Zemlja

prayer2.jpg
 
Umesto da nauči napamet svako slovo iz ovog indijanskog bukvara, beli brat im je oduzeo ceo kontinent, skoro ih sasvim istrebio, ostatak saterao u zabačene rezervate, zabranio im jezik, kulturu, religiju, običaje, nazvao ih divljacima - indijancima
po poznatoj Kolumbovoj grešci.

indijanci.jpg


Možemo samo da žalimo i učimo od njih.
i zarazio namerno boginjavim ćebadima i navukao na alkohol anjihova jetra nema fermente da ih vari
Jer VATRENA VODA nije deo njihove kulture
A tek u Južnoj Americi su Španci genocid izvršili
Nije čudo da su belce smatrali demonima
 
i zarazio namerno boginjavim ćebadima i navukao na alkohol anjihova jetra nema fermente da ih vari
Jer VATRENA VODA nije deo njihove kulture
A tek u Južnoj Americi su Španci genocid izvršili
Nije čudo da su belce smatrali demonima
Soul & culture - Roberto Gambini
"What happened in the sixteenth century—the conquest of the Americas and the meeting of two parts of humanity, European Catholics and native Indians—was such a portentous event that nowadays it would be like meeting extra-terrestrials from Venus or Jupiter. We are still not completely aware of what this meeting implied and how it ended up in ethnocide. The eighty million people present when the encounter took place were, in the course of one century, reduced to twenty-five million. Brazil alone had ten million Indians in 1500, when the Portuguese first landed on the coast. Today there are fewer than three hundred thousand individuals scattered around. Five centuries ago there were more than 1000 cultures, and that meant hundreds of different languages, mythological systems, religions, kinship arrangements, implements, architectures, rituals, bodies of knowledge, views of the world. All these human achievements have been reduced today to 170 cultures. The rest is lost forever."
 
Ali ne moramo da idemo toliko daleko u istoriju.

Slobodna država Kongo je bila korporativna država koju je "posedovao" belgijski kralj Leopold II, jedan od najvećih zlotvora u mračnoj istoriji čovečanstva.

Leopold II je za 23 godine svoje vladavine masakrirao 10 miliona Afrikanaca, sekući im šake i stopala, kao i genitalije, bičujući ih do smrti, izgladnjivajući ih prisilnim radom i spaljivajući njihova sela.



Posebno je poražavajuća činjenica da Leopoldova noga nikad nije ni kročila u Kongo, ali njegova administracija ostaće zapamćena kao jedan od najvećih skandala na početku 20. veka.

U Kongu je osnovana ABIR kompanija za proizvodnju gume. Evropa se bogatila zahvaljujući ropskom radu Afrikanaca, koji su imali dnevnu kvotu koju su morali da ispune. U suprotnom, sledila je kazna.

Pošto su kvote bile nerealne, plaćane su u odsečenim šakama. Nekada su ih sekli vojnici Leopolda II, nekada i sami Afrikanci. Zabeleženi su i slučajevi kada su afrička sela ratovala jedna protiv drugih kako bi prikupili dovoljno šaka. A svaka pobuna je gušena nepojmnjivim nasiljem. Upadali su u sela i ubijali sve - muškarce, ženu i decu, a onda bi njihova tela obesili u obliku krsta.

573955


Istorija beleži da je do 1908. godine populacija Konga desetkovana.

Sve ove užase zabeležila je jedna hrabra i neverovatna žena, Elis Silej Haris. Ona je bila jedna od prvih fotoreportera, koja je svojom kamerom uspela da zabeleži i dokumentuje horore koje čovečanstvo mora da pamti.

Bila je jedna od prvih koja je fotografiju iskoristila za kampanju borbe za osnovna ljudska prava. Ovo je jedna od najjezivijih koju je načinila.

573956


Na fotografiji je muškarac po imenu Nsala, koji posmatra odsečene udove onih koje je voleo:

- Nije uspeo da postigne zadatu kvotu ovog dana pa su Belgijanci odsekli ruke i stopala njegove ćerke. Njeno ime je Boali. Ima pet godina. Ubili su je. Ali tu nije bio kraj. Ubili su i njegovu ženu. Ali ni to im nije bilo dovoljno, nisu postigli ono što su hteli, pa su kanibalizovali Boali i njenu majku. A njemu su onda pokazali ostatke nekada živih tela njegovog deteta koje je voleo. Njegov život je uništen. Već je bio uništen činjenicom da služi za njih, ali ovo ga je dokrajčilo. Sva ova prljaština se događa zbog jednog čoveka, čoveka koji živi hiljadama kilometara daleko, preko okeana, koji se nije dovoljno obogatio, pa je proglasio ovu zemlju svojom, a ove ljude slugama njegove pohlepe. Leopold nije ni pomišljao da su afrička deca, žene i muškarci stvoreni od iste ruke koja je stvorila njegovu lozu evropskog plemstva - napisala je Haris uz fotografiju.

Kada god se pitate zašto je Zapad toliko razvijen i kako se obogatio, setite se ovoga. Ovo je samo jedan od niza užasa koje su Evropljani doneli u Afriku. Kontinent koji i danas potresaju ratovi, bolesti i glad nikada nije ni imao šansu.

I dan danas narod Afrike pati zbog zla koje je evropski čovek pustio među njihovu plodnu i bogatu zemlju.
 
Umesto da nauči napamet svako slovo iz ovog indijanskog bukvara, beli brat im je oduzeo ceo kontinent, skoro ih sasvim istrebio, ostatak saterao u zabačene rezervate, zabranio im jezik, kulturu, religiju, običaje, nazvao ih divljacima - indijancima
po poznatoj Kolumbovoj grešci.

indijanci.jpg


Možemo samo da žalimo i učimo od njih.
Najgori i uzroci najvećih zabluda i nesreća su oni koji veruju da su centar univerzuma!
 
575566

Паул Целан | КОРОНА

Јесен ми из руке једе своје лишће: ми
смо пријатељи.
Ми ослобађамо вријеме из орахове љуске и учимо
га ходати:
вријеме се враћа у љуску.

У зрцалу недјеља је,
у сну је уснули,
уста говоре истинито.

Моје око силази према споловилу љубљене:
гледамо се,
говоримо из таме,
волимо се као сан и памћење,
спавамо као вино у шкољкама,
као море у зраци крви из луне.

Ми смо ондје уплетени у прозор, они нас гледају
с улице:
вријеме је, нек’ се зна!
Вријеме је да се камен најзад пусти процвјетати,
да непрекидно срце куца.
Вријеме је да настане вријеме.

Вријеме је.
 
Poslednja izmena:
Zaboravljenoj boginji

Boginjo zaboravljenog kulta
Iz davnih vremena slobode
Što podsećaš na miris jasmine
I na boju lotosovog cveta,
Kaži mi tajnu tvoga nemira
I čemu to tužno lice?
Ti koja si nekad upravljala svetom
Sa vrha planina
I silazila u doline
Da utešiš uplakano dete
Rukama nežnim poput vrbinih grana -
Gde si sada skrila svoje lice?
Deca su sama i uplakana.
Čuješ li glas njihovog plača
I suze što kaplju na tvoje skute?
Ja te dozivam glasom napaćenog propovednika
I pružam ruke
Prema suncu
I gorama,
Ne bi li na tren okrenula svoje lice.
O, majko ne ostavljaj svoje dete.

Gorjan Kljajić
 

Back
Top