Зилоти

Odavno nisam procitala nesto tako zanimljivo i blisko i mojim pogledima na veru i politiku kao sto su Sergianovi postovi sve dok nisam stigla do tacke 3. Bas stalezi i bas na taj nacin podeljenji...Mozda ne razumem prednosti takvog uredjenja ali ...Zvuci cudno u najmanju ruku.

Тако је било у време Светог Саве и Светих Немањића и то је Богом благословени поредак али је мало вероватно да се то може повратити у данашње време.

Молим све да се уздрже од тешких речи и жучних расправа јер видели сте да имамо упозорење од модератора Нордик вориора да хоће да нам закључа тему.

"Не ради се о препуцавању већ о полемици и дискутовању а зато и служе форуми да се размене мишљења јер би било јако досадно да сви мислимо исто као неки роботи или зомби. И овде нико никог није вређао (то се вама чини), чак се Сергиан, Сетафан и ја познајемо међусобно и приватно дописујемо, са "зборашем" се исто приватно дописујемо, Сањалица је исто срећна на овој теми и наш је симпатизер као и ми њени, Аналитичар иако има различите ставове немамо ништа против њега већ нам је чак и симпатичан и на свако његово питање одговоримо пажљиво, многи људи читају (који не пишу) ову тему и уче из ње, а неки су и написали да уче овде и ко год шта пита о Православљу ми му одговоримо, и свако је добродошао на овој теми и зашто онда да се тема затвара

Закључао си тему о зилотима (истинитим православцима) на подфоруму "Култне ствари" и овде на Религији сте је закључали, сад још хоћеш и да нам закључаш тему Православље, а све могуће религије и секте слободно пуштате да пишу на својим темама и не дирате их. И сам си рекао да је Православље све(т)ло па што онда хоћеш да закључаш ову тему?"

Tako je Vlado, jos bih i ja predlozila da nam lepo otvore celi podforum "Pravoslavlje" pa da u njemu mi sebi izaberemo teme o kojima zelimo da pisemo a da ne smetamo ostatku foruma "Religija". Neke ce diskusije proci mirno jer cemo se uglavnom svi sloziti oko nekog misljenja, neke ce se zavrsiti brzo jer ce biti dnevno-pliticko-religijske a na nekima ce izbiti pravi rat, ali nece biti potrebe za intervencijom moderatora jer naucili smo do sada u veri pronaci sopstveno smirenje...:p

Тако је било у време Светог Саве и Светих Немањића и то је Богом благословени поредак али је мало вероватно да се то може повратити у данашње време.

Молим све да се уздрже од тешких речи и жучних расправа јер видели сте да имамо упозорење од модератора Нордик вориора да хоће да нам закључа тему.

Da na to sam mislila.
U vreme SV. Save je sigurno postojala velika razlika medju zanatlijama i trgovcima pa i nije cudno da su pripadali razlicitim stalezima, danas mi je uopste tesko objasniti sta je to trgovac i po cemu se razlikuje od zanatlije.
Trgovac je vlasnik 4-5 trznih centara? Trgovac je i covek u kiosku koji prodaje peciva? Jesu li oni u istom stalezu ili ce presudjivati visina poreza placenog drzavi?
Ne kazem da je nemoguce ili lose to sto pisete samo kazem da ne razumem i zelim da mi pojasnite ako nije veliki problem( a znam da nije, ucinicete vi to :p).

znate sta ljudi... malo je jadno da se na temi o svet(l)om pravoslavlju vode ovakva prepucavanja

pa gde vam je bre ta silna bratska ljubav prema bliznjem??

