Завида

АнаиванГорд

Iskusan
Moderator
Poruka
6.469
Мислим да на форуму нема теме о Завиди. Чини ми се да постоји тема о оцу Стефана Немање али не и о Завиди као посебној историјској личности, не везано за то да ли је он био отац или не Стефана Немање.
Допринос да се расветли Завидин живот имао је Тибор Живковић са својом књигом Портрети српских владара, где је цело једно поглавље посветио Завиди, сврставајући га међу српске владаре.
Ово је линк за књигу...
https://archive.org/details/tibor-zivkovic-portreti-srpskih-vladara-ix-xii-vek/page/n2/mode/1up
Поглавље о Завиди је од 119 до 127 стране.

Помињање Завиде као личности у историјским изворима захтева да се његов живот што је могуће више демистификује што је од важности за боље разумевање српске историје с краја XI и прве половине XII века. Извесне помаке начинио је већ поменути Т. Живковић са својом књигом.
Основне податке о Завиди налазимо у два сачувана историјска извора; натпису на цркви у Бијелом Пољу и запису на Мирослављевом јеванђељу. Оба извора помињу Завиду, оца кнеза Мирослава. Остале податаке о Завиди можемо добити само посредним путем.

Отац Стефана Немање сасвим сигурно није Завида. То је потурено од стране аустроугара како би се Србима оспорило право на земље западно од Дрине јер Завида је владао само источно, а прави отац Стефана Немање и западно од Дрине звао се он Деса или некако другачије.
У историји се све врти око права на престо, на земљу итд.
Зато се крије да је наслеђе краља Твртка у првом реду Српско наслеђе и фалсификује се цела та прича у корист новонасталих околности и политичких циљева у 19. и 20. веку

Отац Стефана Немање сасвим сигурно није Завида. То је потурено од стране аустроугара како би се Србима оспорило право на земље западно од Дрине јер Завида је владао само источно, а прави отац Стефана Немање и западно од Дрине звао се он Деса или некако другачије.
У историји се све врти око права на престо, на земљу итд.
Зато се крије да је наслеђе краља Твртка у првом реду Српско наслеђе и фалсификује се цела та прича у корист новонасталих околности и политичких циљева у 19. и 20. веку

Pa ni Desa nije vladao Bosnom

Sta znamo: Zavida je otac Miroslavljev

Sta mislimo da znamo: Da je rodjen u Zeti, da mu je sin Nemanja i da je u dva navrata bio na velikozupanskom prestolu.
Мање-више, да. Али, такође знамо да је у средњем Полимљу било важно нагласити да си Завидин син, нпр.
Завида 'заслужује' да се потрудимо око њега, не везано да ли га сматрамо оцем Немањиним или не.
Узгред, како ствари иду код нас испашће на крају да се Немања родио сам од себе.

Како знаш да је владао само источно од Дрине?
Прогнан је из Рашке и после је живео у Дукљи у Зето где му је наводно рођен син Стефан Немања. Дакле, син прогнаника по тој болесној лажи, а у ствари је био вероватно Немањин стриц.

Онај ко је подметнуо лаж да је Завида Немањин отац није погрешио. Он је то свесно урадио да би Србима узурпирао историјско право на одређене просторе. Деса је отац родоначелника Династије Немањића.

Прогнан је из Рашке и после је живео у Дукљи у Зето где му је наводно рођен син Стефан Немања. Дакле, син прогнаника по тој болесној лажи, а у ствари је био вероватно Немањин стриц.

Онај ко је подметнуо лаж да је Завида Немањин отац није погрешио. Он је то свесно урадио да би Србима узурпирао историјско право на одређене просторе. Деса је отац родоначелника Династије Немањића.

Desini savremenici u Bosni su Borić i Kulin.

Борићи (и бан Борић који је владао Босном не прије од 1154-е и познатији Борић, ванбрачни син Коломанов, против којег су Урошева кћерка Јелена и брат јој Белош водили 1130их година љуте борбе за угарско насљеђе) јесу. Кулин баш и не, битисао је нешто касније
Pa ni Desa nije vladao Bosnom
Деса није, али рођени (неименовани Десин, Примиславов и Белошев) брат равнајући се према писанију Јована Кинама могуће јесте био господарем Босне. Јован Кинам не пише да је био господарем Босне, но одмах након пасуса (овдје) у којем пише да Дрина раздваја Босну од остатка Србије а да Босна има свог господара и начин живота, у наставку пише да бјеше код Далматинаца (ПС; у Кинамовом спису Далмација је простор све до Саве и Дрине) бјеше неки главешина заједно са братом Белошем великог угледа у свом народу. Ово је истина комотна претпоставка но која би могла дати одговоре на нека питања која се намећу.

Борићи (и бан Борић који је владао Босном не прије од 1154-е и познатији Борић, ванбрачни син Коломанов, против којег су Урошева кћерка Јелена и брат јој Белош водили 1130их година љуте борбе за угарско насљеђе) јесу. Кулин баш и не, битисао је нешто касније

Деса није, али рођени (неименовани Десин, Примиславов и Белошев) брат равнајући се према писанију Јована Кинама могуће јесте био господарем Босне. Јован Кинам не пише да је био господарем Босне, но одмах након пасуса (овдје) у којем пише да Дрина раздваја Босну од остатка Србије а да Босна има свог господара и начин живота, у наставку пише да бјеше код Далматинаца (ПС; у Кинамовом спису Далмација је простор све до Саве и Дрине) бјеше неки главешина заједно са братом Белошем великог угледа у свом народу. Ово је истина комотна претпоставка но која би могла дати одговоре на нека питања која се намећу.

