zec,fazan.da li ste razmisljali o promeni municije jer niste zadovoljni?preporuka?

Municiju je najbolje koristiti od istog proizvodjaca,ja licno koristim fioci.
Pa i ja sam cuo da ne valja da se koriste razliciti proizvodjaci municije ali ne znam zasto? jer retko koji proizvodjac ima patron za blize i dalje gadjanje,narocito za 16cal... naprimer u prvoj cevi patron bez casice , u drugoj sa casicom da bi dalje nosi snop.

Proizvodjaca ima raznih... na fazana sa 10 zeca sa 8, a kad pocnu oni "hladni" izlasci, spustim granulaciju na 6.
@rozara: "ne valja" jer svako ima neku svoju meru baruta koju stavlja, svaki metak ima svoju brzinu pa da ne moras da razmisljas o preticanjima, prebacivanjima, podbacivanjima, a ti podaci su donekle standardizovani kod svakog proizvodjaca ponaosob zbog provere kvaliteta.

Proizvodjaca ima raznih... na fazana sa 10 zeca sa 8, a kad pocnu oni "hladni" izlasci, spustim granulaciju na 6.
@rozara: "ne valja" jer svako ima neku svoju meru baruta koju stavlja, svaki metak ima svoju brzinu pa da ne moras da razmisljas o preticanjima, prebacivanjima, podbacivanjima, a ti podaci su donekle standardizovani kod svakog proizvodjaca ponaosob zbog provere kvaliteta.

hala na odgovoru..donekle sam i ja tako razmisljao..ali prosle sezone u zadnjoj nedelji bio sam prisutan kako se zec obara na 70koraka 10. sacmom. Na toj daljini ja ne bih ni pokusao da gadjam ali sam se uverio kada sam pogledao ceza,bio je ceo osut olovom.Sada ne znam da li uopste da povecavam krupnocu sacme kako sezona odmice..

Ja granulaciju menjam sa odmicanjem sezone, jedino ako u isto vreme počinju padovi temperature... Kod nas je uvek bilo: zec-fazan (1-2 izlaska) onda fazan i posle toga opet 2-3 zeca i onda primetiš da je pad temp navukao zečevima zimsku opremu i da moraš povećati...
Inače, sad sam baš gledao u "radnu opremu" Ima i miraža i krušika nekog matorog, kartonska čaura, čep, nije korpica i to je gran.8, ima i Belota, ma mešano meso 100%

Kod nas lov na zeca i fazana pocinji uvek zadnje nedelje oktobra...traje 6 nedelja i svih 6 se love i zec i fazan...Ja sam do sada koristio uvek miraz, prve dve nedelje u obe cevi desetku, a onda deset i osam,pa 8;8 do kraja lova..Medjutim ova sezona ce biti znatno hladnija pa mislim da treba krenuti za krupnijom sacmom ili kako kaze ovaj kolega neku tvrdju sacmu....ne znam koja je to tvrda scma alil cuo sam vec nekoliko puta da neki proizvodjaci imaju znatno tvrdje olovo....?

Koliko vi tučete kad nosite jedan tip municije? Kod mene u redeniku ima i 10 i 8 i 6... i uvek prvo sa 8 gađam. Na prvom vidim efekat: otrese-prelazim na 6, pada na mestu-ostajem, razvaljen-može i 10, samo onda više pazim kad kojom gađam...

Odmah da ti kazem.... taj tvoj efekat je diskutabilan....to da li otrese zavisi na kajoj daljini gadjas ako je dosta daleko onda otrese a ako ga mnogo pocepa verovatno je dosta blizu,,!Meni se desavalo da ga 10 toliko pocepalo da sam ga ostavio u terenu....Sve zavisi od jacine zime , ako je zima dosta jaka on ranije nabaci deblju i guscu dlaku tako da ga je tesko probiti i onda dolazi do otresanja sacme.Sacma 10,8 uvek prolaze ali 6 je stvarno prejaka, narocito sada na pocetku sezone.BAR JA TAKO MISLIM, ako gresim ispravite me!POZz

Ma lako je za 12cal. za 16cal.nema mnogo izbora oko municije.najbolja je kombinacija 10 :8 nema sta ali da sam na vasem mestu,ima za 12 neki zuti RC oro fibre oznaka 5,on je bez casice...prosle sezone moje kolege su sa njim i fazane i zeceve nagrdili..naravno pricam o prvom metku...do dvadeset metara je neumoljiv inace ima 35 grama tako da sam stekao utisak da kada bi pucali iz ruke bez nisanjenja ne bi promasivali. :) ..prava steta sto takav metak ne prave za 16 cal.A u tu 20.sam zaljubljen vec godinama,ali nemam hrabrosti da je kupim plasim se da necu nista pogodit,bas me interesuje kako ces ti proci sa njom?

E ,jedva cekam da krene lov da vidim kako ce se ta puskica pokazati.Samo jel ti je kalibar 20/70 ili 20/76...? Verujem da si sa njom dobro prosao letos , ipak je ta puska i namenjena za prepelica,ne zovu je bez veze golubarka..ali mene zanima kako ce se pokazati na zeca i fazana dasta je to mala gramaza sacme za zeca..molim te kada prodje prva nedelja kazi mi da li ima nekih problema...voleo bih da kupim takvu ali nisam siguran..i koju municiju koristis za nju na zeca( koja marka i gramaza) HVALA?!

Pa, kao što rekoh, zekan mi nije opraštao pogotke (mada su kolege baš bile happy da ga dočekaju tako usporenog pa da me zezaju), ali kad mi je vlasnik dao drugu municiju (magnum), e, to je bio pos'o...
(:
Ovo je s' moje tačke iskustva...
edit: bio sam prisutan kad je čovek dianinom vazdušnom 5,5 mm pogodio zeca na 65 koraka... verujem da nije bio svestan da mu je diabola prošla kroz plećku...

Poslednja izmena:

Back