cisto da vas obavestim da se razmislja o zatvaranju ovog rugla pa nemojte biti iznenadjeni kad vidite katanac :thumbdown:
Већ сам написао да је Господ Исус Христос (пише у Јеванђељу) из ревности према Богу направио бич и њиме истерао трговце из јерусалимског храма а тезге им испревертао. Господ Исус је и проклео смокву. Апостол Павле такође је бацио дуплу анатему (проклетство) у Новом завету на оне који Јеванђеље другачије проповедају, Свети апостол Јован је такође бацио анатему на онога ко дода или одузме нешто од онога што је он написао, Свети оци на Саборима су бацали анатеме на јереси, осуђивали их, водили жучне расправе, Свети Никола (кога половина Срба слави као Крсну Славу а друга половина им долази у госте) је на Првом Васељенском Сабору ошамарио јеретика Арија. Светог Николу су зато казнили али се јавила сама Пресвета Богородица и рекла да је он то урадио из своје љубави и ревности према Богу и Светом Николи је враћено достојанство и част.

Дакле, ако и неко мало острашћеније пише то није из мржње према браћи и сетрама нити према другим људима већ је то из пламене ревности и љубави према Богу и православљу. А како ћемо бити бољи верници и заслужити рај ако не ревнујемо по Богу, како ћемо нешто научити ако не полемишемо?

И саме владике СПЦ на својим Саборима и приватно један другоме кажу тешке речи, и причају један против другог, па у самој СПЦ постоје струје и лобији епископа који слично мисле (то је природно у свакој вери, религији, Цркви и организацији) па зар би ти због тога укинуо целу СПЦ? Мало се неке владике посвађају и ти би одмах ставио катанац на патријаршију, закључао би целу СПЦ, као ову тему? И ако се понекад из ревности према вери посвађају епископи и верници се брзо помире, или ако се не мире са богословским ставом брата својега они и даље се сматрају браћом, поштују се и воле се, па тако и ми на овој теми. То је све природно и нормално. Нисам приметио увреде на овој теми (и ако их је било брзо су престале и смирила се ситуација) а и ако неко буде упоран у вређању њега треба опоменути а не да се закључава цела тема која има име "Православље" а да "Ислам" и све друге религије и антихришћанске секте могу слободно да пишу на својим темама. То је грех укинути тему "Православље" на овом форуму који за себе каже да поштује све религије и то још укинути (закључати) је на српском форуму а Православље је српска традиционална (више од десет векова) религија за коју су наши преци животе давали.

Da na to sam mislila.
U vreme SV. Save je sigurno postojala velika razlika medju zanatlijama i trgovcima pa i nije cudno da su pripadali razlicitim stalezima, danas mi je uopste tesko objasniti sta je to trgovac i po cemu se razlikuje od zanatlije.
Trgovac je vlasnik 4-5 trznih centara? Trgovac je i covek u kiosku koji prodaje peciva? Jesu li oni u istom stalezu ili ce presudjivati visina poreza placenog drzavi?
Ne kazem da je nemoguce ili lose to sto pisete samo kazem da ne razumem i zelim da mi pojasnite ako nije veliki problem( a znam da nije, ucinicete vi to :p).
И сад опет Нордик вориор може да се љути и опет назива ову нашу тему руглом јер уносимо питања из политике, а ја лепо кажем да постоји јеванђелска политика и родољубље о коме је писао и Свети Сава (који је поред црквених и написао државне законе у књизи Законоправило) и Свети владика Николај Велимировић и многи други светитељи православни. Али ако Нордик вориор хоће то раздвојимо онда нека неко отвори тему овде на Религији или на Политици "Православна политика", "Православна држава" или "Православно државно уређење".

Исто тако ја подсећам модераторе да је Ислам религија која је јако повезана са политиком и тежи и земаљској моћи а такође и римокатоличанство које исто тежи и политичкој моћи (а Ватикан није само седиште Цркве него и држава, и римски папа није само црквени поглавар него и државник) па ће тешко бити терати и римокатолике и муслимане на овом подфоруму да строго раздвоје религију од политике на својим темама, на тај начин тераћете их да се одрекну дела своје вере а то је гушење верских слобода.

