Здравствено осигурање и здравствена заштита

• Začetnik teme Začetnik teme sovra
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
...mozda nije za ovu temu, a mozda i jeste....kada ce i da li ce ikad lek Detralex biti na pozitivnoj listi...i zasto nema lekova za vene na toj listi??:confused::(
Да, ово је права тема за таква питања.

Прво, носилац дозволе за лек треба да поднесе захтев Фонду за стављање лека на позитивну листу (да ли су то урадили не знам, али могу да позовем колеге из представништва произвођача лека и проверим за пет минута ако те занима);
Друго, ствар је политике фонда да ли уопште жели да лечи осигуранике о свом трошку за ту врсту индикације (терапија хроничне венске инсуфицијенције и терапија акутног хемороидалног синдрома).

Прво, носилац дозволе за лек треба да поднесе захтев Фонду за стављање лека на позитивну листу (да ли су то урадили не знам, али могу да позовем колеге из представништва произвођача лека и проверим за пет минута ако те занима);
Друго, ствар је политике фонда да ли уопште жели да лечи осигуранике о свом трошку за ту врсту индикације (терапија хроничне венске инсуфицијенције и терапија акутног хемороидалног синдрома).

...znaci mi naravno da bude na listi jer nisam u situaciji da placam 2000 dinara lek za mesec dana..:(
...na vaskularnoj klinici dr je rekao da se lecenje vena smatra estetikom:eek: i da zbog toga lek nije na listi...
...hvala puno, ako uspes da saznas ima li predloga da bude na listi, znacilo bi, bar da se nadam...jer po svoj prilici taj lek cu morati da pijem jako dugo...imam trombozu povrsinskih vena...:sad2:

Види душо, законе треба знати читати и тумачити, а нарочито треба знати како презентовати јавности поједина права и обавезе из обавезног здравственог осигурања. Погледај пажљиво шта си написала и зашто си дала погрешну информацију.

Дакле:

1. Сви осигураници (запослена лица, предузетници, пољопривредници, свештеници, лица која примају накнаду са бироа, лица која обављају привремене и повремене послове, изабрана и постављена лица итд...);
2. Сва осигурана лица која су осигурана преко осигураника (члана породице),

плаћају допринос за обавезно здравствено осигурање без обзира да ли су здрави или болесни.

Хемофиличари, епилептичари, дијабетичари и још неколико категорија осигураника и осигураних лица су ослобођени плаћања учешћа у трошковима здравствене заштите (партиципација) али плаћају допринос за здравствено осигурање.

3. Само она лица која не могу бити осигурана по било ком другом основу, имају право на здравствено осигурање без плаћања доприноса, а међу њима су и хемофиличари, епилептичари, дијабетичари.

Дакле, не може радник, пољопривредник, спортиста, дипломата, самостални уметник, странац на раду у Србији да дође у РФЗО и кажу: "Ја сам епилептичар, имам право на бесплатно здравствено осигурање" - а како ти тврдиш. :)
Eto ja sam osigurana tako,jel ti to bio cilj da napisem?Nadam se da si zadovoljan.

...znaci mi naravno da bude na listi jer nisam u situaciji da placam 2000 dinara lek za mesec dana..:(
...na vaskularnoj klinici dr je rekao da se lecenje vena smatra estetikom:eek: i da zbog toga lek nije na listi...
...hvala puno, ako uspes da saznas ima li predloga da bude na listi, znacilo bi, bar da se nadam...jer po svoj prilici taj lek cu morati da pijem jako dugo...imam trombozu povrsinskih vena...:sad2:

Мораш то да санираш, да не оде у тромбозу дубоких вена (ДТВ), што је много опасније, проверићу па ти јављам...:)

- - - - - - - - - -

Poslednja izmena od moderatora:
Мораш то да санираш, да не оде у тромбозу дубоких вена (ДТВ), што је много опасније, проверићу па ти јављам...:)

