Zena iz Otkrivenja Jovanovog 12. glava

Adventista

Obećava
Poruka
76
"I znak veliki pokaza se na nebu: zena obucena u sunce, i mesec pod nogama njezinim, i na glavi njezionj venac od dvanaest zvezda." Otkrivenje 12:1

"Zena - Neki komentatori (narocito rimokatolicki) dokazuju da se u Otkrivenju 12:1 radi o Mariji Hristovoj majci. Ovakav nacin interpretaciji propusta da prepozna siimbolicku prirodu knjige Otkrivenja. Ono sto se desava u ostatku ovog poglavlja je u suprotnosti sto bi se moglo reci za Mariju (narocito ako bi se uzela literalna ili doslovna interpretacija). Zena je prognana i bezi u pustinju gde je se hrani 1260 dana a takodje ima i drugu decu opisanu kao verne hriscane.

Slika zena je cesto koristena kao simbol bozjeg naroda u Starom Zavetu (Isaija 54:5-6,Jeremija 3:20, Jejekija 16:8-14 Osija1-3 Amos 5:2), a takodjer i u Novom Zavetu (2. Korincanima 11:2, Efescima 5:25-32). Takodje imamo i sliku Izrilja kao zene na porodjaju koja se cesto pojavljuje u Starom zavetu (Isaija 26:17-18, 66:7-9, Jeremija 4:31, Mihej 4:10). J. Massyngberde Ford pise: 'Iako zena moze predstavljati pojedinu osobu, proucavanje starozavetne pozadine nas upucuje na kolektivnu figuru kao i kada je rec o "dva svedoka". U Starom Zavetu slika zene je klasican simbol sa Sion, Jerusalim i Izrailj.' Simbol ciste i verne zene konstantno se koristi za Bozji narod na drugim mestima u Otkrivenju (Otkrivenje 19:7-8, 22:17), dok bludnica simbolizira odpadnistvo i neverstvo (Otkrivenje 17-18). Ove cinjenice nam govore u prilog interpretaciji da zadivljujuca zena iz Otkrivenja 12 simobolizira Bozji narod, i takva interpretacija se uklapa u kontekst celog dogadjaja iz Otkrivenja 12. glave"

(Ranko Stefanovic, "Revelation of Jesus Christ" strana 378.)


"Bog je ljubav"
Pozdrav
 
adventisto, jos direktnije (nema veze ciji je taj univerzitet andrews):

da li ti pravis razliku medju
konkretnim i apstraktnim
stvarnim i simbolicnim
da li je vera put od konkretnog ka apstraktnom, ili obrnuto?

ako je vera jednom predata svetima i utemeljena, zasto bi neko opet vracao sve na simbolizam, apstrakciju?
zasto?

sin coveciji akd dodje hoce li naci veru na zemlji?
a sta imamo ovde, da li je to vera sto ti nudis?

objasni mi kako nas starozavetna pozadinaupucuje na kolektivnu figuru (zene?) kao i kada je rec o dva svedoka.
 
Anonymous:
adventisto, jos direktnije (nema veze ciji je taj univerzitet andrews):

da li ti pravis razliku medju
konkretnim i apstraktnim
stvarnim i simbolicnim
da li je vera put od konkretnog ka apstraktnom, ili obrnuto?

ako je vera jednom predata svetima i utemeljena, zasto bi neko opet vracao sve na simbolizam, apstrakciju?
zasto?

sin coveciji akd dodje hoce li naci veru na zemlji?
a sta imamo ovde, da li je to vera sto ti nudis?

objasni mi kako nas starozavetna pozadinaupucuje na kolektivnu figuru (zene?) kao i kada je rec o dva svedoka.

Otkrivenje Jovanovo kaze "Blago onima koji slusaju i citaju reci prorostva ... ". Mislim da vera ne iskljucuje citanje i proucavanje. Naprotiv, ona se time izgradjuje. Verovatno si procitao i takve stihove u Novom Zavetu koji govore o "izgradnji ili rastu vere" ili kako Pavle kaze u Rimljanima 1. glavi pravda Bozja se javlja "iz vere u veru" sto podrazumeva rast u veri. Kako se taj rast desava ako ne spoznajom Bozje pravde koja je otkrivena u njegovor reci Svetom Pismu.

Sto se tice figure zene u starom i novom zavetu dr. Stefanovic je dao podosta citata iz Starog zaveta koji nas na to upucuju. Kad ih procitas zapazices da oni govore vrlo slicno sa tekstom iz Otkrivenja.

Pogledaj takodje i drugi topik na ovu istu temu pa ces i tamo videti objasnjenje.