Зато бих молио мало више толеранције од модератора према свима нама.

И сад опет Нордик вориор може да се љути и опет назива ову нашу тему руглом јер уносимо питања из политике, а ја лепо кажем да постоји јеванђелска политика и родољубље о коме је писао и Свети Сава (који је поред црквених и написао државне законе у књизи Законоправило) и Свети владика Николај Велимировић и многи други светитељи православни. Али ако Нордик вориор хоће то раздвојимо онда нека неко отвори тему овде на Религији или на Политици "Православна политика", "Православна држава" или "Православно државно уређење".

Исто тако ја подсећам модераторе да је Ислам религија која је јако повезана са политиком и тежи и земаљској моћи а такође и римокатоличанство које исто тежи и политичкој моћи (а Ватикан није само седиште Цркве него и држава, и римски папа није само црквени поглавар него и државник) па ће тешко бити терати и римокатолике и муслимане на овом подфоруму да строго раздвоје религију од политике на својим темама, на тај начин тераћете их да се одрекну дела своје вере а то је гушење верских слобода.

Зато бих молио мало више толеранције од модератора према свима нама.

Ma nece da se ljuti ni Nordik ni bilo ko drugi ,zasto bi se ljutili ? Objasni mi ovo sto sam pitala ako ti znas bilo sta o tome jer ja ne znam ama bas nista i prvi put cujem za organizacije ili pokrete sa idejom vracanja staleskog uredjenja drzave.Ako mislis da bi odgovor mogao povuci zakljucavanje teme onda mi posalji PP,bas mi je stalo da cujem vise o tome.

Па у Косовском боју су Свети кнез Лазар и српски војници (Свети ратници и мученици) ратовали и изгинули (погинуо је и кнез Лазар и скоро цела српска властела, племићи) јер нису хтели да се одрекну Христа (Православља) и приме Ислам (иако им је то нуђено од Турака), Свети ђакон Авакум и игуман Пајсије нису хтели да приме Ислам и одрекну се Христа па су их Турци набили на колац у Београду (Турци су нудили Авакуму да прими Ислам и да буде њихов службеник и рођена мајка га је молила а он је рекао "Србин је Христов, радује се смрти. Нема лепше вере од хришћанске.", у Првом светском рату је био витешки рат између Православне Србије од напада римокатоличке Аустроугарске царевине која је хтела да покатоличи Србе (много је Срба изгинуло у Колубарској бици, на Церу, у повлачењу преко Албаније, умирало на острву Крфу од болести, сахрањивани су у мору па постоји и позната песма о томе "Плава гробница", на Солунском фронту, итд.) у Другом светском рату неки Срби нису хтели да се покатоличе од стране Хравата па су мучени и убијани (например концентрациони логор Јасеновац), итд. итд.

Па у Косовском боју су Свети кнез Лазар и српски војници (Свети ратници и мученици) ратовали јер нису хтели да се одрекну Христа (Православља) и приме Ислам, Свети ђакон Авакум и игуман Пајсије нису хтели да приме Ислам и одрекну се Христа па су их Турци набили на колац у Београду (Турци су нудили Авакуму да прими Ислам и да буде њихов службеник и рођена мајка га је молила а он је рекао "Србин је Христов, радује се смрти. Нема лепше вере од хришћанске.", у Првом светском рату је био витешки рат између Православне Србије од напада римокатоличке Аустроугарске царевине која је хтела да покатоличи Србе (много је Срба изгинуло у Колубарској бици, на Церу, у повлачењу преко Албаније, умирало на острву Крфу од болести, сахрањивани су у мору па постоји и позната песма о томе "Плава гробница", на Солунском фронту, итд.) у Другом светском рату неки Срби нису хтели да се покатоличе од стране Хравата па су мучени и убијани (например концентрациони логор Јасеновац), итд. итд.

