Zasto ....?

moje dte nosi brojanicu. a zasto? njemu je to srecan predmet, amajlija. brojanice su inace stojale u njihovoj sobi u kutiji sa igrackama, mladji je bio u nekoj fazi torbica i narukvica i maminih cipela :mrgreen: niko ih nije terao dnose, niko mu nije rekao da bi trebalo da je nosi, on je sam stavio i eno ne skida je. poenta je (opet ta rec :roll:) da on sam impregnira predmet pozitivnom energijom. koliko su deca svesna magije i koliko je koriste to je prosto zapanjujuce :mrgreen:

moje dte nosi brojanicu. a zasto? njemu je to srecan predmet, amajlija. brojanice su inace stojale u njihovoj sobi u kutiji sa igrackama, mladji je bio u nekoj fazi torbica i narukvica i maminih cipela :mrgreen: niko ih nije terao dnose, niko mu nije rekao da bi trebalo da je nosi, on je sam stavio i eno ne skida je. poenta je (opet ta rec :roll:) da on sam impregnira predmet pozitivnom energijom. koliko su deca svesna magije i koliko je koriste to je prosto zapanjujuce :mrgreen:
srećan predmet,amajlija?znaju li tvoja deca neke vradžbine?da li ti oblačiš gaće naopačke,protiv uroka?

Razlozi zbog kojih se stanje smrti upoređuje sa snom su višestruki. Najpre, kao što je san samo stanje privremene neaktivnosti (ograničeno na nekoliko časova dnevno), nakon čega se osoba budi odmorna i osvežena, tako i nakon privremenog boravka u grobu u koji je stigao zbog istrošenosti svoga organizma, čovek vaskrsava dobijajući novo, večno telo. Takođe, činjenica je da Božiji Sin može sa lakoćom da podigne iz mrtvih bilo koga, kao što mi obični smrtnici možemo prilično lako da probudimo one koji su, iscrpljeni fizičkim umorom, zaspali u svojim posteljama. I treće, prava realnost čovekovog bitisanja na zemlji odvija se tokom stanja budnosti, tj. stanja pune fizičke, mentalne i duhovne aktivnosti, dok se tokom sna čovek na izvesno vreme „isključuje“ iz sveta koji ga okružuje. Na isti način, ljudsko biće stvoreno da večnost provodi u telu (a ne vantelesno) doživeće svu puninu života sa Gospodom ili bez Njega tek nakon vaskrsenja, a ne za vreme mrtvila svoga tela.

Inače, čudo jedno kako stih koji govori o Isusovom propovedanju jevandjelja mrtvima tumačiš metaforički a ovo sa snom bukvalno. :eek:
Evo pažljivo čitam ovo što si napisao, možda mi je i nešto promaklo, ali mogu reći da se slažem sa napisanim. Samo mi još reci, kada čovek spava(mislim na smrt), je li svestan?

Xexexe... taj "argument" je među najneozbiljnijima. Evo šta kaže stih, uzeđu ovaj obični prevod: "Jer i Hristos jedanput za grehe naše postrada, pravednik za nepravednike, da nas privede k Bogu, ubijen, istina, bivši telom, no oživevši Duhom; Kojim sišavši propoveda i duhovima koji su u tamnici, Koji nekad ne hteše da slušaju kad ih očekivaše Božije trpljenje u vreme Nojevo, kad se građaše kovčeg, u kome malo, to jeste osam duša, ostade od vode."
Dakle, Isus je oživeo Svetim Duhom. Kojim Duhom? Duhom kojim je nekada (u prepotopno vreme) propovedao nemoralnim ljudima, koji su bili u tamnici grehe. Zato Bog i kaže u 1. Mojsijevoj 6;3 "Neće se Duh moj do veka preti s ljudima, jer su telo." Stvar je jasna.
Uh. Ovakve nebuloze ni Jehovini svedoci ne naučavaju.
Plata za greh je smrt. I svi umiremo zbog toga. I Adam i Eva su umrli. Inače, to i nije zakon nego opomena koju je Bog dao ljudima u Edenu u slučaju da kušaju zabranjeno voće.
Drugo, zakon (onaj koji je dat preko Mojsija) nije iznad Boga i ne ograničava Ga, inače Bog ne bi bio Bog. Zakon je dat da bi otkrio ljudski greh, da bi ljudi postali svesni svog greha.
Bog je na više mesta kršio svoj Zakon. Eno ti primer kada Jezekilju naređuje da ispeče hleb na izmetu,ili kada je Osiji naredio da oženi kur.vu.
Isus Hrist je došao, ne da zadovolji Boga željnog krvi i ograničenog nekim pravilima, ne samo da ponese naše grehe,nego da pobedi smrt, izbavi duše umrlih iz ada i omogući svima večni život.
Smrt se odnosi na večnost, večno mrtav, nema te više. Plata za greh je smrt - večno uništenje. Mi iako umiremo imamo priliku da jednog dana vaskrsnemo, a to ne bi bilo da Isus nije zadovoljio zakon. Ispade da je tvoje opravdanje za greh Adama i Eve to što ćeš jednom umreti. E pa mnogo si bistar.

