Zbirka naših recepata

Ко уопште смишља те ненормалне рецепте.
Што ти је леп аватар, дуго те нисам видела...
Е, не знам, мене једна колегиница јурила по канцеларији да ми ували колач са шаргарепом, само да пробам, али ја сам била неухватљива :lol:

elem, zeka ubedjivao poslatičare d anaprave tortu sa šargarepom, jedan dan, pa drugi dan i tako dok god oni se nisu smilovali i napravili mu

i to jutro kad je zeka navratio, oni mu radosno rekoše da su napravili tortu od šargarepe :D

a na to će zeka:

JEL DA DA JE BLJAK :rotf: :rotf: :rotf:

LEDENE KOCKE

Kora: Umutiti 6 belanaca sa 6 kašika šećera, dodati 6 žumanaca, pa umešati 6 kašika brašna, 1 pecivo i 2 kašike kakao. Peći u četvrtastom plehu, pouljenom pa pobrašnjenom, na 180 stepeni. Moj pleh je 32*28cm.
Hladno preliti toplim sirupom.

Sirup: Ušpinovati 250-300 gr šećera (ja stavim oko 250), sa jednom čašom vode.

Fil: U 750 ml mleka zakuvati 13 i po kašika brašna, može oštro, sa 16 kašika šećera. U hladno dodati 1 ili 1 i po margarin ili šta već koristite. Filovati koru kad je sve hladno.

Glazura: 100 gr čokolade, 3 kašike ulja, malo mleka.

P.S. Kome smeta toliko šećera ili margarin ili šta god, neka modifikuje po želji, recept je stariji od mene, ali se uvek držim njega i bude mi ukus kao što ga pamtim iz detinjstva.

IMG-20190930-212253-768x1036.jpg

Poslednja izmena:
BELI KOMISBROT

Mera je čaša od jogurta, recimo, ili neka druga čaša slične zapremine.
Uvećavati mere po potrebi, u istoj razmeri. Ja obično pravim od dve čaše belanaca i sve ostalo prilagodim.

1 čaša belanaca
1 čaša šećera
1 čaša brašna
1/2 čaše ulja
+ seckani orasi, lešnici, suvo grožđe prethodno natopljeno u toploj vodi, pa oceđeno, kandirana kora limuna i/ili narandže, seckana čokolada za kuvanje, suvo voće, izabrati kombinaciju po želji, a i količinu, da ne bude previše kad se umeša...

Pomešati sve seckano sa brašnom. Umutiti belanca sa šećerom, dok se šećer ne otopi, dodati ulje i na kraju lagano umešati brašno sa seckanim voćem. Na papiru peći u duguljastom, uskom plehu.

Poslednja izmena:
LEDENE KOCKE

Kora: Umutiti 6 belanaca sa 6 kašika šećera, dodati 6 žumanaca, pa umešati 6 kašika brašna, 1 pecivo i 2 kašike kakao. Peći u četvrtastom plehu, pouljenom pa pobrašnjenom, na 180 stepeni. Moj pleh je 32*28cm.
Hladno preliti toplim sirupom.

Sirup: Ušpinovati 250-300 gr šećera (ja stavim oko 250), sa jednom čašom vode.

Fil: U 750 ml mleka zakuvati 13 i po kašika brašna, može oštro, sa 16 kašika šećera. U hladno dodati 1 ili 1 i po margarin ili šta već koristite. Filovati koru kad je sve hladno.

Glazura: 100 gr čokolade, 3 kašike ulja, malo mleka.

P.S. Kome smeta toliko šećera ili margarin ili šta god, neka modifikuje po želji, recept je stariji od mene, ali se uvek držim njega i bude mi ukus kao što ga pamtim iz detinjstva.

