Ne znam smije li se o politici ovdje na filozofiji, kakva su kod vas pravila o offu, ali baš čitam po ovom forumu, ljudi su kao protiv EU, pa kao protiv zapada, pa kao neće da gi budu kolonija, blablabla...
Ono što bih ja kao građanin zemlje EU mogao reći o EU je samo jedna stvar: počelo se hapsit' kriminalce. Počelo se, ispočetka pomalo stidljivo, doziralo se na kapaljku, ali ide, počelo se hapsit' kriminalce, ali ne one koji kradu novčanike po tramvajima, nego kapitalce, one koji kradu iz proračuna, i to je dobro. Ja sam zapravo mišljenja da se naše kriminalce počelo hapsit' upravo zbog EU, zbog pritiska sustava koji traži to što traži, sustav traži funkcioniranje pravne države, i postepeno se taj sustav nameće i nama.
Ne ide to preko noći, ali ide, postepeno će taj sustav biti implementiran u Hrvatsku, i to će biti dobro, jer se mi bez pritiska tog sustava nikad ne bi riješili naših kriminalaca, nikad, mi to jednostavno ne bi bili sposobni bez pritiska izvana.
Mislim da isto vrijedi i za Srbiju, i to je za Srbiju dobro, to je zapravo jedini put za bolji život, riješiti se kriminalaca na vlasti, pa i uz pomoć pritiska izvana, ako drugačije ne ide, a očigledno ne ide.
Funkcionirajuća pravna država je osnov bilo kakvog napretka, prioritet, bez toga nema naprijed.