- Poruka
- 71.031
Pa ne znam to za mrznju, sovinizam postoji sa obe strane a internetom je posebno nabudzen. Svuda teme o muskarcima i zenama i kako muskarci mrze zene i td. Sad ti imas ta iskustva. Pa ne mozes da kazes da su ti svi muskarci dragi, ali opet bi bilo previse da ti neko kaze da mrzis sve muskarce, jer ih i ne volis sve zar ne?Sam naslov nije mržnja već polupitanje poluobjašnjenje.
"Žena je fiziološki horor presvučen lepom kožom" - rekao je Friedrich Nietzsche (nadam se da sam tačno napisala, nemam veze nemački, nažalost)
Da li se iko ikada zapitao zašto muškarci nipodaštavaju žene, ako ih mrze to je opet neki čudan oblik mržnje, drugačije mrze drugog muškarca i došla sam na ideju slušajući šta se priča, pogotovo među pubertetlijama iz naselja gde je nekoliko njih reagovalo pljuvanjem u bukvalnom smislu (sedeli su na klupi, ja sam prolazila iza).
Odvratnost koju neki muškarci osećaju prema ženama verovatno izaziva kasnije i mržnju, pa još kasnije dolazi i do fizičkog maltretiranja.
Znači, epilog: muškarci ne mrze žene, nego su im odvratne. A opet nisu dovoljno odvratne da bi odbili seks i tu sam načisto zbunjena.
P.S. ja sam došla na ovaj forum da pitam ljude ono što mi godinama nije jasno, nisam došla da se svađam ni provociram.
Znam da sam ovde na pdf psihologija "na tankom ledu", ali želim da čujem odgovore.
Tako je i u obrnutom smislu. Jer tu je i kvaka. Ako ne kazes da vois sve zene, onda se potura ta binarna logika: mora da onda mrzsi sve zene.
A da budemo realni, emocije ne idu tako. Emocije idu kroz bliskost- volis i ljubis bliznje i prema njima gajis tako intenzivna osecanja koja mozes da definises kroz- volim ili mozda i mrzim- ako s nekim imam neki direktan konflikt. Sto su ti ljudi manje u okruzenju, manje i emocija gajis. Inace bi pukli. Zamisli da zaplaces za svakog coveka koji umre danas na svetu?
Generalno sagledavanje je najvise stvar iskustva. Pa recimo nepoverenje? Tako i ide definicija mizoginije- nepoverenje pa iz nepoverenja mrznja. A realno, sto bi neko imao poverenja u neku osobu koju ne poznaje ili citavu populaciju?
E sad, moze da bude argument kroz polno. Na pr gledanje jedne grupe kroz seksualno. Pogotovu one koje ni nemaju neki drugi dodir sa supr polom osim na taj nacin. Imas na pr puno radnih mesta gde je pretezno muski kolektiv. Druzena su cesto jednopolna ili poneka tu i tamo drugarica ili drugar. A opet, realno tu je i licni afinitet i cilj, a to je da neko ni ne trazi da se druzi, vec trazi nesto drugo- intimno iskustvo, devojku/decka, muza.zenu i td. Sve se to mora uzeti u obzir.
A kada je ljubav u pitanju, ljubav je veoma selektivna, surovo selektvina. I u muskom okruzenju, gde je selekcija surova- vojska, sport, mnoga radna mesta, nisu ni blizu seksualnoj selekciji I ne tako retko ce te zena posmatrati i uvazavti kroz status, sposobnosti i seks simbol. Kada je takva igra u pitanju?Dont hate the player, hate the game.