"Bog je ljubav"
Pozdrav
 
"IZ VERE U VERU" ti svodis na "rast u veri"?
vidis, prijatelju, ti si zapeo za toliku simboliku, apstrakciju, a ono sto je ap. PAVLE lepo i jsno rekao, to ti prenebregavas, jer ti nije stalo do toga, jer nije u interesu tvoje denominacije, cak naprotiv, prenebregavanjem onoga sto je rekao ap. PAVLE ...
iz vere u veru se direktno odnosi na judejce i helene koji su postali hriscanima, jer ih je Pavle preveo iz vere u veru. PROVERI I SAM CITAT, A ISTO SE MOZE APLIKOVATI NA BILO KOGA, AKO JE COVEK KONSTRUKTIVAN KAO PAVLE STO JE BIO.
 
Otkrivenje Jovanovo je simbolička knjiga. U Otkrivenju 1:1 kaže se da je ovo Otkrivenje Isusa Hrista "da pokaže slugama svojim šta će skoro biti". Zanimljiva je reč koja sledi "i pokaza" (Karadžićev prevod) je prevod grčke reči semaino koja u bukvalnom smislu znači "objaviti znacima ili simbolima". (Na primer od te grčke reči dolazi naša reč semafor koja znači "svetlosni znak") Drugim rečima, Ovo je otkrivenje Isusa Hrista i opis događaja u "znacima i simbolima". Nedvosmisleno dakle da je knjiga Otkrivenja pisana u simboličkom jeziku i većinu tekstova treba i tumačiti simbolički osim ako je kontekst izrazit da se radi o literlanom značenju

"Bog je ljubav"
Pozdrav
 
OTK. 1,1: OTKRIVENJE ISUSA HRISTA, KOJE NJEMU DADE BOG, DA POKAŽE SLUGAMA SVOJIM ŠTA SE IMA ZBITI USKORO; I OBJAVI GA POSLAVŠI GA PREKO ANDJELA SVOJEGA SLUGI SVOJEMU JOVANU.

JOVAN 15,15: VIŠE VAS NE NAZIVAM SLUGAMA, JER SLUGA NE ZNA ŠTA RADI GOSPODAR NJEGOV; NEGO SAM VAS NAZVAO PRIJATELJIMA, JER SVE ŠTO ČUH OD OCA SVOJEGA, OBJAVIH VAM.

DA LI JE APOSTOL POSLE JEVANDJELJA MOGA DA NAPISE LAZNO OTKRIVENJE SAMOME SEBI SKACUCI U USTA - HRISTA DA NAPRAVI LAZOVOM, ILI TI VIDIS OVDE UMESTO BUKVALNOGA NEKO SIMBOLICNO ZNACENJE. PRIZNAJ BAR DA AUTOR LAZNOG OTKRIVENJA NIJE I APOSTOL JOVAN.
Pisac lažnog otkrovenja naziva sebe prorokom Jovanom, a pisac 4.og jevandjelja-apostol naziva sebe učenikom za čije svedočanstvo znamo da je istinito, a od vlastitog imena beži kao da i nije njegovo. zasto?
 
Prijatelju dragi,

Ako ti ne prihvatas knjigu Otkrivenja kao Bogom nadahnutu knjigu onda ja u to ne mogu da te ubedim nikakvim argumentima.

Imas crkvene oce pa proveri sta oni kazu. Za pocetak ti preporucujem svetog Atanasija pa vidi dali je on naziva laznim Otkrivenje ili je svrstava u kanon Novoga Zaveta.


"Bog je ljubav"
Pozdrav
 
tebi covek stvarno ne moze ugoditi... jednom hoces samo citate iz bible, a drugi put se pozivas na "oce".

atanasije je napravio dil, trgovinu


"Otkrivenje Jovanovo...mnogi nazivaju lažnim"

SVETI AMFILOHIJE IKONIJSKI:
Otkrovenje Jovanovo neki primaju. ali mnogi ga nazivaju lažnim.
Ovo neka ti bude istiniti bogonadahnuti kanon spisa.
=========================================






http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Recnik/B.htm
Crkva je ta koja je ubeležila knjige Staroga Zaveta i sabrala apostolske spise koji su postali Novi Zavet. Spisak kanonskih novozavetnih knjiga, ukupno 27, zaključen je u šestome veku. Ove knjige pominju se u različitom redosledu, počevši sa 85. apostolskim kanonom (koji je prepisao Kliment Rimski), pomesnim Laodikijskim i Kartaginskim Saborima (364. god., u 60. kanonu, odnosno 418. god. u 32. kanonu), Svetim Atanasijem, Svetim Grigorijem Bogoslovom (330-390), Svetim Amfilohijem Ikonijskim, Svetim Jovanom Damaskinom (0 pravoslavnoj veri, knjiga 4, gl. 17).


