpuno, ovo nije verski forum i zasto bi pravoslavlje imalo vise prostora od ostalih religija?
Добродошла, сестро.
Хајде кад си већ ту да те питам, кад нећеш ти ништа да питаш. Ти си беше у браку, јел тако? А да ли си пре брака имала размишљала о томе да одеш у монаштво, у манастир? Ја се двоумим између брака и монаштва већ скоро 15 година и никако да се одлучим. Кад будем у неком манастиру више дана, пожелим да имам жену и децу, а са друге стране некако одуговлачим и са браком јер мислим да би ми у монаштву било боље. Како да решим ту дилему?

Исто питање за све, сваког. Ово што сам питао Сању питам сваког ко хоће да ми одговори. Захваљујем на сваком одговору, мишљењу, савету. Многи православци (и други верници) имају ту дилему, па могли би мало да пишемо о томе.

I brak i monastvo imaju isti cilj, uvesti coveka u Carstvo Bozije. Put kojim ces poci pokazat ce ti se sam, ne treba o njemu mnogo da razmisljas. Neka svakodnevna sitnica, necija rec, skoro neprimetan dogadjaj bit ce tvoj tas na vagi u dilemi koju imas.
Ako mene pitas i ako moje misljenje bilo sta znaci tebi ja cu ti ovako otvoreno reci da ne ides u manastir. Ne mislim ja da ti ne mozes podneti sve teskoce manastirskog zivota ili da tvoja vera nije dovoljno jaka da u njoj pronadjes snagu ziveti bez mnogo ovozemaljskih pogodnosti. Zaista ne mislim to. Ja te ne poznajem, sve sto o tebi znam saznala sam iz tvojih postova na ovom i onom drugom forumu i iz par PP koje smo razmenili. Nedovoljno je to i samo iz svog nedostatka skromnosti usudjujem se uopste dati ti savet.
Ne treba da ides u manastir zato sto se jos uvek trazis, znas da si Srbin, znas da si pravoslavan, znas da nisi ekumenista i to je otprilike sve. Koji put ce te odvesti jos ne znas sa sigurnoscu, kod nekih ti se svidja ovo kod nekih ono, ali jos nikome nisi poverovao a da ne pitas iznova o svemu.
Barem sacekaj sa odlukom. A brak? I brak je jedan od puteva koji vodi tamo gde ti svakako zelis otici na kraju!

Ja sam rodjena u Bosni, malo je istinskih pravoslavaca zivelo u mom gradu. Ni moja porodica nije jedna od njih pa sam pravoslavlje upoznala tek u braku, vec sam imala decu i o manastiru razmisljam samo ponekad "sta bi bilo da je bilo", da sam kao dete ili devojka pravoslavlje upoznala i bila pozvana verovatno bih otisla u manastir.

Исто питање за све, сваког. Ово што сам питао Сању питам сваког ко хоће да ми одговори. Захваљујем на сваком одговору, мишљењу, савету. Многи православци (и други верници) имају ту дилему, па могли би мало да пишемо о томе.

Igumanija jednog manastira u Trebinju kaze da ne postoji covek i zena iz bilo koje religije da barem jednom u svom srcu nisu pozeleli da zive manastirskim zivotom. Nekome je ta zelja izlapela vec za sat, nekome se vraca citav zivot kao dilema a neko je tu zelju shvatio kao poziv i otisao.Ako treba da odes u manastir bices pozvan a ti kao vernik prepoznat ces taj poziv pa iako ti se javi u najbezazlenijoj stvari, npr. kao post na ovom forumu,:p samo veruj da je tako!

Nisam rekao da o. Serafim direktno huli (ako se uopšte opis događaja iskopavanja može nazvati hulom) na posmrtne ostatke Mateja, već da i on sam svedoči o svedočanstvima u vezi iskopavanja, a to su neraspadnuto telo koje se vraća u zemlju da ga zemlja primi i po drugom iskopavanju, kada je konačno telo istrulelo, kosti koje su pocrnele, uz komentar da se verovatno zalepila za kosti sintetička crna rasa koju su morali da gule sa kostiju(!).
Šta znači priznanje ikone na kojoj treba prethodno da se promeni naziv? To mi baš nije najjasnije. Da li ti i tvoj učitelj Sergijan priznajete Rubljovsku ikonu onakvu kakva jeste ili uz prethodnu korekciju u photoshopu? Odgovori mi. Pa, zar nisi ti naveo (u kontekstu Židovstujuće jeresi) citat, da su dva angela otišla u Sodom?
Kažeš da nisi Serafima uhvatio u laži, da li to znači da je "mitropolit" Grigorije onda ipak jeretik?
Što se tiče moje pomoći da se oženiš u Istinskoj Crkvi,pošto si me grubo izgrdio,odustajem da ti pomognem!!! A možda i odmognem...

Ne bih imao savete (a ne bi ni bilo prikladno od mene :mrgreen:), ali imam pitanje:
Zašto misliš da je monaški život prečica ka nebu?
Mislim, kaluđeri su oslobođeni mnogih briga koje imaju svetovni ljudi. Njihovo je da se mole i uz one svakodnevne poslove to je sve. Dok oženjen čovek, treba i da brine o porodici, o zarađivanju za život, o plaćanju poreza... Svetovni život pun je izazova od kojih su kaluđeri zaklonjeni.
Ukratko, ne odnosi li se ono o trnovitim stazama na svetovni život?
(Taštu ovaj put ne pominjem :mrgreen:)

а се врати у СПЦ?) Док се ми верници, православци и православни зилоти између себе свађамо, многи људи нас гледају са стране и смеју нам се, ругају и то их одбија од било какаве вере.

Za ovo si potpuno u pravu ali postoji i jedna mnogo teza stvar od toga sto se zlonamerni i ravnodusni smeju a to je ta sto dobronamerni i verujuci tuguju. Zar je zaista potrebno sve ovo? Zar ne pomislite koliko je strasno i tesko citati vase prepirke nekome ko voli vas i prve i druge i trece pa i cetvrte...Neke nesuglasice se mogu pokusati resiti i PP, ne da se sakriju vec da im se ne pridaje znacaj kakav ne zasluzuju.

Back