Zasto zene cute/kriju kada dobiju batine?

Čak i pijanac bude nekada trezan.Valjda vidi ulubljen bojler,slomljeno staklo,polomljen nameštaj,modru ženu,preplašeno dete.Skupi snagu da se suoči sa problemom i traži pomoć.Ne želi da bude zver.On to nikada nije uradio.Do promene je došlo tek kada su ga pretukli i fizički naterali.Znači,kada je njega zabolelo.Tuga...i još postaviti temu zašto žene ćute.Zato što se uvek traži krivica u njima,makar za ćutanje,ili se očekuje razumevanje od njih za nerazumljivo i neshvatljivo.

Svest društva treba menjati,svih članova društva!

tako je!
sem toga zelio bih da naglasim da je danas medjunarodni dan mentalnog zdravlja i da pozdravim nelsona mandelu!

Razumem šta si hteo da kažeš,ali ne reaguju svi ljudi tako.Neko će postati depresivan,neko će potpuno izgubiti volju za životom,neko će se mučiti u sebi ali neće kinjiti one koje voli...Ne postoji opravdanje za takvo ponašanje.Lečiti svoje traume tako da ih izazivaš drugima..i to svom rođenom detetu...

Naravno, i mi smo ga opiminjali da je kreten desetine puta. Nego, kontekst je drugi, ono, kada "strucnjaci" sa 13 godina vide da je on agresivni kreten koji ce tuci zenu. Ajde:roll:

Jedan moj drugar se totalno odao alkoholu. Trajalo je to tako godinama (10-12), ja kada odem da ga posetim vidim u kuci ostecene stvari i namestaj, udubljen bojler u kupatilu, regale bez stakla i vrata...Par puta sam mu sreo zenu plavog oka iza suncanih naocala, a ko zna koliko puta to nisam vidio ni znao..
Odlazila je par puta, pa se vracala, nije imala uslova da sa detetom izdrzi u premalenoj roditeljskoj kuci a i tamo je izgleda bilo pritiska i torture..
Prosle godine u martu ga je prvi put prijavila policiji, i iako ne cjenim nedemokratske metode, dva drota su dosla i ubili boga u njemu u njegovom vlastitom stanu, priveli ga posle toga napisali da se opirao i napao policiju..uz pretnju novcane kazne i progona( a nije pri parama) pristao je na program odvikavanja od alkohola, morao je njima nositi potvrdu o prisustvu. I uspeo je, tesko ali je uspeo, juce sam ga sreo u lokalu kod kuma- od tog marta nije okusio alkohol, ispocetka su nervozu lecile sake tableta a sada je i to prevazisao.
Mozda je ovo redak slucaj i malo vezan sa temom, mozda bi isto bilo da ga je prijavila i pre 10 godina, nemam pojma. Uglavnom, zene previse cute, da li zbog blama od okoline ili korumpiranog i nedelotvornog sistema i mislim da bi svest o prijavljivanju nasilnika trebalo programski stvarati i podizati jos od osnovne skole, a za to postoje i metode i predmeti.
Bude par pokusaja da se nesto promeni, da se prijavi nasilnik, da se zena sa decom odseli, a onda kako se ti pokusaju pokazu neuspesnim, vremenom pocne da se veruje da se nista po tom pitanju ne moze uciniti. Nisu uvek tako voljni iz policije da deluju vaspitno, najcesce nakon prijave nista ne bude.
I to da je razlog za ostajanje pod istim krovom njena finansijska zavisnost ili prosto njjena glupost nije bas tacno. U slicnom primeru, gde muz alkoholicar nije bio fizicki nasilan, ali zato bio od onih koji pijani ne znaju sta pricaju, verbalno je napadao jednako i zenu i petnasetogodisnju cerku, zena je jos na pocetku braka, dok je dete bilo malo, pokusala da ga ostavi shvativsi da nece siguno uspeti da ga izleci od alkoholizma. On se iselio iz stana, ali se zato pijan vukao i padao po ulici, isao svakakav, izgledalo je sve to vrlo mucno. Ona nije mogla da dozvoli da otac njene cerke tako zivi, i da dodje dotle da ga cerka kada poraste takvog vidja po gradu, primila ga je nazad, ali tu vise nije bilo nikakvog braka, ziveli su kao cimeri, pri cemu je sve troskove oko komunalija i deteta uglavnom ona snosila radeci cesto i po ceo dan. Dakle bez bilo kakvog licnog interesa, jednostavno je shvatila da je to manje od dva zla, a da ona sa takvom situacijom moze da se nosi.

I kada su problemi godinama kulminirali kada je ta zena bila vec na rubu nervnog sloma, a na njemu se videle drasticne posledice dugotrajnog konzumiranja alkohola,.ta petnaestogodisnja cerka je, vise uplasvisi se za zdravlje majke koja je bila njen oslonac, oducila da oca prijavi policiji. Zbog vrste njegovog posla policajci koji su dosli u stan znali su ga iz vidjenja, i tu objasnili da ga je cerka prijavila, pripretili da ce sledeci put krivicno odgovarati, sada posto ga znaju progledace mu kroz prste i svasta nesto jos dodali. Sta je njemu tada bilo, da li od sramote pred ljudima ili mozda straha od svega sto je cuo, da li zbog toga sto je po prvi put kako je tvrdio postao svestan sta je cinio da ga je cerka morala prijavljaivati, nikad vise nije gucno alkohol, a proslo je vise od decenije i uredno je otisao na lecenje. Lekari nisu mogli da se nacude sta je trebalo porodici da odreaguje i ranije ga prijavi policiji, a samim tim posalje i na lecenje, narocito sto je izgledalo da je vrlo lako odlucio da ostavi alkohol. Posle bitke svi su generali.

Poslednja izmena:
Sramota ih je, to je sigurno, cesto nemaju ni podrsku i pomoc, jer je cesto i njihove roditelje sramota, ali verujem da je ipak presudan strah, zato sto oni koji maltretiraju u braku, maltretiraju i posle braka. To uglavnom nije ona prica ona ga ostavi i gotovo, vec onda krecu maltretiranja, proganjanja, huskanje dece itd. Sve u svemu, nisam ni bila svesna do letos koliki je to problem. Citala sam detaljno o alkoholizmu i sta sam sve nasla po forumima to je jezivo. Cak i kada prestanu da piju, to uglavnom vise nikada nisu zdravi ljudi, jer su im nervi vec dosta osteceni, a imaju i problem psihicke zavisnosti, odnosno stalni osecaj uskracenosti.

I postoji jos jedan eventualni razlog, a to je mazohisticka struktura licnosti zene koja trpi nasilje. Mozda je to i glavni razlog, jer verujem da neko ko ima prirodu nasilnika oseti ko bi pristao da bude zrtva a ko ne.

Preporucujem da ovo procitate, meni je otvorilo oci
http://psihoterapijsketeme.rs/2011/samoporazavajuce-ponasanje-mazohizam/

Back