Zbog skupe struje građani prelaze na pelet i uzrokuju nestašicu: „Biće dovoljno za sve“, kaže Zoran Drakulić

bird again

Buduća legenda
Poruka
42.774
pellet-8534567-scaled.jpg
Trenutna nestašica peleta u Srbiji nije ništa neobično, a posledica je toga što je velika većina građana baš u ovom periodu odlučila da ga nabavi za zimu, kaže za Novu ekonomiju vlasnik firme peleta „Bio enerdži point“ Zoran Drakulić.

Kako je rekao, prethodnih godina su građani kupovali pelet u aprilu, a sada je situacija malo drugačija.

„Već dve godine je kriza u našoj industriji. Odjednom se pojavila velika potreba za peletom, a mi sada ne možemo ni da stignemo da ga proizvedemo toliko. Ne treba da bude ni panike jer ljudi kupuju i više nego što im treba, ali treba da se strpe, biće peleta za sve“, rekao je on.

Drakulić ističe i da je razlog za kupovinu peleta to što su građani shvatili i da će struja ove zime biti skuplja, pa su odlučili da se vrate na ovaj način grejanja.
https://www.google.com/url?q=https:...4QFnoECAUQAg&usg=AOvVaw3IQPu0rjSwoKl_cO8UHL1N

Da li verovati rečima Drakulića?
Šta se krije iza nestašice peleta?

https://www.agronews.rs/da-li-je-austrijska-firma-kriva-za-nestasicu-i-visoku-cenu-peleta-u-srbiji/

Ja se ne bih zaebavao sa paletama ako je njihova energetska vrednost po ceni manja od energetike drveta plus 25%....
Vise od 25% boljitka ne moze ni najbolja piljak, ili kako je vec zovete...ako znas da lozis drva...ako ne znas, dodaj jos 100% gubitaka, pa racunaj sve na 50% toplote...
Ko je maher, on ce potrositi za zimu 20 metara drva...ne bi me iznenadilo....
Srbija je poplocana biserima, ali nisu oni za ogrlice...

A nestasica moze da bude kad svi pogledaju da nabavljaju pelet 22 oktobra....
Nase trziste i proizvodnja, naravno gledaju svoj interes,prvo ne mogu ni da poseku vas svu sumu , nije to bas dobro...
Tako da proizvodna ponuda je mi radimo cele godine, ali najvise avgust septembar i oktobar, a vi kupite kad vam dodje....ako ima...
Sto pre kupe , to ce pre nestati pa ce raditi i u junu...a da ne povecavaju troskove...

E sad, da li to narod shvata ii ne, pojma nemam...nemam ja osecaj sta je pametno ovom narodu , svaka procena je otisla u cabar....i to ne za malo..

Evo kako kaze moj bivsi gazda....pre prvog septembra je leto , necu da nabavljam....dok pocne skolska godina pa deca u skolu , prodje ocas posla 15 dana, znaci pocinjem da gledam od 15 septembra za pelet, i obicno nadjem za mesec dana ili za 15 dana i eto racunice..
Znaci svi se nacrtaju od 15 septembra do 15 oktobra....i ko se ne nacrta , onda kaze nema....i onda kazu kao nestasica..a nije...
bice u januaru kad stigne nova serija...

A nestasica moze da bude kad svi pogledaju da nabavljaju pelet 22 oktobra....
Nase trziste i proizvodnja, naravno gledaju svoj interes,prvo ne mogu ni da poseku vas svu sumu , nije to bas dobro...
Tako da proizvodna ponuda je mi radimo cele godine, ali najvise avgust septembar i oktobar, a vi kupite kad vam dodje....ako ima...
Sto pre kupe , to ce pre nestati pa ce raditi i u junu...a da ne povecavaju troskove...

E sad, da li to narod shvata ii ne, pojma nemam...nemam ja osecaj sta je pametno ovom narodu , svaka procena je otisla u cabar....i to ne za malo..

Evo kako kaze moj bivsi gazda....pre prvog septembra je leto , necu da nabavljam....dok pocne skolska godina pa deca u skolu , prodje ocas posla 15 dana, znaci pocinjem da gledam od 15 septembra za pelet, i obicno nadjem za mesec dana ili za 15 dana i eto racunice..
Znaci svi se nacrtaju od 15 septembra do 15 oktobra....i ko se ne nacrta , onda kaze nema....i onda kazu kao nestasica..a nije...
bice u januaru kad stigne nova serija...
Nema realnog razloga za bilo kakvu nestašicu.
Prošle godine je bilo peleta u bilo koje doba godine.

Verovatno je negde Ukr , Rumunija ,Belorusija od 60 do 100 eura tona , dobro prevoz , marža itd , to bi izašlo na maloprodajnu od 200 .
Ne pratim tržište , jeli kod nas to jeftino , da predjem na pelet .
Ne znam kako se sada greješ ... ukoliko je potrebno sve da kupiš (kotao+instalacije+radovi), biće ti veliki izdatak sigurno.

I plus na pelet je nezdravo, pogotovo gde su manje prostorije.
Juce mi stigla inverter klima, koja se vise isplati jer racun za struju ce biti uvecan 3-3500 dinara mesecno kad krene zima.
A plus ko hoce da se greje na pelet isto mora da ima i pec koja nije ispod 1000 evra.
Zavisi koju površinu zagrevaš, stan u zgradi, porodična kuća ...
Sa tom klimom ćeš moći tokom cele zime možda u nekom stanu. Za kuću je potrebno ozbiljnije grejanje, veća površina, više prostorija ... zavisi šta greješ. Ako želiš da ti svuda bude lepo i toplo, ne može inverter za zimu.
Za sada je ok, sa ovim temeraturama.

pellet-8534567-scaled.jpg
Trenutna nestašica peleta u Srbiji nije ništa neobično, a posledica je toga što je velika većina građana baš u ovom periodu odlučila da ga nabavi za zimu, kaže za Novu ekonomiju vlasnik firme peleta „Bio enerdži point“ Zoran Drakulić.

Kako je rekao, prethodnih godina su građani kupovali pelet u aprilu, a sada je situacija malo drugačija.

„Već dve godine je kriza u našoj industriji. Odjednom se pojavila velika potreba za peletom, a mi sada ne možemo ni da stignemo da ga proizvedemo toliko. Ne treba da bude ni panike jer ljudi kupuju i više nego što im treba, ali treba da se strpe, biće peleta za sve“, rekao je on.

Drakulić ističe i da je razlog za kupovinu peleta to što su građani shvatili i da će struja ove zime biti skuplja, pa su odlučili da se vrate na ovaj način grejanja.
https://www.google.com/url?q=https:...4QFnoECAUQAg&usg=AOvVaw3IQPu0rjSwoKl_cO8UHL1N

Da li verovati rečima Drakulića?
Šta se krije iza nestašice peleta?

https://www.agronews.rs/da-li-je-austrijska-firma-kriva-za-nestasicu-i-visoku-cenu-peleta-u-srbiji/
Bice za sve,ali posto.

Zavisi koju površinu zagrevaš, stan u zgradi, porodična kuća ...
Sa tom klimom ćeš moći tokom cele zime možda u nekom stanu. Za kuću je potrebno ozbiljnije grejanje, veća površina, više prostorija ... zavisi šta greješ. Ako želiš da ti svuda bude lepo i toplo, ne može inverter za zimu.
Za sada je ok, sa ovim temeraturama.
Kuca 300 kvadrata oko 40 kvadrata se greje na klimu a resto lozim na drva, ali je manja prostorija.

Back