Zasto ....?

i jedini pravi ateisti su pravoslavni ateisti:mrgreen:
Ovo me podseti na onaj vic kad neki vojnici za vreme rata uhvate Muju u Bosni, pa krenu da ga ispituju
"Koji si ti? Pravoslavac, katolik ili musliman?"
A on vidi da će ostati bez glave ako pogreši, pa ne znajući čiji su vojnici veli
"Ma ja sam ti bolan' ateista..."
"Ma dobro, nek' si ateista, a jesi li katolički, pravoslavni ili muslimanski ateista?" :)

Ovo me podseti na onaj vic kad neki vojnici za vreme rata uhvate Muju u Bosni, pa krenu da ga ispituju
"Koji si ti? Pravoslavac, katolik ili musliman?"
A on vidi da će ostati bez glave ako pogreši, pa ne znajući čiji su vojnici veli
"Ma ja sam ti bolan' ateista..."
"Ma dobro, nek' si ateista, a jesi li katolički, pravoslavni ili muslimanski ateista?" :)

e jadan muja uvek naebe:hahaha:

pa kad bi otisao jednom na liturgiju video bi koliko ima ljudi ..ne boj se..tolerantni su vernici..svrati;)
Svratim ja ponekad na liturgiju... znam kako je bilo pre, kad sam bio klinac, znam kako je bilo devedesetih, a znam i kako je danas... Uvek sam cenio religiozne objekte kao mesta od istorijske, kulturne vrednosti, a volim i duhovnu muziku. To nema veze sa tim što je neko ateista.

Ne znam šta ti znači to "na individualnom nivou". Iz NZ-a je sasvim jasno da osim Dekaloga i još nekih odredbi, nismo u obavezi da se ostalog pridržavamo.
Na indivudalnom nivou je upravo dekalog u kom je stala suština onog na šta je Mojsije pozivao.
Dakle, vi odbacujete dekalog.

Ti si nabubao napamet ovu rečenicu - "a da bi to dopustio morao je da zadovolji zakon - "plata za greh je smrt",iako nema mnogo veze sa Biblijom.
Da si je pročitao našao bi vezu, ovako nemam nameru da te ubeđujem.

Nije čitav. Kakve veze ima klanje jagnjadi ili kađenje sa moralom?
Pa sa čim ima veze?
Klanje jagnjeta je upravo podsećanje na našu moralnost, tj nemoralnost. Sva ta krv, ubijanje, treba da te podstakne na razmišljanje koliko je greh odvratan.

Da si nekada pročitao Novi zavet, a ne samo Stari kao Čifut, našao bi ovo:
Xexexexe... a da si ti nekada samo otvorio Stari Zavet sada bi razumeo ove tekstove iz Novog Zaveta koje se pozivaju na Stari (koji ti nisi čitao).
Pretpostavljam da i ostale knjige čitaš sa sredine... i hvataš pravu poruku.

Rimljanima 9,
6. А није могуће да реч Божија прође: јер нису сви Израиљци који су од Израиља;
7. Нити су сви деца који су семе Авраамово, него у Исаку, рече, назваће ти се семе.
8. То јест, нису оно деца Божија што су по телу деца, него деца обећања примају се за семе.
Pa čitaš nastavak gde se kaže koje je to obećanje:
Jer obećanje je glasilo ovako: „Doći ću dogodine u ovo doba i Sara će imati sina.” E sad, da bi bolje razumeo o kakvom se to obećanju radi, moraš otvoriti knjigu koja se tebi nikako ne otvara, a to je Stari Zavet, i to 1.Mojsijeva 21:12: "Tada je Bog rekao Avramu: „Nemoj da se ljutiš zbog onoga što ti Sara govori o dečaku i o tvojoj robinji. Poslušaj njen glas, jer će preko Isaka doći ono što će se nazvati tvojim potomstvom."
E sad, valjda si čuo da Avram nije imao samo sina sa Sarom, već i sa ovom egipćankom. A Bog je lepo rekao da će Rebekino dete biti Avramovo potomstvo (Izrael). I zato se u ovom tekstu kaže: "Нити су сви деца који су семе Авраамово, него у Исаку, рече, назваће ти се семе." Avramovo seme nose i deca Ismaela - sina Agare - egipćanke, ali oni nisu to obećano potomstvo o kom se ovde govori.
Kako dalje čitaš ovaj tekst koji si citirao, daje se još jedan sl primer sa Rebekom koja je imala blizance.

