.. zdravo ..

• Začetnik teme Začetnik teme alim
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Prvo treba znati šta je Svjesnost. Svjesnost je duh Bića (Znanje-o-postajućem-sebi) kojim Biće obuhvata sve ono što jedinki pripada od začeća jedinke to trenutka u kojemu je.
To što djeca osjećaju da je 'sve ja' ne predstavlja širinu svjesnosti već kao što sam rekao otvoreni razum. Otvorenim razumom Biće ne može da ogradi Sebe (svoje Ja) od ostatka postojanja. To je zato što pri otvorenom razumu ne postoje kalupi, filteri, ubjeđenja kojima se Biće u razumu jedinke odvaja od ostatka opaženog 'svijeta'.

Širina Svjesnosti, kao što i sama riječ nagovještava ukazuje na svjesnosni krug, dakle na količinu spoznatog. Količina spoznatog je ekvivalentna sa širinom, obimom kruga, jer se svakom spoznajom (linearno) dodaje jedna spoznaja radiusu kojim se taj spoznajni krug ocrtava. Stoga djeca imaju veoma uzan obim ili širinu Svjesnosti ali zato imaju širok otvor u svom razumu. Otvoreni razum vidi i ono što je 'unutra' kao i ono što je 'spolja' kao jedno. Uistinu, unutra i spolja u otvorenom razumu ne postoje. Kao što se prostor u zatvorenoj sobi doima odvojenim od ostatka prostora samo zhvaljujući zodovima koji ga okružuju ali ako u tim zidovima otvorimo vrata i prozore postat' će nam jasno da je prostor unutar zidova jedno sa prostorom izvan.

Nivo Svjesnosti se takođe može predstaviti linearno ali ta imaginarna linija hijerarhije nivoa Svjesnosti je vertiklana dok je linija radiusa kojim se opisuje svjesnosni krug horizontalna.

___

Razvijen razum???

Razum se ne razvija, intelekt se razvija. Razum je konstanta. Intelekt se razvija vježbom logičnikog zaključivanja.

Očito je da ti pričaš o nečemu naučenom... što nema veze sa istinom.
'Psiha djeteta' se razvija od začeća. Prvo, sve podatke o svijetu u koji se sprema da u njega uđe, dobija kroz majku. Dakle, majčina osjećanja koja ono upija su njegove prve 'spoznaje svijeta'. Kada se beba rodi, ona prvo uči da uzima dah, da plače, a tek onda počinje da uči da vidi svijet koji gleda svojim očima. Te oči, iako gledaju ne vide, već tek uče da povezuju ono što gledaju sa onim što misle da jeste. Kada nauči šta gleda, dakle kada stvori ubjeđenje da zna šta gleda, onda to i vidi svaki put kada svojim razumom opazi tu vribraciju. Taj prvi plač, roditeljima znači da je beba živa, a bebi predstvalja izraz prvog proživljenog straha. Strah mu dolazi iz memorije njegovog dreveta života, jer u svakoj ćeliji njegovog tijela postoji drvo života njegovih roditelja, u kojemu je zapis o 'zadnjem dahu' svih predaka. Prvi dah je potsjetnik na zadnji dah te je to i začetak onog istinskog razloga za strahovanje; straha od smrti, i stoga i razlog njegovog prvog plača. Dakle, beba u svojim prvim mjesecima odvojenosti od majke tek uči osnovna pravila bivstvovanja u 'izolaciji'. U tim prvim mjesecima ona razvija svoje čulne sposobnosti. Do druge godine savladava jezik, do pete godine već je formirana ličnost sa već razvijenim intelektom. Šta to znači 'formirana ličnost'? To znači da je za sebe stvorila skup ubjeđenja kojima sebe ubjeđuje u istinitost svega što gleda i vidi (čuje, okuša i dr.). Sve ono što je stvoreno do pete godine života biva osnova ostatku čovjekovog iskustva.
Naravno-Frojd,Adler i Jung su bili glupaci koji nisu imali pojma-tek posle ovog tvog posta to uviđam...

Prvo treba znati šta je Svjesnost.
ako se sporimo oko razuma, onda prvo treba znati šta je razum.

Kako ti definišeš razum?
(moje naučeno: razum barata uzrocima i posledicama, odnosima među objektima koji su smešteni u vremenu i prostoru, i razvija se prema logici i formalnom mišljenju. Razum je jedna od alatki intelekta)

dakle, najpre mi definiši razum - jer bez te definicije, nemam pojma o čemu pričaš kad pričaš o "otvorenom razumu".

pogledaj poređenja i s drugim jezicima:

na engleskom je razum "reason" (razlog, dakle, aluzija na uzročnost)
na nemačkom je die ratio, a racio je od latinskog "res" što znači stvar, objekat (operisanje objektima)
na italijanskom je valjda ragione, ne znam italijanski (znaće alim) ali to valjda isto podrazumeva uzrok.

