.. zdravo ..

• Začetnik teme Začetnik teme alim
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
.. kod .. svijesti .. ima .. nekih stvari ..
.. recimo ..
.. tu je u budnom stanju .. nestaje kad zaspiš .. .. ali nekako se može .. buditi .. i u snu .. .. po onoj .. sanjao sam da sam leptir .. pa sam se probudio .. i više mi nije bilo jasno .. ko sam .. ko je ja ..
.. ne stari .. .. svijest ne stari .. prlično zanimljiva svar .. na koju niste mislili .. .. i starac o sebi svjesnom .. misli kao dijete .. .. o toj svojoj .. duši .. svjetlosti svoje svijeće .. svijesti ..
.. bezbojna je .. .. iza osjećaja .. .. zato se kaže .. promatračka .. .. čini se kao da ju boli ***** za nas .. ali .. ona je druga tica .. nije sa zemlje ..
.. ona .. zaustavlja .. .. ne tjera čovjeka nigdje i na ništa .. .. koliko smo čvršće koncentrirani na nju .. toliko manje djelujemo ..

..po najnovijim shvatanjima sve psihicke funkcije covjeka su prezentovane izolovanim oblastima u kori velikog mozga, slicno kao i motoricke gdje je jedna anatomska grupa neurona odgovorna za pokretanje odredjenog dijela tijela..sve su te oblasti izdvojene a opet sve su i povezane s obzirom koju funkciju organizam treba da izvrsi .. anatomija neurona kao i biohemija neurotransmitera su prenosive strukture, tj osobine .. i svijest bi mogla biti

..po najnovijim shvatanjima sve psihicke funkcije covjeka su prezentovane izolovanim oblastima u kori velikog mozga, slicno kao i motoricke gdje je jedna anatomska grupa neurona odgovorna za pokretanje odredjenog dijela tijela..sve su te oblasti izdvojene a opet sve su i povezane s obzirom koju funkciju organizam treba da izvrsi .. anatomija neurona kao i biohemija neurotransmitera su prenosive strukture, tj osobine .. i svijest bi mogla biti

.. ne samo da su povezane .. nego se u mozgu može vidjeti još nešto .. .. zamjenjivost .. drugi dio mozga može preuzeti neku funkciju .. .. to je veoma zanimljivo .. jer malo prelazi .. čvrsti materjalizam ..

...da li bi svijest mogli definisati kao osjecaj postojanja..

.. mogla bi .. .. recimo zapiše se .. ja jesam .. .. i onda se gleda postojanje i dešavanje .. .. ko u .. ja jesam .. postoji .. a ko živi .. traje .. egzistira ..
.. ako se ja i jesam razdvoje .. .. tada .. ja počinje trajati .. postojati .. a .. jesam .. počinje .. biti .. kao objekt .. ?

..a osjecaj postojanja kao osjecaj koji Vjecno zelimo da imamo ..poput Niceovske volje za moci ..

.. ne valja .. .. osjećaj se tu postavlja kao važan .. i takvog ne bi znali nigdje smjestiti ..
.. a ničeova .. volja za moći .. nije osjećaj .. to je sirova volja .. neumna .. .. i ona jeste .. volje za postojanjem .. .. ali to je isto kao volja potoka da teče onda kada i ne može drugačije .. .. život je .. organizacija .. nešto kompliciranija ..

.. sto ne bi bilo daleko od funkcije instinkta, uopste ne bi .. sto dovodi do odgovora cemu bi 'prenos svijesti' kao i prenos bilo koje druge osobine sluzio ..

.. ne valja .. .. i osjećaji i nagoni emocije istinkti .. sve trebaju biti tek izvedenice .. .. riječi .. .. ne mogu biti .. kod srca postojanja ..

..ali bi bio interesantan sa tacke samog izolovanog 'prenosa svijesti' ... poput hibridnog voca i povrca koje ljudski rod pravi ...

.. nema prenosa svijesti .. .. svijest je uvjek tamo .. i samo tamo ..

Krišom mi kradete temu?Aaaa?
Ali dobre vam opservacije...Ona dvojica bez kormilara zabrazdili,mada Ljubo nekaj i kapira...
Ma kapira i više,ali povuklo ga šta je ranije napisao...Zato se ja ne pozivam na ranije pisano...
Ozi je to redovno...:mrgreen:
Oko svesti sam na ranijim temama koje sam otvarao pisao o kvantnoj misli i spinu kvanta...
Mislim da je to veoma slično,ako ne istovetno...Spin +1-1 kao informacija kvanta...
Dipolnost svesti! Hajdmo dalje...