sve sami verski ratovi.... rekao bih da su ratovali protiv najezde koja ce uskoro dokrajciti i Vizantiju. takodje,mislim da su pre mislili na spasavanje dece,zemlje,drzave i svojih glava nego na neko uzviseno ratovanje sa ''nevernicima''

sve sami verski ratovi.... rekao bih da su ratovali protiv najezde koja ce uskoro dokrajciti i Vizantiju. takodje,mislim da su pre mislili na spasavanje dece,zemlje,drzave i svojih glava nego na neko uzviseno ratovanje sa ''nevernicima''
Турци су понудили кнезу Лазару и српској властели да се одрекне Хришћанства и да приме Ислам, да постану турски вазали и да даље ратују за Турке у ширењу Ислама даље у дубину Европе. Цела Европа је дрхатала од Турака и Свети кнез Лазар и Срби су бранили и Европу од најезде Турака. Дакле, да су хтели да спасу голе животе и животе својих породица и имовину, могли су, примајући Ислам. Али они нису хтели да се одрекну Христа и зато су Свети мученици.

Слично је и са ултиматумом Аустроугарске према Србији. Да су Срби пристали на окупацију и покатоличавање рата неби ни било, него нису хтели да се одрекну истините Христове вере православне и зато су и они Свети мученици.

И треба да правиш разлику између верских ратова које су водили и воде муслимани (Свети рат Џихад који им је заповеђен Кураном од стране његовог писца Мухамеда који је такође водио освајачке ратове за наметање своје вере) и римокатолици (Крсташки ратови уз које су ишле пљачка и силовање жена) који су освајачки, са верским ратовима које су водили православни Срби који су одбрамбени ратови, за одбрану себе и своје Христове мирољубиве православне вере.

Poslednja izmena:
Турци су понудили кнезу Лазару и српској властели да се одрекне Хришћанства и да приме Ислам, да постану турски вазали и да даље ратују за Турке у ширењу Ислама даље у дубину Европе. Цела Европа је дрхатала од Турака и Свети кнез Лазар и Срби су бранили и Европу од најезде Турака. Дакле, да су хтели да спасу голе животе и животе својих породица и имовину, могли су, примајући Ислам. Али они нису хтели да се одрекну Христа и зато су Свети мученици.

Слично је и са ултиматумом Аустроугарске према Србији. Да су Срби пристали на окупацију и покатоличавање рата неби ни било, него нису хтели да се одрекну истините Христове вере православне и зато су и они Свети мученици.

pa Turci su znali da nece ici lako,pitanje je ko je i dobio bitku (konacni ishod bio je jasan i nama i njima,bio je neizbezan). to za svete mucenike ne sporim,trebamo biti ponosni na njih

Evropa bi drhtala da su Otomani 1529. uzeli Bec... e tad bi bilo svasta

И треба да правиш разлику између верских ратова које су водили и воде муслимани (Свети рат Џихад који им је заповеђен Кураном од стране његовог писца Мухамеда који је такође водио освајачке ратове за наметање своје вере) и римокатолици (Крсташки ратови уз које су ишле пљачка и силовање жена) који су освајачки, са верским ратовима које су водили православни Срби који су одбрамбени ратови, за одбрану себе и своје вере.

ma ja bih voleo da nikad nije postojao nijedan verski rat,kakav god on bio (ovaj zadnji balkanski nam umalo nije dosao glave)

na Kosovo gledam kao na sukob dva naroda koji su sticajem okolnosti razlicite vere. u XIV. i XV. veku Turci ne napadaju samo zbog ''svetog rata'' vec zbog toga sto su imali snage da pokore Evropu,sto se srecom nije desilo

