.. zdravo ..

• Začetnik teme Začetnik teme alim
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
.. hvala .. ****** .. .. iako još i ne znam dobro što s tim .. .. a potajno se nadam .. da mi ne želiš zlo .. iako sam se dovoljno puta .. u sličnim situacijama zajebao .. tako da na dobronamjernost tvojih želja .. i ne računam pretjerano .. (.. uostajom ****** .. ja sam više .. racionalan tip ..)

.. a ****** .. prvo tražim da mi .. čestitate .. a poslije .. ovako ..
.. povlačim ovo zadnje .. .. i samo .. kažem ..
.. hvala ..
.. ****** ..

- - - - - - - - - -

.. ****** .. povlačim i ovo ****** ..

Ni jedan covek ne zeli zlo, ali ga svaki cini.
Izmedju zeli i cini je covek i njegov strah.
Zato u necinjenju ima vise potencijala nego u cinjenju.
A zelja? Ne moze biti losa.
Nju ne stvara strah.
...............................................
Mislim da nisu sve tackice tvoje, neke ti je dopisala Krstarica.

.. između osjećaja i misli je veza .. jebeno čvrsta .. .. to je .. slična situacija kao između kiše i potoka ..
.. mnogo vode u jednom toku .. ili mnogo vode u nekom području .. koje će stvoriti jak tok u potoku .. ili mnogo vode u oblaku .. koje će stvoriti mnogo vode na zemlji ..
.. isto sa osjetima ..
.. područje žestokih osjeta .. usmjeriti će tok .. stvoriti misao .. .. slično na javi i u snu ..
.. tako da .. recimo .. neko ko živi u sklopu nekih osjeta .. osjeta koji ga .. nekako .. emocionalno .. obilježavaju .. .. u sebi stvara misli .. koje su na isti način obilježene ..
.. to je moguće gotovo do predviđanja .. .. ako znaš osjete .. znaš koje će se misli javiti ..
.. a tako se stvara i .. šema .. pečat .. lice .. lice koje je maska .. čovjeka .. .. njegove navike .. misli .. riječi .. oblikovane su osjetom .. .. često u ranoj fazi života .. .. životom pod .. tim .. tipom oblaka ..
.. razumijete .. ?
.. to mislite pa to jeste .. to govorite jer to i jeste .. to radite jer to jeste .. to osjećate to jeste .. jer to jeste pa to i jeste .. .. razumijete .. ?

.. kuandu a dumenega fan u điu .. kapelin neuvu neuvu vestiu .. ko la madama la madama n testa .. o belin ke festa o belin ke festa ..

..anatomski, a to znači i fiziološki, a to znači i patofiziološki limbički sistem, recimo nešto kao centar za osjećaje je odvojen od kore velikog mozga, prefrontalnog režnja i Vernikeovog područja koji su recimo centar za misao ili misli ...
...nije da ne postoje putevi koji povezuju osjećaje i misli ali ''kvalitet'' osjećaja, izračunat subjektivnom ljudskom percepcijom, ne mora odgovarati broju, kvalitetu misli, na isti način računato kao i ''kvalitet'' osjećaja .... jednostavnije rečeno neurotransmiterski procesi u jednoom djelu mozga mogu biti kvantitativno i kvalitativno drugačiji u odnosu na drugi dio mozga ... :aha:

.. ali je čovjek sve svoje navike stekao tako što mu se učinilo da će tako biti .. bolje .. .. znači nadajući se boljem osjetu .. .. sve svoje navike .. sve svoje riječi .. sve svoje misli ..
..ćovjekov je sav razum .. sluga .. osjećaja .. .. ponekad nagona čak .. kao kod životinja ..
.. tako je formiran .. tako je izbrazdan .. takvo je lice stekao .. lice koje znači maska .. takav je njegov stav ..
.. kao da je najprije nacrtao sebe .. osjećajima .. .. a poslije krenuo mislima riječima i djelom .. tu sliku ostvarivati ..

1 .. istina je .. da čovjeku ponekad izgleda .. da je .. mehanizam njegovih osjeta .. centraliziran .. .. i negdje u njemu .. .. kao kompjuter .. koji svačim upravlja .. .. kao upravljanje djelima riječima mislima .. kao strojem .. .. istina je .. tim više što ponekad .. osjećaji čovjeka mogu .. jebeno mnogo .. ovisiti od njega .. .. pa se i u tamnici može osjetiti slobodan ..