Ovo je samo dodatni argument da se misli na sadašnji Izrael.
Kao dokaz da su današnji hrišćani (a nekadašnji neznabošci) taj novi Božji narod, PAvle citira Osiju:

25. Као што и у Јосији говори: Назваћу народ својим који није мој народ, и нељубазницу љубазницом.
Evo, da li vidiš da ne možeš bez Starog Zaveta? Ti ni neznaš šta je Osija rekao, možeš samo da bubaš na pamet šta su ti rekli poglavari crkve. Ali ako hoćeš da znaš istinu, moraš jednom otvoriti Stari Zavet i videti šta je to sam Osija rekao, a ne šta su poglavari nečije crkve rekli.
Kontekst o kom Pavle priča se nalazi u knjizi Osije 2:23 gde se kaže: "I posejaću je sebi kao seme po zemlji i biću milostiv prema onoj kojoj nije bila ukazana milost i reći ću onima koji nisu moj narod: ‘Moj si narod’, a oni će reći: ‘Ti si moj Bog’.” E sad, da si čitao Osijinu knjigu, video bi u kom kontekstu on to kaže.
Da ne citiram sad ovde celo drugo poglavlje, budi toliko pametan pa ga pročitaj. U njemu se opisuje žena (Izrael) koja se ponaša nemoralno - što se odnosi i na sadašnjost, a njen muž je sam Bog. Pa pročitaj šta je muž(Bog) pripremio za svoju ženu(Izrael). A onda se na kraju kaže da će svi koji stanu na Božju stranu biti Njegov narod, misli se na okolne narode. Ali centralna poruka je žena(Izrael).

Činjenica je da će se okolni narodi okrećati pravom Bogu, kada se Bog bude javio Izraelu, tj kada se Izrael obrati svom Bogu. A to je uskoro, u te dane će svak ko bude prihvatio Boga koji se javio Izraelu biti Jevrejin.
Jevreji su se spotakli na kamen spoticanja (Isusa Hrista koga nisu prihvatili a neznabošci jesu). A zašto? Evo odgovora:

30. Шта ћемо, дакле, рећи? Да незнабошци који не тражише правде докучише правду, али правду од вере.
31. А Израиљ тражећи закон правде не докучи закон правде.
32. Зашто? Јер не тражи из вере него из дела закона; јер се спотакоше на камен спотицања,
33. Као што стоји написано: Ево мећем у Сиону камен спотицања и стену саблазни; и који га год верује неће се постидети.

Što li me ovo podseća na tebe?
Ovde je u pitanju onaj princip: kome je više dato od njega se više i traži. Izraelu je data veća svetost, a samim tim i odgovornost.

Nego, mene zanima, kako gledate na to da se u proročanstvima koji se još uvek nisu obistinila, a tiču se Izraela, pa da uzmemo da je to "duhovni Izrael" (Hrišćanstvo), pominju Juda i Izrael? Dva plemena? Kako ovo možete simbolički da protumačite?

Na indivudalnom nivou je upravo dekalog u kom je stala suština onog na šta je Mojsije pozivao.
Dakle, vi odbacujete dekalog.
Ne odbacuje ga niko.

Klanje jagnjeta je upravo podsećanje na našu moralnost, tj nemoralnost. Sva ta krv, ubijanje, treba da te podstakne na razmišljanje koliko je greh odvratan.
Možda je ono podsećanje na nešto ali nije deo morala. To su obredne stvari. E,sad, druga je stvar što ti smatraš da Hristova žrtva nije dovoljna i da treba i dalje da kolješ jagnjad

Pa čitaš nastavak gde se kaže koje je to obećanje:
Jer obećanje je glasilo ovako: „Doći ću dogodine u ovo doba i Sara će imati sina.” E sad, da bi bolje razumeo o kakvom se to obećanju radi, moraš otvoriti knjigu koja se tebi nikako ne otvara, a to je Stari Zavet, i to 1.Mojsijeva 21:12: "Tada je Bog rekao Avramu: „Nemoj da se ljutiš zbog onoga što ti Sara govori o dečaku i o tvojoj robinji. Poslušaj njen glas, jer će preko Isaka doći ono što će se nazvati tvojim potomstvom."
E sad, valjda si čuo da Avram nije imao samo sina sa Sarom, već i sa ovom egipćankom. A Bog je lepo rekao da će Rebekino dete biti Avramovo potomstvo (Izrael). I zato se u ovom tekstu kaže: "Нити су сви деца који су семе Авраамово, него у Исаку, рече, назваће ти се семе." Avramovo seme nose i deca Ismaela - sina Agare - egipćanke, ali oni nisu to obećano potomstvo o kom se ovde govori.
Kako dalje čitaš ovaj tekst koji si citirao, daje se još jedan sl primer sa Rebekom koja je imala blizance.

