- Poruka
- 7.920
Pa da.Има оцу Завиди или шта?
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Pa da.Има оцу Завиди или шта?
Дакле ту онда испада да је био прогнан заједно са њим?Pa eto, napisao sam. Ima ga u poveljama izuzev u vreme proterivanja Zavide. Dakle, u poveljama ga ima i pre i posle a nema ga u pomenuto vreme.
Mihailo nije iz LPD, on se u drugom izvoru spominje kao Nemanjin sestrić. Na nekom dokumentu piše "Mihailo Bodin" što je dovoljan dokaz da je Vojisavljević. Tako kaže @АнаиванГордДа ли разумеш да о Завиди имамо натпис у цркви а о многим Војислављевићима само ЉПД.
Шта сад жениш натпис из цркве са ликом из стрипа?
Не функвионише тако историја ово је врста малог преседана али је старо више пд 200 година.
Проблем је не знам колико је изучено али такве цркве носе натписе или иконографију. Тако знамо да су цркву Серђа и Ваха обновила Јелена Анжујска са синовима Драгутином и Милутином и Милутин касније самостално. Ова црква би била идеална да се Немања покаже чак и његови потомци ако је то отац.Inače, ja mislim da se Zavida javlja bez titule zato što je bila niža od one koju je nosio Miroslav.
Јој бре прочитај тај део Дукљанина сви су они Војислављевићи али обиље бочних линија сам Бодин је имао мноштво деце па и сам Михајло и они сами браће и сестара.Mihailo nije iz LPD, on se u drugom izvoru spominje kao Nemanjin sestrić. Na nekom dokumentu piše "Mihailo Bodin" što je dovoljan dokaz da je Vojisavljević.
Ne, nego je došao u Rašku da pomogne svojim sinovima Urošu I i Stefanu Vukanu da proteraju Zavidu i preuzmu vlast.Дакле ту онда испада да је био прогнан заједно са њим?
Хм морам да прочотам овако ми мало натегнуро звучи где је иначе био пре Рашке?Ne, nego je došao u Rašku da pomogne svojim sinovima Urošu I i Stefanu Vukanu da proteraju Zavidu i preuzmu vlast.
U Ugarskoj, a kako je tamo stigao nemam pojma. Ali može biti tačno jer se vidi da kasnije Uroš ima odlične veze u Ugarskoj, čak i ćerku udaje za kralja što ne ide tako lako.Хм морам да прочотам овако ми мало натегнуро звучи где је иначе био пре Рашке?
Јој бре прочитај тај део Дукљанина сви су они Војислављевићи али обиље бочних линија сам Бодин је имао мноштво деце па и сам Михајло и они сами браће и сестара.
Није поента да ли је Војислављевић већ Ђорђе Бодин је истакао порекло од. Бодина а владали су после други Михајлови синови и потомци његовог брата Радослава.
Зато је проблематично Михајло Бодин јер истиче да потиче од Ђорђа Бодина што рецима Градихна и Радослав нису
Ovde se misli na Mihaila III poslednjeg Vojisavljevića.Da, ali ne postoji ni jedan dokaz, ni indicija da je Mihailo sin Radoslavu, jedna jedina. To je neko krenuo da koristi i samo prepisuju. Više ima argumenata da mu Mihailo nije sin, pogotovo što na poleđini Desislavinog pisma stoji Mihailo Bodin. Još kod nas na ovome ima da se radi i to dosta.
То ми је пало на памет да је постао угарски вазал и да није учествовао у ратовима против Визанзије. Међутим шта је он држао које ду му биле матичне области?U Ugarskoj, a kako je tamo stigao nemam pojma. Ali može biti tačno jer se vidi da kasnije Uroš ima odlične veze u Ugarskoj, čak i ćerku udaje za kralja što ne ide tako lako.
Ali zašto bi njegovi sinovi bili poslati u Carigrad a ne Vukanovi? (Pretpostavka da su to njegovi sinovi).То ми је пало на памет да је постао угарски вазал и да није учествовао у ратовима против Визанзије. Међутим шта је он држао које ду му биле матичне области?
Не знам ја нисам сигуран да су послати само његови већ и Вуканови помиње се само Вуканова ћерка после смрти Бодина.Ali zašto bi njegovi sinovi bili poslati u Carigrad a ne Vukanovi? (Pretpostavka da su to njegovi sinovi).
Hm, ne znam. Živković smatra da je držao krajeve severno od Vukana. Verovatno od Rudnika pa severozapadno ka Drini. Možda i Usoru i Soli.То ми је пало на памет да је постао угарски вазал и да није учествовао у ратовима против Визанзије. Међутим шта је он држао које ду му биле матичне области?
Piše da su Vukanovi sinovci poslati, njegovi sinovi se ne spominju.Не знам ја нисам сигуран да су послати само његови већ и Вуканови помиње се само Вуканова ћерка после смрти Бодина.
Možda zato što je Zavida bio maloletan!?Ali zašto bi njegovi sinovi bili poslati u Carigrad a ne Vukanovi? (Pretpostavka da su to njegovi sinovi).