2 .. ali je istina i to .. da najveća većina ljudi .. cjeli svoj život .. traže vanjske uvjete .. .. koji će njihov život učiniti .. dobrim .. normalnim .. ili ugodnim .. .. i da su sasvim uvjereni da stanje okoline ima na njih .. ključan utjecaj ..

3 .. a ključna istina .. mislim da je ova ..
.. ne može se ni jednoj gornjoj mogućnosti dati .. ključni .. utjecaj ..
.. ni jedna ne može .. dobiti .. ključnu prednost .. .. ni u kom slučaju ..

.. nema potrebe .. .. ti dođi ovdje .. pa nauči nešto .. ili .. dođi ovdje pa me nauči nešto ..
.. ali prije svega .. nauči pričati jasno jednostavno i bistro .. čisto .. .. nauči da nije važno jesi li pametan .. ali je suštinski važno jesi li čist .. jednostavan .. i da samo takav trebaš pred ljude .. .. jasno .. ?

.. sad ću te nešto naučim .. .. vjerujem ..

.. vidiš ovu danijelu .. .. već sam prije pričao s njom .. .. i nešto bi se valjda slagali nešto manje .. .. ali ono .. poštujemo se ..

.. ja imam jedan stav .. precizan .. povjest čovjeka jeste evolucija .. .. ona ima suprotan .. jok .. historija nije nešto usporedivo sa evolucijom ..
.. mi i ne trebamo nikakvu diskusiju ..
.. ja prilično dobro znam njene argumente .. a i ona vjeruje da zna moje .. .. mi stojimo na suprotnim stavovima .. bez potrebe da išta muljamo ..
.. tek u koliko bi se u nama uzdrmalo nešto .. mogli bi pomisliti .. a šta ako nisam u pravu ..

.. a kako je s tobom .. ?
.. ti bi u priču uveo 50 amera .. riskirajući da jedan bude onaj koji je citirao nekog srbina na torumu .. tebe ..
.. stvorio bi .. promaju .. takve veličine .. u kojoj bi ti bio .. oduvan ..
.. dakle .. razgovor s tobom je .. sumnjive vrijednosti .. .. razumiješ .. ?

Da li je Jugoslavija mogla da se sacuva? Nije. Deca su je rastrgla.

Ne mozes se cuvati od dece, ali im mozes pomoci da postanu razumna i pametna.
Razumna i pametna deca ce cuvati roditelje da im duze traju.

.. kada djeca već postoje šteta je već napravljena .. i tada je jedina korist sloboda ..
.. a bog .. ako postoji .. nije stvorio čovjeka da taj stvori drugog .. koji će u raj .. .. on je raj stvorio za njega ..

.. o .. mnogo tajni još ne znamo .. a ko kaže da ih nećemo saznati ..
.. možda ne treba da nastavljamo .. .. sve ima neka svoja vremena ..
.. jebeni problem sa bogom je ovaj .. najvjerojatnije ga ima ..
.. a u tom slučaju najdalje od njega su religije .. .. a nauka nije mnogo bliže ..
.. ali .. onaj ko mu se može približiti je .. onaj jebeno racionalan .. onaj ko može dobro računati .. praktično .. onaj koji može ići putem nauke .. logično .. i bez straha .. .. a ono što nađe sličiti će na priče popina .. .. tako da ga jebi .. komplikacija prilična ..
.. nije to neko čudo božje .. .. bilo je .. a i još ima .. takvih znanstvenika .. .. koji su pred time tako stajali .. .. kao .. ama jeben mu boga .. pa tamo naprijed ne može postojati ništa osim boga ..

1 .. istina je .. da čovjeku ponekad izgleda .. da je .. mehanizam njegovih osjeta .. centraliziran .. .. i negdje u njemu .. .. kao kompjuter .. koji svačim upravlja .. .. kao upravljanje djelima riječima mislima .. kao strojem .. .. istina je .. tim više što ponekad .. osjećaji čovjeka mogu .. jebeno mnogo .. ovisiti od njega .. .. pa se i u tamnici može osjetiti slobodan ..

2 .. ali je istina i to .. da najveća većina ljudi .. cjeli svoj život .. traže vanjske uvjete .. .. koji će njihov život učiniti .. dobrim .. normalnim .. ili ugodnim .. .. i da su sasvim uvjereni da stanje okoline ima na njih .. ključan utjecaj ..

