Ženske seksualne navike i izbor partnera

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa ako su svi živeli zajedno, šta ih razdvajaš na monogamne parove? Ako je zajednica, nema parova. Ako je matrilinearna (a jesu bile), ne utvrđuje se očinstvo.
I šta po mojoj teoriji, to je zvanična antropologija. Monogamija, brak, i neka proto nuklearna porodica nastaju sa agrikulturom.

Jako zanimiljiva saznanja, citacu vise o ovome!

Hoces da kazes da zvanicna antropologija tvrdi da su ljudi pre 8 do 10 hiljada godina ziveli u poliamoricnom odnosu?
Da prevedem, zajednica u kojoj clanovi mogu da imaju odnose sa vise clanova uz pristanak ostalih clanova.
A šta misliš, da su se grlili na palubi kanua od trske, zaklinjući se na večnu ljubav jedno drugom?
Nije bilo stalnih naseobina, trudnoće nisu bile česte zbog nomadaskog načina života i dugih perioda gladi (zato kažem da se sa agrikulturom kotimo kao nezasite kravetine), jednostavno nije bilo važno čije je dete, nije postojao koncept vlasništva, nad zemljom, radom, tuđim životom.

A šta misliš, da su se grlili na palubi kanua od trske, zaklinjući se na večnu ljubav jedno drugom?
Nije bilo stalnih naseobina, trudnoće nisu bile česte zbog nomadaskog načina života i dugih perioda gladi (zato kažem da se sa agrikulturom kotimo kao nezasite kravetine), jednostavno nije bilo važno čije je dete, nije postojao koncept vlasništva, nad zemljom, radom, tuđim životom.
Ne kazem, samo kazem da nismo ziveli u poliamoricnom odnosu. To su bili izuzeci. To sto se mnozimo kao krave ne znaci da treba da predjemo u ostrva gde ce jedna ili par zena boraca i pravednika filmske gradje da odrzava odnose tako sto ce se navodno svi jebati i cuvati svu decu. Pogodi sta? Nece se svi jebati ni u takvom drustvu. Opet ce biti selekcije i to vrv jos gore selekcije, neko izvisiti i taj neko ce se buniti. Mozda neko ko je glup, ili previse pametan, ili odskace po necemu. Bice i jalovih muskaraca i zena. Blanko, pa onda cuvaj tudju decu. Sto bi?

Ne kazem, samo kazem da nismo ziveli u poliamoricnom odnosu. To su bili izuzeci. To sto se mnozimo kao krave ne znaci da treba da predjemo u ostrva gde ce jedna ili par zena boraca i pravednika filmske gradje da odrzava odnose tako sto ce se navodno svi jebati i cuvati svu decu. Pogodi sta? Nece se svi jebati ni u takvom drustvu. Opet ce biti selekcije i to vrv jos gore selekcije, neko izvisiti i taj neko ce se buniti. Mozda neko ko je glup, ili previse pametan, ili odskace po necemu. Bice i jalovih muskaraca i zena. Blanko, pa onda cuvaj tudju decu. Sto bi?
Čini mi se da ti ovo doživljavaš kao stvar ega. Jednostavno nije u tome stvar. Stvar je da je tako bilo praktičnije (pričam o lovci-sakupljači periodu realne ljudske istorije, ne o utopiji 2144). Nismo imali ni vremena, ni uslova (staništa, hrane), ni razloga (jer nije bilo snažnog osećaja ličnog i privatnog) da se ganjamo čije je dete, važno je da preživi, i da se reprodukcija odvija u manje više neometanom kontinuitetu (koji je opet bio daleko manji od onog nakon nastanka zemjoradnje), mada ni to nije bilo prioritet po svaku cenu, jer šta će nam toliko potomstva koje nismo sigurni kad ćemo sledeći put moći da nahranimo ili da li će ga rastrgnuti neka divlja zver. Bilo je teško održavati život. Zato je bilo važno održati ga po svaku cenu. Takvo ponašanje postoji u životinjskom svetu, npr lavica koja **** sve lavove da se ne bi tukli oko toga čije je mladunče, i da bi ga posledično SVI negovali.