Zar nije Kulin došao na vlast 1163. godine, a tada Desa još uvek bio na čelu Srbije?

Zar nije Kulin došao na vlast 1163. godine, a tada Desa još uvek bio na čelu Srbije?
Нејасно је, извори су јако оскудни. Према Тибору бан Борић је владао Босном до 1163.године. Бан Кулин се први пута јавља у списима послије смрти цара Манојла (1180.године). Тако да је Кулинова владавина од око 1180.године до вјероватно 1204.године.Остаје нејасно ко је владао Босном у периоду између 1163. и 1180.године, писаније Мавра Орбина не можемо сматрати поузданим јер не постоји ни један други извор који би дао потврду његовим наводима. Извори су како написах јако оскудни.
Урош је, то можемо са приличном сигурношћу утврдити на основу писанија Ане Комнине, рођен између 1083.-85 године, Деса и браћа му (Примислав, Белош и још један неименовани брат) могли су бити рођени између 1105-1110.године, могуће коју годину раније или послије. Тако да између Десиног и Кулиновог живота постоји размак од неких 30-40 година или више. Они јесу у једном периоду 1150их и 1160их били савременици, но Кулин је у том времену био извјесно у младој доби и највјероватније није имао никакву важну улогу.

Poslednja izmena:
Нејасно је, извори су јако оскудни. Према Тибору бан Борић је владао Босном до 1163.године. Бан Кулин се први пута јавља у списима послије смрти цара Манојла (1180.године). Тако да је Кулинова владавина од око 1180.године до вјероватно 1204.године.Остаје нејасно ко је владао Босном у периоду између 1163. и 1180.године, писаније Мавра Орбина не можемо сматрати поузданим јер не постоји ни један други извор који би дао потврду његовим наводима. Извори су како написах јако оскудни.
Урош је, то можемо са приличном сигурношћу утврдити на основу писанија Ане Комнине, рођен између 1083.-85 године, Деса и браћа му (Примислав, Белош и и још један неименовани брат) могли су бити рођени између 1105-1110.године, могуће коју године раније или послије. Тако да између Десиног и Кулиновог живота постоји размак од неких 30-40 година или више. Они јесу у једном периоду 1150их и 1160их били савременици, но Кулин је у том времену био извјесно у младој доби и највјероватније није имао никакву важну улогу.

Meni taj prelazni period sedme i osme decenije XII st. ozbiljne muke zadaje. Svojevremeno sam bio pročitao sve što se moglo na tu temu pročitati; svaku stranicu svakog izvora, sve jednu raspravu, itd...

Sad da me pitaš, opet bih ti kazao da mi skoro ništa nije jasno. :huh:

Poslednja izmena:
Урош је, то можемо са приличном сигурношћу утврдити на основу писанија Ане Комнине, рођен између 1083.-85 године
А што мислиш да је рођен од 83-85.? Знам да Живковић претпоставља то због Урошевог имена.
Урош и Стефан Вукан су предати 1094 заједно са српским жупанима. Мислиш да би само њих двојица међу таоцима били малолетни? Хоћу да кажем, на основу чега се зна да тада имају 10-ак година а не нпр. 14+.?

Та прича о томе да је Завида Немањин отац је раскрикана и бушна са више страна. Проблем је само што САНУ то не признаје јер су продане душе, јајаре које су одавно у служби антисрпске пропаганде али кад једног дана оздрави ово друштво све оно што су Деретић и остали "лудаци" разоткривали ући ће у уџбенике и неке нове генерације имаће потпуно другачију слику о пореклу и историји свог народа, а да ли се то вама свиђа или не......кога боли к....вероватно ни ви ја нећемо дочекати то али неко хоће

Та прича о томе да је Завида Немањин отац је раскрикана и бушна са више страна. Проблем је само што САНУ то не признаје јер су продане душе, јајаре које су одавно у служби антисрпске пропаганде али кад једног дана оздрави ово друштво све оно што су Деретић и остали "лудаци" разоткривали ући ће у уџбенике и неке нове генерације имаће потпуно другачију слику о пореклу и историји свог народа, а да ли се то вама свиђа или не......кога боли к....вероватно ни ви ја нећемо дочекати то али неко хоће
Па , ко му је отац и ко је онда био Завида?

Борић да, сад да ли и Кулин? Кулин влада Босном од 1180, то је неупитно. Негде око 1172-1173 негде сам прочитао да је био византијски вазал. Кулин би више био савременик Мирославу, дао му је и сестру за жену. Брак је свакако политички а Андрија око 1195 има око 10 година. Време склапања брака Мирослава и Кулинове сестре се поклапа са временом када Кулин има политичку тежину.

Знаш како ти је најбоље да оцениш...
На једну страну ставиш 'аргументе' оних који сматрају да је Завида отац Немањин а на другу 'аргументе' оних који нису. И обратиш пажњу на основу чега износе те своје аргументе.

ja mislim da je Zavida nekakvo skriveno takozvano htonsko ime..taj se chovek po meni nije tako zvao..kako se zvao to ni istoriografija tacno nezna nego luta sa teorijama..pretke Stefana Nemanje treba traziti u liniji Vukana..onoga Vukana iz XI veka koji se pominje u Aleksijadi Ane Komnine..i dobro se zapitati pri tome zasto je Nemanja dao svome sinu i predpostavljenom nasledniku ime Vukan..koji je bio naslednik prestola kao najstariji sin negde do 1195 god..u chiju chast je to ime verovatno u chast pretka bliskog silaznog srodnika..

Poslednja izmena:

Back