. Otkrivenje je prihvaćeno u kanon sa izvesnim izbegavanjem. Osamdeset peti Apostolski kanon ne pominje Otkrivenje, ali zauzvrat preporučuje dve Poslanice Korinćanima od Klimenta Rimskog i Učenje Dvanaesšorice Aiostola (odbačeno na Šestom Vaseljenskom Saboru, kanon 2, na osnovu toga što su ga koristili neki jeretici); to isto čini i Laodikijski Sabor (60. kanon) i Sveti Kirilo Jerusalimski. Prihvata ga Sveti Atanasije Veliki, koji spominje i Jermin Pastir (kao i Sveti Maksim Ispovednik), a takođe i Kartaginski Sabor (kanon 30), koji u isto vreme preporučuje Žitija Svetih (kanon 54) i, na kraju, Dionisije Areopagit. Pod uticajem katihetskih škola u Siriji i Palesti-ni, Otkrivenje se nije upotrebljavalo u liturgijskoj praksi, mada ga je ipak na kraju aleksandrijska škola stavila u kanon.





http://www.verujem.org/sveti_oci/atanasije_amfilohije.html
Sveti Amfilohije Ikonijski

Iz poslanice Sevlemu

Naročito treba i ovo la znaš: nije baš svaka knjiga pouzdana iako nosi ime Svetog pisma. Jer postoje knjige koje su lažno naslovljene, dok neke zauzimaju sredinu i kako bi se reklo, blizu su rečima istine, a neke su sasvim lažne i sasvim neistinite isto onako kao i krivi i falsifikovani novac koji ima carski potpis ali je u svome sastavu potpuno kvaran. Zbog ovoga navešću ti zasebno svaku bogonadahnutu knjigu.

Kao prvo, spomenuću one Staroga Zaveta: Petoknjižje ima Postanak, Izlazak, Levitsku, Brojeve i na kraju Ponovljene zakone. Ovim knjigama dodaj Isusa n sudije, zatim knjigu o Ruti, pa četiri knjige carstva i dve knjige Paralipomenon. Posle ovih prva Jezdrina i druga. Napomenuću ti dalje pet pesničkih knjiga: proslavljenoga zbog muka u raznim stradanjima. Jova, pa knjigu Psalama koji su prikladni za lek duši čovekovoj, onda tri knjige mudroga Solomona: priče, eklesijast i pesma nad pesmama. Ovima dodaj dvanaest proroka: Osiju, Amosa, Miheja, Joila, Avdiju i Jonu, predsliku tridnevnog Hristovog stradanja, posle njih Nauma, Avakuma, Sofoniju, Ageja, Zahariju, Malahnju. Posle njih sećaj se četiri proroka: otvorenoga govornika, velikog Isaiju, milosrdnoga Jeremiju, tajanstvenog Jezekilja i poslednjeg Danila koji je premudar i u rečima i u delima.
Neki dodaju ovim knjigama i knjigu o Jestiri.

Novoga Zaveta su ove knjige: primaj samo četiri Jevanđelja i to Mateja. Marka, Luku i kao četvrtog Jovana koji je poslednji po vremenu (nastanka), ali prvi po uzvišenosti dogmata i ja ga sasvim zaslužno nazivam sinom groma koji je široko razglasio reč Božiju. Primaj i drugu knjigu koji je napisao Luka o delima apostolskim. Dodaj dalje izabrani sasud, propovednika kod neznabožaca, apostola Pavla koji je mudro napisao dva puta po sedam poslanica crkvama: jednu Rimljanima, kojoj treba dodati dve Korinćanima, poslanicu Galatima, poslanicu Efescima, poslanicu Filipljanima, pa onu koju je napisao Kološanima, dve Solunjanima, dve Timoteju, pa Titu n Filimonu n jednu Jevrejima. Oni koji kažu da je poslanica Jevrejima lažna ne govore dobro jer istinita je blagodat u njoj.
Neki dalje govore da ima sedam sveopštih poslanica, a neki da treba primati samo tri, jednu Jakovljevu, jednu Petrovu i jednu Jovanovu, a drugi pak tri Jovanove, dve Petrove i još Judinu.
Otkrovenje Jovanovo neki primaju. ali mnogi ga nazivaju lažnim.
Ovo neka ti bude istiniti bogonadahnuti kanon spisa.