I ne znam zašto zamišljamo prelazak na ostrva gde se tako živi. Mene prvu ne zanima takav način života. Samo sam se osvrnula na komentar da su ljudi koji npr naume da žive u takvim zajednicama bolesnici, kad smo živeli u zajednicama bez nuklearne strukture većinu svoje istorije. Jedinu traumu koje bi takvo dete moglo da ima je što bi se razlikovalo od vršnjaka (što nije nebitan razlog, naravno), ali ne i zbog toga što ima nešto u mama-tata strukturi porodice što je za dete bolje od zajednice. I danas manje više sve nas i odgaja zajednica. Babe, tetke, ujaci, strine, vrtići...

Čini mi se da ti ovo doživljavaš kao stvar ega. Jednostavno nije u tome stvar. Stvar je da je tako bilo praktičnije (pričam o lovci-sakupljači periodu realne ljudske istorije, ne o utopiji 2144). Nismo imali ni vremena, ni uslova (staništa, hrane), ni razloga (jer nije bilo snažnog osećaja ličnog i privatnog) da se ganjamo čije je dete, važno je da preživi, i da se reprodukcija odvija u manje više neometanom kontinuitetu (koji je opet bio daleko manji od onog nakon nastanka zemjoradnje), mada ni to nije bilo prioritet po svaku cenu, jer šta će nam toliko potomstva koje nismo sigurni kad ćemo sledeći put moći da nahranimo ili da li će ga rastegnuti neka divlja zver. Bilo je teško održavati život. Zato je bilo važno održati ga po svaku cenu. Takvo ponašanje postoji u životinjskom svetu, npr lavica koja **** sve lavove da se ne bi tukli oko toga čije je mladunče, i da bi ga posledično SVI negovali.
No no no. Ne isi na tu stranu. Veoma sam objektivan. Imas primerankod bas tih lavova de lav pojede mladuncad koja nisu njegova. Nemojmo o lavovima zebrama i mravima.
Sto se tice sakupljackog/lovackog perioda, najcesce su ziveli u porodicnim komunama. Postoji gomila dokaza, nadjenih u pecinama, fraktura lobanja, poubijanih muskaraca i dece bez zena. Sto navodi da je u to vreme bilo dosta otimanja zena kako bi se obnavljala krv u takvim zajednicama. Neki to povezuju i dan danas sa deverom. Jer dever bi trebalo da cuva mladu koju je mladozenja predhodno oteo iz porodice. No ok, to su teorije. Ono sto su izgleda cinjenice je da je bilo perioda gde su se dovodike zene iz drugih zajednica, bilo razmene ili jos ranije bilo ubijanja i otimanja. Neminovno, to da je ljudima bilo bitno ciji geni su ciji. I danas imas dokaze za to ne samo kod muskaraca, vec i te kako kod zena. Tkz zenska selekcija. Po narodski, dala mi ****** posreciko mi se. Imas i suptilnije, na pr belezenje nepodobnog. Na pr kada neka devojka odbije muskarca, taj automatski biva manje privlacan ostalim zenama u okruzenju i obratno. To su sve indikacije da selekcija i te kako postoji a ne svako sa svakim pa sta ispadne. Onda ne bi birkala sa kim spavas zar ne?

No no no. Ne isi na tu stranu. Veoma sam objektivan. Imas primerankod bas tih lavova de lav pojede mladuncad koja nisu njegova. Nemojmo o lavovima zebrama i mravima.
Sto se tice sakupljackog/lovackog perioda, najcesce su ziveli u porodicnim komunama. Postoji gomila dokaza, nadjenih u pecinama, fraktura lobanja, poubijanih muskaraca i dece bez zena. Sto navodi da je u to vreme bilo dosta otimanja zena kako bi se obnavljala krv u takvim zajednicama. Neki to povezuju i dan danas sa deverom. Jer dever bi trebalo da cuva mladu koju je mladozenja predhodno oteo iz porodice. No ok, to su teorije. Ono sto su izgleda cinjenice je da je bilo perioda gde su se dovodike zene iz drugih zajednica, bilo razmene ili jos ranije bilo ubijanja i otimanja. Neminovno, to da je ljudima bilo bitno ciji geni su ciji. I danas imas dokaze za to ne samo kod muskaraca, vec i te kako kod zena. Tkz zenska selekcija. Po narodski, dala mi ****** posreciko mi se. Imas i suptilnije, na pr belezenje nepodobnog. Na pr kada neka devojka odbije muskarca, taj automatski biva manje privlacan ostalim zenama u okruzenju i obratno. To su sve indikacije da selekcija i te kako postoji a ne svako sa svakim pa sta ispadne. Onda ne bi birkala sa kim spavas zar ne?
Ali mi nismo isti kroz celu ljudsku prirodnu istoriju. Da jesmo, ona bi se zvala status quo, a ne evolucija. Naše reproduktivno ponašanje i strategije uopšte (jer sve su to samo strategije da bi se nastavio život, a ne kinkovi) zavise od uslova okruženja, prvenstveno materijalne oskudice.
Potreba da se svoje zaštiti od drugog nastaje tek sa prvobitnom akumulacijom, tj privatnom svojinom, a to je ništa drugo do potreba da se svoje zaštiti usled straha od oskudice. Kada je oskudica sve što znaš, nemaš šta da štitiš, sve je naše jer niko nema ništa. Šta neku golju od lovca mamuta i sakupljača žireva i krtola briga da li je dete njegovo kad mu je samo teret? Žene su bile daleko odgovornije za decu, jer su ih bukvalno nosile na svojim grudima i leđima.
Ne zaboravi da je utvrđivanje očinstva imalo za cilj da se utvrdi ko raspolaže dečijim radom, zbog obrade zemljišta.
Tako je nastala preferencija za monogamiju, brak, nuklearnu porodicu, i patrijarhalni poredak stvari uopšte.

