Žene za volanom i dalje na udaru predrasuda

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
378.302
Iako je sve više žena na putevima – kao vozači, instruktori i profesionalci u saobraćaju – predrasude prema njihovim vozačkim sposobnostima i dalje su duboko ukorenjene u društvu. Novo istraživanje koje je sprovela Agencija za bezbednost saobraćaja (ABS) otkriva da čak 88 odsto ispitanika smatra da su stereotipi o ženama vozačima i te kako prisutni, i to često ili vrlo često.

Rezultati ukazuju na duboko ukorenjene društvene stavove koji često utiču ne samo na način na koji žene voze, već i na to kako se osećaju u saobraćaju. Dok jedan deo javnosti smatra da žene voze podjednako dobro kao muškarci, drugi ih i dalje potcenjuje – pa tako 37 odsto anketiranih tvrdi da žene voze lošije, dok 29 odsto smatra suprotno.

688z387_ai-generated-9050004_640.jpg

:lol:

Internet istraživanje pod nazivom „Žene vozači: stereotipi i predrasude“ obuhvatilo je 1.100 ispitanika i otkrilo da se većina žena u saobraćaju suočava sa potcenjivačkim ili čak neprijateljskim ponašanjem drugih vozača. Iako zvanične statistike ne pokazuju da su žene lošiji vozači, društveni narativi i dalje ih često stavljaju u nepovoljan položaj.Ovi podaci, ocenjuju iz ABS, ukazuju na to da žene u saobraćaju i dalje trpe stereotipe i nepravedne stavove, koji mogu uticati na njihovo samopouzdanje, komfor i poverenje.

Iako je sve više žena na putevima – kao vozači, instruktori i profesionalci u saobraćaju – predrasude prema njihovim vozačkim sposobnostima i dalje su duboko ukorenjene u društvu. Novo istraživanje koje je sprovela Agencija za bezbednost saobraćaja (ABS) otkriva da čak 88 odsto ispitanika smatra da su stereotipi o ženama vozačima i te kako prisutni, i to često ili vrlo često.

Rezultati ukazuju na duboko ukorenjene društvene stavove koji često utiču ne samo na način na koji žene voze, već i na to kako se osećaju u saobraćaju. Dok jedan deo javnosti smatra da žene voze podjednako dobro kao muškarci, drugi ih i dalje potcenjuje – pa tako 37 odsto anketiranih tvrdi da žene voze lošije, dok 29 odsto smatra suprotno.
ako neki vozac smatra da zene ne voze na nivou muskaraca, to nije podcenjivanje vec licno iskustvo

zene i zrenjaniske tablice. to je najgore koje srecem redovno na putavima.

naravno, pijani i drogirani muskarac je gori od ovih, ali kada se radi o procentima...

Šta vi mislite ?

Da li su muškarci zaista bolji vozači od žena
:rotf: ee, svašta ima ovde. U 90% slučajeva kad vidim da neko loše vozi, pogodim da je žena vozač, iako ih je realno dosta manje u saobraćaju.
Ako baš 'pojma nema' - "ne smetaju" joj oznake na kolovozu (koje gazi), znam i da je lepa :flert: .. progledali joj kroz prste na polaganju vozačkog ;)

za šta bi sad mogli da me optuže ? msm povodom ove konstatacije :ceka:

Kakve crne predrasude, krecem sa semafora i zena u drugom autu pokraj mene isto krece , poslije semafora dolazi krivina i kako mota u krivini smota na moja stranu i ja sa svoje trake moram bjezati u travu pokraj puta, ( sa vanjske presla u unutrasnju traku) sav uplasen i ljut stignem je i sviram da objasni svoje ponasanje ,jos se izgalami na mene ,uopste nije skontala sta je uradila.

Poslednja izmena:
:rotf: ee, svašta ima ovde. U 90% slučajeva kad vidim da neko loše vozi, pogodim da je žena vozač, iako ih je realno dosta manje u saobraćaju.
Ako baš 'pojma nema' - "ne smetaju" joj oznake na kolovozu (koje gazi), znam i da je lepa :flert: .. progledali joj kroz prste na polaganju vozačkog ;)

za šta bi sad mogli da me optuže ? msm povodom ove konstatacije :ceka:
Moja zena ,ukljuce sa na autoput , na autu putu guzva ,sve stoji ,ne vidi ,zvirnja okolo,vidjela lijepo cvijece ili tako nesto, prvo mislim kad ce da koci, ne koci , ne koci, kad sam vrisnuo koci ili ne vidi izlaz ,prica i promasi.

Bogme, moja zena vozi odlicno, a i dosta zena koje znam, i sa kojima sam se vozio, voze odlicno.

Mozda je nekada, dok je patrijarhat gruvao punom parom i time od malih nogu usadjivao zenama nesigurnost sto se tice mnogih "muskih" stvari, pa i voznje (da, i to je nekada vazilo za musku stvar), bilo neke razlike, ali danas toga nema.
Nema pol veze sa tim.

Cak, bioloski, zene imaju bolji periferni vid od muskaraca, sto im daje malu prednost u saobracaju.

I dalje ne umete da vozite u rikverc 😆

Zavisi šta se podrazumeva pod "bolji vozač".

Ako je bolji vozač onaj koji napravi manje saobraćajki u odnosu na broj pređenih kilometara, onda su to svakako žene.

Ako je bolji vozač onaj koji vozi brže, onda su to verovatno muškarci.

Sve zavisi šta je kome prioritet.
Nije samo stvar u brzini nego treba imati i ostrinu u voznji, biti snalazljiv i unapred znati da se proceni situacija pogotovo kad je opasnost ili generalno.
A najvaznije je covek mora da voli da vozi ako to nema, onda od toga nikad ne moze biti vozac.
Ljudi kojima je automobil od tacke A do tacke B, za mene to nisu vozaci.

Nije samo stvar u brzini nego treba imati i ostrinu u voznji, biti snalazljiv i unapred znati da se proceni situacija pogotovo kad je opasnost ili generalno.
A najvaznije je covek mora da voli da vozi ako to nema, onda od toga nikad ne moze biti vozac.
Ljudi kojima je automobil od tacke A do tacke B, za mene to nisu vozaci.
Pa sad, ne znam na osnovu čega imaš to mišljenje.

Ako recimo šaljem dete da ga vozi neko drugi, pre svega želim da stigne zdravo i čitavo na cilj. A da bih to postigao, statistika kaže da je bolje da ga pošaljem sa ženskim vozačem nego sa muškim. Mislim da nema veze toliko sa tim da li taj neko vozi od A do B ili od C do D.

Back