Ma nece da se ljuti ni Nordik ni bilo ko drugi ,zasto bi se ljutili ? Objasni mi ovo sto sam pitala ako ti znas bilo sta o tome jer ja ne znam ama bas nista i prvi put cujem za organizacije ili pokrete sa idejom vracanja staleskog uredjenja drzave.Ako mislis da bi odgovor mogao povuci zakljucavanje teme onda mi posalji PP,bas mi je stalo da cujem vise o tome.
Слушао сам и читао о томе али не знам сад да ли смемо да даље пишемо на овој теми о томе. Стрпи се мало да размислим, да ли да пишем овде, да отворим нову тему или да ти одговорим на пп.

ma ja bih voleo da nikad nije postojao nijedan verski rat,kakav god on bio (ovaj zadnji balkanski nam umalo nije dosao glave)

na Kosovo gledam kao na sukob dva naroda koji su sticajem okolnosti razlicite vere. u XIV. i XV. veku Turci ne napadaju samo zbog ''svetog rata'' vec zbog toga sto su imali snage da pokore Evropu,sto se srecom nije desilo

Нисам ни ја за рат, нити било ко ко је нормалан, јер рат је зло коме се само ђаво радује, али понекад смо приморани да бранимо себе и породицу од насилника.
А и када би сви људи и народи били исте вере, као што се данас прави Уједињена светска религија, опет би било ратова. Проречено је да ће бити ратова и тада и да ће доћи и до Великог рата у коме ће изгинути трећина човечанства (пише у Новом завету и књизи Откривење Јованово, а и данас видимо да се обновио хладни рат САД са једне стране и Русије и Кине са друге). Има много свакодневних примера да се људи исте вере и нације жестоко свађају, туку и убијају, да се два рођена брата или брат и сестра, отац и син, мајка и ћерка (исте вере и нације) свађају туку, убијају, суде по судовима годинама. Дакле, и ако будемо сви исте вере и нације (цела планета) мржња, похлепа и ратови се неће укинути јер ђаво ће да ради свој посао завађања људи до Другог Христовог доласка.

Модератор Шакал ми је јавио (морам да вас обавестим) да отворимо засебну тему о православној политици и државности. Нека то уради Сергиан (или ћу ја) на овом подфоруму Религија а модератори ако мисле да треба нека преместе тему у подфорум Политика. Предлажем назив теме: "Православна политика" или "Православна држава".
Ја сам лично хтео да се о томе пише на овој теми али можда је Шакал у праву да треба да се раздвоји.

Такође, позвао сам све да пишемо и о православном погледу на економију и на брак и породицу (као и ваш поглед на монаштво) у оквиру ове теме, али ако треба можемо да отворимо и засебне теме. Ја лично не волим често да отварам нове теме (да не будем досадан и не правим се превише паметан) али ако неко хоће може да отвори нове теме о овоме. Предлажем назив тема: "Православна економија", "Православни брак и породица", итд. А можемо писати и овде о томе.

Нисам ни ја за рат, нити било ко ко је нормалан, јер рат је зло коме се само ђаво радује, али понекад смо приморани да бранимо себе и породицу од насилника.
А и када би сви људи и народи били исте вере, као што се данас прави Уједињена светска религија, опет би било ратова. Проречено је да ће бити ратова и тада и да ће доћи и до Великог рата у коме ће изгинути трећина човечанства (пише у Новом завету и књизи Откривење Јованово, а и данас видимо да се обновио хладни рат САД са једне стране и Русије и Кине са друге). Има много свакодневних примера да се људи исте вере и нације жестоко свађају, туку и убијају, да се два рођена брата или брат и сестра, отац и син, мајка и ћерка (исте вере и нације) свађају туку, убијају, суде по судовима годинама. Дакле, и ако будемо сви исте вере и нације (цела планета) мржња, похлепа и ратови се неће укинути јер ђаво ће да ради свој посао завађања људи до Другог Христовог доласка.

na ovo nemam ni sta da ti odgovaram :ok:

Ево, нађох још мало времена да одговорим и нешто појасним:
У вези иконе "Гостољубља Аврамовог" да још нешто појасним. Неки ће се вероватно питати: "Како то да је Бог објавио Своју Тројичност тек на Богојављање, а знамо да је Света Тројица разговарала са старим Авраамом?" . Одговор је прост: Авраам није знао да је то Бог у три Лица већ Га је препознао као Господа са два човека (анђела), како пише у Првој књизи Мојсијевој (Стари Завет). Да је Аврам знао да су то друга два Лица Свете Тројице не би овако писало: " И људи окренувши се пођоше пут Содома, али Аврам још стајаше пред Господом" (18,22).
Касније, ова два човека (тј.анђела) уништавају Содом. Дакле, нико није знао да је Бог Тројичан све до Богојављења!

Тако да је о.Серафим упао у опасну заблуду и отпао од Цркве. И не брани он иконе (како тврди Стефан) већ управо напада Свето Предање Цркве, и сврстава се у ред новоиконобораца (јер има погрешан став о иконама).

У вези органског сталешког друштва: сталежи се формирају из садашњих синдикалних организација и од способних појединаца. У сталеж није неопходно да се неко учлани, већ само они који желе да учествују у политичком животу и имају утицај у томе. Сталежи у средњем веку нису исти као и сада, наравно.
Они се конститушу од карактерних и стручно способних људи који се међусобно повезују по једином природном принципу: место живљења и исто занимање. За разлику од демократије и комунизма, где се народ дели партијски и класно, а представници партија и класа се одабирају негативном селекцијом (и зато испливава на површину свакакав шљам од људи, нискоморални отпад, олош...), овде важе само високоморални принципи.
Иначе, ову идеју "савременог сталешког уређења" и "принципа вођства" су детаљно разрадили многи интелектуалци и познате политичке личности (проф. Васиљевић, Димитрије Љотић, Живојин Перић, итд.) а од страних (Корнелиу Кодреану.-вођа Гвоздене Гарде,или Примо де Ривера-вођа шпанске Фаланге итд.). Наравно, ми се ограђујемо од неких паганских елемената које овде постоје (профашистички и други) и узимамо само оно што је у складу са Божанским Законима. То је теократија, односно духовно: теодулија (служење Богу).

Дакле, пошто је "Богу све могуће, што је људима немогуће"(из Јеванђеља), треба и ми да верујемо, и боримо, да је ово реално остварљиво у садашњем времену.

Поздрав! Срђан Црвенковић, Нови Београд

Poslednja izmena:
Матејевци иако су подељени међу собом на четири Синода заједнички став имају према твојим флоринцима који су, нека јавност зна, подељени у десетак Синода, само што у Србији постоји само један па људи мисле да сте јединствени.
Сваки матејевац (било ког Синода) зато се слаже са целом књигом монаха Серафима матејевца "Апологија (одбарана) зилота матејевца" (изузев оног дела о иконама у коме су матејевци подељени), а нарочито се сви матејевци слажу са делом књиге која износи неисправности вас флоринаца. На те документе против вас већ четири године немате одговор.

