Zavist i ljubomora

Džudi S

Ističe se
Moderator
Poruka
2.054
1713091180051.png

Zašto ljubomora i zavist nisu iste vrste emocija, ali u oba slučaja važno je da ih prevaziđemo

Kanališite lažni osećaj trijumfa


Tekst izašao u štampanom izdanju lista: Magazin Novosti - Život plus

Novinar: Tatjana Loš

Sagovornik: Bojana Škorić, master psiholog i psihoterapeut

Koje su osnovne manifestacije ljubomore, a koje zavisti? Šta je to što ih povezuje, a šta ipak razlikuje?

Ljubomora se manifestuje skroz strah da se privrženost ili ljubav dvoje ljudi može urušiti zbog treće osobe. Da će onaj koga volimo više zavoleti nekog trećeg. Ljubomora se ne javlja samo u partnerskim odnosima, već i prijateljskim, od strane roditelja prema detetovim drugarima, deteta prema novim relacijama u životu roditelja.

Zavist se javlja kada osoba nema ono šta želi, a drugi ima. To mogu da budu pozitivne lične osobine, sposobnosti, materijalni uspeh, odobravanje okoline, socijalno okruženje koje sama osoba vrednuje i želi. Istovremeno veruje da je uspeh drugog nepravedan, jer smatra da i ona zaslužuje isto.


Ljubomoru i zavist povezuje to što se javljaju u socijalnom kontekstu i što su u subjektivnom doživljaju neprijatne emocije. Razlikuju se jer se ljubomorom može reagovati kada postoji relaciju koja nam je važna, a zavišću povodom nečega šta nam je važno.


Nastavak na https://www.introspektiv.com/tema-zavist-i-ljubomora

***
Da li ste nekada osetili ljubomoru?

Da li ste neka osećali zavist prema nekim osobama?

Šta mislite, koliko su ova osećanja loša?
 
Da li ste nekada osetili ljubomoru?
Nikada. Osetio sam nesigurnost u sebe kada bi ona izašla sa drugaricom, ali nikad ljubomoru.

Da li ste neka osećali zavist prema nekim osobama?
Možda kao mlađi ali sam sada indiferentan prema tome.

Šta mislite, koliko su ova osećanja loša?
Zavist bi u neku ruku mogla podstaći čoveka da se potrudi više i da nadmaši tu osobu u onome što je ona ostvarila ali je ipak toksično po njega jer nije to učinio iz želje da ostvari svoje ciljeve, nego da nadmaši drugog.

Ljubomora je jako, jako nezogdna emocija. Uglavnom proističe iz nerealnog percipiranja realnosti. Čovek smatra da njemu partner duguje nešto, kao što je pažnja. Kao da partner mora biti sa njime najbolji na svetu. Takva nerealna očekivanja i stvaraju ljubomoru. Recimo, tvoja devojka se smeje više vicevima druga nego tvojim vicevima. I sad ti postaneš ljubomoran.. Pričaj bolje viceve pa će se više smejati tvojim :D
 
Da li ste nekada osetili ljubomoru?

Jednom sam iskusila to osećanje i to kad sam ga najmanje očekivala.Nisam do tad nikad to osetila, već sam bila dovoljno zrela, pa sam sela i razmislila šta se u stvari dešava.Pad samoštovanja i samopouzdanja, shvatih i sve je prošlo isti tren.

Da li ste neka osećali zavist prema nekim osobama?
Nisam, nepoznat mi je osećaj.

Šta mislite, koliko su ova osećanja loša?

Zavist je po meni gora od ljubomore, mada nisam sigurna.Nijedno nije dobro, pogotovo ako je osećaj izražen.Ljubomora ume da bude kobna u vezama npr.
Kratkotrajano, trenutno osećanje, možda i nema neku negativnu konotaciju.Kako dođe, tako i prođe.Bitno je poznavati sebe i tu naći uzrok ako se takav osećaj pojavi bar na kratko.
 

Back
Top