Ženomrzci i ženogadljivci

Will, meni je zanimljivo kako filozofija postane izgovor kad treba opravdati lične rane. Nisi ti jedini koji traži oslonac u Ničeu, ali kad se već pozivamo na njega, onda bi bilo pošteno da bar ne zaboravimo da on nije bio prorok, već povređeni pesnik u filozofskom kaputu. A kad već govorimo o Adamu i Evi, najveći greh uopšte nije bio što je Eva zagrizla plod drveta poznaje dobra i zla, nego što je Adam u tom trenutku prozreo ženu ne više kao dar, već kao izgovor. U tom trenutku počinje cela priča o prebacivanju krivice.
Zato i danas, kada neko počne mrzeti ceo jedan pol, nije to nikakva mudrost, već samo odjek onog istog prvog: “Žena mi je dala.” A možda je samo trebalo da kaže: “Nisam bio spreman da budem slobodan.”
Ne trazim ja oslonac u Niceu vec sam se nadovezao na njegov jedan citat iz uvodnog posta. Niceova dela sigurno nisu rame za plakanje, vec ozbiljna dela(najveca), koja su vanvremenska. Ja sebi sa sitnim umom nikad ne bi dozvolio da razmisljam o njegovoj sustini kao njemu, vec iskljucivo o onome sto je pisao, ako veliki umovi danasnjice pricaju sa postovanjem o njegovim delima i jos uvek ih izucavaju, onda ne vidim razlog da i ja to tako ne radim.
Uostalom Nice faza me prosla, pre nekih 10 godina i ja sam mu mnogo zahvalan, indirektno mi je donela mnogo toga u zivotu.

Sto se tice Adama i Eve, u razlicitim religijama su razlicito i opisani, naveo sam gore u postu odnose izmedju islama, hriscanstva i judaizma. U, principu kod nas je problem suzenog uma, ne samo kod muskaraca vec i kod zena, i mislim da je ovo trenutno najgori period kada zene zele da izadju iz te ljusture kojom su okovane vec vekovima na ovim prostorima, muskarci to ne dozvoljavaju i usporavaju i odatle sva ta mrznja. Srpsko drustvo radi malo na tome pa sada imamo cek i kazne za seksualno uznemiravanje, iskoristavanje maloletnih lica, postoje cak i organizacije koje hvataju takve monstrume, to je vec neki napredak. U principu mi smo svi nesnadjeni trenutno kako muskarci tako i zene.

Sam naslov nije mržnja već polupitanje poluobjašnjenje.

"Žena je fiziološki horor presvučen lepom kožom" - rekao je Friedrich Nietzsche (nadam se da sam tačno napisala, nemam veze nemački, nažalost)

Da li se iko ikada zapitao zašto muškarci nipodaštavaju žene, ako ih mrze to je opet neki čudan oblik mržnje, drugačije mrze drugog muškarca i došla sam na ideju slušajući šta se priča, pogotovo među pubertetlijama iz naselja gde je nekoliko njih reagovalo pljuvanjem u bukvalnom smislu (sedeli su na klupi, ja sam prolazila iza).

Odvratnost koju neki muškarci osećaju prema ženama verovatno izaziva kasnije i mržnju, pa još kasnije dolazi i do fizičkog maltretiranja.

Znači, epilog: muškarci ne mrze žene, nego su im odvratne. A opet nisu dovoljno odvratne da bi odbili seks i tu sam načisto zbunjena.

P.S. ja sam došla na ovaj forum da pitam ljude ono što mi godinama nije jasno, nisam došla da se svađam ni provociram.
Znam da sam ovde na pdf psihologija "na tankom ledu", ali želim da čujem odgovore.

Ma ja stvarno više ne znam, @Ortak. Čitam, gledam, ne znam da li da se smejem ili da rezervišem kartu za Pakistan.
Tamo kažu da su žene najpoštovanije jer su slobodne… da se udaju za čiku koji je već tri puta probao da pronađe ljubav, al’ eto, možda mu četvrta bude srodna duša. Ja bih rekla, četvrta sreća, a? A kad već pričamo o religijama i ženskoj slobodi, sve više mi se sviđa ideja da budem poštovana tako što me niko ne vidi, ne čuje, ne pita ništa i ne pominje osim ako me ne pakuje u interpretaciju svetih spisa. Sloboda, što jes’ — jes’. 🤷‍♀️
Ali znaš šta… da ne grešimo dušu. Možda se sloboda meri ne brojem reči koje smeš reći, nego brojem slojeva koje moraš obući da bi ih rekla.
Postovanje i sloboda nije isto, o tome takodje mozemo napraviti poveznicu izmedju hriscanstva i islama, gde je hriscanstvo dosta prirodnije kada je sloboda zene u pitanju.
I slazem se da postoje ekstremni primeri, ali cisto onako iz realnije diskusije bilo bi dobro da ne idemo u ekstreme.