Ovo je samo dodatni argument da se misli na sadašnji Izrael.

Pa i ja kažem da se misli na današnji Izrael, a taj Izrael su oni koji prihvataju Hrista, tj. hrišćani. "...јер нису сви Израиљци који су од Израиља"....

Zato se kaže:

Rimljanima 11,17. Ако ли се неке од грана одломише, и ти, који си дивља маслина, прицепио си се на њих, и постао си заједничар у корену и у масти од маслине...

Mi, nekadašnji pagani, prihvatanjem Hrista postali smo Božji narod,Izrael, koji je "nakalemljen" na jevrejski koren.

Jevrejinom (delom Izraela) ne čini telesno obrezanje nego obrezanje Svetim Duhom:
Rimljanima 2,
28. Јер оно није Јеврејин који је споља Јеврејин, нити је оно обрезање које је споља, на телу;
29. Него је оно Јеврејин који је изнутра и обрезање срца духом а не словима, то је обрезање; коме је хвала не од људи него од Бога.

Evo, da li vidiš da ne možeš bez Starog Zaveta? Ti ni neznaš šta je Osija rekao, možeš samo da bubaš na pamet šta su ti rekli poglavari crkve. Ali ako hoćeš da znaš istinu, moraš jednom otvoriti Stari Zavet i videti šta je to sam Osija rekao, a ne šta su poglavari nečije crkve rekli.
Kontekst o kom Pavle priča se nalazi u knjizi Osije 2:23 gde se kaže: "I posejaću je sebi kao seme po zemlji i biću milostiv prema onoj kojoj nije bila ukazana milost i reći ću onima koji nisu moj narod: ‘Moj si narod’, a oni će reći: ‘Ti si moj Bog’.” E sad, da si čitao Osijinu knjigu, video bi u kom kontekstu on to kaže.
Da ne citiram sad ovde celo drugo poglavlje, budi toliko pametan pa ga pročitaj. U njemu se opisuje žena (Izrael) koja se ponaša nemoralno - što se odnosi i na sadašnjost, a njen muž je sam Bog. Pa pročitaj šta je muž(Bog) pripremio za svoju ženu(Izrael). A onda se na kraju kaže da će svi koji stanu na Božju stranu biti Njegov narod, misli se na okolne narode. Ali centralna poruka je žena(Izrael).

Pa to i ja kažem. Oni koji staju na Hristovu stranu su Izrael. S obzirom na to da Jevreji (koji su to genetski) odbacuju Hrista već 2000 godina, oni odavno nisu deo Izraela,iako to mogu ponovo da budu okretanjem Hristu.

Činjenica je da će se okolni narodi okrećati pravom Bogu, kada se Bog bude javio Izraelu, tj kada se Izrael obrati svom Bogu. A to je uskoro, u te dane će svak ko bude prihvatio Boga koji se javio Izraelu biti Jevrejin.
To se i desilo u Isusovo doba i kasnije kada smo mi - nekadašnji neznabošci prihvatili jevandjelje i jedinog Boga.
Nego, mene zanima, kako gledate na to da se u proročanstvima koji se još uvek nisu obistinila, a tiču se Izraela, pa da uzmemo da je to "duhovni Izrael" (Hrišćanstvo), pominju Juda i Izrael? Dva plemena? Kako ovo možete simbolički da protumačite?
Isto kao i pominjanje 12 jevrejskih plemena u Otkrivenju. Misli se na Božji narod nezavisno od genetike.

Родите дакле родове достојне покајања, и не говорите у себи: оца имамо Авраама; јер вам кажем да Бог може и од овога камења подигнути дјецу Аврааму.

Јер већ и сјекира стоји дрвету код коријена; и свако дрво које добра рода не рађа сијече се и у огањ се баца.

Нема ту Јеврејина ни Грка, нема роба ни господара, нема мушког рода ни женског; јер сте ви сви једно у Христу Исусу.

Možda je ono podsećanje na nešto ali nije deo morala. To su obredne stvari. E,sad, druga je stvar što ti smatraš da Hristova žrtva nije dovoljna i da treba i dalje da kolješ jagnjad
Jeste deo morala. Drugo je to što ti ne poznaješ mnogo žrtveni sistem jer ne čitaš Sveto Pismo.

Pa i ja kažem da se misli na današnji Izrael, a taj Izrael su oni koji prihvataju Hrista, tj. hrišćani. "...јер нису сви Израиљци који су од Израиља"....
A Beograd je Jerusalim? Simbolički rečeno? Ili možda Rim?
I kakve ovo ima veze sa simbolikom molim te? - "..jer će preko Isaka doći ono što će se nazvati tvojim potomstvom."