Verujem da je slično s ostalim jezicima.

Kad mi napišeš definiciju razuma, napiši mi i kako si je izveo (na osnovu čega si zaključio da je razum baš to kako ga ti definišeš)

.. riječi su važne .. .. pogotovo je siguran zajeb tamo gdje se koriste komplicirane .. naučne .. .. znanje izgleda kao .. vidjeti .. kao .. znati bez dvojbe .. biti uvjeren .. .. a tamo gdje ti neko nešto nameće u što sam nisi siguran .. slabo vrijedi .. .. možda samo .. tebi .. to slabo vrijedi .. ali i to je dovoljno ..

.. kod razuma ..
.. objekti .. uzroci .. sile koje pokreću .. posljedice .. .. jesu elementi koji su stvarno prilično .. osnovni ..
.. događaj .. kretnja .. postojanje .. materija .. .. slični su ..
.. već je .. formalno mišljenje .. ili logika .. sumnjivije .. .. ako je logika stvar .. vanjskog svijeta .. objekata uzroka posljedica .. onda je razum samo odraz toga .. a ako logika nije samo to onda može zabrazdati u .. laž .. ? .. i je li uopće potrebna ..
..

.. pa razum nije komplicirana naučna riječ ..
.. imaš je odavno pre nauke u većini jezika .. i otprilike svugde znači isto .. koren reči svugde ukazuje na isto ..

.. formalno mišljenje već jeste naučni termin .. uveden da bi se imenovao jedan od stadijuma razvoja razuma ..
.. logika je alatka ..
.. a što se tiče zabrazdavanja u laž .. ili grešku .. koja bi vodila u neistinu .. (.. kod laži uvek imaš element namere da se slaže ..)
.. pa jedino razumom i možeš lagati ..

.. ****** .. je li logika potrebna ..
.. pa potrebna je .. i razvija se .. i njen je razvojni put vrlo zanimljiv ..

.. šta podrazumevaš pod vanjskim svetom ..?
.. ako pod tim podrazumevaš .. objekte .. pa .. i ja je objekat .. moja osećanja koja mogu analizirati su .. objekat analize ..

.. ako pod vanjskim svetom misliš na .. ono van mene ..
.. onda ne .. logika nije to .. ne odnosi se na pojave van mene odvojeno od mene ..

(.. nisam baš najbolje shvatila taj poslednji deo s logikom i vanjskim svetom ..)

.. a je a .. princip identiteta ..
.. imamo neku st var i kažemo ta stvar je ta stvar .. .. a pojmovi riječi .. misli .. samo su izvedene iz toga ..
.. to .. tu .. je auto .. ali taj .. .. ako kažemo auto je auto .. već je pitanje ..
.. a princip je došao odakle .. ?

.. aha .. jasno mi je ..
.. taj princip .. na njega mislim kad kažem .. pojam ..
.. imaš čitavu priču o tome kako se kod dece razvijaju pojmovi .. vrlo zanimljivu ..
.. nemaš to .. auto je auto u startu ..
.. ali imaš mehanizme koji vode do toga da je auto auto ..
.. u startu .. imaš dva mehanizma koji stvar usmeravaju u tom pravcu .. i vezani su za razvoj govora ..
(.. o tome sam više puta .. razvojni putevi mišljenja i govora su donekle razdvojeni .. ali .. od jedne tačke .. počinju bivati isprepleteni .. i jako zavisni jedan od drugog ..)

.. dakle .. u startu dva mehanizma ..
.. prvom sam zaboravila ime .. ****** .. stari se ..
.. ali on sužava i insistira na celini ..
.. recimo .. dete najpre nauči da je deda deda .. njegov deda ..
.. i niko drugi nije deda ..
.. a onda odjednom .. počinje generalizovati reč .. na sve što je na neki način slično dedi ..
.. recimo .. vsaki brkati čovek postaje deda ..

.. uočavanje sličnosti i razlika .. analiza i sinteza ..
.. to je osnov .. za kasnije a je a ..

.. mislim da sve znaš .. .. i da je to problem ..

.. dodatni je problem to što ja ne mogu postaviti slikice .. .. jer bi se preko njih .. možda .. nešto bolje .. uvidjelo ..

.. šta je intuicija .. ? .. koja je to riječ .. ? .. na šta vezana .. ?

.. mislim da sve znaš .. .. i da je to problem ..

.. ma ne znam ..
.. znam ono što sam naučila .. i ono što znam intuitivno ..
(.. ali to intuitivno ne mogu obrazlagati .. samo mogu reći .. tako je .. pa da ga ***** .. )

.. dodatni je problem to što ja ne mogu postaviti slikice .. .. jer bi se preko njih .. možda .. nešto bolje .. uvidjelo ..

