Здравствено осигурање и здравствена заштита

• Začetnik teme Začetnik teme sovra
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da li ja na kraju mogu da dobijem knjizicu bez placanja. Pomozite sa odgovorom. Nemam kome da se obratim osim ovde izgleda.

Zivim u vanbracnoj zajednici (overice se to u sudu, nije problem), primanja nevencanog muza su pristojno ispod cenzusa, punim 27 godina i redovan sam student i majka . Nasem sinu ide osiguranje preko muza, ali ja nekako na to nemam prava.

Ne zele da mi daju radnu knjizicu, jer sam student, a tamo u zavodu mi kazu da ne mogu da se osiguram preko muza, bez radne knjizice, bez obzira na visinu primanja. Istina? I to sam saznala vireci kroz onu rupicu na salteru, citajuci sa usana iz 5og puta neke balave vezarice, verovatno sa srednjom skolom .

Poslednja izmena:
Управо тако...
Незапослена лица на евиденцији Националне службе за запошљавање стичу статус осигураника једино у случају када примају надокнаду за незапосленост у складу са Законом о раду. На ту надокнаду служба плаћа доприносе за социјално. То су углавном људи који су остали без посла из разних разлога (технолошки вишак, рационализација, итд...).

Ако су на Тржишту рада имају, по закону, здравствено осигурање. Ако нису или плаћају здравствене услуге или сами уплаћују сваког месеца допринос за здравствено осигурање.

Једино тако или добровољни приступ осигурању.

Da li osoba sa trenutno neoverenom zdravstvenom knjižicom može da obavi pregled u Gradskom zavodu za kožne i venerične bolesti? Jel ima neka specijalna procedura? Koliko otprilike košta pregled?
ne moze tamo pregled sa neoverenom knjizicom, a pregled se placa koliko se secam oko 1000 din..ako nemas overenu knjizicu, mozda je i skuplje, pozovi ih i pitaj.

ne moze tamo pregled sa neoverenom knjizicom, a pregled se placa koliko se secam oko 1000 din..ako nemas overenu knjizicu, mozda je i skuplje, pozovi ih i pitaj.

Pa jel može ili ne može? Zanima me da li je uopšte moguće.... nelogično mi je da je nemoguće, gde bi onda ljudi išli na preglede ako nemaju osiguranje, samo kod privatnika? :think:

Ma idi u Zavod..sve ce ti tamo objasniti:per:
overena knjizica dzabe pregled, neoverena knjizica, moze pregled, ali se placa
P.S. Hvala za reputaciju

E vala nema šanse da idem tamo da se objašnjavam sa sestrom na šalteru, to mi je najomraženija kategorija (mama izvini :mrgreen: )
Nije problem da platim, zanimalo me je samo da li je pregled uopšte moguć. Pare nisu problem, jer para nema :mrgreen: Da ih ima, bilo bi i osiguranja :roll:

po najnovijem zakonu ne moze da se plati pregled,sto ni nama nije bilo jasno ali sam otisla na g.o.posle dobijanja te info tako da uzmite ovo sa rezervom.znaci pregledi ne smeju da se naplacuju a ne mozete biti pregledani ako vam nije overena knjizica.Sutra cu se informisati na poslu.

I ja sam načula ovakvu informaciju, zato sam i postavila ovo pitanje...

U prevodu, ne mozes ni ti, ni tvoji roditelji, partener... da se narade i naplacaju poreza, taksi koliko njima trebaju vece plate i jos manje rada. Nazalost zasticeni su kao beli medvedi i izgleda da bi samo prirodna kataklizma mogla da resi problem zaposlenih u administraciji, ministarstvima, javnim preduzecima...

Hvala na odgovoru, nije bas pomogao, ali hvala i Bogu sto nije sve kao sto na tarabi pise, pa sam resila problem. :)

U prevodu, ne mozes ni ti, ni tvoji roditelji, partener... da se narade i naplacaju poreza, taksi koliko njima trebaju vece plate i jos manje rada. Nazalost zasticeni su kao beli medvedi i izgleda da bi samo prirodna kataklizma mogla da resi problem zaposlenih u administraciji, ministarstvima, javnim preduzecima...

Hvala na odgovoru, nije bas pomogao, ali hvala i Bogu sto nije sve kao sto na tarabi pise, pa sam resila problem. :)

Hej, evo sad sam pročitala tvoj gornji post... u sličnoj smo situaciji. Ali vidi foru - ti možeš da se prijaviš na biro sa dokumentima iz srednje. Znači podigneš sa faxa na veresiju i vratiš kad završiš sa prijavom. Kao nezaposlena možeš da budeš osigurana ako primanja po članu domaćinstva u tvojoj porodici ne prelaze neki cenzus (ja mislim oko 16000, ali nemoj me za reč). Trebali bi da imate prijavu prebivališta na istoj adresi da bi se računali kao domaćinstvo... ja ovde okidam jer su nam primanja u domaćinstvu veća od cenzusa...
Ja sam bila dobrovoljno osigurana protekla 3 meseca, dobiješ kao gratis 3 meseca a platiš 1 i to 1900 dinara. E sad, kada bih htela da overim opet knjižicu morala bih da platim 3x1900 dinara, jer je 1900 jedan mesec... a to je stvarno mnogo. Tako da sam ja odlučila da još uvek rovarim ne bi li zayebala sistem :mrgreen:

Ne mogu diplome iz srednje, jer na njima stoji pecat da studiram. Ako bih uzimala duplikate iz srednje, opet nesto ne valja, jer valjda moras prve da proglasis za nevazece, ali to je neproverena informacija. Medjutim ako studiras znaci da si zavrsio srednju, a ako si zavrsio srednju, znaci da si zavrsio osnovnu skolu. :)