3 .. a ključna istina .. mislim da je ova ..
.. ne može se ni jednoj gornjoj mogućnosti dati .. ključni .. utjecaj ..
.. ni jedna ne može .. dobiti .. ključnu prednost .. .. ni u kom slučaju ..

..koliko je čovjekov razum sposoban prepoznati osjecaje koji ga ugrožavaju ... nagoni uslovljavaju osjecaj ugroženosti..razum prepoznaje osjecaj stvoren u limbickom sistemu..a sta je stvarna ugrozenost?...
...u medicini postoji pojam bolesnosti i bolesti .. onog sto osjecamo kao bolest i onoga sto bolest stvarno jeste ...
..svijet je vjerovatno prepun 'bolesnosti' ... čini se da nam je potrebnija prevencija bolesnosti nego bolesti koja je ionako neminovna ....
..mozda bi se ne samo na svaki bol u grudima plašili smrti..nego se i manje ubijali i unistavali ....

.. sumnjiva je pretpostavka da nisu povezane .. .. bolesti i bolesnosti ..

..da kad posmatras tako uzročno filozofski medicinski..i jedno i drugo u osnovi imaju isto anatomsko-fiziološko polazište ... zajedničko im je da su reakcija ...
bolesnost odn dozivljaj bolesti kod pojedinaca varira i to stoji .. dok je bolest objektivni proces koji postoji nezavisno od toga kako je osoba doživljava...i u cilju dopiranja do ove suštine bolesti i funkcionalnosti sistema liječenja a i samog liječenja neophodno je da se ova dva pojma odvojeno posmatraju ...
bolesnost postaje bolest tek kada se isključi bilo kakav organski uzrok simptomatologije ... mada je sve organsko u suštini? ... razgraničavanje organskog ostalih ćelija od 'organskog moždanih(kortikalnih i limbičkih)ćelija' ili sveopšte prihvaćenog 'psihičkog' ...

..da kad posmatras tako uzročno filozofski medicinski..i jedno i drugo u osnovi imaju isto anatomsko-fiziološko polazište ... zajedničko im je da su reakcija ...
bolesnost odn dozivljaj bolesti kod pojedinaca varira i to stoji .. dok je bolest objektivni proces koji postoji nezavisno od toga kako je osoba doživljava...i u cilju dopiranja do ove suštine bolesti i funkcionalnosti sistema liječenja a i samog liječenja neophodno je da se ova dva pojma odvojeno posmatraju ...
bolesnost postaje bolest tek kada se isključi bilo kakav organski uzrok simptomatologije ... mada je sve organsko u suštini? ... razgraničavanje organskog ostalih ćelija od 'organskog moždanih(kortikalnih i limbičkih)ćelija' ili sveopšte prihvaćenog 'psihičkog' ...
I ti zaštucala! :(

..da kad posmatras tako uzročno filozofski medicinski..i jedno i drugo u osnovi imaju isto anatomsko-fiziološko polazište .

.. ne mora biti .. ako priznaš .. psihološkog .. kao postojećeg .. čovjeka ..

.. zajedničko im je da su reakcija ...

.. ako postoji čovjek .. i on je aktivan .. .. onda bolesnost i bolest može biti bilo šta .. od čiste reakcije .. do čiste akcije ..

.. i te kako .. .. a možda i liječe .. ? .. odvojeno ..

mada je sve organsko u suštini?

.. pa .. ili jest ili nije ..

(.. inače .. kod mene nema nikakvih problema .. liječnik može liječiti tak kao vrač .. .. tek kad liječi .. bolesnost .. .. tako da sva ova pitanja za mene nisu problem ..)

.. ako postoji čovjek .. i on je aktivan .. .. onda bolesnost i bolest može biti bilo šta .. od čiste reakcije .. do čiste akcije ..

..medicina ima tedenciju da bolest posmatra isključivo kao reakciju..ili se koncentriše da ju tako posmatra, posebno klinički dio, simptomatologija i terapija naravno jer terapija treba da vrati organizam u fiziološko(pade mi na pamet kako to može biti širok pojam) stanje ... organizam je reagovao ...treba ga vratiti u prijašnje ili čak i kad su urođene anomalije u pitanju, treba ga vratiti u genetički(tedencija nauke, za koju čisto sumnjam da će se ostvariti s obzirom na sveopšte stanje) a i manifestno fiziološko stanje ..stalno nešto vraćamo, popravljamo..tako mi to posmatramo ...ali da bolest može biti akcija..ne u smislu akcija uslijed neurednog, tj rizičnog načina života...mada i tada ako posmatramo organe oni reaguju ...nego akcija i kočničar, regulator prirode da održi vrstu ... možda zvuči paradoksalno ali jedinke unutar vrste moraju imati podjednake šanse... priroda ti da na jednom polju, uzme na drugom ... možda akcija prirode jedino na tom nivou ... u šta bi se uklopila i rizična akcija čovjeka odn spoljašnji faktor i genetička predispozicija, odn unutrašnji faktor ..

