Здравствено осигурање и здравствена заштита

• Začetnik teme Začetnik teme sovra
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da li moram da sam zdravstveno osigurana da bih obavila lekarski pregled zarad produženja vozačke dozvole?
Pre sam pregled, naravno, uvek plaćala, ali sam bila i osigurana, a sada nisam, pa me zanima da li je to neophodnost...

Лекарски преглед за запошљавање, возачке и остале дозволе су комерцијалне услуге, углавном медицине рада, и плаћају се.

Mislim da je to odavno ukinuto, da mogu samo trudnice da besplatno popravljaju zube...

Ja sam odavno prestala da težim besplatnim i jeftinim popravkama. Dok sam to radila, jedan zub nisam mesecima mogla da popravim, idući od jednog do drugog nesposobnog stomatologa. Posebno su državni stomatolozi bili primer traljavog rada. A onda sam otišla kod privatnika i rešila sve svoje stomatološke probleme u letu. Ti radovi (Plombe) i dan danas stoje netaknuti, za razliku od "jeftinih" radova.
S jedne strane, jeste da košta (mada, moj stomatolog nije ništa skuplji od drugih), ali s druge strane ,taj čovek plaća porez, skupo nabavlja materijal, skupo je i održavanje te opreme, a skupo je i njegovo vreme i pola života koje je proveo obrazujući se. Mislim, ipak čovek ceo celcijati dan provede brljajući po tuđim ustima, nije ni to lako. Ako ja smatram da treba da naplaćujem moj rad, onda uvek smatram da treba ceniti i tuđ rad.
Naravno, ako je neko preterano skup, ima i drugih stomatologa...Ali težiti nečem besplatnom u kapitalističom društvu je borba sa vetrenjačama, tj. skoro nemoguće. Danas svako mora makar nekako da naplati svoj rad, inače on sam neće opstati. Eto, po meni, realno tako stoje stvari..

ja sam pred 2 godine kod privatnika popravila oko 7 zuba.Popravila i posteno platila.
U narednom periodu su mi sve te plombe poispadale ili se slomile.Otisla sam kod drzavnog zubara,koji mi je zube sredio,skinuo kamenac,ispolirao i jos mnogo toga,za smesnu cenu i ja sam prezadovoljna.
Plombe jos uvek traju ;)

Tako,da nije sve sto je "privatno" i dobro a sve "drzavno" lose.

ja sam pred 2 godine kod privatnika popravila oko 7 zuba.Popravila i posteno platila.
U narednom periodu su mi sve te plombe poispadale ili se slomile.Otisla sam kod drzavnog zubara,koji mi je zube sredio,skinuo kamenac,ispolirao i jos mnogo toga,za smesnu cenu i ja sam prezadovoljna.
Plombe jos uvek traju ;)

Tako,da nije sve sto je "privatno" i dobro a sve "drzavno" lose.

Još neko vreme će državni stomatolozi imati zagarantovanu platu, pa neće morati da rade treljavo kako bi im pacijenti češće dolazili, što ne možemo reći za privatnike, koji žive od naših poseta. Procenite sami!
Ja i dalje tvrdim da su dobri lekari uvek zatrpani poslom, bilo da rade u privatnim ili državnim ordinacijama!

Ja i dalje tvrdim da su dobri lekari uvek zatrpani poslom, bilo da rade u privatnim ili državnim ordinacijama!

Sve u svemu, čini mi se da je ovo najobjektivnije merilo.
Ali, poučena mojim sopstvenim, subjektivnim iskustvom, ne verujem da ću imati više posla sa državnim zubarima (a nadam se što manje i sa državnim lekarima, čast izuzecima!).

Прегледи и лечење болести уста и зуба

Осигураном лицу обезбеђују се прегледи и лечења болести уста и зуба
у амбулантно-поликлиничким и стационарним условима, и то најмање:

1) прегледи и лечење болести уста и зуба код деце до навршених 18
година живота (укључујући покретни ортодонски апарат и стоматолошке
надокнаде у складу са општим актом Републичког завода којим се уређују
медицинско-техничка помагала), лица старијих од 18 година живота која су
тешко душевно или телесно ометена у развоју, као и лица са тежим урођеним и
стеченим деформитетима лица и вилица;
2) прегледи и лечење болести уста и зуба, изузев протетског
збрињавања, код жена у вези са трудноћом и 12 месеци после порођаја;
3) указивање хитне стоматолошке здравствене заштите за одрасле;
4) прегледи уста и зуба изузев протетског збрињавања, пре
трансплантације органа и ткива, односно операција на срцу;
5) прегледи и лечење болести уста и зуба у оквиру преоперативног и
постоперативног третмана малигних болести максилофацијалног предела;
6) ургентни стоматолошки и хируршки прегледи и лечење повреда зуба и
костију лица, укључујући примарну реконструкцију остеосинтетским
материјалом;
7) израда акрилатне тоталне и субтоталне протезе код особа старијих од
65 година живота;
8) неопходан стоматолошки третман, укључујући и фиксне ортодонске
апарате у оквиру преоперативног и постоперативног третмана код особа са
урођеним и стеченим тежим деформитетом лица и вилице;
9) израда протетских надокнада лица и вилице (интраоралне
постресекционе протезе и протезе лица) у оквиру посттуморске рехабилитације
и реконструкције укључујући и имплантате за њихово учвршћивање.

Supruga treba da obavi medicinski zahvat "laparoskopija" u "Narodnom frontu" u Beogradu.Mi smo iz Smedereva a u Smederevu se taj zahvat ne radi.Dobili smo uput od lekara.Sada treba da idemo na lekarsku komisiju.Da li je po zakonu socijalno u Smederevu duzno da nam plati ovu operaciju ili ne tj odemo tamo,zavrsimo operaciju i ne platimo nista kao i kada bi isao u Smederevsku bolnicu da se taj zahvat izvodi ovde?

danas mi se pozali jedan prijatelj da je dosao iz unutrasnjosti u bg na pregled kod doktora.naravno,zatrazili su uput koji on nije imao i on je predlozio da plati pregled na sta su mu odgovorili da to vise ne funkcionise !!!

znam da je ranije to bilo moguce,npr,ljudi koji nisu imali overenu knjizicu ili knjizicu uopste,mogli su da plate specijalisticki pregled ( tada bilo nekih smesnih 300 din) pa ne znam danas kako je i da li je ovde problem sto on nije sa mestom boravka u Bg.

sale?

С обзиром на то да није био хитан случај, а био је и без овереног упута од стране лекарске комисије матичне филијале, он се у том случају третира као неосигурано лице.
Занима ме са којим образложењем су га одбили као "комерцијалног" пацијента, али претпостављам да је то због тога што се, од ове године, примењује пропис да се "комерцијална" здравствена заштита пружа искључиво после завршетка редовног радног времена, а његов случај није био довољно " комерцијалан".:mrgreen:

a jel moze sad na srpskom? :)

znaci,posto je covek iz jednog mesta pored Nisa,oni nece da mu daju uput za Bg jer bi se onda preskocio Nis,a on zeli da plati pregled ! dakle,moze ili ne moze to?
nisam razumela bas najbolje ono sto si napisao.

Мислим да може, али само после редовног радног времена клинике. А што би чекао касно по подне када може да то плати и на приватној?

Није ваљда да у Београду имамо само једног педијатра који је стручан у свом послу!?:dash:
Вероватно је комерцијални преглед педијатра у државној ЗУ јевтин, па нико не може да натера педијатра да остане прековремено да обави преглед и ето, врате човека кући...:whistling:

Vec sam postavljala pitanje u vezi onih pelena za odrasle i hvala na odgovoru,mnogo nam je pomoglo.

Sad imam sledece pitanje:
Da ponovim ,dete 11 godina,kongenitalna miopatija primarna bolest,respiratorna insufijencija njena posledica. Dete je kuci,na respiratoru. Posledica toga velika potrosnja medicinskog materijala ( fizioloski rastvori,kateteri za aspiriranje,gaze,spricevi,rukavice....). Sve to sami kupujemo. Imamo li pravo na refundaciju tih troskova?

Ako imas 21 godinu i student si, ne spadas u kategoriju ne zaposlenosti i do 26 godine skolovanja mozes se osigurati preko jednog od roditelja. To je potpuno sigurno. Treba ti potvrda sa fakulteta da si redovan student, prijava za zdravstveno osiguranje koju ce popuniti u firmi jednog od tvojih roditelja i to je sve. Firma tvojih roditelja to sredjuje bez ikakvih problema. Resi to sto pre, nikad se ne zna. Srecno. Jefimija.

Back