Ali mi nismo isti kroz celu ljudsku prirodnu istoriju. Da jesmo, ona bi se zvala status quo, a ne evolucija. Naše reproduktivno ponašanje i strategije uopšte (jer sve su to samo strategije da bi se nastavio život, a ne kinkovi) zavise od uslova okruženja, prvenstveno materijalne oskudice.
Potreba da se svoje zaštiti od drugog nastaje tek sa prvobitnom akumulacijom, tj privatnom svojinom, a to je ništa drugo do potreba da se svoje zaštiti usled straha od oskudice. Kada je oskudica sve što znaš, nemaš šta da štitiš, sve je naše jer niko nema ništa. Šta neku golju od lovca mamuta i sakupljača žireva i krtola briga da li je dete njegovo kad mu je samo teret? Žene su bile daleko odgovornije za decu, jer su ih bukvalno nosile na svojim grudima i leđima.
Ne zaboravi da je utvrđivanje očinstva imalo za cilj da se utvrdi ko raspolaže dečijim radom, zbog obrade zemljišta.
Tako je nastala preferencija za monogamiju, brak, nuklearnu porodicu, i patrijarhalni poredak stvari uopšte.
Pricas kao da je zastita porodice pocela agrikulturom i gomilanjem materijalnih dobara.
Nope.
Sta mislis kako su te zene sa decom opstajale svih tih jiljadu, milionima godina?
Same? Oplodi je i onda ona ide sa decom na svoju stranu, s vremena na vreme ga cimne preko moba za alimentaciju? Daj hajde, bolji argument. Ako je u opste stvar argumenta. Ili mozda ta zvanicno nezvanicna teorija poliamoricnih zajednica.
Meni se pre cini da nekome smeta to da ispadne da su muskarci bili ti koji su hiljadama godina stitili svoje zene i decu, pa pokusava da ubaci neku jako nerealnu sliku tadasnjeg coveka. Svi ziveli zajedno i orgijali. Nije realno, rekoh ti gore zasto. Da je bilo vise clanova u odnosima, vrv jeste i da vrv jesmo bilo raznovrsniji. Ali u srzi, po dokazima antropologije, najvise nalazista, knjiga i knjiga ispisanih...
Pricas o evoluciji. Pa evolucija je pokusaj pogreska. Mutacije. Tako su i te raznorazne zajednice bile mutacije uredjenja. Ali nije uspelo.

Pricas kao da je zastita porodice pocela agrikulturom i gomilanjem materijalnih dobara.
Nope.
Nisam rekla da je zaštita porodice nastala sa agrikulturom, već osećaj za lično: ovo je moj komad zemlje, moje dete, moja žena, i nuklearna struktura porodice. Bez komada zemlje koje treba da se obrađuje, ne vidim kako bi privatno moglo da postoji. Osećaj vlasništva nad čim, prerijom?

Da je bilo vise clanova u odnosima, vrv jeste i da vrv jesmo bilo raznovrsniji.