Zato se kaže:

Rimljanima 11,17. Ако ли се неке од грана одломише, и ти, који си дивља маслина, прицепио си се на њих, и постао си заједничар у корену и у масти од маслине...

Mi, nekadašnji pagani, prihvatanjem Hrista postali smo Božji narod,Izrael, koji je "nakalemljen" na jevrejski koren.
Samo navodiš dodatne argumente za ono što ja ovde govorim. Samo što ti to izvadiš iz konteksta, tako su te naučili, i to tumačiš kako hoćeš.
Hajde da vidimo celo to 11 poglavlje. Odmah na početku Pavle lepo kaže: "Zar je Bog odbacio svoj narod? Nipošto! Jer i ja sam Izraelac, od Avramovog potomstva, od Venijaminovog plemena. Bog nije odbacio svoj narod, kome je prvo poklonio pažnju." Kristalno jasno da Bog nije odbacio narod kome je prvo poklonio pažnju, a to su Izraelci glavom i bradom. Pa Pavle takođe odgovara ovim paganima koji su plitko razmišljali kao danas ti i tvoji gurui, vezano za "kamen spoticanja": "Zato pitam: Da li su se spotakli tako da su pali? Nipošto!" Već je dopušteno apostolima da uče okolne narode o Bogu, ne bi li na taj način se Izrael napravio "ljubomornim" i prizvao pameti. Sve ovo danas treba da probudi Izrael, sve veći broj Jevreja prihvata Isusa, iako treba Bog da interveniše na poseban način da bi se svi oni prizvali pameti, kako i piše u Svetom Pismu.
A onda Pavle daje veoma lep primer sa drvetom, tj maslinom... taman da zaokruži ovu našu priču. Lepo kaže, parafraziram, postoji jedna maslina, pitoma maslina (Izrael), a postoji još jedna maslina, divlja maslina (Hrišćani). Sa ove pitome masline su pojedine grane bile sečene, iliti odlomljene, jer nisu donosile plod. Ne kaže se da je stablo bilo sečeno, celo drvo, već grane, i to one grane koje nisu donosile rod. Pa se onda kaže da su pojedine grane sa divlje masline (Hrišćana) nakalemljene na pitomu maslinu (Izrael), dakle pojedine grane, ne celo stablo i sl. I onda Pavle kaže ovim paganima tj Hrišćanima, tj nakalemljenom divljoj maslini: "Nemoj da se uznosite nad granama." Drugim rečima nemoj da prosipaš ovu "teologiju" koju ti ovde prosipaš. Pa onda dalje kaže: "A ako se uznosiš nad njima, seti se: Ne nosiš ti koren, nego koren tebe." Nemoj da mudruješ pričama "mi smo prihvatili Hrista pa nas je Bog pogledao, a njih zaboravio", nego se seti na čiju si granu nakalemljen. A onda glavni deo koji sve lepo, kristalno i jasno kaže: "Na to ćeš reći: „Grane su odlomljene da ja budem nakalemljen.” Dobro! Oni su odlomljeni jer nisu imali vere, a ti stojiš zbog vere. Nemoj više visoko misliti o sebi, nego se boj. Jer ako Bog nije poštedeo prirodne grane, neće ni tebe poštedeti. Pogledaj, dakle, Božju dobrotu i strogost - strogost prema onima koji su pali, a Božju dobrotu prema tebi, ako ostaneš u njegovoj dobroti. U protivnom, i ti ćeš biti odsečen. A i oni će, ako ne ostanu u svom neverovanju, biti nakalemljeni, jer ih Bog može opet nakalemiti. Jer ako si ti odsečen od masline koja je po prirodi divlja i protivno prirodi nakalemljen na pitomu maslinu, koliko će lakše ovi koji su prirodne grane biti nakalemljeni na sopstvenu maslinu!"
Bog će lako da reši problem neverovanja u Hrista, lako će nakalemiti grane koje počnu da donose plod, jer su one pitoma maslina, one se odmah primaju, za razliku od divlje koja može lako da otpadne.
Pomiri se sa tim, ti si divlja maslina. Možeš se truditi da budeš pitoma maslina, tako što ćeš držati Božje zapovesti date preko Mojsija, pa da te Bog nakalemi na pitomu maslinu, ali da bi se to desilo moraš prihvatiti realnost.
Jevrejinom (delom Izraela) ne čini telesno obrezanje nego obrezanje Svetim Duhom:
Rimljanima 2,
28. Јер оно није Јеврејин који је споља Јеврејин, нити је оно обрезање које је споља, на телу;
29. Него је оно Јеврејин који је изнутра и обрезање срца духом а не словима, то је обрезање; коме је хвала не од људи него од Бога.
Da, to je činjenica. Jevrejin je duhovna kategorija, i svako ko je na Njegoovj strani je Jevrejin. Da li si na Božjoj strani pokazuješ delima. Ne možeš biti Jevrejin ako samo veruješ u Boga, a to je današnja slika vas otpalih "hrišćana".
Pa to i ja kažem. Oni koji staju na Hristovu stranu su Izrael. S obzirom na to da Jevreji (koji su to genetski) odbacuju Hrista već 2000 godina, oni odavno nisu deo Izraela,iako to mogu ponovo da budu okretanjem Hristu.