- - - - - - - - - -

...bila sam na UZ vena na Vaskularnoj Dedinje, tamo me je pregledao dr Lozika, i na tom prvom pregledu tvrdio da uopste nije vena u pitanju, na moje insistiranje dao
mi uput da uradim UZ i receno mi je da sam za hitnu operaciju, sto je on komearisao kao nepotrebno jer su u pitanju povrsinke vene i da bi to navodno u mom slucaju
samo bilo pitanje estetike...da bi bilo opasno da su dubinski trombovi ali kao posto su povrsinsi "nije nista":mrgreen:mene to pece i boli, i sto je najgore ja pod rukom
a i na pogleda vidim da se to povecava...jedini lek koji je preporucio je Detralex 500, dve tablete dnevno...na moj kometar da su preskupe, rekao je "ne mogu vam pomoci,
ako vam je preskupo nemojte piti":(
...e sad, ja bih to i operisala kada bih znala da mora i da ce mi biti bolje posle toga, ali ili ja nemam "vezu" ili ne nepotrebno ili ne znam ni sama....moj jedini utisak je da
tamo pacijente pregledaju kao na fabrickoj traci, da je onaj ko je usao bez kese brze izasao nego sto je usao...
...ovo sve pisem da bih objasnila celu situaciju, mozda neko i procita jos ko bi trebao tamo da ide pa da se "bolje spremi" ako moze...ja ne mogu..sem eto da se nadam
da ce lek nekad doci na pozitivnu listu i biti pristupacniji i nama koji ne radimo i nemamo redovan prihod, a moramo da ga pijemo...

...tebi svakako hvala na razumevanju i savetima...

Na Dedinju i pregledaju kao na traci, ali to je zato sto im pacijenti i stizu kao na traci (i nema veze sa "podmazivanjem"). To bi trebalo da je ustanova gde stizu najozbiljniji slucajevi, kojima su potrebne najkomplikovanije intervencije, a tamo nazalost stize sve od najlakseg do najtezeg.
Tromboza povrsinskih vena je zaista neuporedivo manje opasan problem nego tromboza dubokih vena, kod koje postoji veliki rizik za nastanak plucne embolije koji moze lako dovesti do smrtnog ishoda. Ali to ne znaci da treba da zapostavis oboljenje povrsinskih vena, samo mozda treba da potrazis savet nekog manje zauzetog specijaliste, koji nece da razmislja kako posle tebe ima 3 bajpasa i zamenu nekoliko zalistaka, pa mu ti delujes potpuno benigno. Ali u sustini taj lek koji ti je savetovao, to je ok terapija, samo sto nije bas pristupacno, slazem se.

...nisam ja pisala uput, vec dr opste prakse....zar mislis da sam ja odusevljena da cekam satima medju onolikim svetom?
...da, imala sam ideju da me pogleda jos neki dr i da svoje misljenje, ali je to neizvodljivo, a da idem kod privatnika nemoguce...

ma nisam ni mislio da si ti bas mnogo zelela tamo da ides, nego prosto kazem, zbog tvog komentara o podmicivanju, da mislim da to nije u redu jer se oni tamo razvaljuju od posla, a videla si i sama kolika je guzva. nazalost, ne mogu da posvete pacijentima onoliko vremena koliko bi i oni sami zeleli, jer su uvek prebukirani.

...:ceka:

Информација из обе "прве" руке - за сада нема ништа од Листе, ко има пара, куповаће га, држава га неће рефундирати осигураницима...

Информација из обе "прве" руке - за сада нема ништа од Листе, ко има пара, куповаће га, држава га неће рефундирати осигураницима...

...hvala...ala je to sramota jedna velika, da postoje lekovi kod nas za to, da se proizvode ovde, i da nisu toliko skupi koliko jesu, ja bih i mogla da razumem, ovako
stvarno ne mogu...za mesec dana je potrebno izdvojiti 2.500 dinara, samo za taj lek...i skup je sigurno i onima koji rade ili imaju penziju, o nama ne zaposlenima
ni da pricam necu...znam da nije do tebe, ni do pojedinca..al je zbilja katastrofa sta se radi...

...hvala...ala je to sramota jedna velika, da postoje lekovi kod nas za to, da se proizvode ovde, i da nisu toliko skupi koliko jesu, ja bih i mogla da razumem, ovako
stvarno ne mogu...za mesec dana je potrebno izdvojiti 2.500 dinara, samo za taj lek...i skup je sigurno i onima koji rade ili imaju penziju, o nama ne zaposlenima
ni da pricam necu...znam da nije do tebe, ni do pojedinca..al je zbilja katastrofa sta se radi...

Види, најевтинији лекови узимају највише пара из "здравствене касе" зато што се користе хронично и међу великим бројем осигураника. Они скупи лекови који осигураници не могу да купе а једини су избор у у терапији, углавном нису на Листи а њиховим укључивањем би држава имала трошкове на нивоу статистичке грешке финансијског плана Фонда...