.. ma kako ne možeš ..?
.. nešto zajebava .. a ne znam šta ..
.. stavi link samo na sliku .. pa da probam ja .. ako ni meni ne ide do krste je ..

.. šta je intuicija .. ? .. koja je to riječ .. ? .. na šta vezana .. ?
.. nerazumsko znanje ..
.. osećaj .. izvesnosti .. da je nešto tako i tako ..

.. ovo ti je moje nekadašnje ..:

znanj koje svest ne tumači kao znanje, nego kao snažan osećaj izvesnosti.

Proizilazi iz ..
sposobnosti vezivanja na talasanje sveta .. ili .. treperenje vaseljene .. (vaseljena od .. vascela .. obuhvata sve postojeće ..)
- u svakom slučaju, iz veće senzibilnosti, veće otvorenosti kanala za prijem.

.. a ovo je nitkoovo .. i dobro je ..

Intuicija je neposredna spoznaja.

Neposredna znači ne-posredovana jezikom i pamćenjem. To znači da je ta spoznaja i jednostavna: ona koja nije zasnovana na sastavljanju i rastavljanju riječi (ili slika, predodžbi...) nego je ne-složena, jedinstvena.

Intuicija za razliku od jezikom posredovanog znanja nije nešto prošlo, nije zasnovana na pamćenju - ona je bitno sadašnja, u ovom trenutku.

Intuicija je neposredni trenutni dodir stvarnosti.

.. imaš instinkt imaš razum i imaš intuiciju ..
.. instinkt je urođeni program .. nema slobode .. i nema nužno dodir sa stvarnošću ..
(.. osa kojoj presečeš dno gnezda a ona svejedno položi u njega jaja ..)

.. razum je posredovan simbolima ..
.. intuicija je direktno znanje .. neposredovano ..

.. vid i sluh su .. kod čoveka .. najpre neposredovani .. novorođenče vidi .. ali vidi svet bez jasno izolovanih objekata .. to je jedna .. gužva stimulusa ..
.. ali vremenom počinje da uočava oblike ..
.. ali kasnije postaju posredovani .. jer ti .. dok gledaš .. odmah analiziraš .. vidim kuću vidim put vidim skretanje za pržogrnce donje ..
.. ali veći deo vidnog polja nije razumski obrađen .. a svejedno je viđen ..

.. i to se negde zadržava .. pitanje je gde i kako ..
.. neki kažu .. u nesvesnom .. ili podsvesnom ..

.. ne bih rekla da su vid i sluh intuitivni .. jer vid i sluh su samo .. kako da to objasnim .. alati ..
.. intuicija je osećaj izvesnosti .. osećaj znanja .. prosto .. znaš .. ****** ..

.. kada vidiš pa znaš jer vidiš .. to je posredovano znanje .. jer vidiš kuću zato što si naučen da je kuća kuća ..

.. intuicija je .. recimo .. izgubiš se u šumi .. žedan .. nikad pre nisi bio tu ..
.. napustiš svako mišljenje .. i pustiš da te vodi samo .. osećaj .. intuicija .. kao da znaš na koju stranu trebaš ići ..
.. i dođeš do izvora .. nepogrešivo ..

.. uzmi neke komplicirane hodnike i podrume u mraku ..
.. uzmi da imaš konop kojeg se držiš .. nepoznato ti je .. i ideš .. to je instinkt .. ?
.. imaš svijeću .. osvjetljavaš .. i kombiniraš .. .. to je razum .. ?
.. znaš sve jako dobro i dan je .. ? .. to je intuicija ..

Kada se dogovorite oko terminologije i znacenja osnovnih pojmova, onda se mozete nadznjevati.
Ovo lici na igru pokvarenih telefona.

U svakoj recenici, ovde, na ovoj temi, se trazi neka nepoznata, i ljudi pokusavaju da je blize objasne,
a onda alim zakljuci da je svaka rec koja objasnjava trazeni pojam jednako nepoznata.
I time obesmisljava trazenje.

Poslednja izmena:
.. uzmi neke komplicirane hodnike i podrume u mraku ..
.. uzmi da imaš konop kojeg se držiš .. nepoznato ti je .. i ideš .. to je instinkt .. ?
.. imaš svijeću .. osvjetljavaš .. i kombiniraš .. .. to je razum .. ?
.. znaš sve jako dobro i dan je .. ? .. to je intuicija ..

.. da .. tako ..
.. samo ovo poslednje uzmi kao .. bljesak ..
.. ne kao .. dan je .. nego kao .. iznenadni bljesak koji osvetljava sve .. i ti odjednom sasvim dobro znaš ..
.. posle si opet u mraku sa svećom ..

- - - - - - - - - -

.. štos ti hakime ljut ..?

Poslednja izmena:

Back