Ne trazim ja oslonac u Niceu vec sam se nadovezao na njegov jedan citat iz uvodnog posta. Niceova dela sigurno nisu rame za plakanje, vec ozbiljna dela(najveca), koja su vanvremenska. Ja sebi sa sitnim umom nikad ne bi dozvolio da razmisljam o njegovoj sustini kao njemu, vec iskljucivo o onome sto je pisao, ako veliki umovi danasnjice pricaju sa postovanjem o njegovim delima i jos uvek ih izucavaju, onda ne vidim razlog da i ja to tako ne radim.
Uostalom Nice faza me prosla, pre nekih 10 godina i ja sam mu mnogo zahvalan, indirektno mi je donela mnogo toga u zivotu.

Sto se tice Adama i Eve, u razlicitim religijama su razlicito i opisani, naveo sam gore u postu odnose izmedju islama, hriscanstva i judaizma. U, principu kod nas je problem suzenog uma, ne samo kod muskaraca vec i kod zena, i mislim da je ovo trenutno najgori period kada zene zele da izadju iz te ljusture kojom su okovane vec vekovima na ovim prostorima, muskarci to ne dozvoljavaju i usporavaju i odatle sva ta mrznja. Srpsko drustvo radi malo na tome pa sada imamo cek i kazne za seksualno uznemiravanje, iskoristavanje maloletnih lica, postoje cak i organizacije koje hvataju takve monstrume, to je vec neki napredak. U principu mi smo svi nesnadjeni trenutno kako muskarci tako i zene.
Možda me to čini glupom u očima onih koji citiraju autoritete, ali meni je sasvim dovoljno što imam mozak koji razmišlja samostalno, ne traži proroke, ne ljubi skute ni jednom filozofskom kaputu. I ne stidim se reći ono što je dete reklo kad su svi ćutali: da je kralj go!

Postovanje i sloboda nije isto, o tome takodje mozemo napraviti poveznicu izmedju hriscanstva i islama, gde je hriscanstvo dosta prirodnije kada je sloboda zene u pitanju.
I slazem se da postoje ekstremni primeri, ali cisto onako iz realnije diskusije bilo bi dobro da ne idemo u ekstreme.
Zanimljivo je koliko puta reč „prirodno“ postane šifrovana dozvola za ograničavanje ženskih izbora, dok se istovremeno pozivamo na razliku između „poštovanja“ i „slobode“ kao da su međusobno isključive. U suštini, reći ženi „poštujem te jer si tiha, nevidljiva i neupadljiva“ nije poštovanje, to je fobija od slobodne volje upakovana u filozofski papir.

Nekako mi je logicno da zene posebno ne vole istom poslu skloni muskarci, ali mislim da ih cak ni oni ne mrze, da im znaju biti najbolje drugarice :mrgreen:

Nije mi pojmljivo da muskarac moze mrziti citav zenski rod, imajuci u vidu da je svaka zena prica za sebe, da ih radja zena, majka, ali ocito ima svega u " bozijoj basti".

Zašto je ženama zabranjen ulazak u Hilandar?
Cula si za Avaton pravilo koje postoji vise od hiljadu godina?
Svetogorski manastiri su iskljucivo muski, monasi su zavetovani na celibat. Eto u kratkim crtama.

Po nekim pisanjima i predanjima iskljucivo srpskim carica Jelena je bila jedina zena koja je boravila na Hilandaru za vreme kuge, ali to nije potvrdjeno istorijski i nema dokaza za to, postoje predanja po kojim je cak mozda i car Dusan otrovan zbog toga jer je licno naredio da bude primljena na Hilandar, opet neka predavanja kazu da je boravila uz Svetu Goru na brodu.

Možda me to čini glupom u očima onih koji citiraju autoritete, ali meni je sasvim dovoljno što imam mozak koji razmišlja samostalno, ne traži proroke, ne ljubi skute ni jednom filozofskom kaputu. I ne stidim se reći ono što je dete reklo kad su svi ćutali: da je kralj go!
I to opet ne znaci da si slobodna. Slobodna za sebe da, slobodna u ocima drustva gde se nalazis apsolutno je da nisi. Izreka moja kucica moja slobodica kako joj zene tepaju je bas proisteklo iz toga, iz osecaja sputanosti i nedostatka slobode van granica svojih kvadrata.

Back