Pa šta je definicija poliamorije i orgijanja nego ovo? Ne pričamo o masovnom seksualnom rejvu svako veče (mada je verovatno bilo i toga), nego odnosima koji nisu bili monogamni u modernom smislu i porodicama koje nisu bile nuklearne strukture. Plus, kako bi izgledala ta nuklearna porodica pre npr 2 miliona godina? Mama, tata, Kerber i kravata?

Jednog dana će se deca rađati iz digitalnog jajeta, sa potpuno formiranim identitetima, i zgražavaćemo se na pomisao da su nekad izlazila kroz sluzavi kanal i krvavu izranjavanu rupu, i da su im bili potrebni mama i tata da postanu cele osobe.

Ja iz 2144 poručuje: bolesnici.

Oce q. Nauka je samo religija 21.v ali kao i obicna religija samo prosipa gluposti. Oni ne mogu da ubodu vremensku prognozu a ima da se igraju boga, oce to.

Nisam rekla da je zaštita porodice nastala sa agrikulturom, već osećaj za lično: ovo je moj komad zemlje, moje dete, moja žena, i nuklearna struktura porodice. Bez komada zemlje koje treba da se obrađuje, ne vidim kako bi privatno moglo da postoji. Osećaj vlasništva nad čim, prerijom?

Pa šta je definicija poliamorije i orgijanja nego ovo? Ne pričamo o masovnom seksualnom rejvu svako veče (mada je verovatno bilo i toga), nego odnosima koji nisu bili monogamni u modernom smislu i porodicama koje nisu bile nuklearne strukture. Plus, kako bi izgledala ta nuklearna porodica pre npr 2 miliona godina? Mama, tata, Kerber i kravata?
Dozivljaj licnog nije samo materijalan. Moja zena, moj muz, moja devojka, baba, deda, moje dete, moj luk i strela, moja torba. Bilo je tu dozivljaja licnog i te kako. Pa nakiti su iskopavani iz tog vremena. Raznih licnih stvari.
Ovo drugo si lose protumacila.
Kazem da je bilo mutacija na konto evolucije. Razlicitih uredjenja i odnosa. Ali da je jedan bio dominantan. Prvo manje zajednice krvno srodne sa zenskim prinovama iz drugih zajednica. Zovi to kako hoces, porodice, rodbine, negde i horde, tj udruzenja koja nisu na nivou plemena i td... I tu nije svako sa svakim. Jednostavno je. Nije bilo dobro da svako bude sa svakim jer su vecinom bili u krvnom srodstvu. Postoji sijaset dokaza agresivnog ponasanja cak i smrtnih ishoda gde je neko pokusao da opsti sa necijom zenkom. Da li je bilo i opstenja, jeste. Bilo je i tih primera. Medjutim to nije ono sto je vodilo ka formiranju kvalitetne zajednice. Verovatno su kasnije ti brakovi tj drustveno uredjena monogamija bili i uvedeni zbog raznih problema koji su nastajali. Najverovatnije kada su nastajale plemenske zajednice. Zato sto su plemenske z imale sofisticiraniji nacin vodjenja drustva. Rani oblici religije i poglavica kao vodja koji su opstajali podrskom duhovnih vodja, samana i sl.
Ja ne kazem da je brak tj nukleo kao osnova drustva savrsen ili danas cak i dobar. Prvi sam za opusteno jebuckanje. Ali kada se radi o deci.. Mozda je najbolja varijanta za nas danas neka sira porodica. Komuna kao sto je nekada bila po selima. S tim sto je to danas tesko izvodljivo zbog potrosackog mentaliteta. Da bi zivela u takvoj zajednici moras da zivis skromno, zato sto moras da delis. Nema ono odoh ja u tursku na more a vi se jbte. Hocu veliki wc i veliki cipelarnik u hodniku. Sto vise clanova razvodljeniji je standard zivota, ali cvrsca zajednica.

Ma nije to al taj ce da **** i u braku sa strane.
Ko i fuxa koja nakantala 100 kurceva.
Zato meni nije jasno sto bi ljudi sa takvim zivotnim stilom "da se skrase". Nije to za vas jbote, kupite macice.

Pa zele da promene zivotni stil nakon perioda avantura ili neuspelih veza, ili bar da pokusaju.

To je njihova stvar, od tebe nisu trazili savet "da li je to za njih", niti si kompetentan da to procenis, podoban da ih za to osudjujes, "iznad" njih jer imas drugaciji stil zivota, niti u poziciji da ih u tome sprecis.
Svako neka zivi svoj zivot i ne zagorcava tudji, zar je to toliko tesko.