Не верујем већ смо ово напомињали уколико је отац недвосмислено је ожењен женом од Комнина јер Стефан Првовенчани и Марија Комнин имају заједничког деду.Možda zato što je Zavida bio maloletan!?
Онда би Стефан или Стефан Вукан заправо владао правом Босном. Има смисла јер заправо знамо да се у тим неким периодима Босна издваја вероватно су му Мађари проширили територије.Дефинитивно уз помоћ Мађара протерали Вуканове синове већ од 1113.почетак владавине Уроша хипотетички Завида је већ у Зети препоставком да се евентуално Мирослав и сви остали рођени у Рашкој-Хуму. Овде је такође могуће да је.Немања из другог брака.Hm, ne znam. Živković smatra da je držao krajeve severno od Vukana. Verovatno od Rudnika pa severozapadno ka Drini. Možda i Usoru i Soli.
Ne mora to da znači, u tim okolnostima bitno je da je samo neko plemenitog roda poslat kao talac da bi se sprečile nove pobune.Možda zato što je Zavida bio maloletan!?
Није Завидина ћерка удата за Михајла ИИИ Војислављевића већ му је то мајка ако су му Немања и Мирослав ујаци.- Zavida sigurno nije iz roda Vojisavljevića jer onda njegova ćerka ne bi mogla biti udata za jednog od člana dinastije Vojisavljević.
- Zavida sigurno nije iz roda Vlastimirovića jer se njima gubi svaki trag nakon Časlava Klonimirovića.
- Zavida je iz vladarskog roda jer u Žitiju Svetog Simeona Stefana Prvovenčanog piše da su mu braća zavišću oduzeli zemlju. A i samo je ćerka iz visokog roda mogla biti udata za jednog kralja odnosno Mihaila III Vojisavljevića.
- Jedina vladarska dinastija koja preostaje je dinastija Vukanovića. Zavida ne može biti sin Uroša niti Stefana Vukana jer jednostavno nema dovoljno vremena da to bude jer su oni kao mladići ili dečaci poslati kao taoci u Carigrad 1094. godine a Nemanja je rođen 1113. godine. S tim u vezi Zavida može biti Vukanov sin (iz LPD znamo da je Vukan imao sina/ove) ili pak treći sin Vukanovog brata (pretpostavljeno župan Marko).
Greška, Zavidina ćerka je bila udata za Mihailovog oca (pretpostavljeno Radoslav).Није Завидина ћерка удата за Михајла ИИИ Војислављевића већ му је то мајка ако су му Немања и Мирослав ујаци.
To nije taj Časlav jer se hronološki ne uklapa po Popu Dukljaninu. Kao što ni Tomislav nije kralj Tomislav Trpimirović jer niti se isto hronolški ne ukplapa niti je postojao neki ugarski kralj Atila u to vreme, nit u vreme kada piše Dukljanin tada postojali bilo kakvi Ugari u Panoniji.Према Дукљанину Часлав протерује свог оца који је оженио Римљанку и добио сина Павлимира Бела.
Часлав ратује против Травуније и протерује свог оца и шири власт над Далмацијом.
Павлимир Бело долази сви га признају осим Рашана и поражава неког жупана Љутовида на Ибру где након тога подиже манастир светог Петра и Павла у Расу и припаја га барској бискупији још почасни становник Дубровника преноси рњликвије из Италије у Дубровник због напада Сарацена којима је једино Дубровник одолео али припаја ипак барској бискупији..![]()
Претпоставља се Градихна јер је Градихна последњи краљ Дукље а био је велики жупан Рашке.Greška, Zavidina ćerka je bila udata za Mihailovog oca (pretpostavljeno Radoslav).
To nije taj Časlav jer se hronološki ne uklapa po Popu Dukljaninu. Kao što ni Tomislav nije kralj Tomislav Trpimirović jer niti se isto hronolški ne ukplapa niti je postojao neki ugarski kralj Atila u to vreme, nit u vreme kada piše Dukljanin tada postojali bilo kakvi Ugari u Panoniji.
Pa izračunaj o kome kada uzmeš neki prosek da je svaki vladar pre 34. poglavlja u LPD vladao oko na primer 20 godina i videćeš da to ne može biti Časlav Klonimirović.Претпоставља се Градихна јер је Градихна последњи краљ Дукље а био је велики жупан Рашке.
Радослав је кнез није краљ.
Дукљанин тачно говори о том Чаславу јер буквално после његове смрти описује упад Јована Цимискија у Рашку тада бугарски краљ Петар умире нешто пре у рату са Сватиславом руским Цимискијевим зетом.
Дакле након ових догађаја долази Павлимир Бело полубрат Часлава који негде врши према спису врши освету Рашкој која не жели да му се покори.
Како нису ту Мађари кад је удовица краља Куша свезала Часлава и његове блиске рођаке и бацила у Саву.
Кушу је дрински жупан Тихомил одсекао главу кад је упао у Босну и донеп Чаславу на дар који га је оженио својом ћерком од којих по Дукљанину сви рашки жупани воде порекло и нико се није смео прозвати краљем.
О којем то Чаславу говори молим те?![]()