Kada napuniš 26 imaš pravo da se prijaviš sa diplomom iz srednje, da imaš manje ne bi mogla! Proverena informacija!

definitivno se ne moze platiti pregled u drzavnoj ustanovi ako nemate knjizicu ili osiguranje izuzev ako se u istoj ne obavlja dopunski rad.Postoji hitno zd.osiguranje za tesko obolele koje vazi mesec dana .Ni nama nije najjasnije,ali u nekoj dezurnoj sluzbi ako vam je neophodna hitna medicinska pomoc mozete biti pregledani i dobiti neophodnu terapiju.kod nas je bar tako,znaci ogradjujem se od ostalih informacija koje su mi nepoznate,ovo su mi danas rekli u mojoj zd.ustanovi.

definitivno se ne moze platiti pregled u drzavnoj ustanovi ako nemate knjizicu ili osiguranje izuzev ako se u istoj ne obavlja dopunski rad.Postoji hitno zd.osiguranje za tesko obolele koje vazi mesec dana .Ni nama nije najjasnije,ali u nekoj dezurnoj sluzbi ako vam je neophodna hitna medicinska pomoc mozete biti pregledani i dobiti neophodnu terapiju.kod nas je bar tako,znaci ogradjujem se od ostalih informacija koje su mi nepoznate,ovo su mi danas rekli u mojoj zd.ustanovi.

Diiiivno! Sreća da sam redovni gin. pregled obavila na vreme :dash:

Da, hitnu pomoć možete dobiti i ako niste zdravstveno osigurani (lično iskustvo je u pitanju).
U pitanju je Novi Sad, ne znam da li to važi i za druga mesta (mada bi trebalo da je zakon podjednako primenjiv).

Poslednja izmena:
E ovo da neće da vas pregledaju sa neoverenom knjižicom i pored plaćanja pregleda me je baš zainteresovalo.Uskoro ću biti u toj situaciji, još uvek mi je overena knjižica preko NSZ, jer primam novčanu nadoknadu, a postoji mogućnost da ne mogu da uđem u obavezno osiguranje, zbog visine prihoda po članu.

Ne bih da se obavezno osiguravam, jednom sam bila tako osigurana, pa sam se jedva odjavila sa tog osnova kad sam počela da radim, ovi što rade u socijalnom u Nišu nemaju pojma, uopšte nisu proučili taj osnov osiguranja!Kad sam potpisala ugovor, bila je priča u smislu da sam osigurana samo za one mesece koje ja uplatim, odnesem uplatnicu, oni overe, medjutim na kraju se ispostavilo da moram da platim i još dodatno neke mesece , jer sam navodno ugovor skolopila na godinu dana ili tako nekako, više se ne sećam.

Pa me sada zanima to, da li može da se plati pregled u državnoj ustanovi, ako je knjižica neoverena?Gde god sam bila kod lekara, na šalterima je istaknuto obaveštenje da pacijenti sa neovernom knjižicom plaćaju pregled.

Јединствени шалтер за пријаву на осигурање и електронска пријава

Републички завод за здравствено осигурање (РЗЗО) и Национална служба за запошљавање (НСЗ) прикључили су се иницијативи „Гиљотина прописа“ и потписали су протокол о сарадњи којим је омогућен једношалтерски систем пријаве и одјаве на здравствено осигурање и осигурање у случају незапослености.

РЗЗО је послодавцима, такође, омогућио да од 1. јуна пријаву, пријаву промене, односно одјаву на обавезно здравствено осигурање обаве електронским путем, са свог рачунара, а РЗЗО ће сваку такву пријаву, као и папирну, аутоматски проследити и НСЗ-у, чиме је уштеда времена удвостручена

Наиме, годишње се Републичком заводу за здравствено поднесе преко 3, 5 милиона папирних М Образаца, односно образаца за пријаву, промену и одјаву са здравственог осигурања, а од тога 2 милиона само за запослене и чланове њихових породица. На овај начин, ажурирају се законом дефинисани неопходни подаци за више од 7 милиона осигураника.

Осим пријаве РЗЗО-у послодавци морају да попуњавају и пријаве са практично истим подацима и предају их на шалтерима Националне службе за запошљавање (НСЗ) и шалтерима Фонда инвалидског и пензионог осигурања (ФПИО), што је још по 1,5 милиона докумената годишње. Дакле, на три шалтера различитих институција, годишње се поднесе више од 6,5 милиона докумената који су практично исте садржине.

Како би послодавцима олакшали процедуру и омогућили да пријаву, односно одјаву на осигурање обаве у краћем временском року, РЗЗО и НСЗ су потписали протокол о сарадњи и омогућили пријаву на једном шалтеру. Пријава ће се обављати на шалтерима Републичког завода за здравствено осигурање, чиме ће за послодавце, бити укинут додатни одлазак на шалтере НСЗ-a, а РЗЗО ће електронским путем достављати НСЗ-у податке из сваке пријаве. На тај начин послодавци ће уштедети време, а шалтери НСЗ-а биће растерећени.

Obracam Vam se sa molbom za savet oko zdravstvene zastite. Naime, moja mama zivi vec duze vreme u Beogradu i drzavljanin je Crne Gore. Drzavljanin je Crne Gore zato sto koristi ocevu penziju koju je nasledila posle njegove smrti, pa da je ne bi izgubila ima crnogorsku licnu kartu. Problem je sto ona zivi u Beogradu i nema nikakvu zdravstvenu zastitu. Na koji nacin bi ona mogla to da ostvari, obzirom da ima 64 godine i da joj je zdravstvena zastita sve potrebnija. Da li postoji mogucnost da ona mesecno placa neki iznos da bi imala zdavstvenu zastitu (misllim na drzavnu)? Hvala unapred.

Back