Da bi nešto normalno funkcionisalo potreban je zakon. Iz samo tog razloga je uspostavljen zakon. Zakon koji je dat preko Mojsija je zakon koji će važiti i u obećanoj zemlji, bar onaj zakon koji nije direktno vezan za ovozemaljski život.

Bog može da dopusti ili da naredi nekom da prekrši zakon braka, kao što je slučaj sa Osijom, jer to ima svoju funkciju u tom trenutku i to se odnosilo samo na Osiju. Mi živimo u grehu i neke stvari Bog mora da dopusti. I to samo kada se radi o određenim zakonima, pogotovo ovim ovozemaljskim.
Meni je to potpuno jasno,ali valjda znaš šta Jakov kaže: 2,10. Јер који сав закон одржи а сагреши у једном, крив је за све..
Da, ali Bog gleda naš trud, našu tendenciju. Ja sebe smatram mnogo boljim čovekom od onoga pre godinu dana, isto tako se nadam da ću biti još bolji za godinu dana, to je moj cilj i ja težim tome. Sigurno da imam svojih grešaka, to nikada nisam ni doveo u pitanje, ali to ne znači da treba da se pomirim sa tim, već da se ugledam na Isusa.
A kada si već pomenuo te stihove, ja bih čisto zbog naše prethodne rasprave citirao i ostatak:
"Od kakve je koristi, braćo moja, ako neko govori da ima veru, a nema dela?Može li ga takva vera spasti? Ako brat ili sestra nema šta da obuče i nema dovoljno hrane svaki dan, a neko im od vas kaže: „Idite u miru, grejte se i nasitite se”, a ne date im ono što je potrebno njihovom telu, od kakve je to koristi? Tako je i s verom - ako nema dela, mrtva je po sebi. Ali, neko bi mogao reći: „Ti imaš veru, a ja imam dela. Pokaži mi svoju veru bez dela, a ja ću tebi delima pokazati svoju veru.” Ti veruješ da postoji jedan Bog, zar ne? Sasvim dobro činiš. Ali i demoni veru ju i drhte. Ali kad ćeš shvatiti, o nerazumni čoveče, da je vera bez dela beskorisna? Zar nije Avram, naš otac, zbog svojih dela bio proglašen pravednim kad je na oltar prineo svog sina Isaka? Vidiš da je njegova vera delovala zajedno s njegovim delima, i delima mu se vera usavršila, pa su se ispunile reči iz Pisma: „Avram je verovao Gospodu, i on ga je zbog toga smatrao pravednim”, i bio je nazvan „Gospodnjim prijateljem”. Vidite da se čovek zbog dela proglašava pravednim, a ne samo zbog vere. Zar nije i bludnica Rava isto tako zbog dela bila proglašena pravednom, kad je gostoljubivo primila uhode i poslala ih drugim putem? Dakle, kao što je telo bez duha mrtvo, tako je i vera bez dela mrtva."
Zanimljivo je koliko si u kontradikciji s Biblijom: Jakov 5,16. Исповедајте, дакле, један другом грехе, и молите се Богу један за другог, да оздрављате; јер непрестана молитва праведног много може помоћи.
Tu se misli na "priznajte jedan drugom grehe".
Ali vi prosto morate nešto da izvrnete da bi opravdali neke vaše gluposti.
U pravu si. Isus je rekao da bez Njega ne možemo ništa (dobro) činiti.
Rodovi, tj. dela su sledeća:
Galatima 5,
22. А род је духовни љубав, радост, мир, трпљење, доброта, милост, вера,
23. Кротост, уздржање; на то нема закона.

