.. zdravo ..

• Začetnik teme Začetnik teme alim
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kada razmišljam o Bogu ( da li uopšte razmišljam?) prosto znam da ga ima.
Dovoljno je da pogledam oko sebe.
Nazivam ga Tvorcem svega postojećeg, Majkom Prirodom...ili Svetlost ...
ili Crna rupa... Zakon Univerzuma ...

Naziv nije važan..

Boga i religiju i crkvu nikada ne povezujem.

Naprotiv.

Sve religije sveta su samo detinjaste skaske o poimanju Boga i nepojmljivi rituali
koje je izmislio priglupi drčan slabić - "stvoren po Božijem liku".

Sve te religije, inače u stalnom sukobu, nanele su samo zlo čovečanstvu.
.
I dan danas.

I zato u crkvu ne idem, popa u ruku ne ljubim.

A Boga poštujem i divim mu se sve više što više upoznajem Svet i
zakone Prirode.

I molim mu se kada sam u gadnoj nevolji, jer nikom drugom ne mogu.

Boga i religiju i crkvu nikada ne povezujem.

.. sve je nekako moguće povezivati .. .. recimo .. vjerujem da pripadnik religije neće u raj .. ali to je isto kao .. ni pripadnik nacije neće u raj .. .. bogu može samo čovjek .. sam .. nakon što je odjebao sve pripadnosti ..
.. sa druge strae .. jebeno je što su u svom učenju crkve sačuvale mnogo toga ispravnog .. .. to smeta njihovom urušavanju .. .. ali naravno .. neće smetati zauvjek ..

..i tako osjećaji od običnog nepoznatog stvoriše boga ...

.. to je tek na kraju .. .. prije toga je evolucija kroz milione godina stvarala osjećaje ..

.. dobro .. možemo reći .. da .. suho je korito potoka .. izuzetna informacija .. za buduću vodu .. kad padne kiša .. .. da baš njime poteče ..

.. to je gen ..?

ne, nije.
Mislim, ti možeš to postaviti tako simbolično, i možeš se s nekim ko shvati simboliku razumeti oko toga da to jeste gen u tom smislu, ali to nije ono na šta je danijela mislila.

svakako kod različitih vrsta, oblika života to podrazumjeva različit mehanizam

geni, oblici života... organska osnova...

Vrlo je jasno da je govorila o životu kao materiji organizovanoj na bazi organskih jedinjenja.

ne, nije objasnio ono što si ti mislila.
Našao je (na mišiće) način da to što si rekla ima smisla.

Šta je organsko u primeru s potokom? :)

- - - - - - - - - -

otišla sam, aj laku noć

..pa zar nije?
..da li je bitnije poboljšati ili očuvati ..

..u suštini nije ni bitno sa tačke nagona za samoodržanjem ako ga uzmemo kao matematički čist genetički kod..program sa sospstvenom svrhom...a to je ono što nam danas nauka nudi kao rješenje .. ali interesantna je sposobnost gena da očuvaju osobine..ako već govorimo o 'životu' nakon 'smrti' ..

ne, nije objasnio ono što si ti mislila.
Našao je (na mišiće) način da to što si rekla ima smisla.
....
metafizičar..?

program sa sospstvenom svrhom..

.. ja nemam ništa protiv ove formulacije .. .. ali naravno da je sumnjiva .. .. podrazumjeva .. cilj .. svrhu .. budućnost .. .. i nekog ko tu budućnost .. misli .. ili vidi ili gleda ..

.. mislim da je nauka uvjek držala da se svijet .. samo dešava .. .. tjeraju ga neki zakoni .. i sve živo i mrtvo .. te zakone samo slijedi .. .. shvatiš zakone .. znaš šta se dešava i šta će se desiti .. ?

