tgdanijela
Poznat
- Poruka
- 7.092
.. kao svi ljudi svijete .. i sve životinje .. i biljke .. .. i sve ..
.. da .. razumijem .. .. to je priča onog koji jest .. .. to je priča o bogu ..
.. sve je isto vrijedno .. i sasvim bezvrijedno .. a čudo je to da kad se ugasi .. tada se pojavi bog .. .. je li .. ? .. to je čudo .. .. najsavršenije čudo .. ?
..e alime kada sam ja vjerovala u boga?
..to je priča o nečem drugom..o nagonu održanja vrste..koji hoće, koji treba, koji ima uvijek svoje jer, svoje treba i ma kako se nazivali ovi Treba i Jer i u prošlosti i u vremenu i ma kako izgledali s vremena na vreme kao razum i strast duha sa blistavom pratnjom razloga oko sebe, u suštini hoće svom silom da zaborave da se u osnovi radi o nagonu, instinktu, ludosti, neosnovanosti ....
Čovek je postepeno postao fantastična životinja, koja treba da ispuni uslov egzistencije više od svake druge životinje: čovek mora s vremena na vreme da veruje, da zna zašto postoji, njegov rod ne može uspevati bez periodičnog poverenja u život! Bez verovanja u razum u životu! I vazda će s vremena na vreme ljudski rod dekretirati:
»Postoji nešto čemu se apsolutno više ne smemo smejati!« A najoprezniji prijatelj ljudi dodaće: »Ne samo smejanje i vesela mudrost, nego i tragično sa svom svojom uzvišenom nerazumnošću spada u sredstva i nužnosti održanja vrste!« — I prema tome! Prema tome! Prema tome! Ah, da li me razumete moja braćo? Razumete li ovaj novi zakon oseke i plime. I mi imamo naše vreme!
... znam na sta mislis kada upoređuješ mehanizam mišljenja 'koji ne vodi ničemu'..koji se 'vrti u krug' ... JER nama treba konačan zaključak ili ne bar konačan..odslikavajući realnosti ... imam i ja takvu predstavu u superegu..formiranu još u gimnaziji..sad sam se samo vratila unazad prije formiranja racio, da tako kažem obuhvatnijeg superega u vrijeme kada saznajemo(gimnazijsko-fakultetsko doba..) ...
..ovo je samo bio osvrt na ulogu nihilizma u filozofiji ..činilo mi se Vrlo Korisnim razumjeti nihilizam.. možda čak i preventivno ..vjerovatno u smislu uvažavanja, odn kulture suživota ...
..mada kultura u suštini nema nikakve veze sa saznajno logičkim procesima u odraslom dobu ...