.. ovo što kažeš .. zanimljivo mi je .. u više .. nivoa ..

1 .. popravljanje .. .. vraćanje .. koje podrazumjeva da postoji šema .. dobrog .. zdravog .. .. i da je ta zapisana ..

2 .. čovjek .. .. postoji taj .. stvor .. negdje .. ali gdje .. majkoviću .. .. mislim da je dobar ovaj smjer .. mislili smo u mozgu i psihi .. ali možda nije .. možda u stanici i genima .. i genetici ..

3 .. priroda .. kao regulator .. .. što svakako zvuči .. pomalo .. čarobnjački .. .. najprije zato što ide ka .. veličini .. (.. a taj je smjer .. jebeno opasan .. jer vodi bogu ..)

.. u ovome što kažeš .. ima dosta toga .. .. uvjek moram pročitati više puta da bi shvatio .. i čini mi se da mi još ponešto može izmaknuti ..
.. usput .. da ti kažem .. po ovome mi izgledaš .. prilično zanimljiva .. .. za razliku od mnogih .. ili većine .. pa i mene .. govoriš kratko ali veoma .. sadržajno .. smisleno ..
.. i još da ti kažem ..
.. djeluješ mi kao .. čista dogma ..
.. mislim da danas najtvrđa dogma .. najcrnji režim .. postaje nauka .. .. mislim da postaju mnogo krući od popova i crkve .. (.. mislim da je to zato što su popovi morali priznati nauku .. pa su dozvolili sebi da odustanu od boga ..)
.. sve što kažeš strogo je sa .. jedne polovice svijete .. materjalističke ..
.. pokušao sam potražiti u tvom zapisu .. postoji li negdje čovjek .. .. nema ga ..
.. to je zanimljivo .. bez obzira što .. pričamo .. kao ljudi .. kao .. čovjek .. sa drugim .. čovjekom .. .. ti ipak imaš osjećaj da je .. toga .. najbolje .. ne spominjati ..

.. pokušao sam potražiti u tvom zapisu .. postoji li negdje čovjek .. .. nema ga ..
.. to je zanimljivo .. bez obzira što .. pričamo .. kao ljudi .. kao .. čovjek .. sa drugim .. čovjekom .. .. ti ipak imaš osjećaj da je .. toga .. najbolje .. ne spominjati ..

..nisam to primjetila dok ti to nisi ovako rekao ... ako spomenemo 'čovjeka' ili ono sto ja pretpostavljam da ti podrazumjevaš pod tim(riječju, pojmu ili obojenosti sadržaja..) koliko smo blizo(ili daleko) od istine ..
..dok pišem pokušavam maksimalno izbaciti 'subjektivne' elemente da bih dosli do suštine, objektivnog, onog sto jeste ..a ono što jeste jeste materija ..
..ne mogu post graditi na osnovu neosnovanosti ..vjerovanja, želja, nada, razočarenja i sl. ...
...ili je nešto drugo u pitanju...
..a kako izgleda sa druge strane ... kako izgleda vjerovati u boga ...
..uvijek sam smatrala da ako ti ideju boga 'ne usade' u djetinjstvu ne možeš je ni imati ili ćeš je imati u suprotnom slucaju .. bez obzira na 'racionalne' analize i 'emotivne' doživljaje ...
..tamo gdje ne možeš dalje..tamo gdje ne vidiš ti stavljaš boga ... zašto ja mislim da nije toliki problem ostaviti tamo tamu ili prostor u kojem nema ništa za sada ...
..mada nije da nije intrigantno na koji način tvoja vjera u boga daje krila tvojem raciu ...
..mada ja kad čitam tvoje postove ovu 'vjeru' uvijek posmatram kao nešto djetinjasto ... ali ostavim da stoji ...zbog posljedične analize ali i sveobuhvatnosti misli ...

Back