A ovo su nedela:
19. А позната су дела телесна, која су прељубочинство, курварство, нечистота, бесрамност,
20. Идолопоклонство, чарања, непријатељства, свађе, пакости, срдње, пркоси, распре, саблазни, јереси,
21. Зависти, убиства, пијанства, ждерања, и остала оваква за која вам напред казујем као што и казах напред, да они који тако чине неће наследити царство Божије.
I ja se slažem.
Ovde se govori o neznabošcima (paganima) koji nisu znali za Mojsijev zakon niti za jevanđelsu vest.Inače,poenta svega je da ni ti pagani nemaju izgovor za svoje grehe,jer iako nemaju Mojsijev zakon, oni ipak po svojoj savesti imaju zakon koji će ih opravdati ili osuditi.
U to vreme su se neznabošcima smatrali oni koji ne znaju za Boga. Ali kako god, i sam kažeš da će se opravdati ili osuditi, dakle, delima.

ja nikome ništa ne namećem,pogledaj postove unazad pa ćeš videti da ste vi mene napadali.Ja sam samo pokušala normalnu konverzaciju a vi ste atakovali na moje stavove i verska ubeđenja?Možda od vas dolazi sablazan?

ma da ti si nedeklarisani subotar
zato sam ti i rekao drzi se ti subote i nesablaznjavaj se od nas, mozda te ubedimo da je hrist veci od subote

kada ti ovako napisem u drugom redu, zar ne mislim na tvoje dobro?

srećan predmet,amajlija?znaju li tvoja deca neke vradžbine?da li ti oblačiš gaće naopačke,protiv uroka?

ahahahah ne znaju vradzbine, ali znaju magiju ;) ako mislis da ih ja poducavam magiji varas se :zcepanje:
ne ne oblacim gace naopako, ne nosim crveni konac, ne idem 3 koraka unazad kada vidim macku, te opsteprihvacene rasterivace uroka i crne magije ne priznajem. ali imam neke svoje, samo svoje rituale. magijske. da, da.
poenta je (opet ta rec :roll:) da magija dolazi iz coveka, njegovog unutrasnjeg bica, njegove sposobnosti da bude u dodiru sa sobom, a deca to svakako jesu dok ih mi, roditelji ne zatrujemo "stvarnim svetom". sta mislis zasto treba da budemo kao deca? znas bibliju napamet izbljuni citat :mrgreen:

Istrazivanje me zanima samo u smeru da bolje razumem pravoslavlje, odnose sa drugim hriscanskim ograncima, medjusobne uticaje i razlike.
Moram da priznam, nije mi blisko shvatanje da su bilo druge veroispovesti, bilo ateizam proistekle kao Sotonino maslo. Ne svidja mi se taj koncept.
Pa tako ćeš najbolje razumeti Pravoslavlje. Ja ne tražim od tebe da napustiš Pravoslavlje, daleko bilo, već samo da preispitaš veru, ništa više. Stub i temelj Pravoslavlja je Sveto Pismo. Sve što čuješ treba da ti prođe kroz temeljni filter - Sveto Pismo.
Moraš čitati Sveto Pismo i videti kakav uticaj ima Sotona, moramo realnost gledati u oči ako nećemo da se manipuliše sa nama.
Imaš fenomenalnu knjigu o uticaju Sotone, zasnovanoj na Svetom Pismu, koju bi trebalo svaki Pravoslavac da pročita, knjigu možeš preuzeti ovde: Ispovest palog anđela.

sta hoces da kazes, ajde izbljuj :mrgreen:
i sta je jedno, sta je drugo a sta trece?
Bila sam prvo ateista i balansirala tako kao ti,pa nije valjalo,onda sam prešla na drugu stranu(nek mi Bog oprosti)znaš ono istočnjačka filozofija,mantranja meditacija razne tehnike i sl i nije valjalo čak štaviše postradala sam jako. Onda mi se Bog smilovao i digao me iz tog blata(još uvek mu na tome zahvaljujem)i nije bio samo milostiv prema meni nego i prema mojim bližnjima i još uvek je.Zato ja sad znam šta je poenta.

ja uvek prvo obuvam levu patiku i prekrstim se kada prodjem pored pravoslavnog hrama i kazem boze pomozi, jel se i ja bavim magijom?

i da dok su mi deca bila bebe stavljao sam im crven koncic protiv uroka.

p.s. ne opterecujem decu pricama o bogu, urocima, magiji. ono sto oni sami osecaju pustam da osecaju. nesputavam ih govoreci da su to gluposti.
imas decu zar ne? ne znam kolika su ti ali da lisu tvoja deca tamo oko 4-5 godine imala neka "neobicna" ponasanja i kako si to tretirala?

Oćeš da kažeš da se Bog promenio,da više nije isti da su ovo druga vremena i da je način na koji ćemo služiti Bogu drugačiji nego što je to bio u vreme apostola?

Bogu sluzimo samo molitvom i postom i sve sto je u funkciji toga od Boga je ...i shvati vec jednom BOG NIJE ZAKON BOG JE IZNAD ZAKONA....Hristos je dosao da preuzme grehe za nas iz LJUBAVI a ne zato sto je to bilo po zakonu........
tvoj bog je juridicki bog,bog ogranicen nekim zakonom....Bozja ljubav je iznad svakog zakona
Sveto Pismo za Boga kaze da je Ljubav,Rec,Duh.....