Oni su odbacili Hrista kao Mesiju, ali nisu odbacili Hrista kao Boga, što je mnogo važnije. Oni služe koliko toliko Bogu, tj Isusu Hristu u odnosu na sve okolne zemlje koje samo veruju. Već smo videli koliko su dela važna. Zato kada im se Bog obrati, ima za tren da prihvate Hrista, jer su pitoma maslina. Istina da će to Božje obraćanje biti bolno, da će Izrael da nastrada, ali će se ubrzo okrenuti Bogu i Bog će preko njih da privede kraju ovaj problem greha na našoj planeti, baš kako je opisano u proročkim knjigama.
Pavle je citirao Osiju, a Osija je govorio bukvalno o Izraelu, o onim ljudima koji su izašli iz Egipta, tj iz ropstva.
Ne mogu svaki tvoj odgovor da napominjem kako je besmislen i smešan, da nema mesta za simboliku. Obrati malo pažnju šta pišeš, preispitaj malo veru dok ne bude kasno.
To se i desilo u Isusovo doba i kasnije kada smo mi - nekadašnji neznabošci prihvatili jevandjelje i jedinog Boga.
Šta se desilo? Ovo?:
Opet mi je došlа Gospodnjа reč: „Sine čovečiji, Izrаelov dom je živeo u svojoj zemlji i onečistio ju je svojim ponаšаnjem i svojim delimа. Njihovo je ponаšаnje predа mnom poput nečistoće u vreme mesečnog ciklusа. Izlio sаm nа njih gnev svoj zbog krvi koju su prolili nа tu zemlju, koju su onečistili svojim odvrаtnim idolimа. Oterаo sаm ih među nаrode, pа su se rаsejаli po zemljаmа. Sudio sаm im premа njihovom ponаšаnju i premа njihovim delimа. Nаrodi među koje su došli skrnаvili su moje sveto ime govoreći zа njih: ‘To je Gospodnji nаrod, а morаo je otići iz njegove zemlje.’ A jа sаm se sаžаlio nа svoje sveto ime, koje je Izrаelov dom oskrnаvio među nаrodimа u koje su došli. Zаto reci Izrаelovom domu: ‘Ovаko kаže Gospod: ‘Ne činim to rаdi vаs, dome Izrаelov, nego rаdi svog svetog imenа, koje ste oskrnаvili među nаrodimа u koje ste otišli. Posvetiću svoje veliko ime koje je oskrnаvljeno među nаrodimа, jer ste gа oskrnаvili među njimа. Tаdа će nаrodi znаti dа sаm jа Gospod’, govori Gospod, ‘kаd pred njihovim očimа pokаžem svoju svetost među vаmа. Izvešću vаs iz svih nаrodа, skupiću vаs iz svih zemаljа i dovešću vаs u vаšu zemlju. Poškropiću vаs čistom vodom i bićete čisti. Očistiću vаs od svih vаših nečistoćа i od svih vаših odvrаtnih idolа. Dаću vаm novo srce i u vаs ću nov duh stаviti. Izvаdiću iz vаšeg telа kаmeno srce i dаću vаm meko srce. Stаviću u vаs svoj Duh, pа ćete živeti po mojim propisimа i držаćete se mojih zаkonа i izvršаvаćete ih. Živećete u zemlji koju sаm dаo vаšim prаočevimа i bićete moj nаrod, а jа ću biti vаš Bog. Oslobodiću vаs od svih vаših nečistoćа. Dozvаću žito i umnožiću gа, neću nа vаs glаd pustiti. Umnožiću plod nа drveću i rod nа njivаmа dа zbog glаdi više ne podnosite srаmotu među nаrodimа. Tаdа ćete se setiti svojih zlih putevа i svojih delа kojа nisu bilа dobrа i bićete sаmi sebi odvrаtni zbog svojih prestupа i zbog svih svojih gаdosti. Znаjte dа to ne činim rаdi vаs’, govori Gospod. ‘Postidite se i ponizite se zbog svojih delа, dome Izrаelov.’ Ovаko kаže Gospod: ‘Onog dаnа kаd vаs očistim od svih vаših prestupа, nаseliću grаdove, а ruševine će biti obnovljene. Obrаđivаće se opustelа zemljа, kojа je pustа ležаlа pred očimа svih prolаznikа. Ljudi će govoriti: ‘Tа zemljа je bilа pustа, а sаdа je poput edenskog vrtа. Grаdovi koji su bili pusti, opustošeni i rаzoreni sаdа su utvrđeni i nаseljeni.’ Tаdа će preživeli iz okolnih nаrodа znаti dа sаm jа, Gospod, izgrаdio ono što je bilo porušeno I zаsаdio ono što je bilo pusto. Jа, Gospod, tаko sаm rekаo i tаko sаm učinio.’ Ovаko kаže Gospod: ‘Izrаelov dom trаžiće od mene dа ih umnožim dа ih bude poput velikog stаdа i jа ću to zа njih učiniti. Kаo stаdo svetih ljudi, kаo stаdo u Jerusаlimu u vreme prаznikа, tаko će se grаdovi koji su bili pusti nаpuniti stаdom ljudi. Tаdа će znаti dа sаm jа Gospod’.” (Jezekilj 36;16-38)
Isto kao i pominjanje 12 jevrejskih plemena u Otkrivenju. Misli se na Božji narod nezavisno od genetike.
Ne znam kako uspevaš da veruješ u tako zaglupljeno tumačenje.
Kada se kaže: "Tog dаnа Gospod će još jednom pružiti ruku dа iz Asirije, iz Egiptа, iz Pаtrosа, iz Husа, iz Elаmа, iz Senаrа, iz Emаtа i s morskih ostrvа skupi ostаtаk svog nаrodа koji bude preostаo. Podići će znаk zа zbor nаrodimа i sаbrаće rаsejаne Izrаelove sinove i s četiri krаjа zemlje skupiće rаsute Judine sinove." (Isaija 11;11.12)
I ovo može da se tumači simbolički? Pa svaka čast na (ne)korišćenju mozga.