http://www.verujem.org/sveti_oci/stajebilo.html
Na drugoj strani, Knjiga Otkrivenja, poznata takođe kao Apokalipsa, napisana Apostolom Jovanom, nekoliko stoleća nije bila primana od Istočne Crkve. Me|)u istočnim autoritetima koji su odbacivali ovu knjigu bili su Dionisije Aleksandrijski (III vek), Jevsevije (III vek), Kirilo Jerusalimski (IV vek), Laodikijski sabor (IV vek), Jovan Zlatousti (IV vek), Teodor Mopsuetijski (IV vek) i Teodorit (V vek). Da dodamo da sirijski i jermenski izvornici Novog Zaveta ispuštaju ovu knjigu. Mnogi grčki rukopisi Novog Zaveta napisani pre petog veka ne sadrže Apokalipsu, i ona se u Istočnoj Crkvi liturgijski ne koristi ni danas. Sveti Atanasije je podržao uključivanje Apokalipse, i pre svega zahvaljujući njegovom uticaju Crkva od Istoka ju je na kraju krajeva uključila u Novi Zavet. Izgleda da je rana Crkva napravila unutrašnji dogovor u vezi sa Otkrivanjem i Poslanicom Jevrejima. Istok je iz kanona isključivao Apokalipsu, a Zapad poslanicu Jevrejima. Jednostavno, svaka od strana se složila da prihvati spornu knjigu od onog drugog.



Krećući se ka IV veku, otkrih da Jevsevije, "otac crkvene istorije", kao sporne knjige pominje poslanice Jakovljevu, Judinu, Drugu Petrovu, Drugu Jovanovu. Otkrivenje Jovanovo sasvim odbacuje.



ZAPAD VS. ISTOK

Crkva je kanon utvrdila ustanovivši šta je očevidna istina i praksa crkava Božjih. Sabori su nastojali da objave ono što je saborno umovanje Crkve i da odraze nesukobljenost vere, prakse i predanja koja već postoji u pomesnim crkvama.
Sabori nam daju naročite zapise preko kojih Crkva jasno i jednoglasno saopštava šta čini Pismo. Među mnogim saborima koji se sastadoše u toku prva četiri veka, dva su naročito značajna u ovom kontekstu:
1. Laodikijski sabor koji se sastao u Maloj Aziji oko 363. godine. To je prvi sabor koji je jasno pobrojao knjige sadašnjeg Starog i Novog Zaveta, izuzimajući Otkrivenje Jovanovo. Laodikijski sabor je ustanovio da samo pobrojane knjige treba i mogu da se čitaju u hramu. Njegove odluke su široko prihvaćene na Istoku.
2. Treći kartaginski sabor u severnoj Africi sastao se oko 397. godine. Ovaj Sabor, na kome je bio Blaženi Avgustin, dao je celovit spisak kanonskih knjiga i Starog i Novog Zaveta. Dvadeset sedam knjiga sadašnjeg Novog Zaveta prihvaćene su kao kanonske. Sabor je takođe usvojio da ove knjige treba čitati u crkvi kao Božansko Pismo, a da se druge isključuju. Sabor je široko prihvaćen na Zapadu.




http://members.tripod.com/~Eumenes/Radovi/Otkrivenje/Pitanje.html
Po Evseviju, u lažne (podmetnute) knjige spadaju Dela Pavlova, Pastir, Otkrivenje Petrovo, Didahi, Jevrejsko jevanđelje, "i najposle, ako hoćete Jovanovo Otkrivenje, za koje rekoh da ga nekoji primaju kao doista od Jovana, a nekoji odbacuju". 26 Otkrivenje Jovanovo episkop Kesarijski navodi i u spisku opšteprihvaćenih knjiga "najposle, ako se svidi (ili: ako se nade za ispravno)". Zapravo, protivnik hilijazma Evsevije Kesarijski prihvata kao ispravno Dionisijevo gledište, o postojanju dva Jovana. Kraj hilijastičkim težnjama došao je posle konstantinovskog preokreta i pobede hrišćanstva. Pa i nakon toga, neko vreme se izbegavalo tumačenje, pa čak i prepisivanje Otkrivenja Jovanovog. 27 Kiril Jerusalimski i Grigorije Nazijanski nisu svrstavali Otkrivenje u novozavetne spise, Jovan Zlatousti i Teodorit Kirski ga nikada nisu upotrebljavali. 28 Nema ga ni u starom jermenskom i sirskom prevodu Novog zaveta, te jedino nedostaje na spisku kanonskih knjiga u 60. pravilu laodikijskog sabora iz 360. godine. I pored toga što je, kako je vec rečeno, Atanasije Aleksandrijski prvi izneo potpun kanon Novog zaveta, njega je na Istoku konačno potvrdio tek Peto-šesti (Trulski) vaseljenski sabor 692. godine. Posle ovog sabora bilo je još samo pojedinačnih sumnji u Otkrivenje Jovanovo (npr. patrijarh Fotije u IX veku). 29 Današnji istraživači najvećim delom prihvataju mišljenje Dionisija Aleksandrijskog da Otkrivenje, Jevandenje po Jovanu, Prvu, ali i Drugu i Treću Jovanovu poslanicu, nije mogla napisati ista osoba, barem ne u njihovoj sadašnjoj formi.