IMG-20190930-212253-768x1036.jpg

Aplauz! :klap:

• Voli
Reactions: Red
ЧУПАВИ МАФИНИ

3 Јајета
150гр Шећера
125мл Уља
100мл Млека
280гр Брашна
Прашак за пециво

За глазуру

50 гр Маслаца
25гр Шећера
70гр Чоколаде
100мл Слатке павлаке
50гр Кокоса

Припрема

Јаја пенасто умутити са шећером,па дотати уље и млеко.Мутити још минут-два.па постепено додавати брашно помешано са прашком за пециво и непрекидно миксати.Смесу сипати у калупе за мафине и пећи у рерни на 200 степени око 20 минута.У међувремену отопити маслац,чоколаду,и шећер,па додати слатку павлаку и мешати на тихој ватри док се сви састојци не сједине.Вруће мафине умакати у пропремљену смесу.посути кокосом па послужити

Poslednja izmena od moderatora:
ЧОКО МАФИНИ СА ЈАГОДАМА

4 Јајета
250гр Брашна
60гр Маслаца
50гр Чоколаде
3 Кашике какао праха
150мл Млека
2 Кашичице прашка за пециво
200мл слатке павлаке
4 Кашике шећера
Јагоде

Слатку павлаку умутити у чврст снег са две кашичице шећера,па охладити у фрижидеру.Миксером умутити јаја додати отопљен маслац,млеко,отопљену чоколаду и преостали шећер.Добро измиксати додати две кашике какао праха и брашно пмешано са прашком за пециво,сјединити па излити у калупе за мафине .Пећи у рерни на 180 степени 15-20 минута .Охладити,украсити шлагом,јагододама и преосталим какао прахом па послужити

Poslednja izmena od moderatora:
PILETINA U SOSU OD MEDA I LIMUNA

(Recept je pre par godina okačila @Troja, pošto ne mogu da nađem link, prekucaću ga ovde iz moje sveske, pošto sam ga toliko puta pravila)​
  • 2 kašike limunovog soka
  • 1 kašika senfa
  • 2 kašike meda
  • 2 kašike ulja
  • so, biber
  • 1 celo belo meso
Belo meso staviti u vatrostalnu činiju, zatezati ga nožem na nekoliko mesta. Sos ugrejati na ringli, da se sjedini, a da ne provri. Vruće preliti preko mesa. Peći na 200-200 stepeni. Ja prvo pečem malo pod folijom, posle okrećem i prelivam sosom dok se ne ispeče, a ostane dovoljno sosa.

Poslednja izmena:
Домаћи колач

750 Грама црног или белог грожђа
200 Грама брашна
4 Јајета
150 Грама шећера
50 Грама путера
Пола прашка за пециво
2,5 Децилитра млека
0,5 Децилитра коњака
50 Грама ораха

У дубокој посуди замесите тесто од брашна,јаја,шећера,и путера.Постепено додајте млеко док се не добије глатка смеса.Припремите плех за печење тако што ће те премазати са путером а пре изливања теста попрскајте плех коњаком.Сипајте тесто и поспите га гржђем и орасима.Пеците у претходно загрејаној рерни на 180 степени 35 минута од зависности ваше рерне док колач не добије рунену корицу.Пре сервирања лолач поспите шећером у праху

Koh
Sastojci:

• 5 jaja
  • 13 kašika šećera
  • 10 kašika griza
  • 1l mleka
  • 2 vanilin šećera
  • Odvojiti belanca od žumanaca, pa belanca umutiti u čvrst sneg. U belanca dodati 10 kašika šećera, pa mutiti još malo. Zatim dodati žumanca i griz polako mešajući mikserom na najmanjoj brzini.
  • Pleh podmazati i posuti grizom pa sipati masu i peći na 200 stepeni 20 minuta. Koh je pečen kada porumeni i kad ivica počne da se odvaja od pleha.
  • Dok se koh peče, skuvati mleko sa 3 kašike šećera i vanilinim šećerom. Ako želite da koh bude sočniji, koristite litar i po mleka i dodajte još 3 kašike šećera.
  • Pečen koh kutlačom prelivajte toplim mlekom (nikako ne sipajte sve odjednom). Poslužite kada se ohladi i kada upije sve mleko.

Пуњене прженице
Sastojci:

- 20 g putera

- 3-4 parčeta hleba

Za punjenje:

- 2 jajeta

- 1 kašičica origana

- 100 g šunke

- 120 g tvrdog sira

Priprema:

Istopite puter, pa poređajte parčiće hleba kojima ste izvadili sredinu. Umutite jaja, posolite, pospite origanom, pa dodajte seckanu šunku i rendani sir. Dobro sjedinite. Ubacite smesu u šupljinu hleba, poravnajte i poklopite, pa pržite nekih 7 minuta. Zatim okrenite s druge strane, ponovo poklopite i pržite još 3 minuta.

Back