To jednostavno možeš proveriti. Da li današnji Jevreji prihvataju Hrista, svoga mesiju? Ne. Samo pojedinci.
Ali zato imaju obavezan predmet u školama koji ih Biblijski obrazuje, tj teološki, tako da koga god pitaš šta piše u Bibliji reći će ti. I velik broj ljudi živi moralno, daleko od onoga što Bog traži, ali u odnosu na ostale zemlje ubedljivo najmoralniji, plus jaka porodica.

Sa čim se vi možete pohvaliti? Sem što verujete u Isusa Hrista...

Isus reče: "Po delima njihovim prepoznaćete ih".

Ali zato imaju obavezan predmet u školama koji ih Biblijski obrazuje, tj teološki, tako da koga god pitaš šta piše u Bibliji reći će ti. I velik broj ljudi živi moralno, daleko od onoga što Bog traži, ali u odnosu na ostale zemlje ubedljivo najmoralniji, plus jaka porodica.

Sa čim se vi možete pohvaliti? Sem što verujete u Isusa Hrista...

Isus reče: "Po delima njihovim prepoznaćete ih".

evo izraelskog morala...

Tel Aviv - U Izraelu je prvi put održan izbor za Mis preživelih u holokaustu, što je izazvalo kontroverzu.

Finalistkinje neobičnog takmičenja u Tel Avivu
Četrnaest žena u dobu od 74 do 97 godine sinoć je prošetalo crvenim tepihom u Haifi na severu zemlje, obučeno u crno s ogrlicama i minđušama i opisalo svoje patnje tokom Drugog svetskog rata.

Za mis je krunisana sedamdesetdevetogodišnja Hava Herskovic, koja je isterena iz svog doma iz rodne Rumunije i odvedena u logor u SSSR-u.

Hava Herskovic

Organizatori su nadmetanje nazvali proslavom života. Izbor je organizovao Šimon Sabag koji je rekao da je 14 finalistkinja izabrano od stotine prijavljenih na osnovu njihovih ličnih priča o proživljavanju i kasnijem doprinosu lokalanim zajednicma širom Izraela.

Fizički izgled uticao je na izbor sa samo 10 procenata, kazao je Sabag. Žiri od četiri člana proglasio je na kraju sedokosu gospodju Herskovic pobednicom, a ona je rekla da nije lako u njenom dobu biti na izboru za mis.