Kriterijumi onovremenih hrišćanskih autoriteta o tome koji će spis ući u novozavetni kanon svetih knjiga a koji ne, bili su veoma komplikovani ako ne i čudni. Tako na primer, tekst mora imati apostolsko poreklo ili biti namenjen čitavoj Crkvi, a onda se on kao takav i čitao na liturgiji. Ipak, znamo da se nisu sve knjige koje su ušle u Novi zavet čitale na službi, što je i danas slučaj sa Otkrivenjem Jovanovovim.
 
Hvala prijatelju na istorijskim poadtcima, uglavnom mi je istorijat tog problema poznat.

Naravno, citajuci i znajuci sve ovo, neko moze biti u grupi onih koji prihvataju Otkrivenje a neko moze biti u grupi onih koji ne prihvataju.

Izgleda da smo mi na razlicitim stranama pa je tesko jedan drugome dokazati nesto iz Otkrivenja kada ga jedan prihvata a drugi ne.

Ja licno mislim da oni koji ne prihvataju knjigu Otkrivenja, propustaju neizmerne blagoslove koje nalazimo u njoj a koje nam govore o Isusu Hristu kao onome koji stoji uz svoju Crkvu bez obzira kros sta ona prolazila.


"Bog je ljubav"
Pozdrav
 
2. PETROVA 2,16-17
Jer vam ne objavismo silu i dolazak Gospoda našega Isusa Hrista sledujući izmišljenim bajkama, nego smo sami bili očevici veličanstva Njegova.

I da se ne prevarimo laznim prorocima koji dolaze u odelu ovcijem, a vuci su grabljivi, te da ih prepoznamo po njihovim plodovima. Znas li ti plodove laznog otkrivenja kroz istoriju, bilo da je ona 999 na 1000-tu, bilo kasnije, bilo krstaski ratovi, bilo apokalipticne sekte? A Gospod je rekao ko za Jevandjelje da svoj zivot, da ce ga povratiti u onaj Dan. Znas li ti koliko je mucenika postradalo za istinu jevandjelja? A da li je ijedan postradao jer je verovao u lazno otkrivenje?


Reci mi prijatelju, koliko laznih proroka treba da prevari ovaj svet dok on ceka jednog iz laznog otkrivenja?
 
Adventista:
Dragi prijatelju,

Na osnovu kojeg autoriteta ti jednu knjigu Biblije zoves laznom a druge prihvatas?




SKACES PREVISE, ALI OVDE TI TREBA RAZDVOJITI POST.
NA OSNOVI MNOGIH AUTORITETA, A TO SI MI SE CAK I ZAHVALJIVAO NA INFORMACIJA, DOK SADA PITAS SAMO ZATO DA BI IZVODIO NAKARADNE ZAKLJUCKE. ALI, RECI TI MENI NA OSNOVU CEGA TI VERUJES U U TU KNJIGU KAD ONA DATIRA TEK S KRAJA PRVOG VEKA. NIJE LI SAMO ZATO DA BI DALA ALIBI I ZA NEKE DRUGE KNJIGE LAZNO PROROCKE S KRAJA NEKIH DRUGIH VEKOVA, PA I BUDUCIH?
I DALJE SI MI OSTAO DUZAN: KAKO VI ADVENTISTI OBJASNJVATE HRISTOVO UPOZORENJE NA LAZNE PROROKE - VUKOVE U OVCIJEM ODELU?




Ako bi svako sebi dozvolio da izbaci iz Biblije po jednu knjigu koja mu se ne svidja onda bi brzo Biblija ostala samo sa koricama.

"Bog je ljubav"
Pozdrav
 
Dragi prijatelju,

Ako je Isus Hristos rekao da se cuvamo laznih proroka to upozorenje u sebi sadrzi cinjenicu da ce biti i pravih proroka. Inace bi upozorenje glasilo "cuvajte se proroka".

Da je dar prorostva duhovni dar koji je ostavljen Crkvi Bozjoj potvrdjuje nam i ucenje apostola. U Efecima 4:11,12 dar prorostva je obecan Crkvi "I on je dao jedne apostole, a jedne PROROKE, a jedne jevandjeliste, a jedne pastire i ucitelje, Da se sveti priprave za delo sluzbe na sazidanju tela Hristova"

Hristovo telo - Crkva, se zida zahvaljujuci duhovnim darovima od kojih je i prorostvo.

Takodje i u 1. Korincanima 12. glava prorostvo je navedeno kao duhovni dar. 10 stih kaze: "A drugeme da cini cudesa a drugome PROROSTVO, a drugome da razlikuje duhove..."