.. .. život je .. organizacija .. nešto kompliciranija .. ..
..postoje zakoni genetike o dominantnosti i recesivnosti prenosenja ..ja smatram da se oni moraju uklapati u zakon odrzanja vrste..sve ljudske osobine se prenose..snaga misica, oblik nosa, kazu inteligencija se nasledjuje, koncentracija .. svijest razlicite anatomske strukture i biohem osobina od inteligencije ili koncentracije iste osobe bi mogla biti ne proizvod vec aktivator pomenutih ..

..anatomske razlike u neuronima postoje, npr broj dendrita kao najjednostavniji primjer, biohemija istog neurotransmitera moze biti drasticno razlicita .. organizacija svijesti bi mogla ovisiti o manje faktora nego sto mi to mislimo ..

Krišom mi kradete temu?Aaaa?
Ali dobre vam opservacije...Ona dvojica bez kormilara zabrazdili,mada Ljubo nekaj i kapira...
Ma kapira i više,ali povuklo ga šta je ranije napisao...Zato se ja ne pozivam na ranije pisano...
Ozi je to redovno...:mrgreen:
Oko svesti sam na ranijim temama koje sam otvarao pisao o kvantnoj misli i spinu kvanta...
Mislim da je to veoma slično,ako ne istovetno...Spin +1-1 kao informacija kvanta...
Dipolnost svesti! Hajdmo dalje...

Dragoljube, kazi dragicka. Danas su otkrili misli u mozgu i josponesto. :hahaha:

Znanje udrobljeno u neznanje i zakuvano sa predpostavkama i zabludama,
a zatim servirano na nerazmljiv način - nesvarljivo je.

Jedino mađioničar može da izvuče zeca iz praznog šešira.
I kad pomisliš da je to kraj predstave, a ono izleti jato golubova.

Filozof još mora da uči i da savlada tu veštinu.:)

..Jest da kuckam s mobilnog pa sam skratila teoriju maximalno...za vernikeovo podrucuje naucnici teze da prozovu centrom inteligencije jer se nalazi na dodiru tri kortikalna reznja mozga..u smislu da je za inteligciju potreban spoj vise drugih mozdanih funkcija...dok bi za koncentraciju bio odgovoran citav prefrontalni rezanj... Ono sto hocu reci jeste da nasuprot difuznog sistema svijesti koji se tezi prezentovati..kao da je svijest proizvod difuznog sveopsteg djelovanja tj aktivnosti svih neurona korteksa mozga..moguce je da svijest ima svoju prezentaciju u jednom regionu,grupi neurona, mozga...frojd se slaze da vecinu svog vremena mi djelujemo bez svijesti..nice kaze da je najpovrsniji dio nasih misli nasa svijest...

Znanje udrobljeno u neznanje i zakuvano sa predpostavkama i zabludama,
a zatim servirano na nerazmljiv način - nesvarljivo je.

Jedino mađioničar može da izvuče zeca iz praznog šešira.
I kad pomisliš da je to kraj predstave, a ono izleti jato golubova.

Filozof još mora da uči i da savlada tu veštinu.:)
Kada madjionicar umesto zeca iz sesira izvuce magare, ko je kriv? Sesir ili madjionicar?
Ili magare?

Kada madjionicar umesto zeca iz sesira izvuce magare, ko je kriv? Sesir ili madjionicar?
Ili magare?

Ne treba tražiti krivca.
U svačijem šeširu drema magare.
Pitanje je samo kada će se pojaviti, u kom trenutku, a ono obično čeka onaj
najgori..
A kada iskoči iz šešira šta ti preostaje?
Možeš ga samo potapšati, poljubiti i začepiti mu usta jabukom
da ne njače previše. :)

.. ****** ..
.. nije baš da sam htio tako .. ali i ovako valjda valja .. .. naučiti ću vas šta je bog ..

klica1.jpg

.. nekakvo sjeme na zemlji .. .. uglavnom mrtvo .. ali u nekim se uvjetima aktivira .. .. recimo da je naša svijest naša budnost .. u snu je nema ..

Prilozi

• k1.png
    k1.png
    14 KB · Pregleda: 1
Poslednja izmena:
Pogledajte prilog 328731

.. njen smjer .. smjer njenog rasta .. određen je na jedan od dva načina ..
.. ili .. zemljom .. sjemenom .. i silama fizike .. .. i to je određeno materijom i energijom ..
.. ili .. praznim prostorom okolo .. .. onim gdje nema ničeg .. a to znači bogom ..

.. koje su to sile .. koji je to krug .. koji se aktivira kod njenog rasta .. koji zakoni ..
.. svi ti zakon .. sklopljeni u jedan .. logos .. ideju .. znače biljku .. ? .. ta je biljka skup svega što ju pokreće .. ?
.. dok je sjeme u zemlji .. ona ne postoji .. ? .. njena duša spava .. ? .. mrtva je .. ?

Poslednja izmena:

Back