- Ali mi sve činimo da pokažemo da smo još živi - istakla je Herskovic.

Kritičari su, međutim, rekli da takvo ocenjivanje fizičkog izgleda žena koje su bile izložene gonjenu nije prikladno i da je uvredljivo. Predsedavajuća izraelskog udruženja preživelih u holokaustu Kolet Avital izjavila je da njoj to zvuči "potpuno jezivo".

Ja sam za to da se životi obogate, ali jedan izbor maskiranih u divnoj odeći nije ono što će njihove živote učniti značajnijim, rekla je ona za AP.

- One se osećaju dobro zajedno. Dobro su se provodile i smejale na probama - rekao je organizator Šabag, direktor organizacije Jad ezer lhaver, Pomažuće ruke, koja pomaže preživelima u holokaustu i koja je ogranizovala izbor.

- Činjenica da je tako mnogo njih htelo da učestvuje dokazuje da je to dobra ideja - naglasio je on.

Oko 300 Žena širom Izraela se prijavilo za izbor. Oko šest miliona Jevreja ubili su nacisti i njihovi saveznici u Drugom svetskom ratu i obeležavanje tog dana jedno je od najtužnijih dogadjaja u izraelskom kalendaru. U Izraelu danas živi oko 200.000 preživelih u holokaustu.

http://www.blic.rs/Vesti/Svet/330740/U-Izraelu-izabrana-Mis-holokausta

tako da miroljube,gresis silno :mrgreen:

e moj miroljube izrael je izvor nemorala postao preko cionista koji su im napravili drzavu....evo jos primera

Položaj LGBT osoba u Izraelu

Skoči na - Скочи на: navigacija- навигација, pretraga - претрага

Položaj LGBT osoba u
Izraelu
מְדִינַת יִשְׂרָאֵל
(Medīnat Yisrā'el)
دَوْلَةُ إِسْرَائِيلَ
(Dawlat Isrā'īl)

Zastava

Zastava duginih boja

Legalizacija

- od 1988.

Antidiskriminacioni zakoni

Uzrast seksualne saglasnosti

- izajednačn na 16 godina

Brak

- Priznaju se brakovi sklopljeni drugde.

Istopolna zajednica

- Neregistrovane zajednice od 1994.

Usvajanje

In vitro fertilizacija
za lezbejke

Vojska

Zakonska promena pola

Organizacije

Aguda, Bat Kol, Havruta, Hod, IGY, JOH, Tehila

Događaji

Jerusalim Gay Pride Parade, Tel Aviv Gay Pride Parade

Istaknute osobe

Itai Pinkas, Tzipora Obziler, Lior Ashkenazi, Yossi Avni-Levy, Eytan Fox, Dana International, Ivri Lider

LGBT portal

Položaj LGBT osoba u Izraelu je bolji nego u bilo kojoj drugoj zemlji Bliskog Istoka.[1] Novembra 2005. odlukom suda partnerka u lezbejskoj vezi može da usvoji dete svoje partnerke, koje je rođeno veštačkom opolodnjom spermom anonimnog davaoca. Ovakvom presudom su gotovo dostignuta sva prava koja su garantovana brakom, iako istopolni brakovi nisu zvanično omogućeni zakonom. Ipak, istopolni brakovi sklopljeni u drugim državama se priznaju.

Izrael, takođe, spada u red zemalja sa velikim procentom podrške istopolnim brakovima, koji iznosi 61% prema istaživanju iz 2009.[2]

Izrael je prva azijska zemlja koja je zabranila diskriminaciju na osnovu seksualne orijentacije i još uvek je jedina zemlja Bliskog Istoka koja garantuje takvu zaštitu.

Sadržaj/Садржај
[sakrij/сакриј] 1 Dekriminalizacija homoseksualnosti
2 Istopolne zajednice 2.1 Usvajanje dece

3 Vojna služba
4 Zajednica
5 Vidi dalje
6 Spoljne veze
7 Reference

Dekriminalizacija homoseksualnosti [uredi - уреди]

Izrael je imao zakon koji je zabranjivao istopolne seksualne odnose pod britanskim uticajem, ali nema podataka da se zakon ikada primenjivao. Godine 1963. državni javni tužilac je i zvanično saopštio da se ovaj zakon neće primenjivati. Bilo je, međutim, slučajeva suđenja zbog homoseksualnosti vojnicima koji su stupali u istopolne seksualne odnose, ali ovi slučajevi su iznošeni pred vojne sudove. Zakon je zvanično ukinut 1988. godine.[3] Uzrast seksualne saglasnosti iznosi 16 godina za sve.