Dali je apostolska crkva priznavala prorocki dar i proroke? Absolutno da:

- Dela 12:1 " A u crkvi koja bese u Antiohiji bijahu neki PROROCI i ucitelji, to jest: Varnava i Simeun koji se zvase Nigar, i Lukije Kirinac, i Manail odgajeni s Irodom cetvorovlasnikom i Savle"

- Dela 21 8-11 " A sutradan posavsi Pavle i koji bijasmo s njim dodjosmo u Cesariju; i usavsku u kucu Filipa jevandjelista, koji bese jedan od sedam djakona, ostatsmu u njega. I OVAJ IMASE CETIRI KCERI DJEVOJKE KOJE PRORICAHU. Stojeci mi pak onde mnogo dana, dodje odozgo iz Judeje jedan PROROK po omenu Agav; I dosavsi k nama uze pojas Pavlov i svezavsi svoje ruke i noge rece: tako veli Duh sveti: covek kojega je ovaj porjas, ovako ce ga svezati u Jerusalimu Jevreji, i predace ga u ruke neznabozaca."

Na osnovu ovih jasnih tekstova iz Novog Zaveta, mozemo da zakljucimo da dar prorostva je ostavljen Bozjoj Crkvi i da se on manifestirao u krilu apostolske Crkve.

Kako znati da li je prorok pravi ili ne. "Ispitujte duhove" jasno je upozorenje koje je dato Hriscanima. "Zakon i svedocanstva trazite, ako li ko ne govori tako njemu nema zore" (Isaija 8:20)

Biblija je nase merilo vere. Svi proroci koji govore u skladu sa Biblijskim ucenjem su proroci. Svi ostali nisu i oni su lazni proroci o kojima nas Isus upozorava da se cuvamo.

Otkrivenje Jovanovo je napisano od strane Hristovog ucenika Jovana. Ono je u skladu sa onim sto Biblija govori. Ako razumemo simbolicki jezik koji je kompletno uzet iz Starog i Novog Zaveta onda nam nece biti tesko da razumemo da je ovo autenticna, Svetim Duhom inspirisana knjiga. Ako tumacimo simbole po svojoj slobodnoj volji onda ona postaje za nas sasvim nesto drugo.

Proroka je bilo, proroka ima, i proroka ce biti. To je Hristovo i apostolsko ucenje.

"Bog je ljubav"
Pozdrav
 
Adventista:
Dragi prijatelju,

Ako je Isus Hristos rekao da se cuvamo laznih proroka to upozorenje u sebi sadrzi cinjenicu da ce biti i pravih proroka. Inace bi upozorenje glasilo "cuvajte se proroka".

Da je dar prorostva duhovni dar koji je ostavljen Crkvi Bozjoj potvrdjuje nam i ucenje apostola. U Efecima 4:11,12 dar prorostva je obecan Crkvi "I on je dao jedne apostole, a jedne PROROKE, a jedne jevandjeliste, a jedne pastire i ucitelje, Da se sveti priprave za delo sluzbe na sazidanju tela Hristova"

Hristovo telo - Crkva, se zida zahvaljujuci duhovnim darovima od kojih je i prorostvo.

Takodje i u 1. Korincanima 12. glava prorostvo je navedeno kao duhovni dar. 10 stih kaze: "A drugeme da cini cudesa a drugome PROROSTVO, a drugome da razlikuje duhove..."

Dali je apostolska crkva priznavala prorocki dar i proroke? Absolutno da:

- Dela 12:1 " A u crkvi koja bese u Antiohiji bijahu neki PROROCI i ucitelji, to jest: Varnava i Simeun koji se zvase Nigar, i Lukije Kirinac, i Manail odgajeni s Irodom cetvorovlasnikom i Savle"

- Dela 21 8-11 " A sutradan posavsi Pavle i koji bijasmo s njim dodjosmo u Cesariju; i usavsku u kucu Filipa jevandjelista, koji bese jedan od sedam djakona, ostatsmu u njega. I OVAJ IMASE CETIRI KCERI DJEVOJKE KOJE PRORICAHU. Stojeci mi pak onde mnogo dana, dodje odozgo iz Judeje jedan PROROK po omenu Agav; I dosavsi k nama uze pojas Pavlov i svezavsi svoje ruke i noge rece: tako veli Duh sveti: covek kojega je ovaj porjas, ovako ce ga svezati u Jerusalimu Jevreji, i predace ga u ruke neznabozaca."

Na osnovu ovih jasnih tekstova iz Novog Zaveta, mozemo da zakljucimo da dar prorostva je ostavljen Bozjoj Crkvi i da se on manifestirao u krilu apostolske Crkve.

