zene i religija

gost 39034

Elita
Poruka
20.782
e, evo i jedna prava, zenska tema, da me ne kudi kerkira da samo na eks mislim i da sirim nemoral
dakle, zene, jeste li i koliko religiozne i sto je jos vaznije, kako se vasa religioznost manifestuje?
da li idete u crkvu, postite (polovicno ili u fulu), molite se uvece, osecate boziju utehu i sve?
jeste li krstile decu? ako niste-zasto niste, da li mozda zbog toga sto zelite da jednoga dana sami odluce hoce li biti krsteni, ili ne?

Кад постављаш овакве теме, прво да избришеш "разуздана часна сестра" :evil:

Можда неваљала, или несташна... :think:

Е, сад, нисам верски фанатик, само онолико колико смо сви у кући веровали.

Славим славу, Ускрс, Божић, све по прописима.

Постим на дан славе (ако је посно, као ове године), на Бадњи дан и Велики петак.

У цркви идем кад осетим потребу, а обавезно на Врбицу и Ускрс.

Дете сам крстила, осећала сам потребу да то урадим, ако јој се не свиђа кад порасте, нека промени веру или не иду у Цркву, њен избор.

Е, сад, мени је најважније од свега да будем искрен и поштен човек (или човечица).

Тако су ме у породици васпитавали, а некако се и поклапа са Божијим заповестима, па претпостављам да је то заправо исто.

Мислим да је то довољно.

Много ме нервирају покајнице које, да би окајале грехе, почну да љубе све - од Црквене порте, до олтара.

Мене су васпитавали да не згрешим, а опрост грехова је само наша лична утеха.

И тако, реч по реч, настаде километарски пост :zcepanje:

- - - - - - - - - -

zene i ovo zene i ono a de smo mi:ljutko:

А ти идеш у Цркву на оној твојој справи за мучење?

Славим славу, Ускрс, Божић, све по прописима.

Cim je to "po propisima", meni to ne mirise bas...ali ajde.

Ja to vise po obicajima praktikujem. Propise ne volim.

Decu nisam krstio, i ne pohadjaju tj. nece pohadjati veronauku u skoli.

Svako je uven da ne zgresi, ali smo svi gresnici. Pitanje je koliko smo ljudi da drugima oprostimo, a koliko cemo se pozivati na "oko za oko, zub za zub" i ostale gluposti.

e, evo i jedna prava, zenska tema, da me ne kudi kerkira da samo na eks mislim i da sirim nemoral
dakle, zene, jeste li i koliko religiozne i sto je jos vaznije, kako se vasa religioznost manifestuje?
da li idete u crkvu, postite (polovicno ili u fulu), molite se uvece, osecate boziju utehu i sve?
jeste li krstile decu? ako niste-zasto niste, da li mozda zbog toga sto zelite da jednoga dana sami odluce hoce li biti krsteni, ili ne?

Sta uopste znaci biti religiozan?

Postujem osnovno, slavu, Uskrs, Bozic i sveca na ciji dan sam rodjena.
U crkvu idem i palim svece samo kad ja imam potrebu za tim.
Krstena sam, ali dete nisam krstila, jer smatram da sami treba da izaberu.
Vaspitavana je u pravoslavnom duhu (sto i nije imalo nekog efekta) ali nikada nije izrazila zelju da se krsti.

Decu nisam krstio, i ne pohadjaju tj. nece pohadjati veronauku u skoli.

Svako je uven da ne zgresi, ali smo svi gresnici. Pitanje je koliko smo ljudi da drugima oprostimo, a koliko cemo se pozivati na "oko za oko, zub za zub" i ostale gluposti.

По црквеним прописима, а код нас се за дивно чудо поклапају обичаји и црквени прописи.

Не знам како је у Аустрији.

Krštena jesam, doduše kao kolateralna šteta. Pošto sam sa 6 godina dobila brata, a on naslednik porodičnog imena i te fore pa mora biti kršten, mene priključili čitavoj proceduri na insistiranje moje majke. Inače bih ostala nekršteno čeljade:lol:
Što i ne bi bila neka šteta pošto sam ateista.

Božić i Uskrs volim kao dane kada se porodica okupi i spremaju se kojekakve đakonije, dolaze nam gosti, mi idemo u goste, dobijem slobodne dane na poslu, itd, itd.

Decu krstiti neću. Kad porastu neka sami odluče kom će se bogu prikloniti i u šta će verovati.

Nisam vernik, ništa ne slavim, na slave idem samo kod bliskih par ljudi i to da ih ne bih uvredila nedolaskom.
U crkve ulazim kao u kulturno-istorijske spomenike.
Decu nisam krstila. Sada su već odrasli momci pa ako ikada u životu budu hteli - imaju slobodu izbora.