Oce q. Nauka je samo religija 21.v ali kao i obicna religija samo prosipa gluposti. Oni ne mogu da ubodu vremensku prognozu a ima da se igraju boga, oce to.

Deca se vec prave iz epruvete, sto je nekad bilo nezamislivo, sto ne i "digitalno jaje" jednog dana?

Fasciniraju me te futuristicke ideje.

A poenta price je - svako vreme nosi svoje breme. Ono sto se nekad smatralo temeljem drustva, sutradan se moze srusiti kao trulo (sto je neminovna sudbina i patrijarhata), i sagledati iz sire perspektive sa svim svojim nedostacima.

Poslednja izmena:
Ne bih se ja udavala za lika koji je džarao po 50 pitčki, kome je 50 pitčki isisalo chi iz rca.
To je izgubilo sposobnost da se pair bonduje, ne možeš mu istinski verovati kao suprugu ni ocu svoje dece, a i zna se da pitčka, osim mirisa koji se nikad suštinski ne spira, ostavlja svoj DNK koji rije kroz rac, preko prostate, pankreasa, do mozga, gde se udobno smešta u limbičkom sistemu u predelu hipokampusa odakle kontroliše emocije i ponašanje budućeg oca moje dece. Pitanje je, posle toliko prodžaranih pitčki, ko je to uopšte unutra, ako ikoga i ima.
razlicita su ocekivanja od polova. koliko je atraktivan smecar za zene. Nula. Isto tako je atraktivna radodajka za muskarce. Muskarce ne zanima da li ste finansijski nezavisni, da li vozite dobra kola, da li ste akademka. Samo dobro dupe i sise i naravno dobra proslost.

Neminovna sudbina patrijarhata je da se vrati ako hocemo da civilizacija opstane.
Vama zenama ne bi dao ni ovce da cuvate.
to nije tacno da su feminizam nametnule zene. Nametnili su muskarci kojima je bio cilj da ubace zene u trziste rada i tako smanje cenu radne snage. Njima uopste nije bitno sreca i zadovoljstvo zena. Recimo u Iranu kod 70% zena ne moze seks pre braka, dok je taj procenat mnogo nizi za muskarce, a niko ne bi zenio radodajku. Tako se zenama danas namece posao i karijera kao nesto najbitnije.Kao moraju da studiraju da bi bile jake i nezavisne i slicno. Ni jedna ne razmislja o udaji pre 30te. To je servirano od centara moci, medija i slicno. Ti sad kad bi mediji reklamirali da su skole nebuloza i da je familija najbitnija zene bi slusale. Recimo riba zivi sa likom i to je kao zabavlanje(nije brak), raskid nije razvod i slicno. Jer prosecan degenerik kad bi cuo da se riba udavala 50 puta odmah bi skapirao o cemu se radi. Ovako nije ubistvo nego abortus.

pa ne bih rekao. zenama nije vazno cije je dete, ali je muskarcima bitno oduvek. To je razlog zasto i postoje plave oci.

Ocito je ovde okupljanje grupice sovinistickih trolova,
kao pijanaca ispred dragstora pica.

Ogorceni jer su nesposobni za normalan ljudski odnos sa zenama,
koji ne barataju ni logikom, ni cinjenicama, jer za to nemaju kapacitet, a zaslepljeni ocajem odbacenih muskaraca.
Njihov cilj i nije diskusija, nego prilika da izbace svu nemoc, neljudskost i bes sto sto ne mogu da tlace zene i sto ce vecito ostati luzeri u njihovim ocima, mesto da kod psihijatra lece razloge za svoj neuspeh kod njih, i u zivotu uopste.

Neminovna sudbina patrijarhata je da se vrati ako hocemo da civilizacija opstane.
Vama zenama ne bi dao ni ovce da cuvate.

Aj sto si glup- ljudska glupost je nazalost neunistiva,
sto mrzis zene, jer te nijedna nece, i to je jasno,
ali zasto moderatori ovog foruma dopustaju
otvoreno sovinisticke izlive ovog tipa?

Ovo je u rangu

"Crncima ne bih dao slobodu kretanja ili da se skoluju,
nije to za njih."

"Zena nije sposobna ni krave da cuva".

Wtf.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back