Zavetnici pozvali Vladu Srbije da proglasi okupaciju Kosova
FoNet danas 18:31
foto FoNet Aleksandar Barda
Srpska stranka Zavetnici pozvala je danas Vladu Srbije da proglasi okupaciju Kosova, navodeći da je i direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohije Petar Petković to isto izjavio posle polaganja zakletvi albanskih gradonačelnika.
„Posle uspostavljanja vlasti samoproglašenih institucija u Prištini i u četiri opštine na severu pokrajine, možemo da konstatujemo da nijedan pedalj Kosova više nije slobodan od prištinske čizme“, navode Zavetnici.
Usvajanje zvanične odluke kojom bi se utvrdilo stanje okupacije je jedini način da se u ovom trenutku zaštite državni i nacionalni interesi, kao i bezbednost srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ističe se u saopštenju.
https://www.danas.rs/vesti/politika...a-proglasi-okupaciju-kosova/#comment-form-div
Otvorio sam ovu temu, jer mi nije jasno o čemu se točno radi pa bih zamolio korisnike foruma koji imaju više informacija od mene da malo pojasne situaciju.
Koliko sam shvatio, postoji jedna srpska stranka imenom "Zavetnici" koja traži od srpske vlade proglašenje okupacije Kosova, uz tvrdnju da nijedan dio Kosova više nije izuzet od političkog nadzora prištinskih vlasti. Toliko mi je jasno.
Zanima me - kako bi proglašenje okupacije Kosova, promijenilo rečenu situaciju. Taj mi dio nije jasan. Znači, srpske vlasti izglasaju okupaciju i onda odjednom nema više albanske vlasti na Kosovu??! Taj dio zbunjuje, osobito dio gdje rečena stranka tvrdi da je proglašenje okupacije jedini način da se zaštite državni i nacionalni interesi, uključujući tu i sigurnost srpskog naroda na Kosovu. Kako to politički proglas Beograda štiti Srbe na Kosovu? Ima li netko objašnjenje? Baš me zanima. Hvala.
Veče, MOST6.
Iznosim svoj stav prema ovoj objavi, iako se lično nisam interesovao o političkim temama, jer smatram da je u tom kontekstu, jako teško definisati šta je zlo a šta nije (Ovakve reči moram koristiti, jer je stvarno prvo potrebno definisati ove termine u političkim sferama zbog jasnijih tumačenja ovakvih situacija i posledično po mogućnosti, boljim zaključcima);
Šta znači ''zaštiti državne/nacionalne interese''? Ovakvi opisi su stvarno opširni i neprecizni; Možda se mogu pročuti izreke ''U interesu naroda'' ali skepitčno se mogu ove reči tumačiti kao realno ''u interesu naroda'', mada je jasno mislim svima, da se u svakoj državi jako sličan obrazac ponavlja, gde se formira narodni mentalitet, kako bi održavo integritet jedne države, zato što u suprotnom onda degradira i sama kompaktnost i snaga jednog X državnog sistema opada;
Uostalom, ko vlada narodom, taj mora pronaći načine kako da vlada njime.
Ja lično nemam mnogo informacija o ovoj temi, niti ipak smatram da se putem virtuelnih prostora može postići lak protok stvarno značajnih informacija koje su stvarno korisne nekome ko hoće da se upozna sa realnom situacijom, u obzir uzimajući takodje u čije su vlasništvo najmodernije informacijone tehnologije.
Dodatno, od uvek sam bio suzdržan da iznosim mišljenje o temama gde doslovno ljudski život zavisi, teme unutar kojih ja kao jedinka nemam ni moć niti dovoljne resurse da uvedem značajne pozitivne izmene (Jer smatra se po tome, da običan gradjanin i nema tu odgovornost).
Ipak, da često sam narod mora da se odaziva kako bi diskutovao o temama o kojima tehnički nije odgovoran (Sem u smislu rada, kao indirektan učesnik), jasno govori o tome da sistem vladanja nije organizovan tako da se običan gradjanin unutar naroda redovno pita o odlukama koje se tiču njega samog.
Ne mogu reći ''Srbija je jaka u X ili Y'', niti mogu govoriti u množini kao
''mi'', u smislu naroda, jer jednostavno imam malo ''devijantne'' poglede u ovim situacijama, jedna od kojih je da od trenutka kada se rodiš na nekoj zemlji, to jest u ''nečije dvorište'', ili poprimiš takav mentalitet ili si spremno odbačen, nezavisno od toga u kojoj si državi; Po tome, meni lično države nisu drugo nego velike poslovne strukture, gde svaka od njih radi svoj posao kako bi održala na jedan ili na drugi način sopstvenu stabilnost.
Jedna država dakle, kako se kaže, ''vinta'' svoj narod, druga država ''vinta'' drugi narod, a takodje ova prva država može vintati narod ove druge države, i tako dalje u jedan veoma složeni proces uticaja jedne na druge, na jasniji ili suptilniji način. (U težem smislu, manipuliše, kontroliše).
Mene suštinski ne zanima okupacija, koliko ko kao ekstremna manjina, nastavlja da gradi ovakvu ''vrstu igre'', što su pojedinci za koje realno niko ni ne zna, jer jedan vladar koga svi vide, je taj na koga narod, izvinite me, baca g***a onda kada stvari krenu da se razvijaju u lošem pravcu; Ne branim ikoga, niti hoću da promovišem ikoga : Verujem da svako ko je odlučio da radi za državu za jednu jako odgovornu funkciju, je znao koje su posledice takvog posla, jer stvarno, biti političar je ništa drugo nego posao.
Želi se drugačije razvijanje generalne političke situacije, stvari moraju da se menjaju, ali ne u smislu ponavljanja začaranog kruga u drugim oblicima, već doslovno radikalne promene, inače će se stvari ponavljati ponovo, ponovo, i ponovo.
Rečeno sve, zaštita državnih/interesa je ništa drugo nego zbir tih postupaka koji su neophodni za održavanje državne stabilnosti, ili barem,
odlaganje njene propasti : Mora se naglasiti da u ovom smislu, ''državna stabilnost'' (Pročitah negde) jeste neka vrsta sistema ''bodovanja'' gde veće i moćnije sile ocenjuju funkcionisanje različitih državnih sistema, to jest država, u odnosu na neke kriterijume, kao što su složnost unutar naroda, naklonost predsedniku, internacionalni odnosi, itd. (Hipotetišem, ali znam da ta vrsta bodovanja postoji);
Dakle, državni vladar može reći da je sve u redu, dok je ''bodovanje u minusu''.
Tako da, šira slika i shvatanje iste, postaje mnogo veća, ali nadam se da prema prethodno napisanim, nekome mogu služiti ove informacije za bolje shvatanje ove nacionalne situacije, ili barem, o mogućnosti da se nekad promene stvari jednom zauvek, jer stvarno više nisam siguran da li ime države išta znači da bi se moglo reći da ''Ona ili on govori srpskim usnama, a ne tudjim''.
Hvala na vremenu.