По црквеним прописима, а код нас се за дивно чудо поклапају обичаји и црквени прописи.

Не знам како је у Аустрији.

Ma jeste...divno je i bajno sve...harmonija vlada. :rotf:
Mojne da pocinjemo diskusiju o crkvi (SPC ili bilo koja druga) - nece na dobro da izadje. ;)

Božić i Uskrs volim kao dane kada se porodica okupi i spremaju se kojekakve đakonije, dolaze nam gosti, mi idemo u goste, dobijem slobodne dane na poslu, itd, itd.

Decu krstiti neću. Kad porastu neka sami odluče kom će se bogu prikloniti i u šta će verovati.

Taj rad. :ok:

Ne kritikujem te i ne bih za ovo. Ovo je lepa tema i nema veze sa ironijom, ili ne bar kako sam ja shavtila uvod.

A sto se same teme tice, pisala sam dosta na pdf "religija" o tome, pa se moji stavovi znaju (tj, dosadili su mozda svima). Naravno da treba i da to odrzava duh zene, porodice, pa i nacije kako je potvrdio i Arcibald Rajs, ljubitelj i poznavalac, postovalac Srba.

I za ovu temu dacu ti reputaciju, da se zna
(sto je nebitno, ali posto sam rekla da necu, jedino sto mi sada sistem ne dozvoljava).

Poslednja izmena:
Ma jeste...divno je i bajno sve...harmonija vlada. :rotf:
Mojne da pocinjemo diskusiju o crkvi (SPC ili bilo koja druga) - nece na dobro da izadje. ;)

А како ти славиш славу и у чему се то разликује од црквених обичаја?

И ако ти црква толико смета, како онда славиш славу?

Једно је критиковати свештеника као јединку, друго је опљувати по Цркви, а онда славити славу.

Мало је лицемерно.

...osecam se kao vernik ali nisam sklona kanonima...jednostavno, ne mogu previse da postujem kada su isti nastali na saborima na osnovu dogovora glavesina, kakvo je to duhovno pitanje onda?

...uverena sam, uverena sam kao sto znam da je sada dan a ne noc, da je sve oko mene i u meni, da me vide, cuju i osecaju pa sve pricam sama sa sobom, pricam sa njima, vagam i pokusavam da budem ok osoba...postujem istoriju ali odvajam je od vere koju ja licno nosim sa sobom, gde god da sam...ne umem a i ne zelim da objasnjavam bolje...

...retko idem u crkvu, retko postim, ne shvatam post zapravo, krstila je baka bebu mene, osecam se kao pravoslavac ali kao deo hriscanstva, u jednom sirem smislu...vise sam povezana sa pricom koja se odnosi na Isusa samog nego na te politicke svadje i zavade kasnije koje su rezultirale raznim podelama...

А како ти славиш славу и у чему се то разликује од црквених обичаја?

И ако ти црква толико смета, како онда славиш славу?

Једно је критиковати свештеника као јединку, друго је опљувати по Цркви, а онда славити славу.

Мало је лицемерно.

Otkud ti podatak da imam slavu?
Nemam je, samim tim je ne slavim.
I ne treba mi, kao ni bilo sta drugo sto se povezuje sa crkvom.

Cak ni vencan nisam u crkvi. :klap:

Krstena sam , pravoslavne vere..Bozic, Uskrs i Slavu volim..nisam religiozna ali postujem vernike
i svaciju veru kojoj su se priklonili..idem u crkvu da zapalim svecu po potrebi, ne molim se i ne osecam
boziju utehu jer smatram da samo sami sebe mozemo da utesimo ili neko nama blizak i drag

Otkud ti podatak da imam slavu?
Nemam je, samim tim je ne slavim.
I ne treba mi, kao ni bilo sta drugo sto se povezuje sa crkvom.

Cak ni vencan nisam u crkvi. :klap:

Можда одавде?

Нека рецимо и немаш славу, али Божић, Ускрс, као славиш, пошто кажеш да ти то по обичајима, не по прописима?

Žene i religija ne mogu da stoje u istoj rečenici. Vi sa Bogom veze nemate. Vi ste posednute drugačijim silama.
Nije ni čudo što su vam zabranili da idete iza oltara i obavezali vas da se oblačite kako dolikuje. Znali su vas hiljadama godina pre toga kakve ste. Da vas neko pusti da radite šta hoćete za dva meseca bi crkve postale modne piste, iza oltara bi stajalo cveće, garderober i mala šminkernica za sveštenike, a u porti bi se nalazili sadržaji tipa kozmetičar, frizer, parfimerija.