Nema drzava para za lekove, moraju da se poplacaju plate medicinskim radnicima. Svaki put kada vidis medicinskog radnika, znaj da tvoj lek nije na pozitivnoj listi zato sto je njegova plata 10000 puta veci prioritet od tvog leka.

Види, најевтинији лекови узимају највише пара из "здравствене касе" зато што се користе хронично и међу великим бројем осигураника. Они скупи лекови који осигураници не могу да купе а једини су избор у у терапији, углавном нису на Листи а њиховим укључивањем би држава имала трошкове на нивоу статистичке грешке финансијског плана Фонда...

...meni je najvise palo u oko ovo oko statisticke greske, onda i mi koji imam problem, i sami moramo da ga resavamo smo neka greska....

- - - - - - - - - -

Nema drzava para za lekove, moraju da se poplacaju plate medicinskim radnicima. Svaki put kada vidis medicinskog radnika, znaj da tvoj lek nije na pozitivnoj listi zato sto je njegova plata 10000 puta veci prioritet od tvog leka.

...ja samo znam da se iz moje kuce za to zdravstvo izdvajalo ukupno, 109 godina...malo li je od nas...a sad vecinu lekova kupujemo...

...ja samo znam da se iz moje kuce za to zdravstvo izdvajalo ukupno, 109 godina...malo li je od nas...a sad vecinu lekova kupujemo...

To ti je komunjarska organizacija zdravstva, koja je, kako kazu, civilizacijska tekovina. Mozes da placas u drzavni Fond celog svog zivota, i da ne dobijas na kraju nista za uzvrat, ako si npr. tesko bolesna a lek za tu bolest nije na pozitivnoj listi; ali treba srce da ti bude puno sto ce tvoje pare otici na zdravstvenu zastitu svakog hipohondra u drzavi.

Medicinska usluga nisu samo lekovi, medicinska usluga je i ono kada cekas 3 sata da bi dobio jedan jbeni uput, koji si i sam sebi mogla da napises. Znaci, fond mora da plati i one koji organizuju to trocasovno cekanje. Nisi ti te pare bacila u bunar, bacila si ga na soping doktorka i medicinskih sestara u Parndorfu. Sto pre to shvatis, bice ti lakse, i manje ces se nervirati, veruj mi.

Poslednja izmena:
To ti je komunjarska organizacija zdravstva, koja je, kako kazu, civilizacijska tekovina. Mozes da placas u drzavni Fond celog svog zivota, i da ne dobijas na kraju nista za uzvrat, ako si npr. tesko bolesna a lek za tu bolest nije na pozitivnoj listi; ali treba srce da ti bude puno sto ce tvoje pare otici na zdravstvenu zastitu svakog hipohondra u drzavi.

Medicinska usluga nisu samo lekovi, medicinska usluga je i ono kada cekas 3 sata da bi dobio jedan jbeni uput, koji si i sam sebi mogla da napises. Znaci, fond mora da plati i one koji organizuju to trocasovno cekanje. Nisi ti te pare bacila u bunar, bacila si ga na soping doktorki i medicinskih sestara u Parndorfu. Sto pre to shvatis, bice ti lakse, i manje ces se nervirati, veruj mi.

...mislim da gresis u jednom, bolje da nikad ne shvatis onda ti bude lakse kad nemas pojma ni o cemu, ovako se samo vise nerviras, bar u mom slucaju je tako...

Za overu zdravstv. knjizice za nezaposlene..jel su potrebni isti dokumenti kao prosle god?
fotokopija krstenice, l.karte, radne knjizice..?

Meni nikakvu fotokopiju krštenice nisu tražili,isto tako nisam morao ni u biro po potvrdu za nezaposlene,žena na šalteru mi reče kao oni su povezani sa biroom pa nije potrebno...

Groove, sta si nosio?(ako ti je nesto uopste i trebalo)

Fotokopiju lične i radne knjižice čini mi se,koliko se sjećam....a krštenicu ili izvod iz matične knjige rođenih mi nisu tražili 100%..
E da i popunio taj neki M obrazac,to ima da se kupi u knjižarama i nekim kioscima...
Pokušaj da odeš na njihov sajt,možda tamo postoje neke informacije...

Back