Ти овде кажеш да је епископ Григорије против Рубљовове иконе Свете Тројице а да је Серафим брани. Колико ја знам Серафим припада андрејевцима (иконоборцима) а не Григорије (и хризостомци) који се бори против иконобораца. Збунио си ме. Знам да је Серафим напустио Синод Григорија зато што је постао иконоборац (против неких икона) и прешао андрејевцима, а не зато што је бранио иконе. И сам Сергиан (григоријевац) брани све иконе па и оне класичне, и све иконе Свете Тројице па и ону где је Бог Отац иконописан као старац, Божји Син као млађи човек а Свети Дух као голуб. Тако да ми делује да си ти заменио тезе или ја нисам добро разумео. Појасни ми мало то и ти а и Сергиан нека објасни, да читаоцима буде јасно. :confused::?:
Pa da pojasnim...
Ja se bas ne razumem u ta matejevska prepucavanja o ikonama, niti me to interesuje. U stvari ući u matejevsko kolo može samo čovek jake volje i dugog trpljenja. Jedno znam da je sveti Sergije Radonjeski -otac Ruske duhovnosti nadahnut Duhom Svetim narucio PROCISCENU ikonu Avramovog gostoljublja izbacujuci sve nebitne stvari sa nje, usredsredjujuci se samo na pojavu Svete Trojice (tri angela) te je i natpis na ikoni jednostavan: SVETA TROJICA! Suština Rubljovljeve ikone je dogadjaj starozavetnog javljanja Svete Trojice, te je stoga nemoguce da je Greg prihvata, a u isto vreme grebe (obija cekicem) natpis na ikoni: SVETA TROJICA (nezapamcen cin bogohuljenja), posle te "male" intervencije je tobože priznaje za pravoslavnu ikonu. Takva shvatanja i postupci su veoma uobičajeni kod matejevaca. Prema tome otac Ruske duhovnosti sv. Sergije Radonješki je bio u opasnoj prelesti i pao je u jeres ikonoborstva ??? a za njim verovatno i cela Ruska Crkva. Od sv. Sergija (inace imendan Sergiana) Ruska Crkva bukvalno počiva na toj Rubljovskoj ikoni.

So se tice samog "mitropolita" Grega i njegovog "sinoda" to je tek zasebna prica, jer je on posle otpadanja od matice matejevaca, kada su umrli njegovi saucesnici SAM RUKOPOLOZIO nove episkope i tako zbrda-zdola sklepao nekakav "sinod". No za matejevce jednolicna hirotonija je verovatno postala DOGMA bez koje oni više ne mogu da zamisle svoje postojanje.

Sto se tice podela kod "Florinaca" koje navodi Vlade, kako ih navodno ima deset, to je verovatno pročitao u famoznoj knjizi nesrecnog Atanasija Jeftica: Zablude raskolnika starokalendaraca. Koliko ja znam Florinci nisu podeljeni u Sinode, postoji jedan stabilan sinod, a tokom vremena su od njega otpali: Avksentijevci, Jevtimijevci i Kiprijanovci. O navedenim odvajanjima detaljnije moze svako da se upozna u knjizi Vladimira Mosa LETOPIS VELIKE BITKE. <Aj sad da čujem dalje vaše divne odgovore...:think:

Стефане, ја сам и од матејеваца чуо да флоринских Синода има десетак, али ево ти кажеш да их има четири, колико и матејевских, па добро, верујем ти.

Сергиане, кажеш да се људима у Старом завету није открила Света Тројица, али у Старом завету се помиње Бог, помиње се Господ (Месија, Христос, Син Божији) и помиње се Божији Дух (дакле, ко је хтео могао је да спозна Свету Тројицу) а такође на првој страни Библије, првој страни Старог завета пише: "По том рече Бог: да начинимо (дакле, множина - Света Тројица) човека по својему обличју као што смо ми... (опет множина, дакле Света Тројица)" (Прва књига Мојсијева која се зове Постање, глава 1, стих 26). Дакле, Света Тројица се пројављује, појављује, открива још на самом почетку Старога завета. Како то објашњаваш?

Evo Ti ikona, ožeži prijatelju!

29cm8mb.jpg

Pozivam sve zilote bilo kog smera ili pravca bili da mi NEDVOSMISLENO odgovore:
Ko je od njih protiv ikona i zašto! :sad2::sad2:
Против само неких (новијих икона, класичних) су само зилоти матејевци андрејевци. Они не прихватају класичне иконе него само оне које су иконописане византијским стилом и само њих сматрају за православне. Таквих, (андрејеваца) овде на теми нема. А о разлозима зашто андрејевци не прихватају класичне иконе не знам тачно да ти кажем. Можда Сергиан зна. Мада је о томе и писао у прошлим својим постовима (о икони Свете Тројице) само треба да мало пажљивије прочиташ.

Back