..u suštini nije ni bitno sa tačke nagona za samoodržanjem

.. i izraz .. nagon za samoodržanjem .. je slično sumnjiv ..
.. radi se o tome da čovjek .. želi .. živjeti .. ? .. .. ali vrsta potpada pod zakone svemira .. a tamo nema boga koji bi ju posebno čuvao .. ? .. .. desiti će se što .. biti mora .. ?

.. sve je nekako moguće povezivati .. .. recimo .. vjerujem da pripadnik religije neće u raj .. ali to je isto kao .. ni pripadnik nacije neće u raj .. .. bogu može samo čovjek .. sam .. nakon što je odjebao sve pripadnosti ..
.. sa druge strae .. jebeno je što su u svom učenju crkve sačuvale mnogo toga ispravnog .. .. to smeta njihovom urušavanju .. .. ali naravno .. neće smetati zauvjek ..

Čoveku je dato da upravlja Svetom.
Imao je priliku da ovde načini raj.
Ali je učinio sve da od Sveta napravi pakao.

I smislio je smešnu priču o zagrobnom životu i obećanom raju - bajka za utehu odraslih.
Isto kao bajka o Božić Bati koji donosi dobroj deci poklone.

Neće niko ni u raj ni u pakao.
Toga nema.
A ni Bogu neće niko.

Jedino što je tačno je ono -"Pepeo pepelu".

A urušavanje crkve sprečava jedino ljudska glupost, neznanje i strah.

.

.. i izraz .. nagon za samoodržanjem .. je slično sumnjiv ..
.. radi se o tome da čovjek .. želi .. živjeti .. ? .. .. ali vrsta potpada pod zakone svemira .. a tamo nema boga koji bi ju posebno čuvao .. ? .. .. desiti će se što .. biti mora .. ?

..zakoni prirode su i zakoni svemira.. mi smo dio svemira..ako priroda želi da živimo i svemir želi da živimo..ali želi i da sve što je u njemu živi, a to je ono što nam svima u istom prostoru ugrožava egzistenciju...

..u suštini nije ni bitno sa tačke nagona za samoodržanjem ako ga uzmemo kao matematički čist genetički kod..program sa sospstvenom svrhom...a to je ono što nam danas nauka nudi kao rješenje .. ali interesantna je sposobnost gena da očuvaju osobine..ako već govorimo o 'životu' nakon 'smrti' ..

..evo jedna smjela hipoteza ..svi znamo da su geni prenosioci psiho-fizičkih osobina sa predaka na potomke...da li bi mogli u tom smislu da prenesu svijest..djelić svijesti ..

.. to je tek na kraju .. .. prije toga je evolucija kroz milione godina stvarala osjećaje ..

Mucite se tu sa bozom, hteli da priznate ili ne.

..evo jedna smjela hipoteza ..svi znamo da su geni prenosioci psiho-fizičkih osobina sa predaka na potomke...da li bi mogli u tom smislu da prenesu svijest..djelić svijesti ..

.. eto .. .. to je .. recimo .. lijepo pitanje .. .. i ne toliko zato što bi trebalo pronaći zakone svijesti .. koliko zato što .. svijest uzima uopće u obzir ..
.. to je kod čovjeka ključno .. .. pronaći nekog u sebi koji je .. gospodar .. promatrač .. gazda .. .. vidjeti ko je taj .. odakle .. kada se budi .. kada umire .. .. ima li ga u psu ili stablu ..

.. kad se uzima u obzir bog .. onda je to prilično jasno ..
.. ta .. svijest .. koju zovem .. ja .. .. dio je velike svijesti .. koju zovem bog ..
.. slično kao što je moja inteligencija dio velike .. ili moje znanje .. ili moja snaga .. ili moć ..
.. tako da svijest nije građena .. genima i atomima .. nego .. otkrivena .. spuštena sa neba .. to je duša .. poklon od boga .. .. ali poklon tek na jednom stupnju evolucije ..
.. još treba zamisliti da evolucija nije gotova .. da će se svijest još uvećati .. .. i pizdarija je kompletna ..

Back