Ljubav(Otac) ....Rec(Sin)...Duh(Sveti Duh).....izvor i nacelo bozanstva je LJUBAV

Bila sam prvo ateista i balansirala tako kao ti,pa nije valjalo,onda sam prešla na drugu stranu(nek mi Bog oprosti)znaš ono istočnjačka filozofija,mantranja meditacija razne tehnike i sl i nije valjalo čak štaviše postradala sam jako. Onda mi se Bog smilovao i digao me iz tog blata(još uvek mu na tome zahvaljujem)i nije bio samo milostiv prema meni nego i prema mojim bližnjima i još uvek je.Zato ja sad znam šta je poenta.

e vidis, ja bila vernik, pa ateista a sada sam vise okrenuta ka istoku :mrgreen:

ahahahah ne znaju vradzbine, ali znaju magiju ;) ako mislis da ih ja poducavam magiji varas se :zcepanje:
ne ne oblacim gace naopako, ne nosim crveni konac, ne idem 3 koraka unazad kada vidim macku, te opsteprihvacene rasterivace uroka i crne magije ne priznajem. ali imam neke svoje, samo svoje rituale. magijske. da, da.
poenta je (opet ta rec :roll:) da magija dolazi iz coveka, njegovog unutrasnjeg bica, njegove sposobnosti da bude u dodiru sa sobom, a deca to svakako jesu dok ih mi, roditelji ne zatrujemo "stvarnim svetom". sta mislis zasto treba da budemo kao deca? znas bibliju napamet izbljuni citat :mrgreen:
Draga moja ja te zaista žalim.Zapitaj se ko to podučava tvoju decu?Kažem ti prošla sam sve to.Znam o čemu govorim

Ja jesam rekao, ali ti govoris kao onaj farisej.
Apostol kaze:Ispovedajte vase grehe jedan drugom.
Isus kaze:sto razresite na zemlji bice razreseno na nebu.
Apostol je rekao: "priznavajte jedan drugom grehe".
Dakle, da mi sada priznaš da si pogrešio i da si shvatio suštinu ovoga što pišem. ;)
Samo se ti nadaj.
Kako moze neki Bogomrzac da nasledi carstvo Bozije?neka ima i 10000000 dobrih dela.
Kako moze neko ko kaze da Isus nije sin Boziji da nasledi Carstvo Bozije,pa makar imao i 100000000000000 dobrih dela.

Apostoli jasno kazu, da ni kurvari,ni srebroljubci, ni laze ni jeretici ni kavgadzije ni ostali nece naslediti Carstvo Bozije.
Mozes imati i 1000000000000 dobrih dela ali ako ovo cinis nema zivot vecni.

Samo dobra dela ucinjena Hrista radi imaju tezinu.

Naravno,ali imas li dobre nauke, imaju li ostali sektasi?

Naravno, ali nisu se samo time mogli spasti zar ne?
O tome i govorim celo vreme.

Nema potrebe, dovoljno mi je da procitam onaj iznad i sve mi je jasno.
Evo stih koji sam i Emanuelu citirao:
"Od kakve je koristi, braćo moja, ako neko govori da ima veru, a nema dela?Može li ga takva vera spasti? Ako brat ili sestra nema šta da obuče i nema dovoljno hrane svaki dan, a neko im od vas kaže: „Idite u miru, grejte se i nasitite se”, a ne date im ono što je potrebno njihovom telu, od kakve je to koristi? Tako je i s verom - ako nema dela, mrtva je po sebi. Ali, neko bi mogao reći: „Ti imaš veru, a ja imam dela. Pokaži mi svoju veru bez dela, a ja ću tebi delima pokazati svoju veru.” Ti veruješ da postoji jedan Bog, zar ne? Sasvim dobro činiš. Ali i demoni veru ju i drhte. Ali kad ćeš shvatiti, o nerazumni čoveče, da je vera bez dela beskorisna? Zar nije Avram, naš otac, zbog svojih dela bio proglašen pravednim kad je na oltar prineo svog sina Isaka? Vidiš da je njegova vera delovala zajedno s njegovim delima, i delima mu se vera usavršila, pa su se ispunile reči iz Pisma: „Avram je verovao Gospodu, i on ga je zbog toga smatrao pravednim”, i bio je nazvan „Gospodnjim prijateljem”. Vidite da se čovek zbog dela proglašava pravednim, a ne samo zbog vere. Zar nije i bludnica Rava isto tako zbog dela bila proglašena pravednom, kad je gostoljubivo primila uhode i poslala ih drugim putem? Dakle, kao što je telo bez duha mrtvo, tako je i vera bez dela mrtva."

Back