Da se da ženama da budu sveštenice to bi bilo rasulo. Njima je sve ''a što mora tako? e baš ne mora.'' Ajde da otvorimo prozore i provetrimo crkvu, daj da obrijemo te bradurine popovima i slične ideje.
A religija podrazumeva da nema pitanja, da se ništa ne dovodi u sumnju. Doduše ni sa ženama ne bi bilo sumnje, sve bi bilo po njihovom, takođe.
Meni je sve to razumljivo. misim to što ženama ne daju da uređuju odnose drugih ljudi sa Bogom. Muškarci su osnovali crkvu, dve hiljade godina se trude da to ostane onako kako su se dogovorili, neće da dozvole da sad dođe neko i pokvari im posao.

S druge strane, pojma nema šta žene traže u Crkvi i zašto uopšte kukaju na odnos koji religijske institucije imaju prema njima. Da sam žena ne znam šta bih radio. Verovatno ne bih odlazio u crkvu i ne bih se smatrao pripadnicom neke od konfesija. Stvarno su degradirajuće što se tiče žena. Brate, da meni neko ne dozvoljava nešto što je drugima dozvoljeno - no vej. Kao ja sam manje vredna, a kao svi smo isti. Ma pali pope, i ti i tvoja ekipa.
Ali mi ne bi palo na pamet da se ubeđujem sa sveštenicima šta treba, a šta ne treba. Da ih učim kako politika firme koju vode treba da izgleda.

Žene bi trebalo da osnuju neku novu religiju, sa novim idealima. Treba da nađu veru u kojoj bi bile zadovoljne. S tim što bih izbegavao nazive tipa Feministička ortodoksna crkva i slično. Misim znam da ste sebi u prvom planu, ali ipak propovedanje vere treba da pruži osećaj da smo svi u njoj jednaki.
Osnujete lepo svoju crkvu sa velikim prozorima, zavesama na prozorima, cvećem u svakom ćošku, dobrom muzikom i osmesima umesto napaćenih lica, a ja ću vrlo rado navraćati na liturgije.

:rotf:

"Nije ni čudo što su vam zabranili da idete iza oltara i obavezali vas da se oblačite kako dolikuje. Znali su vas hiljadama godina pre toga kakve ste. Da vas neko pusti da radite šta hoćete za dva meseca bi crkve postale modne piste, iza oltara bi stajalo cveće, garderober i mala šminkernica za sveštenike, a u porti bi se nalazili sadržaji tipa kozmetičar, frizer, parfimerija. "

Можда одавде?

Нека рецимо и немаш славу, али Божић, Ускрс, као славиш, пошто кажеш да ти то по обичајима, не по прописима?

Bozica slavim oba...zbog klinaca prvenstveno. Katolicki po njihovim obicajima, dve nedelje kasnije pravoslavni po pravoslavnim obicajima, sa tim da ispostujem samo osnovne obicaje, onako okvirno.

Meni ova tema, kao i mnoge druge u zivotu, nisu dogma! Dok je kod tebe cesto odgovor na pitanje zasto radis to tako i tako: "Eto, zato sto tako treba...zato sto je oduvek tako bilo...zato sto svi to tako rade".

A meni to malo bezveze. Ali to sam samo ja. Postujem i tvoje, nemoj me pogresno shvatiti. ;)

Bozica slavim oba...zbog klinaca prvenstveno. Katolicki po njihovim obicajima, dve nedelje kasnije pravoslavni po pravoslavnim obicajima, sa tim da ispostujem samo osnovne obicaje, onako okvirno.

Meni ova tema, kao i mnoge druge u zivotu, nisu dogma! Dok je kod tebe cesto odgovor na pitanje zasto radis to tako i tako: "Eto, zato sto tako treba...zato sto je oduvek tako bilo...zato sto svi to tako rade".

A meni to malo bezveze. Ali to sam samo ja. Postujem i tvoje, nemoj me pogresno shvatiti. ;)

Не осуђујем ни ја тебе, али је и мени безвезе да славиш оба Божића, а не поштујеш Цркву.

Теби то дође као забава, мени као породична традиција.

И не видим зашто је лоше ако неке ствари радиш како треба, а теби се чине нормалнима?

Видиш, и парада поноса треба, а ја је не одобравам и никад нећу.

Дакле, правим селекцију према ономе што ја мислим да је исправно.

Nekako mi je to sve na dugačkom štapu. Seli nekad davno neki ljudi pisali,pisali i napisali šta treba da se veruje,kako i koliko.
Ne ide to tako. Ako postoji,da zna da sam ljuta na njega iz sve snage. Mada čisto sumnjam da ga baš nešto briga šta ja mislim.
Ako ne postoji,onda se ljutim na nešto drugo,a još nisam utvrdila na šta tačno.
Al' ga napisah.

Back