Pitanje ti je dobro, i uranijum je uništio Šiptare na Kosovu.
A najviše je uranijum bačen tamo gde su Šiptari bili najgušće naseljeni Prizren, Peć i Priština.
Po proceni Ruskog FSB-a analizom po utrošku jestive soli u Pokrajini Kosovo i Metohija trenutno ima još 300.000 Šiptara stanovnika.
Procena je da će za 20god u AP. KiM biti više Srba nego Šiptara.
Da, nekako sam i ja u glavi iamo da su ta 3 grada (tačnije, okolina njihova) najviše zasipani uranijumom. A, nekako se sećam i da je Metohija značajno više dobila nego Kosovo, ne samo srazmerno površini, nego i uopšte, količinski.
A to o smanjivanju populacije na KiM je tačno i to je proces koji traje godinama unazad. Na stranu uranijum, posle "osamostaljenja" su prestali s onim fazonom "Koje avione Šiptari imaju? DC 9, DC 10.", smanjili su ne razumno rađanje. Nekad bilo, još za vreme Jugoslavije, Bangladeš i Kosovo rame uz rame po broju novorođenih.
A još pre desetak godina mi pričao drug koji ima prevozničku firmu i vozio dole stalno robu za neki lokalni lanac marketa oko Prištine. To bila neka šema tipa, kad dođe na Merdare, s druge strane ga čeka pratnja, gazdini ljudi i oni sređuju sve šta ima ako ih policija zaustavi, a i, na kraju krajeva, bezbednije je, kamion sa srpske tablice, mož nekome svašta da padne na pamet. I kaže mi taj drug, kad se malo bole upoznao s tim gazdom, i sede oni tako kod njega u kanc, tu jelo, tu piće, sve i pričaju ovo-ono. I nekom prilikom mu taj gazda kaže, opada mu prodaja, nema ljudi, kao, ima para, al nema ko da kupuje. Ovaj moj drug zinuo, kako, bre nema ljudi, barem u to Kosovo ne oskudeva. Ma nema, kaže ovaj, svaki dan samo iz Prištine odu 2 autobusa puna mladih ka zapadnoj Evropi. Plus sporadični polasci tokom nedelje iz svih većih gradova, a i iz sela.
Pričali i tome kolko droge ostane kod njih jer nije više ko nekad, mi ne trošimo to, evo vama pa se rokajte. Napatili se đaneri, posebno u Prištinu, normalno,
I Albanija slična fora. Tamo kad su padom komunizma otvorili granice, počeli u buljuci da beže napolje. Još 2007. mi jedan Grk pričao kako kod njih ima 800 000.Albanaca i još tad polovina od toga već imala grčko državljanstvo, a druga polovina, valjda bila u nekom procesu legalizacije.