The State of Israel inherited its sodomy or "buggery" law from British influence, but there is no record that it was ever enforced against homosexual acts that took place between consenting adults in private. In 1963 the attorney general declared that this law would not be enforced; however, in certain cases defendants were found guilty of "sodomy" (which according to Israeli law includes oral sex as well), apparently by way of plea bargains: those defendants had been indicted for more serious sexual offences. There were also cases of soldiers tried for homosexual acts in military courts. The ban on consensual same-sex sexual acts was formally repealed by the national legislative assembly Knesset in 1988.[4] The age of consent for both heterosexuals and homosexuals is sixteen years of age.

Istopolne zajednice [uredi - уреди]

Glavni članak: Istopolna zajednica u Izraelu

Izraelski zakoni priznaju istopolne brakove sklopljene u drugim državama. Država, međutim, ne omogućuje istopolnim parovima da se venčaju u Izraelu. Građanski brakovi u Izraelu ne postoje, tako da se nijedan brak ne može sklopiti van religijske institucije. Ovo predstavlja prepreku ne samo za istopolne parove, već i za parove mešovite konfesije ili parove koji ne žele da se venčaju u religijskom obredu, koji onda odlaze u inostranstvo da bi se venčali.

Imigraciona prava za istopolne parove su jednaka kao i za heteroseksualne.

Grad Tel Aviv priznaje nevenčane parove, uključujući i gej i lezbejske parove, kao porodicu i daje jednaka prava koja su u njegovoj nadležnosti.

Jerusalom je 29. januara, 2007. registrovao prvi gej par, Avija i Binyamina Rose, nakon odluke Vrhovnog suda.

Usvajanje dece [uredi - уреди]

Parada ponosa u Tel Avivu, 2004.
Glavni članak: Usvajanje dece od strane istopolnih parova

Vrhovni sud je 10. januara, 2005. doneo odluku da lezbejski par može da međusobno da usvoji decu.

Porodični sud u Tel Avivu je 10. marta, 2009. godine dozvolio bivšem poslaniku Knesseta Uzi Evenu i njegovom partneru, Amitu Kami, da zvanično usvoje svog sina, koji je bio smešten kod njih kao u hraniteljsku porodicu, čime su postali prvi muški istopolni par čije je pravo na usvajanje zvanično potvrđeno.[5]

607_20120612110426_gay_israel.jpg

Fotografija dva izraelska vojnika u uniformi koji se drže za ruke, postavljena na Fejsbuk stranici armije Izraela, "lajkovana" je od juče do jutros više od 7.000 puta, uz stotine pozitivnih komentara.

Cilj je da se izrazi podrška Armije Izraela za gej vojnike, objavio je najtiražniji izraelski dnevnik "Jediot ahronot".

Na fotografiji snimljenoj na ulici u Tel Avivu su jedan vojnik iz artiljerijske jedinice, a drugi iz jedinice Givati, uz potpis: "Ovo je mesec ponosa. Da li ste znali da se IDF (izraelska odbrambena armija) odnosi jednako prema svim vojnicima?"

Vojni portparol je izjavio da je fotografija snimljena u okviru Meseca ponosa izraelske zajednice homoseksualaca, uz punu saglasnost fotografisanog para i da koliko je poznato nijedna vojska u svetu dosad nije pokrenula takvu incijativu.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova i druge izraelske misije u svetu ističu prihvatanje gej vojnika u vojsci kao simbol progresivne prirode Izraela, ali ovo prvi put da je Armija javno prihvatila gej zajednicu na jednoj od svojih društvenih medijskih platformi. Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova je pozdravilo inicijativu i odgovor.

Izrael je jedna od prvih zemalja koja je omogućila da vojsku služe mladići koji ne kriju svoje sklonosti, usvojivši zakon protiv diskriminacije 1993.godine. Ona takođe zvanično priznaje istopolne parove, uključujući homoseksualne udovice i udovce, na osnovu presude Vrhovnog suda koja omogućava da supružnici uživaju privilegije ako se radi o istopolnim parovima.
Međutim, uprkos takvim stavovima prošlogodišnje ispitivanje pokazalo je da je 40 procenata vojnika gej i lezbijki iskusilo uznemiravanje zbog seksualnog identiteta tokom služenja vojnog roka. Izrael se ipak predstavlja kao zemlja tolerantna prema gej zajednici i promoviše Tel Aviv kao "gej prestonicu Bliskog istoka".

:eek: ovo bozja vojska i drzava....e moj miroljube nemas ti tri blage

Back