Kako znati da li je prorok pravi ili ne. "Ispitujte duhove" jasno je upozorenje koje je dato Hriscanima. "Zakon i svedocanstva trazite, ako li ko ne govori tako njemu nema zore" (Isaija 8:20)

Biblija je nase merilo vere. Svi proroci koji govore u skladu sa Biblijskim ucenjem su proroci. Svi ostali nisu i oni su lazni proroci o kojima nas Isus upozorava da se cuvamo.

Otkrivenje Jovanovo je napisano od strane Hristovog ucenika Jovana. Ono je u skladu sa onim sto Biblija govori. Ako razumemo simbolicki jezik koji je kompletno uzet iz Starog i Novog Zaveta onda nam nece biti tesko da razumemo da je ovo autenticna, Svetim Duhom inspirisana knjiga. Ako tumacimo simbole po svojoj slobodnoj volji onda ona postaje za nas sasvim nesto drugo.

Proroka je bilo, proroka ima, i proroka ce biti. To je Hristovo i apostolsko ucenje.

"Bog je ljubav"
Pozdrav
 
Adventista:
Dragi prijatelju,

Ako je Isus Hristos rekao da se cuvamo laznih proroka to upozorenje u sebi sadrzi cinjenicu da ce biti i pravih proroka. Inace bi upozorenje glasilo "cuvajte se proroka".

која је то логика? није тачно, него то значи управо оно што пише, плус: ЗАКОН И ПРОРОЦИ СУ ДО ЈОВАНА КРСТИТЕЉА!

Da je dar prorostva duhovni dar koji je ostavljen Crkvi Bozjoj potvrdjuje nam i ucenje apostola. U Efecima 4:11,12 dar prorostva je obecan Crkvi "I on je dao jedne apostole, a jedne PROROKE, a jedne jevandjeliste, a jedne pastire i ucitelje, Da se sveti priprave za delo sluzbe na sazidanju tela Hristova"

Hristovo telo - Crkva, se zida zahvaljujuci duhovnim darovima od kojih je i prorostvo.

Takodje i u 1. Korincanima 12. glava prorostvo je navedeno kao duhovni dar. 10 stih kaze: "A drugeme da cini cudesa a drugome PROROSTVO, a drugome da razlikuje duhove..."

Dali je apostolska crkva priznavala prorocki dar i proroke? Absolutno da:

- Dela 12:1 " A u crkvi koja bese u Antiohiji bijahu neki PROROCI i ucitelji, to jest: Varnava i Simeun koji se zvase Nigar, i Lukije Kirinac, i Manail odgajeni s Irodom cetvorovlasnikom i Savle"

- Dela 21 8-11 " A sutradan posavsi Pavle i koji bijasmo s njim dodjosmo u Cesariju; i usavsku u kucu Filipa jevandjelista, koji bese jedan od sedam djakona, ostatsmu u njega. I OVAJ IMASE CETIRI KCERI DJEVOJKE KOJE PRORICAHU. Stojeci mi pak onde mnogo dana, dodje odozgo iz Judeje jedan PROROK po omenu Agav; I dosavsi k nama uze pojas Pavlov i svezavsi svoje ruke i noge rece: tako veli Duh sveti: covek kojega je ovaj porjas, ovako ce ga svezati u Jerusalimu Jevreji, i predace ga u ruke neznabozaca."

Na osnovu ovih jasnih tekstova iz Novog Zaveta, mozemo da zakljucimo da dar prorostva je ostavljen Bozjoj Crkvi i da se on manifestirao u krilu apostolske Crkve.

Kako znati da li je prorok pravi ili ne. "Ispitujte duhove" jasno je upozorenje koje je dato Hriscanima. "Zakon i svedocanstva trazite, ako li ko ne govori tako njemu nema zore" (Isaija 8:20)

Biblija je nase merilo vere. Svi proroci koji govore u skladu sa Biblijskim ucenjem su proroci. Svi ostali nisu i oni su lazni proroci o kojima nas Isus upozorava da se cuvamo.

Да ли данас постоји и једно записано пророчанство од мноштва пророцања из првог века? Не. Када Христос каже да су ЗАКОН И ПРОРОЦИ ДО ЈОВАНА КРСТИТЕЉА, А ДА СЕ ОД САДА ЦАРСТВО БОЖИЈЕ БЛАГОВЕСТИ (БЛАГОВЕСТ ЈЕ ЈЕВАНЂЕЉЕ), ОНДА ТО ЗНАЧИ ДА СУ ПРОРОЦИ БИЛИ САМО ЗАТО ШТО ЈЕВАНЂЕЉЕ У ТОМ ДАТОМ МОМЕНТУ НИЈЕ ПРЕНЕСЕНО, АЛИ НИСУ НИШТА ИСПРОРОКОВАЛИ ШТО БИ ОСТАЛО СВЕ ШТО СУ ИСПРОРОКОВАЛИ ЈЕ У ФУНЦИЈИ ОБРАЋАЊА У ХРИШЋАНСТВО ОНДА, А НЕ ЗА КО ЗНА КОЈУ ГЕНЕРАЦИЈУ У БУДУЋНОСТИ. ДА ЛИ ТИ ТО МОЖЕШ ДА СХВАТИШ? НЕ ПОСТОЈИ НИТИ ЈЕДНО ЗАПИСАНО ПРОРОЧАНСТВО КАО ДАР ДУХА СВЕТОГА КОЈЕ БИ ДАНАС ИКАКО МОГЛО Д СА ФАВОРИЗУЈЕ И СУПРОТСТАВИ ХРИСТОВОЈ РЕЧИ ДА СУ ЗАКОН И ПРОРОЦИ ДО (КРСТИТЕЉА) ЈОВАНА.

МАТЕЈ 11,13 ЈЕР СУ СВИ ПРОРОЦИ И ЗАКОН ПРОРИЦАЛИ ДО ЈОВАНА.

Е сад, објасни зашто правиш Господа лажовом, потирући те Његове речи!?
 
Плус, драги пријатељу адвентисто,
наведи ти мени поред Елен Вајт и једног јединог пророка још, или што више њих ако можеш, до дана данашљих, а после 1.века, имајући у виду мноштво оних који су пророковали у првом веку, и имајући у виду да ти мислиш да и даље важи управо дар пророштва.
Како не видиш да је управо то спор са сваком псеудохришћанском сектом...

то је карика која недостаје
 
Dragi prijatelji,

Mislim da sam gore izneo ucenje apostola o daru prorostva i dovoljno primera da su proroci postojali i bili priznati od apostolske crkve i nakon Hirsta.

Vi to mozete prihvatiti ili ne, to je vasa volja. Ja, kao i mnogi drugi koji baziramo svoje verovanje na Bibliji, prihvatamo to kao autoritet.

Sto se tice Hristove izjave da su "zakon i proroci proricali do Jovana" je samo potvrda Starog Zaveta kao onoga koji je svedocio o Jovanu. Poznato je da su jevreji delili Stari Zavet na Zakon - Tora, Prorci - Nebim i ostale spise - Ketubim. To je bio uobicajeni izraz da se kaze "Zakon i proroci - Tora i Nebim" da se oznace knjige Staroga Zaveta. Kontekst u kome je ovaj stih izrecen jasno potvrdjuje da je Isus pricao o prorocanstvima Starog Zaveta koja su govorila o Jovanu. Upravo sledeci 14. stih kaze za Jovana: "I ako hocete verovati, on [Jovan] je Ilija sto ce doci."

Nema sumnje na snovu stihova koji predhode i koji slede 13. stih da Isus ne govori ni u kojem slucaju o nekom prestanku prorockog dara nakon Jovana. Ovo je potpuno krivo tumacenje i vadjenje iz konteksta.

Sto se tice ostalih proroka nakon apostola i razlog zasto njihove knjige nisu autoritativne po pitanju definicije vere, vrlo je jasno imajuci u vidu da je Biblija prihvacena kao opsti standard vere i cinjenici da standard po kome su odredjene knjige novog zaveta je bio da su pisane od strane apostola.

Proroci koji su bili za vreme apostola a o kojima smo vec govorili iz knjige Dela Apostolska, kao i proroci nakon apostola, u koje spada i Jelena Vajt (iako ona sama nikada nije zelela da se nazove prorok) imali su lokalni zadatak da ohrabre odredjenu crkvu da se vrati ka Bibliji i izvornom Hristovom i apostolskom ucenju.

Kao takvi, njihova uloga je ogranicena na lokalnu crkvu u kojoj su oni delovali, njihove poruke su bili vise ohrabrujuceg i usmeravajuceg karaktera ali nikako nemogu da zamene Bibliju kao merilo vere i ucenja.

Po tom principu, Jelena Vajt je, bar sto se nas adventista tice, bila nadahnuta prorockim darom, narocito vaznom u vreme kada je protestantzam u 19 veku u Americi gubio fokus sa Biblije i polako poceo da tone u svoju vlastitu tradiciju zaboravljajuci da je Biblija merilo vere i da reformacija poceta u 16 veku nije dovrsena. U tom kontekstu i shvatanju dara prorostva o kojima pise apostol Pavle, mi mozemo slobodno da kazemo da je nasa vera bazirana na Bibliji, i to samo na Bibliji, i da svaka diskusija oko naseg verovanja ima smisla samo na osnovu Biblije kao jedinog merila. Biblija je merilo svih proroka koji su se pojavljivali nakon apostola ukljucujuci i Jelen Vajt.

"Bog je ljubav"
Pozdrav
 

Back
Top